Skocz do zawartości
IGNORED

Eurowybory do Parlamentu Europejskiego 2014

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Z jednej strony:

Szacunkowo 75% prawa stanowionego jest w Brukseli. Po raz pierwszy PE będzie wybierał przewodniczącego Komisji.

A z drugiej:

Frekwencja ogólnoeuropejska ok. 40%.

23% frekwencji w PL.

Czechy i Słowacja jeszcze gorzej...

To będzie ciekawa kadencja.

Dlaczego Ci,którzy głosowali poszli do wyborów? Dlaczego Ci, którzy nie głosowali - nie poszli?

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Należę do tych, którzy do wyborów nie poszli. Ponieważ uważam, że UE w obecnym kształcie jest zła i jej rozwój idzie w złym kierunku. Widać, że się nie mylę, bo te wybory okazały się znaczącym sukcesem przeciwników UE. Nie podobali mi się kandydaci wystawiani w Polsce - m.in. prawniczka wykształcona na rurze w mafijnych klubach Ołena Marczuk wystawiona przez SLD. Przecież ona deklarowała z góry obronę ukraińskich, a nie polskich interesów w PE. Do tego debilny Adamek wystawiony przez PiS czy POlityczna przechrzta wystawiona przez PO, etc. Szkoda moich nóg i ruchu ręki.

Do tego debilny Adamek wystawiony przez PiS czy POlityczna przechrzta wystawiona przez PO

Fakt, folklor był: Adamek, Otylia Jędrzejczak, kilku innych. Ale Folklor wszedł tez do parlamentu: Jarosław Wałęsa (co to, kto to?), Beata Gosiewska, Korwin-Mikke... Brakowało tylko Kasi Tusk i Kaczyńskiej...

To pokazuje, jak społeczeńśtwo i wyborców traktują politycy - kpina, zero debaty i debilne spoty z chwytami poniżej pasa. Żygać się chce.

Nie weszło też paru "pewniaków": Kalisz, Kosiniak-Kamysz, Olejniczak, Rostowski.

Ponieważ uważam, że UE w obecnym kształcie jest zła i jej rozwój idzie w złym kierunku.

To trzeba było iść i głosować na partie eurosceptyczne. Nie rozumiem, szczerze powiem, takeigo podejścia: najpierw nie głosuję, a potem 4-5 lat narzekam, jaka to polityka i rząd złe.

Szkoda moich nóg i ruchu ręki.

Naprawdę, takei one cenne, że nie będziesz zniżał się do głosowania o tym, w jakiej Europie i Polsce chcesz żyć?

A zlikwidować to w cholerę. Żeby Polacy wreszcie mogli zbudować własny przemysł, zaprowadzić porządek, wyrzucić z Anglii i innych krajów "byłej Europy" polaków którzy tam z Polski wyemigrowali i zlikwidować u nas bezrobocie.

A po kilku latach tego kolejnego nieudanego eksperymentu - żreć brukiew i wspominać jak to kiedyś w Unii było dobrze i że znowu "miałeś chamie złoty róg" ...

Kwestionariusz wśród 152 kandydatów, spośród 1279.

Języki obce. W pracy posła do Parlamentu Europejskiego przydaje się znajomość języka obcego. Mimo że oficjalne dokumenty są tłumaczone na polski, umiejętność komunikacji w innych językach ułatwia pracę w zespołach, może być wykorzystana przy udzielaniu wywiadu lub w rozmowach kuluarowych.

82 proc. kandydatów deklaruje, że potrafi swobodnie porozumieć się w języku angielskim. Najwięcej w komitecie Polska Razem (95 proc.), najmniej z SLD-UP (65 proc.). Większość osób startujących do Parlamentu Europejskiego potrafi porozumieć się także w innym języku: rosyjskim (42 proc.), niemieckim (15 proc.), francuskim (10 procent) i hiszpańskim (5 proc.). 10 procent kandydatów może pochwalić się znajomością języków mniej popularnych: włoskim, węgierskim, portugalskim, flamandzkim, tureckim, słowackim, a nawet śląskim.

