Jump to content
IGNORED

Kino z projektorem do 20 tys.

JackD

Recommended Posts

Hej!

Niedługo rozpoczynam budowę domu, a w związku z tym chciałbym już teraz zaplanować rozłożenie Audio w domu.

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV, jeżeli będzie co oglądać - mecz/koncert/film to chciałbym obejrzeć to na dużym ekranie, a zamiast oglądania byle czego na zmianę z reklamami wolę posłuchać muzyki/radia. Nad biokominkiem chciałbym umieścić ekran do rzutnika no i gdzieś nad/za kanapą projektor.

Do tego oczywiście cała strefa Audio. Centrum sterowania będzie stało po prawej stronie w rogu (po drugiej stronie ściany od PUFF'a).

Mam wiele pytań więc żeby nie owijać:

(te trzy okna wzdłuż ściany są witrynami od podłogi do sufitu)

Jaki Ekran - stały czy opuszczany

Gdzie najlepiej rozmieścić kolumny (wpuszczać w sufit/wieszać na ścianie?)

Jaki projektor i jakie Audio ?

Budżet tak jak pisałem 20 tys zł.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Hidden Content

Moje kino opiera się na TV i reszcie więc jeśli chodzi o projektor i ekran nie wypowiem się , mogę się tylko domyślać , że projektor , dobry projektor nie będzie tani (od 4-7 tys wzwyż ale Koledzy doradzą , tak myślę) a i ekran ekranowi nie równy ale to wszystko zależy od tego jak dużą wagę przywiązujesz do jakości poszczególnych elementów oraz konkretnie do jakości brzmienia kina i stereo oraz jakie będą proporcje kino/muzyka , jeśli przeważająca będzie muzyka to (napisz jakie preferujesz brzmienie kolumn) wtedy fronty wziąłbym na tyle dobre , żeby nie trzeba było ich wspomagać w stereo subem .

Nie wiem czy dobrze się wyraziłem , chodzi mi o to , że można kupić ekran za 500-600 zł , do tego amplituner za ok 2 tys zł, kolumny za ok 4 tys do tego suba za następne 2 tys i gotowe , ale jak to będzie grało . W sumie dla jednych byłby to szczyt marzeń a dla innych starczyłoby na parę kolumn.

Do kina żeby był pełny dźwięk a więc z tymi niskimi tąpnięciami to na subwofer musisz wydać ok 4 tys, moim zdaniem to minimum .

Ja nie wkładałbym głośników w ściany czy w sufit tylko podwiesiłbym pod sufitem (żeby był symetryczny rozkład kolumn) monitorki (surroundy) za kanapą przy szkalnej ścianie a fronty ustawiłbym po obu stronach biokominka, centralny wiadomo pod ekranem a nad biokominkiem , wszystko zależy jak wysoko on sięga(kominek) .

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

W elektronice i komputerach jest teraz taki szybki postęp,że zanim wybudujesz ten dom to wejdzie projekcja holograficzna

a ta będzie miała prawdopodobnie inne wymagania.

Hidden Content

Teraz 1 rok i domek stoi wykonczony...ale jabym jednak poczekal na projektory 4k w przystepnej cenie ,full hd przy 130" jest troszke za mało

Hidden Content

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Akustycznie nie będzie to łatwe pomieszczenie.

Zawsze ramowy ekran będzie lepszy i tańszy, ale cały czas na widoku, chyba że zastosujesz zasłony.

Jak rozwijany koniecznie z napinaczami absolutne min. to 1000zł w górę (dobry ekran to dobry obraz).

Kolumny wpuszczane będą droższe niż zawieszane jeżeli mają grać jakościowo podobnie.

Projektor 3D czy bez 3D? Na pewno jasny jeżeli typowo do salonu i musisz szukać takich które radzą sobie w jasnych pomieszczeniach.

Projektora nie kupuj używanego tylko nowy. Skup się na firmach JVC, SONY. Mitsubishi.

