Skocz do zawartości
IGNORED

Próba legalizacja uboju rytualnego

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem rzeźnicy i lobby muzułmańskie i żydowskie zorganizowali zbiórkę podpisów pod obywatelskim projektem w tej sprawie.

Dziś w sejmie odbędzie się pierwsze czytanie ich projektu i głosowanie za powrotem do zabijania zwierząt bez ogłuszania

Między 13 a 15stą odbędzie się manifestacja pod sejmem, by czasy średniowiecza nie wróciły do łask w Polsce

Info

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy mu ludzie w XXI wieku, jesteśmy skłonni do zabijania w imię religii?

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Demokracja to rządy większości. Mniejszości powinny bezwzględnie respektować uchwalone prawa lub przenieść się w inne miejsce albo ponosić ich konsekwencje.

To ja z innej strony - aborcja. Czy jesteśmy skłonni do zabijania w imię wolności wyznania i ateizmu ?

Uważaj, na jaja jakie jesz, niektóre zwierają już życie poczęte.

Tak. Małpa jest małpą niezależnie od tego czy żyje w wieku 21 czy w jakimś innym ...

W Polsce małpy nie są poddawane ubojowi rytualnemu. Mimo, że jest XX! wiek.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie porównuj praw ludzi do praw zwierząt, bo dojdziemy do absurdów.

Zwróciłem tylko uwagę na absurdalność tego rodzaju wpisu. Przecież ten watek nie jest on poświęcony rozważaniom o aborcji.

Zwróciłem tylko uwagę na absurdalność tego rodzaju wpisu. Przecież ten watek nie jest on poświęcony rozważaniom o aborcji.

Jak najbardziej się zgadzam. Moje rozważanie na temat aborcji kierowane było szczególnie do wpisu dotyczącego zabijania w imię religii.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To ja z innej strony - aborcja. Czy jesteśmy skłonni do zabijania w imię wolności wyznania i ateizmu ?

To ja z innej strony. Czy w XXI wieku daje musimy wierzyc w bajki opowiadane nam za mlodu? Inny obszar swiata inna bajka, inny bozek inne durne wierzenia. Moze w koncu czas dopuscic rozsadek i wlasne myslenie?

Nie porównuj praw ludzi do praw zwierząt, bo dojdziemy do absurdów.

A jakbys byl zwierzeciem to ktore prawo bylo by dla ciebie wazniejsze? Zabicie twojej corki ktora bylaby krowka mala czy zabicie jakiegos dziwolaga na 2ch nogach co kreci sie ciagle w kolo?

Kto daje nam prawo nad decydowaniem o jakichkolwiek innych istotach zywych?

Takich durnot wlasnie uczy wiara, ze czlowiek to ktos wyjatkowy. Wszyscy na tej planecie jestesmy rowni, tak samo sie rozwyjamy, ewoluujemy i umieramy. Jedni szybciej , drudzy wolniej. Ale to nie znaczy ze ten ktory wyewoluowal szybciej, majac wysoka inteligencje moze decydowac kto ma prawo zyc a kto nie.

Ale to nie znaczy ze ten ktory wyewoluowal szybciej, majac wysoka inteligencje moze decydowac kto ma prawo zyc a kto nie.

Ależ jedząc mięsko decydujemy o tym, ja lubię mięsko.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Zwierzęta też jedzą mięsko, nie tylko swoje. Co nie oznacza, że rozszarpują się dla zabawy, z powodu bajeczek opowiadanych przez rodziców, a później facetów w sukienkach czy innych zabawnych wdziankach. W temacie religii chyba nie jesteśmy z tą inteligencją zbytnio do przodu. Jeszcze nikt nie zaobserwował zwierzęcia zabijającego inne celem złożenia ofiary i oddania hołdu jakimś mitologicznym stworom.

W temacie aborcji natomiast zbliżamy się do prostych instynktów walki o przetrwanie. Niektóre gatunki zwierząt drapieżnych nie mając czym wykarmić młodych i siebie - pożerają je.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

interesujące spostrzeżenie...chyba się wypsnęło, bo nie ma podstaw, by sądzić, iż było pisane świadomie.

To prosze mi wytlumaczyc co jest inteligentnego w sadzeniu ze w chmurach mieszka niewidzialny koles, ktory slucha nas co wieczor i patrzy na wszystko co robimy. I kocha nas tak bardzo ,ze jak popelnimy grzech, to wsadzi nas do miejsca gdzie bedziemy sie smazyc i cierpiec. Oczywiscie grzech byl stwozony takze przez niego, oczywiscie dlatego ze nas tak bardzo kocha ze az chce nas karac i torturowac do konca nieskoczonosci.

Pozdraiwam.

interesujące spostrzeżenie...chyba się wypsnęło, bo nie ma podstaw, by sądzić, iż było pisane świadomie.

Oczywiście użyłem pewnego wyolbrzymienia dla podkreślenia ułomności ludzkiego rozumu wobec strachu jaki nim kieruje. Nie sądziłem, że takie oczywistości będzie trzeba dopowiadać...

