Skocz do zawartości
IGNORED

Daniel G-1100fs vs. Telefunken S 500 / 600

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak napisał Kolega > ricon < bardzo dobre kultowe ramię na którym jest sens wieszać wkładki powyżej tysiaka , ciężki talerz 2,5 kg , silnik którego nie slychać , solidnie zbudowany gramofon.

Reasumując nie będzie to zamiana siekierki na kijek,tylko widoczna poprawa dżwięku .Oczywiście przy wymianie okablowania i założenia dobrej wkładki .

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Audioquest Rockefeller , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Tu się ich wystarczająco naczytam. Spokojnie.

:)

Ciekawe jest też to, że człowiek z wiekiem traci słuch ale wydaje co raz większe kwoty na sprzęt i słyszy więcej. Cmoka i cmoka, zachwyca się stary i przygłuchy perlistymi wysokimi tonami. Przecież to już uciekło jakieś 10-15 lat temu. Na starość wyłapuje co raz to więcej niuansów, odkrywa muzykę na nowo (no tak, przecież słyszy o połowę mniej) itd, itp. Kabel zasilający za "pierdylion" w końcu mu zagrał.

Pozdrawiam.

Tu się ich wystarczająco naczytam. Spokojnie.

:)

Ciekawe jest też to, że człowiek z wiekiem traci słuch ale wydaje co raz większe kwoty na sprzęt i słyszy więcej. Cmoka i cmoka, zachwyca się stary i przygłuchy perlistymi wysokimi tonami. Przecież to już uciekło jakieś 10-15 lat temu. Na starość wyłapuje co raz to więcej niuansów, odkrywa muzykę na nowo (no tak, przecież słyszy o połowę mniej) itd, itp. Kabel zasilający za "pierdylion" w końcu mu zagrał.

Pozdrawiam.

Wiadomo było jak wyjdzie porównanie. Przecież to tylko Daniel. A tamten to przecież niemiecki Telefunken.

• 8 miesięcy później...

Miałem Daniela, z polskich gramofonów używałem całego topu, miałem Adama 420 i 424 a także G 601A. Przez ręce przeszło mi wiele gramofonów japońskich i niemieckich m.in Sanyo 625, Sony x40, Duale 1229 i 1249, 604, jakieś Pioneery i wiele innych o których nie warto wspominać. Od jakiegoś czasu używam Telefunkena s500 (mam ich trzy). Biją wymienione gramofony na głowę. Są świetnie wykonane: Talerz, łożysko, zawieszenie, silnik a przede wszystkim ramię. Wykonanie to niemiecki majstersztyk. Z dostępnych za rozsądne pieniądze gramofonów konkurować z nim może tylko Thorens serii 3XX. Każdy kto używał Telefunkena na pewno to potwierdzi. Często zastanawiam się nad cenami polskich gramofonów, jak widzę Daniela albo Adama wycenianego na 800-1000 zł. to śmiech mnie ogarnia. Chyba to sentyment do polskiej myśli technicznej, kiedyś też przez to przechodziłem. Bo innego racjonalnego wytłumaczenia nie ma. Te gramofony grają przeciętnie i żadne modyfikacje im nie pomogą, niestety. A z Telefunkena da się duuuużo wydusić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.