Tylko 9 ze 152 kandydatów nie zna żadnego języka obcego. Większość deklaruje, że potrafi porozumieć się w jednym lub dwóch językach. Największe kompetencje językowe deklarują osoby z list PSL, najmniej z Nowej Prawicy.

Wśród kandydatów mężczyźni chwalą się znajomością większej liczby języków obcych niż kobiety.

Kompetencje językowe nie są związane z wykształceniem. Najwięcej języków znają osoby z wykształceniem wyższym licencjackim lub inżynierskim, na drugim miejscu - z wykształceniem średnim, na trzecim - z wyższym magisterskim.

Młodzi gorzej przygotowani do komunikacji z mieszkańcami innych państw. Najwięcej języków znają kandydaci w wieku 50-59 lat, najmniej ci najmłodsi, między 20. a 29. rokiem życia. Kandydaci po 40. roku życia dogadają się przede wszystkim po rosyjsku. Angielski jest nieco bardziej powszechny wśród młodszych. Znowu trzeba jednak zaznaczyć, że dwudziestoletni kandydaci posługują się tym językiem rzadziej niż pokolenie trzydziestolatków.

Poseł do Parlamentu Europejskiego nie ma obowiązku komunikowania się w językach obcych. Wszystkie oficjalne dokumenty są tłumaczone na język polski. Eurodeputowani dysponują też wsparciem biura, asystentów i tłumaczy. Deklarowana zdolność swobodnego porozumiewania się w obcym języku, nie musi faktycznie świadczyć o jego znajomości. Może to być na przykład efekt zdobycia certyfikatu językowego 10 lat temu lub po prostu dużej pewności siebie.

źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak czytam powyższe wyniki, jakkolwiek z pewnym dystansem, to jednak żałość ogarnia... Dominuje język rosyjski. Najlepiej mówią w obcych językach licencjaci i osoby z maturą.

Większość deklaruje że potrafi się porozumieć... Ciekawe, gdyby przed kamerą przeprowadzić z nimi rozmowę nt. parlamentu europejskiego po angielsku albo w innym deklarowanym języku.

O innych kompetencjach nie wspomnę.

Sarmacka fantazja.

Fakt, folklor był: Adamek, Otylia Jędrzejczak, kilku innych. Ale Folklor wszedł tez do parlamentu: Jarosław Wałęsa (co to, kto to?), Beata Gosiewska, Korwin-Mikke... Brakowało tylko Kasi Tusk i Kaczyńskiej...

Aaaaaaaaaaaaaaa zapomniałem, ad folkloru: weszła nasza gwiazda dyplomacji, Anna Fotyga!!!!!!! Serce rośnie.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

To trzeba było iść i głosować na partie eurosceptyczne. Nie rozumiem, szczerze powiem, takeigo podejścia: najpierw nie głosuję, a potem 4-5 lat narzekam, jaka to polityka i rząd złe.

Naprawdę, takei one cenne, że nie będziesz zniżał się do głosowania o tym, w jakiej Europie i Polsce chcesz żyć?

Wybacz, ale naprawdę cenie sobie swoje nogi i ręce. Nie zniżyłbym się do głosownia na PiS, NP, SP, EP-TR, PR, RN, oszukańczego PO czy koniunkturalnego PSL. Przy okazji pokazałem SLD, do którego jest mi najbliżej, że nie zgadzam się z nim do końca.

A zlikwidować to w cholerę. Żeby Polacy wreszcie mogli zbudować własny przemysł, zaprowadzić porządek, wyrzucić z Anglii i innych krajów "byłej Europy" polaków którzy tam z Polski wyemigrowali i zlikwidować u nas bezrobocie.

