Jump to content
IGNORED

Philips FR966 + DVD751 + 5.0 FB975 - wymiana na lepsze stereo

SHIMPU

Recommended Posts

Jako, że mój pierwszy post na forum, to witam wszystkich :)

Postaram się nie zadawać głupich pytań, chociaż w temacie jestem pół-lamerem (trochę już poczytałem) ;)

Jeżeli chodzi o moje preferencje muzyczne, to słucham ciężkich klimatów (trash, nu metal), rocka (także progresywnego - Marillion), trochę brzmień elektronicznych (w stylu DM), industrial i ambient (Nine Inch Nails, Green Sun). Jak mnie napadnie, to coś z muzyki klasycznej też poleci. Moje odczucia muzyczne sprawdzam na kawałku "Money For Nothing" Dire Straits. Jak na wejściu perkusji i mocniejszej gitary dostaję gęsiej skóry i stają mi włosy na rękach - dźwięk jest OK. Posiadam aktualnie zestaw KD jak w temacie. Niestety, Philips nie daje mi tego odczuć.

Do tego mam CD-ka DENON DCD-700 (wersja vintage, z końca lat 80-tych) oraz tuner Onkyo R1 (stoi w szafie i czeka...).

Co do słuchu, to kiedyś miałem muzyczny - z epizodem udzielania się w szkolnej orkiestrze i szkółce muzycznej. Dzisiaj badania wykazują lekkie przytłumienie wrażliwości, ale muzycznie ciągle OK - słyszę fałszywe dźwięki bardzo wyraźnie ;)

Generalnie nie mam nic konkretnego do zarzucenia mojemu zestawowi, poza tym, że wiem i słyszę, że to raczej półka marketowa (chodzi o Philipsy), ale zorientowałem się niedawno, że kompletnie nie korzystam z dobrodziejstw kina domowego, głośniki grają tylko w stereo, surroundów i centrala nie wykorzystuję niemal wcale. Moje korzystanie ze sprzętu to 90% muzyka + radio, od czasu do czasu jakiś film - też raczej w stereo.

W związku z tym pomyślałem o przesiadce na ampli albo wzmacniacz + tuner i dwie podłogowe kolumny, które dadzą mi odczuwalnie lepszy dźwięk stereo.

Moim krytycznym wymaganiem jest posiadanie przez jednostkę centralną wejścia cyfrowego, optymalnie optycznego. Wymaganie jest podyktowane źródłem dźwięku, którego nie mam zamiaru zmieniać - odtwarzacza sieciowego ASUS O'Play (mam pokaźną bibliotekę flac-ów), posiadającego bardzo dobry dźwięk na wyjściu cyfrowym. Dlatego niestety odpadają kultowe pozycje z lat 80-90.

Wolałbym nie angażować zbyt dużych środków na wymianę - do dyspozycji mam kilka stówek + to co wezmę za komplet Philipsa.

Mam na oku komplet DENON AVR-1610 + ALTUS 75. Mogę go mieć za niezłą cenę - od pierwszego właściciela. W weekend będę mógł posłuchać jak gra z moimi flaczkami. Może da się postawić obok Philipsów i porównać bezpośrednio (jak urobię właściciela na pożyczkę sprzętu do domu)

Czy ktoś ma doświadczenie z takim/podobnym zestawem?

Jeżeli chodzi o stronę wizualną, to najbardziej podobają mi się symetryczne Marantze, starsze, całe czarne H/K oraz Azury Cambridge'a. Na szczęście pokrywa się to z opiniami o nich i opisywaną na forach barwą dźwięku ;)

Nie słucham muzyki zbyt głośno (dziecko, sąsiedzi), często wieczorową porą. Głośnych imprez (już) nie urządzam.

Dlatego moc zestawu ma znaczenie trzeciorzędne - chodzi o to, aby dobrze było słychać całą scenę przy niewielkim natężeniu dźwięku.

Może jakieś propozycje? Zastanawiam się nad Marantzem SR4200, Azurem 540 i H/K z czterocyfrowej linii.