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście użyłem pewnego wyolbrzymienia dla podkreślenia ułomności ludzkiego rozumu wobec strachu jaki nim kieruje. Nie sądziłem, że takie oczywistości będzie trzeba dopowiadać...

Zamiast wyolbrzymiać, skup swoją myśl, do zwięzłego zdania, by przedstawić to, skąd masz przewagę nad ułomnym rozumem, że go takim oceniasz, bo takim /ułomnym/ go widzisz ?...

To prosze mi wytlumaczyc co jest inteligentnego w sadzeniu ze w chmurach mieszka niewidzialny koles, ktory slucha nas co wieczor i patrzy na wszystko co robimy. I kocha nas tak bardzo ,ze jak popelnimy grzech, to wsadzi nas do miejsca gdzie bedziemy sie smazyc i cierpiec. Oczywiscie grzech byl stwozony takze przez niego, oczywiscie dlatego ze nas tak bardzo kocha ze az chce nas karac i torturowac do konca nieskoczonosci.

Wytłumacz sobie sam, dlaczego patrząc na kobiecy tyłek, masz jedną myśl i jedno skojarzenie ?

Czyli : dlaczego słysząc słowo religia, kojarzy ci się wciąż tak samo i z tym samym ?

-------------------------

-------------------------

W temacie wątku, sugeruję, zamiast przedstawiania swoich niekoniecznie mądrych przemyśleń, których podstawy mogą być niejednokrotnie zaskakująco przykre, poczytajcie o uboju w tekstach źródłowych, które temat ten przedstawiają w sposób rzeczowy i bez niedomówień.

Po tej lektórze, zdrowemu na umyśle, nie przyjdzie więcej ochota na dociekanie i temu podobne pitolenie.

Zamiast wyolbrzymiać, skup swoją myśl, do zwięzłego zdania, by przedstawić to, skąd masz przewagę nad ułomnym rozumem, że go takim oceniasz, bo takim /ułomnym/ go widzisz ?...

Kolega chyba odfrunął nieco, bo sens mojej wypowiedzi zaczyna zmierzać w nieznanym mi kierunku. A na pewno nie stwierdziłem, iż ja miałbym mieć jakąkolwiek przewagę nad czyimś rozumem wypowiadając się ogólnikowo o wytworze narządu jakim jest ludzki mózg oraz równie ogólnikowo o następstwie ucieczki od strachu, który często nim kieruje. Mój umysł ma również swoje słabości, nie twierdzę, że wyzwolenie się z wiary w podania ludowe automatycznie awansuje kogoś do bycia lepszym od innych. Staram się jedynie przedstawić własny punkt widzenia i zapraszam się do podzielenia swoim w ramach tematu wątku.

Temat jest moim zdaniem prosty. Bić bez znieczulenia w imię Boga (kimkolwiek on jest) czy nie? Może sam się wypowiesz czy masz jakieś przemyślenia w temacie? Serio, jestem ciekaw, bo wydajesz się mieć jakieś ciekawe i sensowne zdanie. Być może się mylę, bądź o czymś nie wiem, jeśli chcesz, spróbuj wyprowadzić mnie z błędnego postrzegania.

W temacie wątku, sugeruję, zamiast przedstawiania swoich niekoniecznie mądrych przemyśleń, których podstawy mogą być niejednokrotnie zaskakująco przykre, poczytajcie o uboju w tekstach źródłowych, które temat ten przedstawiają w sposób rzeczowy i bez niedomówień.

Po tej lektórze, zdrowemu na umyśle, nie przyjdzie więcej ochota na dociekanie i temu podobne pitolenie.

Zwierzętom przecina się przełyk i arterie jednym cięciem przy użyciu specjalnego noża, odmawiając stosowną modlitwę. Zwierzę nie może zostać wcześniej pozbawione świadomości poprzez ogłuszenie jakąkolwiek z dostępnych metod. Zwierzęta zabite w inny sposób lub padłe nie mogą być spożywane przez ortodoksyjnego żyda.

Podczas koszernego uboju bydła we współczesnej ubojni stosuje się specjalne klatki do unieruchamiania zwierząt: Weinberg (czas w klatce: ok. 103,8 s, szamotanie się przed cięciem: ok. 11 s, liczba wokalizacji: ok. 4,6) lub ASPCA (czas w klatce: ok. 11 s, szamotanie się przed cięciem: ok. 1,2 s, liczba wokalizacji: ok. 0,3). Pierwsza z nich pozwala na obrócenie zwierzęcia na bok lub do góry nogami. W ustalonej przez klatkę pozycji następuje cięcie, po czym zwierzę jest wypuszczane, aby mogło się wykrwawić.

Dla mnie wszystko jest jasne. O czym tu więcej czytać?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wytłumacz sobie sam, dlaczego patrząc na kobiecy tyłek, masz jedną myśl i jedno skojarzenie ?

Czyli : dlaczego słysząc słowo religia, kojarzy ci się wciąż tak samo i z tym samym ?

To jest to 'pitolenie' z Twojego podpisu?

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie wszystko jest jasne. O czym tu więcej czytać?

no,... więc o czym można jeszcze napisać ?

patrz niżej...