A po kilku latach tego kolejnego nieudanego eksperymentu - żreć brukiew i wspominać jak to kiedyś w Unii było dobrze i że znowu "miałeś chamie złoty róg" ...

Znowu trollujesz.

ok, to wypiszmy się z UE, niech sobie zabierają drogi, autostrady, węzły kolejowe, wyremontowane dzielnice, nowe fabryki , miejsca pracy, dofinansowania do projektów, oczyszczalnie, niech KK odda co dostał z UE, wyremontowane zabytki. zostawmy prostego banana i marchewkę jako owoc. i wróćmy szybciutko do poziomu sprzed 20 lat. no przecież my naród wybrany. mesjasz narodów.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

A co to za problem? Wystarczy wybrać w wyborach tych, którzy przegłosują w polskim parlamencie wystapienie z Unii Europejskiej.

Fabryk UE nam nie zbudowała i nie zbuduje, miejsc pracy tez nie tworzy, chyba ze te miejsca pracy w Anglii i Niemczech. Tak jak weszlismy tak i wyjść możemy. Bez zadnych gestów rozpaczy ze strony eurosceptyków którzy sa przeciwni UE ale braniu pensji dzieki posłowaniu w UE już przeciwni nie są.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

ok, to wypiszmy się z UE, niech sobie zabierają drogi, autostrady, węzły kolejowe, wyremontowane dzielnice, nowe fabryki , miejsca pracy, dofinansowania do projektów, oczyszczalnie, niech KK odda co dostał z UE, wyremontowane zabytki. zostawmy prostego banana i marchewkę jako owoc. i wróćmy szybciutko do poziomu sprzed 20 lat. no przecież my naród wybrany. mesjasz narodów.

Wystarczy. Po 1989 za bezcen wykupili nasze fabryki i ich obiecujące rynki zbytu. Fabryki zniszczyli, na rynkach zarobili, a Polskę potraktowali niczym swoją neokolonię. Teraz inwestują w nią, bo widocznie się to opłaca. Na pewno nie robią tego charytatywnie.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Panowie a ja tak z innej beczki, czytałem sobie niby oficjalne winiaki i jestem trochę zaskoczony. Czemu tak długo musieliśmy na nie czekać ? XXI wiek ponoć mamy... swoją drogą różnica między tymi z 2 (chyba) w nocy a końcowymi jest dość spora...

Kolejne ale .. czemu przez cały dzień w mediach słyszmy "PO wygrało.." ?

Brawo !!!

Jak zwykle Platforma Obywatelska wygrała w więzieniach. Oj, cięzko zapracowali sobie na ten sukces. Jeszcze raz brawo !!!

Brawo !!!

Jak zwykle Platforma Obywatelska wygrała w więzieniach. Oj, cięzko zapracowali sobie na ten sukces. Jeszcze raz brawo !!!

Zapomniałem dodać, że było to druzgocące zwycięstwo w stosunku do PiSu (PO - 34,9%, PiS - 6,4%)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Z Niemiec do Europy też zawita ciekawa osobowość - neofaszysta gloryfikujący hitleryzm i dążący do likwidacji RFN: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,16038412,Niemiecki_neonazista_w_Parlamencie_Europejskim___Naszym.html

Jak widać nie odstajemy od najlepszych w Unii.

ok, to wypiszmy się z UE, niech sobie zabierają drogi, autostrady, węzły kolejowe, wyremontowane dzielnice, nowe fabryki , miejsca pracy, dofinansowania do projektów, oczyszczalnie, niech KK odda co dostał z UE, wyremontowane zabytki. zostawmy prostego banana i marchewkę jako owoc. i wróćmy szybciutko do poziomu sprzed 20 lat.

Rozumiem iż Unia odbuduje nam fabryki zniszczone na skutek wrogiego przejęcia, a kupione za wartość miesięcznej produkcji ?

Fabryki, huty, stocznie, itd ?

Rozumiem iż oddadzą nam miliardy niezapłaconych podatków przez różne markety ???

