Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner bądź wzmacniacz

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem właśnie kolumny MA RX8 i aktualnie jest on podpięty pod Denon 1513 połączenie to gra w miarę przyzwoicie,ale zdaje sobie sprawę że to dopiero połowa możliwości tych kolumn.

I.teraz moje.pytanie

Noszę się z zamiarem zakupu amplituneta który zagra również najlepiej w stereo. Zastanawiam się nad tymi z pre out oczywiście żeby może (acz kolwiek w bardziej dalekiej przyszłości) podłączyć wzmacniacz stereo.

I tak wybór padł na początku na Denona X 3000, potem ze względu na.nowszy Audyssey oglądałem X 4000 i czy dobrze właściwie kombinuje z tym zestawem.

A jak dla mnie jedyną alternatywą dla Denona jest chyba tylko Marantz x tylko jaki najlepiej w.kwocie do 3000.

Proszę o.jakieś propozycje i pomoc.

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Witaj,

jeśli chcesz rzeczywiście wykorzystać potencjał Twoich kolumn, zdecydowanie proponuję zawęzić wybór do dwóch amplitunerów - Denon AVR-X4000 oraz Marantz SR6008 ze szczególnym naciskiem na ten drugi (Marantz szczególnie będzie wyróżniał się świetnym dźwiękiem stereo).

Z obydwoma modelami finansowo niewiele przekroczysz założony budżet. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Kup wzmacniacz stereo a nie amplituner !

Dokladnie. Amplituner tylko jak bedziesz robil z tego kino domowe. A i tak wtedy lepiej wpiac wzmacniacz do stereo.

Mam doswiadczenie z moimi pierwszym spotkaniem ze swiatem audio. Kino domowe oparte na MA RX6 5.1 oraz Pioneer LX53. Do filmow ok. Ale stereo dramat. W ogole to nie gralo. Dopiero dolozenie wzmacniacza pokazlo jak te kolumny potrafia grac muzyke. Aha i polecal bym do RX8 wzmacniacz ktory nie podbija dolu, jak masz sredniej wielkosci pomieszczenie to bedziesz mial z problem z za duza iloscia basu.

Tylko że to ma być kino kolumny central i tyły mam budżetowe,sub też jeszcze po Grundigu d3305 a filmów oglądam sporo.

Za porządne kolumny poza frontami wezmę się w drugiej kolejności po zakupie porządnego AV.

Wiec proszę narazie o rady odnośnie amplituneta tylko takiego z pre out bo na końcu wzmak stereo zapewne też poleci.

Gość numik

(Konto usunięte)

Tylko że to ma być kino kolumny central i tyły mam budżetowe,sub też jeszcze po Grundigu d3305 a filmów oglądam sporo.

Za porządne kolumny poza frontami wezmę się w drugiej kolejności po zakupie porządnego AV.

Wiec proszę narazie o rady odnośnie amplituneta tylko takiego z pre out bo na końcu wzmak stereo zapewne też poleci.

pytanie czy musi być nowy? Brzmieniowo HK jest bardzo dobry, ale trochę awaryjny. Dla mnie lepiej od Denonów i Marantzów gra też ONKYO z kin domowych. Ale jeśli kino będzie docelowo służyć tylko filmom wybrałbym Marantza, w filmach różnicy nie ma, a jest najpewniejszy i najmniej awaryjny, najlepiej wykonany wg mnie. Proponuję go podpiąć pod Nada (zworki z tyłu, ciut upierdliwe) lub Audiolaba (pełna wygoda pokrętłem) / Roksana. Te wzmaki dobrze obsłużą KD i zgrają się z MA

Nie ma kompromisów. Amplituner nie zagra w stereo. Zwłaszcza w tym budżecie.

Więc zastanów się na czym Ci bardziej zależy. Jeżeli na muzyce to odpuść to kino. Filmy w dobrym stereo też brzmią nieźle.

Jeżeli jesteś maniakiem filmów i efektów a muzyka przy okazji i nie koniecznie w poprawnej jakości, to kaleczący dźwięk stereo amplituner może i będzie dla Ciebie rozwiązaniem.

Kup wzmacniacz stereo a nie amplituner !

Albo Nakamichi z serii TA (2,3.4) - te grają lepiej od (nawet) porządnych wzmacniaczy:)

To tuner-wzmacniacz w jednym, choć tylko stereo.

Pilot, radio, a także bardzo dobre wejście phono MM/MC - gratis! Może też pracować jako końcówka mocy...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie ma kompromisów. Amplituner nie zagra w stereo. Zwłaszcza w tym budżecie.

Kolega ma rx8 z denonem x4000, zanim zakupił (wymiana harmana 255) trochę sprzętu odsłuchał (nad, creek, marantz). W końcu uznał że ten denon to rozsądny kompromis, który za gra w stereo, choć na innym forum czytałem opinie użytkownika denona pma 720, twierdzącego że jego wzmacniacz zjada na śnaidanie ampli denona x3000. Ja osobiście ampitunerów w stereo nie przekreślam (może głuchy jestem) tyle że trzeba trochę wydać....