Być może (zależy od realizacji planów finansowych) w przyszłości zdecyduję się na kolumny STX-250, które mają na forach bardzo dobre opinie.

Poproszę o naprowadzenie mnie na dobry kurs (o ile mocno błądzę) i ewentualne alternatywy...

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie rozumiem ciebie piszesz że nie słuchasz kina 5,1 a w dalszym ciągu interesujesz się amplitunerami 5,1,dzwiękowo nic nie zyskasz bo np 1610 to lipny słaby amplituner kina domowego.Słuchasz stereo to kup stereo,obawiam się że za swój zestaw dostaniesz na dobre piwo,albo wcale go nie sprzedaz,kup sobie wzmacniacz używany z przetwornikiem,podepnij asusa i słuchaj.

Hidden Content

kup sobie wzmacniacz używany z przetwornikiem,podepnij asusa i słuchaj.

To właśnie ta część, której nie doczytałem :) Nawet nie wiedziałem, że są takie oddzielne urządzenia. Mocno rozszerza mi to spektrum sprzętu. Dzięki za sugestię.

Hidden Content

WOW!

Aleś zbłądził:)

Naprawdę dobrze życzę ludziom dlatego posłuchaj mnie (i nie tylko) i NIE kupij ALTUSÓW żadnych. A w szczególności tej serii (75, 110, 140). To najgorsze zlepy jakie zrobili. Seria pierwsza (65, 100, 120) była lepsza, ale mimo wszystko średnica brzmi jak z kibla! W ALTUSACH nie ma zalet do domowego użytkowania.

Jak wyżej radzi, zainteresuj się wyłącznie wzmacniaczami stereo, bo jak coś jest do wszystkiego to jest najczęściej do niczego.

Jeżeli coś chcesz poprawić, postaramy się pomóc, nakierować. Choć lepiej jakbyś poczytał to co już jest na forum, albo posłużył się wyszukiwarką.

Jeżeli coś Ci pomóc tu to potrzeba:

- Określić budżet na wzmacniacz + kolumny.

- Podać metraż pomieszczenia.

Hidden Content

WOW!

Aleś zbłądził:)

Naprawdę dobrze życzę ludziom dlatego posłuchaj mnie (i nie tylko) i NIE kupij ALTUSÓW żadnych. A w szczególności tej serii (75, 110, 140). To najgorsze zlepy jakie zrobili. Seria pierwsza (65, 100, 120) była lepsza, ale mimo wszystko średnica brzmi jak z kibla! W ALTUSACH nie ma zalet do domowego użytkowania.

Jak wyżej radzi, zainteresuj się wyłącznie wzmacniaczami stereo, bo jak coś jest do wszystkiego to jest najczęściej do niczego.

Jeżeli coś chcesz poprawić, postaramy się pomóc, nakierować. Choć lepiej jakbyś poczytał to co już jest na forum, albo posłużył się wyszukiwarką.

Jeżeli coś Ci pomóc tu to potrzeba:

- Określić budżet na wzmacniacz + kolumny.

- Podać metraż pomieszczenia.

Witam ponownie, po przemyśleniach. Nie żebym nie myślał wcześniej, ale chyba faktycznie błądziłem jak jamnik w wysokiej trawie ;)

Mam następujący pomysł na zestaw:

- ASUS O'Play lub w przyszłości inny odtwarzacz sieciowy (flac) oraz stareńki, ale w pełni sprawny DENON DCD-700 (CD-Audio) jako źródła dźwięku

- DAC FiiO Taishan D03K jako konwerter cyfry na analog - do ASUSa

- wzmacniacz stereo ew. dobry amplituner stereo

- kolumny Tonsil Fenix II Front

Co do wzmacniacza - podstawowe pytanie - co warte są klocki oferowane przez "supersprzedawców" na allegro? Warto brać taki zakup pod uwagę? Ceny są atrakcyjne - sprzęt jest w moim zasięgu finansowym, 200-700 zł w zasadzie daje pełny przekrój producentów i elementów - od vintage'ów z lat 70-tych po sprzęt sprzed kilku lat. Tylko, że czytając opinie o łataniu uszkodzeń najtańszymi podzespołami, z moją zerową wiedzą nt. kondensatorów, tranzystorów, końcówek, kabelków itp, jestem łatwym łupem dla potencjalnych oszustów.