Sprzęt audio nowy czy używany? Osobiście polecam audio używane.

W elektronice i komputerach jest teraz taki szybki postęp,że zanim wybudujesz ten dom to wejdzie projekcja holograficzna

a ta będzie miała prawdopodobnie inne wymagania.

Nawet jeżeli będzie to cholernie drogo, więc nie ma co czekać. W czasie wykończeeniówki można już kupić.

ale jabym jednak poczekal na projektory 4k w przystepnej cenie ,full hd przy 130" jest troszke za mało

Zależy z jakiej odległości się patrzy.

Ile jest w sprzedaży materiału w 4k?

Jaka stacja nadaje mecze w Full HD nie mówiąc o 4k?

Jaka jest cena 4k?

Nie brałbym tego czynnika pod uwagę.

Hidden Content

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV

Jeśli nie planujesz zastosowania TV zastosował bym ekran, który będzie wyglądał jak TV i podobnie działał.

Chyba jedno z najlepszych rozwiązań kiedy chcemy pogodzić oglądanie TV z kinem domowym.

Hidden Content

ladnie ale nie po to kupuje sie projektor zeby na nim oglądac 80"....120" to minimum jak dla mnie

Hidden Content

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Na etapie na którym jesteś najważniejsze jest odpowiednio zaprojektować oklablowanie do kina. Najlepiej skonsultować projekt ze specjalistą który powie ci jakie są możliwość, jakie kable i gdzie przygotować aby mieć później możliwość wyboru czy chcesz np ekran rozwijany elektrycznie wzbudzany przez projektor itp. Faktycznie w ciągu roku ceny i dostępność mogą się mocno zmienić więc nie ma co się nastawiać na jakiś konkretny sprzęt.

Spróbuj w naszym dziale instalacyjnym z osobą, która na co dzień zajmuje się takimi sprawami: tel: 607 266 892, mail: [email protected]

http://instalacje.rms.pl/

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Na etapie na którym jesteś najważniejsze jest odpowiednio zaprojektować oklablowanie do kina. Najlepiej skonsultować projekt ze specjalistą który powie ci jakie są możliwość, jakie kable i gdzie przygotować aby mieć później możliwość wyboru czy chcesz np ekran rozwijany elektrycznie wzbudzany przez projektor itp. Faktycznie w ciągu roku ceny i dostępność mogą się mocno zmienić więc nie ma co się nastawiać na jakiś konkretny sprzęt.

Dokładnie.

Taka rada nie puszczaj przewodów bezpośrednio w murach, tylko zastosuj rurki plastikowe, aby móc przewody wpuścić po remoncie. Będzie możliwość łatwej wymiany jak się zmienią standardy lub coś się uszkodzi. :)

Hidden Content

Hej!

Niedługo rozpoczynam budowę domu, a w związku z tym chciałbym już teraz zaplanować rozłożenie Audio w domu.

Plan jest taki aby na parterze w ogóle nie wstawiać TV, jeżeli będzie co oglądać - mecz/koncert/film to chciałbym obejrzeć to na dużym ekranie, a zamiast oglądania byle czego na zmianę z reklamami wolę posłuchać muzyki/radia. Nad biokominkiem chciałbym umieścić ekran do rzutnika no i gdzieś nad/za kanapą projektor.

Do tego oczywiście cała strefa Audio. Centrum sterowania będzie stało po prawej stronie w rogu (po drugiej stronie ściany od PUFF'a).

