Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do ramienia SME 312 S

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witaj modrzew47

w takim zestawieniu , i budżecie ,to nawet bym się nie zastanawiał- ORTOFON SPU ROYAL GM MK II- ,to jest odpowiedz na wiele pytań

poczytaj na forach, owszem jest drogo ,ale raz, a dobrze ,do tego ramienia w szczególności

Pozdrawiam

oj ,,sorki straeliłem babola 312 ,a miałem na myśli 3012 przepraszam ,,do 312 tego niewsadzisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy też o jaki dźwięk chodzi, czyli też jaka jest reszta toru itd.

jozwa

Reszta toru?Jadis Defy7 i pre JP30MC a do tego Mini Utopia i gramiak Scheu Analog Premier MK3.Dwa ramiona Ortofon RS-309D i właśnie SME312.

Co do wkładki SPU to sądze,ze do firmowego ramienia Ortofona mogę ją zapiąć,na razie śmiga na MM Black i jest OK.

Magazyn

Jeśłi ta SPU taka jest dobra to czemu nie?Chyba w pierwszym rzędzie jednak wkładka Lyra Delos zostanie zakupiona.

Witaj modrzew47

w takim zestawieniu , i budżecie ,to nawet bym się nie zastanawiał- ORTOFON SPU ROYAL GM MK II- ,to jest odpowiedz na wiele pytań

poczytaj na forach, owszem jest drogo ,ale raz, a dobrze ,do tego ramienia w szczególności

Pozdrawiam

oj ,,sorki straeliłem babola 312 ,a miałem na myśli 3012 przepraszam ,,do 312 tego niewsadzisz

Strzeliłeś też drugiego babola, bo ta wkładka na tym zdjęciu to nie jest SPU Royal Gm MkII

Modrzew 47

SPU Royal to ciężka wkładka, która nie nadaje się do każdego ramienia - musi być duża masa efektywna ramienia oraz ciężka przeciwwaga, aby ją zrównoważyć (wkładka ma ponad 31 gr masy).

I oprócz dopasowania do ramienia istotne dla dźwięku będzie dopasowanie impedancji.

Jeśli masz pre jak piszesz to sekcja MC ma ustawioną imp. wejściową na 250ohm ... co jest OK dla wkładek o Rwewn.=+-20/25ohm.

Dla Ortofonów , które maja w okolicach 5 to zbyt dużo - może być ostro/twardo. Traci na tym muzykalność.

Tego musisz się spodziewać.

Zatem porównanie po zakupie np Ortofona vs Dyna vs Lyra nie będzie ani miarodajne ani rzetelne z racji niedopasowania impedancyjnego.

Czyli: może się wstrzelisz ... a może nie...

Jest jeszcze kwestia poziomu wyjściowego, którym to się również znacznie różnią a pre regulacji tego parametru nie posiada.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Napisze tak,Ortofon 309-D z wkładką firmową mm Black gra lepiej i dokładniej od Lyry Delos ze SME312S.Impedancja wejściowa Jadis działa na niekorzyść Lyry?Występuje odwrotnie jak napisałeś,to Ortofon gra muzykalniej od Lyry.

Albo to cuda albo ahaja,lepiej według mnie znaczy inaczej niż według ciebie.Czyli preferencje?

Impedancja wejściowa wygląda jak napisałem.

Jasne, w pewnych granicach można się poruszać i znaleźć właściwą wartość by zgrała się z resztą systemu i Twoim uchem.

Jeśli jednak masz sytuację 0-1 to albo trafisz albo nie - moim zdaniem nie trafiłeś.

Czy ten Jadis ma regulację/pstryczek do wzmocnienia? Nie znalazłem wyraźnych zdjęć jego frontu i tyłu by to zweryfikowac.

Jeśli nie ma to powinieneś tutaj doszukiwać się 'lepszości' prezentacji z Black vs Lyra.

Napęd pomijam bo jest świetny.

Ortofony wzajemnie są na pewno zgrane ze sobą.

Wątpię by Lyra się nie zgrała z tym SME. Ani ona nie jest mocno sztywna ani ramię nie jest fest ciężkie, czy przesadnie lekkie.

... stąd moje wnioski, że coś jest nie tak >> dalej w torze.

Nie posiada osobnego wzmocnienia(oprócz tego ogólnego)dla phono ani dla wkładek MM lub MC z osobna.

Ta wkładka MM Black się dogrzewa i gra coraz lepiej.Na Lyrze stabilność ale pożycze inne phono produkcja RCM-u

i zobaczymy co wtedy zgra Lyra.Może rzeczywiście trzeba w tą strone spróbować.

Może jeszcze kabelek od ramienia?Mam ten,który SME dają z ramieniem(chyba to VdH)do kompletu.

Kabelkiem rewolucji nie uczynisz. Możesz jedynie sprawić, że popsuje mniej niż inny.

Do MM warto dać taki o małej pojemności.

MC jest na to mało wrażliwa.

Znaczne zmiany w dźwięku są przy zabawie ze zmianami impedancji wejściowej. Doskonale słyszalne. To sedno spasowania elektrycznego wkładki z preampem by wyciągnąć z niej max mozliwości.

Sekcja MM powinna mieć nastawy od +- 10kohm....100kohm. Pomijam używanie tu MCHO. Jeśli takie ma grać to musiałbyś mieć te wartości obniżone do 1kohm.

Sekcja MCLO od +- 50ohm....1kohm.

Im więcej tym lepiej.

Kolego Ahaja......

Z SPU jest tak , że parametry sie nie zgadzają , a to khurna gra!...