Temat jest moim zdaniem prosty. Bić bez znieczulenia w imię Boga (kimkolwiek on jest) czy nie?

- czy bić ?

- o imieniu, jakiego boga mowa ?

Jest tak, że, by o czymś dyskutować, trzeba wiedzieć o czym ? Bez tego, ani rusz :)

- czy bić ?

- o imieniu, jakiego boga mowa ?

Jest tak, że, by o czymś dyskutować, trzeba wiedzieć o czym ? Bez tego, ani rusz :)

W tym miejscu moglibyśmy wprowadzić niezłego tasiemca do dyskusji ;-)

Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia następująca, a mianowicie w erze lodówek i zamrażarek ubój rytualny traci resztki logicznego sensu dla osoby nie zaznajomionej z tematyką pewnych religii i bogów o pewnych imionach...

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście dochodzi jeszcze kwestia następująca, a mianowicie w erze lodówek i zamrażarek ubój rytualny traci resztki logicznego sensu dla osoby nie zaznajomionej z tematyką pewnych religii i bogów o pewnych imionach...

tym samym widać, że wdając się w takie dyskusje, akceptuje się ich, z góry założony propagandowo, sens.

:)

Trafiliście w samo sedno Panie Kolego, jednak niekiedy mam nieodpartą chęć, aby wyrazić swój stanowczy sprzeciw wobec średniowiecznych nurtów myślowych i pożałowania godnych zachowań jakie współcześnie obserwujemy. Oczywiście nie wszystko co stare musi być z założenia negtywne. Lecz samo zaistnienie tematu jest przykładem wyjątkowo niepokojących zjawisk, uważam, że nie powinno go w ogóle tutaj być.

Jak się mają światowe księgi religijne do zabijania zwierząt - ciekawostka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jak się mają światowe księgi religijne do zabijania zwierząt - ciekawostka

http://ucztavege.most.org.pl/teksty/kk05.html

mogłeś darować, ale, jeśli to wkleiłeś, może znaczyć, że mało rozumiesz, w temacie.

jednak niekiedy mam nieodpartą chęć, aby wyrazić...

to, właśnie tak działa, Panie Dzieju :)

Lecz samo zaistnienie tematu jest przykładem wyjątkowo niepokojących zjawisk, uważam, że nie powinno go w ogóle tutaj być.

z tym, zgoda :)

można snuć domysł, co autorowi przyświecało ?

Gość

(Konto usunięte)

Kazik, mam tu takie narzędzia jako ze załozyłem ten wątek.

Ku uwadzę Ci przypominam, bo do osób religinych mam allergie

wiem wiem, sam z tego narzędzia korzystałem :)

niemniej, dalej nie rozumiesz, obarczając mnie religijnym brzemieniem.

:(

Byś był bardziej na bieżąco, podpowiem, że o czymkolwiek powiesz lub napiszesz, warto coś tam o tym wiedzieć. Inaczej, awersja/alergia na pewne przypadłości, od nich samych, nie różni się niczym.

ee, nie ma się czym tak podniecać.

Poderżnięcie gardła to przecież zupełnie humanirarna śmierć w porównaniu z tym co zwierzęta mają w warunkach naturalnych. Tam dopiero jest jatka. To może zabierzmy je z tych lasów łąk i z wody, aby nie cierpiały.

Zrównywanie wartości życia ludzkiego ze zwierzęcym to już w ogóle jest poziom przy którym nie za bardzo można dyskutować. Bo cóż komuś takiemu odpowiedzieć.

Dziś od rana zamordowałem 2 pająki, jakieś inne nieznane mi gatunki, oraz chyba z 10 much. Bez ogłuszania. Aha, i nieokreśloną liczbę zdeptanych robaczków na drodze. Oraz 2 meszki, z których jedną pożarłem żywcem, a drugą utopiłem w oku.

Chyba dziś nie zasnę z powodu ugryzień sowieści.

A jutro z rana, jeśli będzie mokra trawa, nazbieram winniczków.

A wieczorkiem zamorduję kilka karasi. Karasia raczej ciężko jest zabić klasycznie trzonkiem nożyka, więc znawcy tematu obcinają im łebki możliwie szybkim ruchem.

Kolega jak czytam pojęcia o zwierzętach ma znikome. W pierwszym poście jest link czym się różni wdepniecie na mrowke od wsadzania do stalowej klatki krowy, odwracania jej do góry kopytami i podrzymania jej gardła by umarła duszac się i krwawiac w imię religi

No różni się. Ale czy z tego powodu powinno być zakazane ? moim zdaniem nie.

A zwolennicy koszernego uboju też powinni być bardziej gotowi do kompromisu.

Nie można by tych zwierząt gilotynować ?? Przecież gilotyna jest według wszelkiej wiedzy humanitarna.

Wieszano by w tej samej chwili zwierzę za tylne nogi, i w ten sposó chyba by wiele tej krwi nie zostawało.

AAAA.........to o tym.........

bo myślałem że to kolejny stopień współżycia audiofilsko-forumowego...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.