Ja bym uderzył w Arcama np. AVR-400 ,na Allegro widziałem używki w okolicach 4kzł.

Ten ampli zagra w stereo (sam taki mam wspomagany teraz Xindakiem P-AM -fronty).

Kosztował kiedyś 8kzł ,potem 10kzł ,teraz jak weszły nowsze modele to używki można kupić w dobrych cenach.

No i ja.się właśnie zastanawiam czy nie zrobić myka i.nie.kupić. X2000 + pma 720 i sam jestem ciekaw czy by to nie lepiej wyszło jak sr6008 bądź x4000 pomoże ktoś z opinią.

Budżet w zasadzie ten sam pytanie tylko czy pma z X2000 zagra bez kombinacji przepinania kabli

Witam zakupiłem właśnie kolumny MA RX8

A jak dla mnie jedyną alternatywą dla Denona jest chyba tylko Marantz x tylko jaki najlepiej w.kwocie do 3000.

MA / Denon lub Marantz - radzę podsłuchać wcześniej tych połączeń, bo może wyjść bida z nędzą.

Już prawie podjąłem ostatecznie decyzję zakupiony zostanie marantz i.to prawdopodobnie seria sr 7008 lub denon x4000 postanowiłem że może lepiej będzie doinwestowac i kupić AV z wyższej półki żeby za chwilkę nie bawić się w zakupy wzmacniacza stereo.

Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie słuszności mojego toku myślenia.

Już prawie podjąłem ostatecznie decyzję zakupiony zostanie marantz i.to prawdopodobnie seria sr 7008 lub denon x4000 postanowiłem że może lepiej będzie doinwestowac i kupić AV z wyższej półki żeby za chwilkę nie bawić się w zakupy wzmacniacza stereo.

Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie słuszności mojego toku myślenia.

Uważam, że dobrze zrobiłeś. Jeśli ktoś chce kino domowe, ceni rozwiązania sieciowe amplitunerów a zarazem lubi w miarę przyzwoite stereo to powinien zainwestować 3-4 tyś w amplituner. Oczywiście dla większości na tym forum ampli nie zagra dobrze w stereo tak jak wzmacniacz. Ja się do końca z tym nie zgadzam a przynajmniej, jeśli chodzi o podstawowe modele wzmacniaczy denona (pma 520, 720) czy yamahy (as 300, as 500) w przedziale około 1500 zł. Jeśli masz możliwość posłuchać to zwróć uwagę na yamahy z serii aventage np. Yamaha RX-A830

Ja wzmacniacza nie wykluczam ale to w dalszej przyszłości. Amplituner dla mnie to podstawa.

Jeżeli miałbym kupować wzmacniacz to też raczej coś z.wyższej półki a.narazie kaski brak na dwa klocki.

I tak zakupiłem RX8 fronty Rx center i.teraz amplituner planuje. A tyły surroundy będą narazie kolumny od wieży JVC które bardzo dobrze grają i czysto i są aż za duże jak na.tylne.

Potem planuje MA FX

A co powiecie na połączenie Denon X2000 i marantz Pm7004. Tego drugiego co.prawda ciężko kupić ale jak się poszuka to znajdzie

• 3 tygodnie później...

Podczepiam sie pod temat.

Jakiś czas temu kupiłem kolumny Klipsch Reference RF-42 II,grają niestety z Onkyo TX SR 507 o ile w kinie domowym jest ok ( centralny i surroundy to Koda) ,to stereo tragedia.

Przypadkowo, za grosze kupiłem wzmacniacz Pioneer A 304R dzwiek w stosunku do Onkyo znakomity.

Mam problem, oglądam sporo filmów z BL, jak i z Apple Tv wiec z kina nie chce rezygnować, poza tym jest on bardzo funkcjonalny gdyby nie dzwiek. Z drugiej strony filmy w stereo, mimo wielokrotnych prób przekonania sie do dźwięku 2.0 to nie jest to samo.momi iż Klipsch ma rewelacyjną stereofonię.

Czy istnieje bezpieczny sposób podłączenia tych samych kolumn do dwóch wzmacniaczy (Onkyo i Pioneer) ?

Dodam iż Onkyo ma wyjście prezes out , ale tylko do wykorzystania jako zasilania dodatkowych kolumn do 7.1.

Będę wdzięczny za podpowiedź rozwiązania problemu.

Mialem kiedys rx8 i mam do dzis cool yamke 3010 chyba kazdy wie ile to kosztowalo i do kina super do stereo ... kupa, taki PM-KI Pearl Lite zrobil z niej miazge. Arcam AVR600 yama seria 5000 z takich polek cenowych to jeszcze a tak zapomnij o stereo z samego av ampa. Dobry wzmak masz super muze podepniesz do sredniaka av i w kinie lepszy dzwiek z frontow a na reszte av amp ma wiekszy luz w zasilaniu centrala i tylow.

pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.