- czego o wielu urządzeniach tak stwierdzić się nie da .

250 ohm to jest problem dla Koetsu , i to jeszcze zależy na którym ramieniu ( Alu/Stal/Włókno) i jeszcze na którym napędzie...bo to tworzy dopiero całość ! W wersji impedancji RC im mniej do więcej to dla wkładek NIEZRÓWNOWAŻONYCH , lub nie dopasowanych w drganiach z widma do cech wybranego ramienia.

Tutaj trudno zaocznie doradzać ......

Kolego Modrzew ...

Jak posiadasz 309D , to SPU jak najbardziej , a do niego trafo . To jest komplet .

Jeśli system jest ok ( brzmienie/.barwa), to jeśli igła nie wypada ze śledzenia ( są takie napedy/ramiona) , to niedopasowanie pozwala zwiększając R na inną odpowiedź impulsową, a zarazem ciekawsze walory dźwięku ...a jeśli jest trafo (dobre dla wkładki) to wszystkie cechy sie potęgują .

• Redaktorzy

Znaczne zmiany w dźwięku są przy zabawie ze zmianami impedancji wejściowej. Doskonale słyszalne. To sedno spasowania elektrycznego wkładki z preampem by wyciągnąć z niej max mozliwości.

Sekcja MM powinna mieć nastawy od +- 10kohm....100kohm. Pomijam używanie tu MCHO. Jeśli takie ma grać to musiałbyś mieć te wartości obniżone do 1kohm.

Sekcja MCLO od +- 50ohm....1kohm.

Im więcej tym lepiej.

Tak, Ahaja, tylko które preampy gramofonowe "rynkowe" oferują tak dokładne nastawy impedancji? Ja takiego nie znam. Wiem, że jest jeden i nazywa się Nuda :) Gdyby nie Nuda, to na czym graliby wszyscy polscy gramofoniarze? ;)

Ja gram na LAR LPS-1. Jest tam sporo impedancji do wyboru: 20, 50, 200, 500, 1000 i 47 000 ohmów.

Dlaczego konstruktor pominął 10 000 ohmów? Celowo? A ten preamp gra że hej! :) W sumie konstruktor może zrobić dowolne nastawy, tylko po co?

...a jeśli jest trafo (dobre dla wkładki) to wszystkie cechy sie potęgują .

Zastanawiam się dlaczego trafa nie pasują niektórym słuchaczom. Skąd mają złe doświadczenia?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Divaldi

Skoro można i trzeba zadbać w pierwszej kolejności o spasowanie wkładka/ramię to spasowanie impedancyjne wkładka/preamp jest kolejnym krokiem o którym nie można zapominać. Przy założeniu, że zależy nam na wyciągnięciu max możliwości z przetwornika.

Nie ma znaczenia jaki rodzaj wzmocnienia się zastosuje - to tyczy się każdego tego typu/rozwiązania.

Kangie

Ja też tego nie wiem - kilka lat temu odechciało mi się szukać czegoś takiego na rynku. Jak już gdzieś tam pisałem jest dla mnie zagadką dlaczego oszczędzają na przełączniku i kilku dodatkowych rezystorach ...

Widzę, że muszę kolejny raz przeprosić analogowe grono, że coś takiego powstało ... zresztą na jego wyraźną prośbę.

Szkoda tych kilkunastu miesięcy ślęczenia nad tym projektem.

Co mam na to poradzić ...

Tak.

Po co wartość 20R? Ile jest wkładek o Rwewn. =2ohm ?

100R, 150R, 300R, 400R - takie bym dodał. Bo jest wiele wkładek o R=10R ... 14/15R ... 25/30R ... czy wreszcie DL103/40R.

To tak od strony praktycznej moim zdaniem.

10kohm? No to może się przydać do Gradulców. Ale to nie MC. Żeby MCHO zagrało trzeba się bardziej poświęcić i zwiększyć ilość nastawów 1kohm ... 5kohm.

Jeśli pre jest dobre to zwiększenie ilości nastawów tylko może pomóc - na pewno nie zaszkodzi.

Często to jednak kompromis - miejsce/pcb/etc. Chyba, że to ma być konstrukcja bez tego typu kompromisów.

Trafa są kosztowne.

Trzeba wiedzieć jak je spasować - dobrać przełożenia by uzyskać odpowiednie wzmocnienie i impedancję , którą będzie widzieć wkładka. Tutaj też preamp z większą ilością nastawów dla sekcji MM będzie dawał więcej możliwości w poprawnym dopasowaniu.

Są o tym materiały i informacje ... ale k o m u się chce to czytać ... ;-) i zrozumieć.

Kurde,kangie ty tak sam na to wpadłeś?

Jak posiadasz 309D , to SPU jak najbardziej , a do niego trafo . To jest komplet .

Posiadam 309D ale nie wiem jakie trafo.Co do SPU to bardzo o tym myślę!

Niestety to co wykonuję zawodowo nie ma nic wspólnego z elektroniką.I tu jest przysłowiowy pies....pogrzebany.

divaldi możesz napisać jakie trafo do SPU?No i jakiego SPU,jest ich kilka.Do 309 nie każde pasuje.

kangie nie ma co się unosić,napisałeś po prostu oczywistość a mógłbyś np.uzasadnić jakiej wiedzy potrzeba.Przecież ktoś,kiedyś może skorzystać z tego wątku.(to też oczywistość)Nikogo nie chcę urazić.

A może byś coś napisał na temat tego phono LAR LPS-1,jak się ma np.brzmienie do phono Jadis jp 30-mc. Cenowo jest przystępny a regulacji rzeczywiście sporo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.