Rozumiem iż wypłacą nam odszkodowania za trucie nas jedzeniem którym w PRL-u nie wolno by było bydła karmić ? Bo musieliśmy zmienić PRL-owskie normy żeby można u nas sprzedawać to coś udające jedzenie.

Jeśli ktoś widzi polskie członkostwo w UE jako pasmo samych korzyści bez strat - cóż ja mówię mu pass, nie widzę szans na powrót do zdrowia...

Należę do tych, którzy do wyborów nie poszli. Ponieważ uważam, że UE w obecnym kształcie jest zła i jej rozwój idzie w złym kierunku.

No jakie to wygodne, nie chciało mi się pupska z kanapy ruszyć, bo nikt na mój głos nie zasługuje....

I dalej nazywa Kolega to sukcesem przeciwników UE - sorry nie wiem co bardziej u Ciebie podziwiać: naiwność, czy mądrość inaczej.

Sukcesu nie ma żadnego bo Twoje siedzenie na kanapie spowodowało tylko iż mandaty dostali tylko ci co nie powinni.

I nawet 13% głosów w Słowacji nic nie zmieni w Unii (urzędników to tyle ruszy co mnie wojna w Afryce)

Ja na wybory poszedłem, mimo iż nie widziałem nikogo kogo bym uznał za wartego mandatu, po prostu dokonałem selekcji negatywnej - oddałem głos po to żeby do euro koryta*** nie dostał się najgorszy element moim zdaniem.

Ale ja wolę decydować maksymalnie o swoim życiu, a nie szlochać na kanapie...... Co kto lubi........ Zawsze można później popłakać na bocznicy jak w Polsce jest źle i że to wina żydów, niemców, cyklistów - nigdy polaków. Ba zawsze się znajdzie paru klakierów popierających - lol

W tych wyborach widzę duży plus - Polska demokracja dojrzewa ;) Totalną klapę ponieśli rożnej maści celebryci.

Czyli ludzie mają dość błazenady, inaczej dzwoniąc po lekarza, oczekują iż przyjedzie lekarz nie hydraulik.

Minus: Nadal tylko 22% polaków rozumie co to demokracja i co w niej mogą zmienić głosując.

*** euro koryto - bo europoseł może jak jest rozgarnięty (czytaj umie nagiąć prawo, do czego go wręcz się zachęca) może zarobić miesięcznie ok. 100 000 zł. Czyli rocznie na czysto 1 milion złotych - x 5 lat = 5 milionów.

I za te 5 lat euro posłowania ma emeryturę = 4000 zł miesięcznie....

Pozdrawiam kanapowiczów pracujących za 1500 zł miesięcznie i z szansą na emeryturę w wysokości 300-600 zł....

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

No jakie to wygodne, nie chciało mi się pupska z kanapy ruszyć, bo nikt na mój głos nie zasługuje....

I dalej nazywa Kolega to sukcesem przeciwników UE - sorry nie wiem co bardziej u Ciebie podziwiać: naiwność, czy mądrość inaczej.

Sukcesu nie ma żadnego bo Twoje siedzenie na kanapie spowodowało tylko iż mandaty dostali tylko ci co nie powinni.

I nawet 13% głosów w Słowacji nic nie zmieni w Unii (urzędników to tyle ruszy co mnie wojna w Afryce)

Ja na wybory poszedłem, mimo iż nie widziałem nikogo kogo bym uznał za wartego mandatu, po prostu dokonałem selekcji negatywnej - oddałem głos po to żeby do euro koryta*** nie dostał się najgorszy element moim zdaniem.

Ale ja wolę decydować maksymalnie o swoim życiu, a nie szlochać na kanapie...... Co kto lubi........ Zawsze można później popłakać na bocznicy jak w Polsce jest źle i że to wina żydów, niemców, cyklistów - nigdy polaków. Ba zawsze się znajdzie paru klakierów popierających - lol

W tych wyborach widzę duży plus - Polska demokracja dojrzewa ;) Totalną klapę ponieśli rożnej maści celebryci.

