Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dynaudio 42

alanstarsky

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu sprzętu „od zera”. Pokój 11m2, muzyka głównie elektroniczna (np.: Amon Tobin), ale tez fuzja ww. z jazzem, nie stronie tez od „piosenki artystyczno-akustycznej” :) (Bremnes). Oczekuje przede wszystkim dobrej przestrzeni, ale przy tym dźwięk nie może być filigranowy i musi mieć swoją masę :) i oczywiście nie zdzierżę świszczących wysokich… Kasa: 2000-4000 zł na monitory, podobnie na wzmacniacz. Im mniej tym lepiej, źródło jakieś z komisu bym dobrał.

Słuchałem Dynaudio 52 + Rotel RA-02 i było całkiem przyjemnie tyle, że był to pokój 25m2 silnie wytłumionym wiec w moim mogłoby nie być już tak różowo. Pomyślałem o czymś mniejszym jak Dynaudio 42. Z czym można by je sparować na odsłuchy? Nęci mnie bardzo Baltlab tyle, że na odsłuchy muszę się przygotować logistycznie i poumawiać przyjazd do Poznania lub Wawy – jakie sklepy więc możecie polecić, które wypożyczają sprzęt lub mają salki odsłuchowe zbliżone do moich warunków? (u mnie w mieście niestety jest trochę pustynia jeśli chodzi o stereo)

Aha, słuchałem też Paradigmów Studio 20 - zawiodły mnie, bo chyba okazały się za duże do pokoju ~10m2 (nie u mnie, ale w sklepie) - grały kiepsko i były odwrotnością cech które wymieniłem na początku – co mnie w sumie zaskoczyło.

Podsumowując:

-jaki wznak do Dynaudio 42 (a może jakieś inne monitory do 11m2 ?),

-w jakich sklepach w Poznaniu lub Warszawie można takich zestawów posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/11174-wzmacniacz-do-dynaudio-42/

->alanstarsky

Połączenie z Creekiem jest bardzo dobre. Sam słuchałem tylko, że w większym pomieszczeniu i niestety Dynki nie wyrobiły z basem. Ale do 10m2 popieram jak najbardziej.

A można spytać z czym słuchałeś Paradigmów i w jakim pomieszczeniu ? Sam myślę nad tymi Studio 20 ale ponoć do mniej jak 20m2 lepiej ich nie pchać.

Pozdrawiam,

Michał

I love the sound of crashing guitars

->Micke 13

Studio 20 sluchalem 2 razy - w dwóch pokojach ~10m2 jeden troche zastawiony sprzetem (tu gral Marantz -mozliwe ze jakis KI - nie pamietam), drugi z gołymi scianami (zestaw Haraman Kardona z ampem HK670)

Raz bylo slychac glownie cykanie wysokotonowego, za drugim razem wszystko zlewalo sie w jedna bezksztaltna papke bez wyrazu, brak glebi sceny itp... Cały czas obwiniam za wszystko akustyke pokoi ;)

No tak, to pewnie winny był pokój. 10m2 to stanowczo za mało dla Paradigmów. Ja spróbuję w moich 20m2 jak tylko skończę remont i uda mi się je wypożyczyć je na odsłuch.

-> KoRnik

Czy tego Creeka 4330 mkII mozna dostac jeszcze nowego w jakims sklepie? Przyznaje ze kupno uzywanego troche mnie jeszcze odstrasza (cholera wie co tam ludzie "stjuningują" w srodku ;)

Czy z produkownych obecnie wzmacniaczy mozecie cos polecic do posluchania z Dynaudio 42?

4330mkII niestety nie jest już produkowany. Zastąpił go A50i, który kosztuje nieco ponad 3000zł, czyli dwa razy tyle, co 4330mkII z drugiej ręki. Wiadomo, zawsze jest to jakieś ryzyko, ale ja bym się na Twoim miejscu pofatygował i przeszperał ogłoszenia. Zawsze możesz się umówić tak, że po odebraniu paczki otwierasz wzmacniacz i sprawdzasz, czy ma oryginalne flaki. Chyba jeszcze mam gdzieś zdjęcia swojego, to mogę Ci podrzucić.