Jeśli pozwolisz ja bym raczej zapytał na początek czego do tej pory używałeś , jakiego sprzętu , czy spełniał Twoje oczekiwania ? Jakiej słuchasz muzyki , czy oglądasz więcej filmów , koncertów ??? od tego bym zaczął bo może się okazać że te 20 tyś to dużo , a może zdecydowanie za mało . Jakbym ja miał wydać te 20 tyś to bym się zmieścił - amplituner ok 3-4 tyś ( będzie sieciowy więc radio internetowe + steraming z NAS na pokładzie ) odtwarzacz blueray ok 1-1,5 tyś ( spokojnie wystarczy np Pioneer 450 - ok 1000 zł - będzie też streamerem więc wszelkie pliki mkv itp czyta ) + kolumny przód ok 4 tyś ( zagrają dobrze nawet w stereo np Epos Epic 5 ) tył ok 2 tyś ( np Epos Epic 1 ) dobry sub ok 3 tyś ( np Velodyne eq max 10 ) i na projektor + ekran zostaje ok 6 tyś . na styk ale na pewno full hd ( np optoma ) . Nie liczę centralnego ( nie używam - schowany leży na strychu ) ale jeśli kupowałbyś w jednym miejscu to kupisz całość w tych pieniądzach na 100% . Okablowanie to już na pewno dodatkowe pieniądze .Moja rada - połączenie sieciowe tylko po kablu żadne wi-fi .Tylne kolumny ustawiłbym na standach nie montowałbym w ścianie . Inny temat to akustyka - jak już ktoś zauważył - ta szyba to będzie problem.

Jeśli jeszcze mogę coś radzić - nie mam projektora i ekranu , ale wbrew pozorom biokominek również mocno się nagrzewa - to akurat przetestowałem - nie wiem czy stały ekran dobrze to będzie znosił i z czasem się nie pofałduje - tu ktoś ma może jakieś doświadczenia . I druga kwestia - kupiłbym mimo wszystko telewizor - za ok 2-2,5 tyś można kupić 42 LED-a . Informacje , bajki , pogodę :-) można oglądnąć nie odpalając całego systemu i prądu również zużyjesz 10x mniej , a przy rozwijanym ekranie dochodzi efekt "wow" kiedy zasłoni TV 3x większy ekran . Życzę powodzenie i pisz o postępach !!!

Hidden Content

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Rzeczywiście zacznę od rozmieszczenia kabli, stąd też było moje pytanie gdzie najlepiej ustawić/zaplanować głośniki w takim pomieszczeniu. Muszę też zaplanować elektrykę (gniazdka...)

Do tej pory kino domowe z projektorem oglądałem tylko u kolegi. Nie było to nic wspaniałego jeżeli chodzi o sprzęt, ale robiło wrażenie za każdym razem.

Teraz wynajmuję kawalerkę więc i w sprzęt nie inwestowałem, Prawdopodobnie większość sprzętów zrobi na mnie wrażenie, bo nie mam wielkiego doświadczenia, ale mając jakiś budżet nie chciałbym popełnić błędu, bądź maksymalnie zmniejszyć ich ilość.

Muzyka różna - Swing/Charleston, Jazz, Raggaeton, ale też połączenie skrzypiec z nowoczesnymi brzmieniami jak Linsdey Stirling. Czasem przychodzi ochota na odrobinę Metalu (pozytywny wpływ starszego brata).

Hidden Content

Przemo, Dzięki za info. Ekran już wiem, że będzie zwijany, Żona z architektką wymyśliły ścianę z czegoś tam.

Ta szyba miała być jednym z motywów przewodnich domu i pewnie nie uda mi się jej usunąć, choć kto wie. Czy do kolumn na standach kable ciągnąć w podłodze. Mogły by mieć wyjście np. przy szybie. Nie będę miał żadnych dywanów wykładzin, poza tym chciałbym jak najwięcej schować. Tak jak R99 wspominał w rurkach (DZIĘKI!!!)

Ile może kosztowć okablowanie to takiego zestawu? Bądź co bądź to dużo kabli będzie.

.