Czyli ludzie mają dość błazenady, inaczej dzwoniąc po lekarza, oczekują iż przyjedzie lekarz nie hydraulik.

Minus: Nadal tylko 22% polaków rozumie co to demokracja i co w niej mogą zmienić głosując.

*** euro koryto - bo europoseł może jak jest rozgarnięty (czytaj umie nagiąć prawo, do czego go wręcz się zachęca) może zarobić miesięcznie ok. 100 000 zł. Czyli rocznie na czysto 1 milion złotych - x 5 lat = 5 milionów.

I za te 5 lat euro posłowania ma emeryturę = 4000 zł miesięcznie....

Pozdrawiam kanapowiczów pracujących za 1500 zł miesięcznie i z szansą na emeryturę w wysokości 300-600 zł....

Nie rozumiem, o co masz do mnie pretensję, w tym nieco przydługim i w moim odczuciu płaczliwym wywodzie. Na wybory chodzę dłużej, niż niejeden z uczestników potyczek na Bocznicy ma lat. Czasami jednak wole dać sobie spokój i posiedzieć w domu przy taniej, aczkolwiek dobrej irlandzkiej rudej. Nikomu nie narzucałem swojego zdania i nikogo nie krytykowałem za odmienne zdanie na temat tych wyborów. Najpierw przedstawieni kandydaci, a potem wynik wyborów przekonuje mnie, że postąpiłem słusznie. Najbliższymi wyborami na które się wybieram będą wybory parlamentarne to wiem już na pewno, co do prezydenckich się waham, gdyż wątpię, aby SLD miało w nich dobrego kandydata. Na samorządowe raczej nie pójdę, bo głosuje jak chcę, a ciągle rządzi ta sama klika.

Zastanów się jeszcze, czy dobrze rozumiesz demokracje? Ciekaw też jestem, do której partii Ci najbliżej? I na pohybel ojroposłom!

<br />Wybacz, ale naprawdę cenie sobie swoje nogi i ręce<br />
- Twoja wypowiedź świadczy, że szanujesz również swoje szare komórki i je oszczędzasz, nie używając ich - przecież ktoś musi być wybrany !!! - wybierz mniejsze zło ! - jak się dąsasz , to inni za Ciebie to zrobią ! - czy to jest takie trudne do pojęcia ????

excelvinyl winylmania blog szukaj

Coś nie słychać o "ruskich serwerach". Jakieś propagandowe niedopatrzenie? PiS miał wygrać zdecydowanie a wyszedł remis. Teraz czytam, że winny temu jest Zbinek Ziobro.

Serwery uniewinnione?

Wszyscy wyborcy z komisji wyborczej w Zespole Szkół Nr 1 w Choszcznie głosowali na JEDNEGO KANDYDATA! Takie sensacyjne wyniki podaje na oficjalnej stronie internetowej Państwowa Komisja Wyborcza. Według PKW Robert Stankiewicz z Solidarnej Polski dostał 100% poparcia. Jak jednak wynika z papierowego protokołu komisji, Stankiewicz w tej komisji... nie dostał żadnego głosu.

Ukryta Zawartość

Ulubieniec WSI24 nie ma lekko. Coraz więcej Polaków widzi jaką rolę w tym cyrku odgrywają zaprzyjaźnione media.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podoba mi się zwłaszcza ten kawałek o popłakaniu na bocznicy. O coś takiego Ci chodzi?:

Rozumiem iż Unia odbuduje nam fabryki zniszczone na skutek wrogiego przejęcia, a kupione za wartość miesięcznej produkcji ?

Fabryki, huty, stocznie, itd ?

Rozumiem iż oddadzą nam miliardy niezapłaconych podatków przez różne markety ???