A zestawienie Creeka z Dynkami 42 uważam za jedno z lepszych w tej cenie. 4330 nie podkreśla średniego basu i jest bardzo czysty w górze pasma, co Audience'om bardzo służy. Do tego jak najlepsze źródło i masz bardzo sympatyczny system. Mniam;-)

Mam te kolumienki u siebie z rotelem 02 w pokoju 12m i musze powiedziec ze basu jest za malo. Zreszta chyba nic dziwnego, z tak malych przetwornikow duzego cisnienia sie nie osiagnie. Malo tego brak "miesa" czasami brzmienie glosu meskiegu przypomina glos zenski. Zmusilo mnie to do drobnych regulacji w barwie (mniej gory i wiecej dolu) i w tej chwili jest znacznie lepiej. Musze poszukac odpowiednich kabelkow, mam nadzieje ze to cos zmieni. Ja slucham glownie akustycznych kawlkow i troche jazzu ale z tego co piszesz mozesz sie na nich "przejechac". Lepiej posluchaj ich w domu przed zakupem. Jak je kupowalem i sluchalem w sklepie to wydaje mi sie ze bylo znacznie lepiej nie zauwazylem braku basu i odchudzenia dzwieku wiec tak jak juz pisalem moze kable a moze pokoj jest u mnie przyczyna takiego stanu rzeczy. Powodzenia, mam nadzieje ze Tobie sie uda.

a przypomnialo mi się jeszcze -

w podanych przez ciebie rodzajach muzyki

dadzą sobie radę (potrafią dużo więcej)

a jeżeli jako wzmacniacz zrobisz sobie Gainclona

to zwalczysz również to odchudzenie męskich głosów

i zyskasz sporą ilość basu.

chodzi o podział częstotliwości w zwrotnicy

42 - 1800 Hz to dość nisko i leży poniżej obszaru największej czułości słuchu

ludzkiego

52 - nie pamiętam teraz ale jakiś 1000 Hz wyżej

ja nic nie będę zmieniał, nie widzę sensu, to dobre kolumny,

zmiany nie przyniosą jakiejś znaczącej poprawy (nawet ich nie rozkręcam)

natomiast przy odsprzedaży stracisz dużo na kolumnach modyfikowanych.

DA 42 traci wyjątkowo mało na cenie w przypadku odsprzedaży w stanie nienaruszonym.

Raczej zbieraj pieniądze i dopiero w przyszłości kup dużo lepsze kolumny.

Czy za tą cenę znajdziesz jakieś inne kolumny z którymi da się wytrzymać

dłużej bez chęci wyrzucenia ich przez okno po tygodniu.

Przy tej cenie nie mają one jakiś ewidentnych, poważnych wad dzięki czemu

można pozostawić je na dłużej.

Dynaudiowcy znają się na rzeczy, w zwrotnicy są przyzwoite części, głośniki też w porządku.

To nie jest konstrukcja którą od razu po zakupie trzeba modyfikować.

Możliwe że nowe wydanie 42 ma trochę zmienione brzmienie.

Inny podział zwrotnicy podałem jedynie jako przykład różniący 42 i 52 - nic więcej.

Dzięki temu że na głośnik wysokotonowy przydzielono trochę większą część pasma

w dół niż w 52, 42 mogą być bardziej szczegółowe (?).

Zauważyliście że w prawym górnym rogu ekranu widać ...

Dynaudio 42 jak i zreszta inne modele tej firmy wymagaja dobrego wzmacniacza, tzn. takiego, ktory wyrabia sie na zakretach. Z badan lab wynika, ze ani rotel ra02 ani creek 4costam nie sa dostatecznie silne dla dynaudio. Dzwiek bedzie pozbawiony mieska i kontrola basowa slabiutka. Mysle, ze wlasciwy wzmacniacz zaczyna sie od NAD 350/370, jakis Roksan lub inne tego typu potworki straszace swa moca. Szkoda Dynaudio dla slabeuszy. Wszelkie dobre opinie o tych kolumnach pisza recenzenci, ktorzy na starcie podpinaja do hi-endowych wzmacniaczy 300W i potem wydaje im sie, ze to znakomite kolumny. ;-)

pzdrw

soso

• 4 lata później...

Witam właśnie nabyłem Rotelka 971 i zastanawiam się nad wymianą swoich Dan na 42 , czy ktoś miał okazje posłuchać tego zestawienia , pokój ok 15 m2,czy Rotel wyrobi się w ich napędzeniu .

Ludzie co wy śpicie jeszcze ? Patrzcie na daty postów ;P Wątek został po prostu odświeżony przez kolegę Roberta.

->Robert73

Skoro 40 watowy Creek dał radę 42jkom to 971 napędzi je z palcem w nosie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.