Z TV zrezygnowałem po ostatniej wizycie u Kuzyna, które się właśnie pobudował i jeszcze nie zainstalował TV, ale nagłośnienie już ma. Jaka to zmiana jak nic nie ma odrywacza od ludzi i rozmów. Wszyscy gadają i nikt sie nie gapi w TV z rozwartą paszczką. Dlatego powiedziałem, że w salonie tego nie będzie. Sypialnia to inna sprawa. :D

Hidden Content

Przemo, Dzięki za info. Ekran już wiem, że będzie zwijany, Żona z architektką wymyśliły ścianę z czegoś tam.

Ta szyba miała być jednym z motywów przewodnich domu i pewnie nie uda mi się jej usunąć, choć kto wie. Czy do kolumn na standach kable ciągnąć w podłodze. Mogły by mieć wyjście np. przy szybie. Nie będę miał żadnych dywanów wykładzin, poza tym chciałbym jak najwięcej schować. Tak jak R99 wspominał w rurkach (DZIĘKI!!!)

Ile może kosztowć okablowanie to takiego zestawu? Bądź co bądź to dużo kabli będzie.

.

Z TV zrezygnowałem po ostatniej wizycie u Kuzyna, które się właśnie pobudował i jeszcze nie zainstalował TV, ale nagłośnienie już ma. Jaka to zmiana jak nic nie ma odrywacza od ludzi i rozmów. Wszyscy gadają i nikt sie nie gapi w TV z rozwartą paszczką. Dlatego powiedziałem, że w salonie tego nie będzie. Sypialnia to inna sprawa. :D

Witaj

Namów Żonę na jakieś ozdobne sznurki powieszone od strony części kinowej na tej szybie :-) choć tyle żeby się dźwięk nie odbijał - kable do kolumn faktycznie wypuść po obu stronach szyby - co do kabli - ilu nas tu jest każdy będzie Ci doradzał inaczej , ale moim zdanie faktycznie puszczaj w peszlach - w razie czego wymienisz na lepsze ;-) , do kolumn przednich ja mam 2x4mm do tylnych 2x2 mm z miedzi beztlenowej - nic szczególnego , ale nie myślę aby na tym poziomie cenowym trzeba było wiele więcej . Może do przednich coś lepszego. Inny temat to HDMI do projektora - wyjdzie pewnie z 10-15 metrów ( no i tu pamiętaj o rurce przez która przejdzie wtyczka HDMI która mała nie jest - a jak chcesz wszystko mieć pochowane to lekko nie będzie ) ja kupowałem 10m HDMI płaskie bo w sypialni mam TV i drugi zestaw z odtwarzaczem bluerey niestety pozbawiony filtrów jest czuły na zakłócenia .Gniazdka - przerobiłem temat u siebie w nowym domu - po roku kułem i dokładałem do 3 dodatkowe 3 . Lepiej więcej niż za mało ( kiedyś podłączysz - nie wiem - konsolę , mediacentrum ??? ) . No i piszesz że zero dywanu - uwierz mi nie wierzyłam ile może poprawić dywan z długim /wysokim włosem . Myślę że ta konfiguracja będzie robiła dobre wrażenie właśnie z kolumnami tylnymi umieszczonymi tylko nieco wyżej niż głowa słuchacza na sofie - ja mam podwieszone na ścianach i są niestety za wysoko , a nie pomyślałem i kable są w tynku i bez kucia nie mogę ich obniżyć . Koszt okablowania - nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi , ale myślę że do 10% kosztów systemu to będzie chyba realne- trochę metrów tego będzie + interconecty .

aaa i jeszcze jedna rada - puść sobie podwójne okablowanie do sieci komputerowej - i amplituner i odtwarzacz będą miały funkcje sieciowe - jeśli chcesz uniknąć podłączania przy sprzęcie grającym switcha ( dodatkowy zasilacz , migające diody itd ) to jest to dobre rozwiązanie - będziesz chciał radio internetowe włączasz tylko amplituner , będziesz chciał film odtwarzacz bluerey będzie miał swoje połączenie , a jak pisałem żadne wifi nie zagwarantuje bezawaryjnego przesyłu danych zwłaszcza video.

Hidden Content

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.