Rozumiem iż wypłacą nam odszkodowania za trucie nas jedzeniem którym w PRL-u nie wolno by było bydła karmić ? Bo musieliśmy zmienić PRL-owskie normy żeby można u nas sprzedawać to coś udające jedzenie.

Jeśli ktoś widzi polskie członkostwo w UE jako pasmo samych korzyści bez strat - cóż ja mówię mu pass, nie widzę szans na powrót do zdrowia...

Gratuluję , odwaliłeś kawał dobrej roboty dla Państwa, I co z tego wynika? Że zagłosowałeś na kogoś kogo nie popierasz? No super logika.

Uprzejma prośba , nie pisz że tylko 22% społeczeństwa coś rozumie czy do czegoś dojrzała. Bo ja mogę napisać że 22% społeczeństwa dało się po raz kolejny zmanipulować hasłom lansowanym i mającym swoje źródła w ustach polityków , że jak jesteś patriotą to musisz głosować. Bzdura wymyślona przez polityków dla polityków.

No tak , gdyby nie demokracja może byłby obowiązek głosowania...

Jeśli rozumiesz co mam na myśli.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

To prawda, że "politycy nie mają powodów do zadowolenia".

Zwyciężyła demokracja i tym razem chyba ta prawdziwa, bo 76,18% wyborców dało jasno do zrozumienia zarówno rządzącej partii jak i tym które się "załapały", że są one persona non grata na polskiej scenie politycznej.

KPN jest tą partią którą należałoby pominąć w tych rozważaniach, gdyż nie miała dotychczas decydującego wpływu na politykę.

76,18% wyborców wyraźnie powiedziało - takiemu rządowi, tym partiom politycznym i ich poczynaniom już dziękujemy.

A pozostałe 22,17%, czyli bez wyborców KPN dało się kolejny raz wmanewrować w rozgrywki międzypartyjne.

Tylko że problem polega na tym, ze tu nie chodzi o rozgrywki międzypartyjne, a o sprawę Polski, o czym najczęściej zapominają obecni politycy.

Mimo wszystko, ale mnie wyniki na zamieszczonej tabelce bardzo cieszą, zwłaszcza ten "czerwony słupek".

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kto ma media - ten ma władzę. Prawda stara jak świat.

W 1989 roku Włodzimierz Ciosek odpowiedzialny za kampanie wyborczą PZPR jeździł po kraju i ciągle powtarzał: prędzej oddamy SB niż telewizję. Oddali Bezpiekę i telewizję, że o radiu i prasie już nie wspomnę. Wkrótce potem musieli oddać władzę.

W latach 1990 Ewa Milewicz sformułowała iście demokratyczna tezę, że SLD wolno mniej. Została ona radośnie podchwycona przez inne media. Dzięki tępieniu we wszystkich mediach, głupocie i braku wyobraźni politycznej kierownictwa SLD oraz zdradzie i osobistym animozjom b. Kwaśniewskiego, SLD zmarginalizowano.

B. Kwaśniewski doceniał siłę mediów. Telewizję, wrednie nazwaną -publiczną, obsadził swoim Kwiatkowskim. Dziennikarce, której największym marzeniem było oprawienie w ramki jego magisterskiego dyplomu i powieszenie go na swojej ścianie, nadał znaczący order państwowy. Sam był umoczony w niejasne interesy i jest do dzisiaj. Jego współpracownicy to bezideowi kłamcy (Kalisz - goleń), pijacy(Majkowski - pijacy hektolitrami gorzałę stawianą przez byłego NSZ-etowca - wpierw, a później UBeckiego kapusia czy obleśny Siwiec, który znieważał JP II, a wcześniej dla kariery pisał artykuły za Olka. Etc. Agent Tomek to był głupi ch.j, a nie 007. Ten wiedziałby,ze nie trzeba kupować domu, ale pozyskać służbę..

Ja to wiem, ponieważ piłem gorzałę z jego sfrustrowaną służbą. Jak drzwi w pałacu porawiałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.