Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning i naprawa GRUNDIG CD 8400 MK II

M3000GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako że nie mam doświadczenia w tuningu CD to proszę o pomoc.

Nie dawno nabyłem takowy odtwarzacz jak CD 8400 MK II i chciałbym w nim poprawić jakość brzmienia , ale nie wiem czy warto w nim coś wymieniać , a jeśli już to proszę o pomoc od czego zacząć i po wymianie jakich elementów można spodziewać się najlepszych efektów.

Korzystam z CD podpiętego bezpośrednio pod końcówkę mocy i przyda się też pomoc w znalezieniu przyczyny pojawiania się przydźwięku gdy potencjometr jest w pozycji pomiędzy 25% a 75% wysterowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Poszukaj opisów modyfikacji podobnych odtwarzaczyj est tego sporo, też na tym forum.

Korzystam z CD podpiętego bezpośrednio pod końcówkę mocy i przyda się też pomoc w znalezieniu przyczyny pojawiania się przydźwięku gdy potencjometr jest w pozycji pomiędzy 25% a 75% wysterowania

Przyczyn może być wiele. Na początek możesz spróbować odwrócić polaryzację wtyczki sieciowej końcówki mocy lub CD (ale nie obu naraz). Spróbuj też przenieść sprzęt w inne miejsce. Nie stawiaj ich na sobie, koniecznie obok siebie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przyczyn może być wiele. Na początek możesz spróbować odwrócić polaryzację wtyczki sieciowej końcówki mocy lub CD (ale nie obu naraz). Spróbuj też przenieść sprzęt w inne miejsce. Nie stawiaj ich na sobie, koniecznie obok siebie.

Niestety zmiana polaryzacji wtyczki na nic się nie zdała , a jeśli chodzi o położenie klocków względem siebie to od początku stoją obok siebie a nie na sobie.

Wymieniłem kondensatory i jest poprawa , jak znajdę chwilkę to opiszę co się zmieniło w dźwięku i czy było warto.

A czy przyczyną przydźwięku może być potencjometr ? Co o tym sądzicie, proszę o jakieś sugestie .

Na początek, to sprawdź czy cd podłączony do innego wzmacniacza też daje przydźwięk.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sprawdzałem z innymi wzmacniaczami i to samo , nie wiem dlaczego poniżej 25% i powyżej 75% głośności jest cisza (oczywiście pomiędzy utworami ;-) ) , może ktoś mi to wyjaśnić ?

posprawdzaj czy ktoś czegoś nie lutował (okolice potencjometru, oploty kabli itp., wyjście mcz)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 9 miesięcy później...

Zmodyfikowałem swojego CD 8400mkII - kondensatory ,NOS ,itd . I pojawił się problem - nie mogę ustawić lasera . Wstawiałem nawet napędy od innych CD bo to przecież CDM14 - coś tam łapał ale właściwie nie ruszył . W oryginale jest chyba CDM 14/11 ( bardziej zewnętrznie podobny do CDM2 ) a ja testowałem także CDM 14/19 i CDM 2/29 . W każdym razie nie działa na oryginale i na zamiennikach . Coś skopałem czy ten model tak ma ?

pozdr.

...there is no spoon...

może zwarłeś jakiś kond wyjściowy i masz napięcie stałe na wyjściu? Możesz też sprawdzić, czy ekran gniazda wyj. masz podłączony do masy.

Jest to model bardzo wdzięczny i łatwy do tuningu i mylisz się, jakość dźwięku może być rewelacyjna w zależności od jakości kondów odsprzęgających zasilanie (polecam Sanyo oscon sepc np 270u 15V) i samego tuningu (wywalenie jednego opampa na wyjściu, zastosowanie przynajmniej OPA2134, wywalenie tranzystorów tłumiących, dodanie lepszego zegara, dołożenie odrębnego zasilania, I/V na lampie, itp.).

może zwarłeś jakiś kond wyjściowy i masz napięcie stałe na wyjściu? Możesz też sprawdzić, czy ekran gniazda wyj. masz podłączony do masy.

Jest to model bardzo wdzięczny i łatwy do tuningu i mylisz się, jakość dźwięku może być rewelacyjna w zależności od jakości kondów odsprzęgających zasilanie (polecam Sanyo oscon sepc np 270u 15V) i samego tuningu (wywalenie jednego opampa na wyjściu, zastosowanie przynajmniej OPA2134, wywalenie tranzystorów tłumiących, dodanie lepszego zegara, dołożenie odrębnego zasilania, I/V na lampie, itp.).

Dzięki za info , sprawdzę . Model jest faktycznie ciekawy ale już drugi egzemplarz mi padł po modyfikacji , gdzieś powtarzam jakiś błąd . Dobrze ,że mam trzeci :-D

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.