Czy jest jakiś sprzedawca, znany na forum, do którego można podjechać i wybrać faktycznie dobrze przeserwisowany i odświeżony sprzęt w ludzkiej cenie?

Tak jak pisałem wcześniej - w kręgu moich zainteresowań są wzmacniacze i amplitunery stereo Marantz, Denon, H/K, CA i ew. Yamaha. Pomieszczenie to ok. 20m2 (jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie - z jednej strony otwarte - zamiast drzwi jest 2-metrowej szerokości przejście na przedpokój (pełna wysokość)).

Kolumny Fenix oczywiście jeszcze do odsłuchania, ale biorąc pod uwagę opisy i opinie w necie, powinny mi pasować.

Co zagra z nimi dobrze, biorąc pod uwagę, że słucham głównie muzyki ostrej i z założenia głośnej, czasem złagodzonej rockiem progresywnym z lat 80-tych, albo delikatną gitarką i głosem Edie Brickell czy Sheryl Crow :)

Budżet na wzmak/ampli to max 600-700 PLN.

Hidden Content

Ok, sprawa się prostuję.

Ale kolumny to duży niewypał 200zł nie wart.

Dużo lepiej kupić coś z serii Maestro (130 lub 180), albo za ok 600zł można znaleźć bardzo fajnie Tonsil Premium.

Nie wspominając że można mieć za ok 700zł Acoustic Energy AE109, które byłyby najlepszym wyborem.

Co do wzmacniaczy, to od handlarzy trzeba podchodzić z dystansem, bo sprzęt często jest nawet nie sprawdzony, aby dalej. Ogólnie, jeżeli masz możliwość staraj się kupić coś od osoby prywatnej, z gwarancją że nie było grzebane. Często warto dopłacić za taki sprzęt w dobrym stanie, uwierz.

Mam pewien sprzęt, od nowości nie naprawiany, ciągle na chodzie, pewniak. Podeślę Ci na PW.

Hidden Content

Miałem podobny dylemat ok miesiąc temu. Szukałem wzmacniacza do ok 600 zł.

Przeglądałem znany portal aukcyjny + jakieś serwisy ogłoszeniowe.

W tych pieniądzach możesz nawet kupić nowy wzmacniacz. Wprawdzie jest to najniższy model Pioneera A10, ale może warto przynajmniej posłuchać?

Mnie się przez około miesiąc przewinęło sporo urządzeń "prawie" nowych, niektóre nawet jeszcze z gwarancją producenta. Podstawowe modele Yamachy, Denona, Pioneera lub nieco starsze jak Denon PMA-700 lub NAD C320BEE. Wszystkie od właścicieli, z papierami.

Za niewiele więcej (poniżej 800 zł) możesz kupić nowe A-20, PMA-520 lub amplituner SX-20.

Uważam, że interesowanie się klockami oferowanymi przez sprzedawców staroci to duże ryzyko jeśli nie jesteś osłuchany i w dodatku nie masz wiedzy elektronicznej. Tak naprawdę nie jesteś w stanie ocenić nawet czy brzmienie danego klocka jest zgodne z jego sygnaturą czy zdegradowane na skutek jakiegoś grzebactwa.

Ostatecznie spotykałem oferty od jednego sprzedawcy oferującego ciekawe urządzenia i możliwość zwrotu bez podania przyczyny + jakiś tam okres gwarancji. Taka opcja wydaje się w miarę rozsądna.

Ja ostatecznie wybrałem PMA-520 który zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Jak na raczej nieprzychylne opinie na forum wzmacniacz zagrał dużo lepiej od stareńkiego NADa C312 i z pewnością nie gorzej niż NAD C315BEE. Oczywiście wszystko zależy od twoich preferencji i pozostałych elementów zestawu.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.