Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie a znakomite

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem końcówkę mocy Sanyo P55 i po podłączeniu szczęka opadła mi na zimię, ale że zastąpiła w moim drugim systemie niezbyt wypasionych wzmacniacz, więc przytargałem z magazynach klona accuphase e407 i podłączyłem go zamiast Sanyo. Gram , słucham ...... Jest super, barwnie, dynamicznie, szczegółowo... Ogólnie bardzo ok. Tyle, że Sanyo grało jakoś inaczej, ale że do klona accu się przyzwyczaiłem , to zaczynam wątpić żeby Sanyo pobiło accu, ale nie przełaczę to się nie dowiem..... Sanyo trafia do systemu , a accu wypinam i odstawiam na bok......." Włączam i .......... Teraz słyszę różnicę !!!

Znika charakterystyczny "syk" bipolarów, a pojawia się przestrzeń 3d, dźwięk jest czysty, naturalny, baaaaardzo selektywny, przestrzenny, szlachetny.

Bipolary mają tendencję do epatowania energią basu, górą ale z przestrzenią spłaszczoną.

Vfety grają często, naturalnie i przestrzennie .

Pasuje to porównanie płyty analogowej do cd , gdzie bipolarów to cd.

Czy ktoś słuchał tego Sanyo plus P55 ?

Kupiłem końcówkę mocy Sanyo P55 i po podłączeniu szczęka opadła mi na zimię, ale że zastąpiła w moim drugim systemie niezbyt wypasionych wzmacniacz, więc przytargałem z magazynach klona accuphase e407 i podłączyłem go zamiast Sanyo. Gram , słucham ...... Jest super, barwnie, dynamicznie, szczegółowo... Ogólnie bardzo ok. Tyle, że Sanyo grało jakoś inaczej, ale że do klona accu się przyzwyczaiłem , to zaczynam wątpić żeby Sanyo pobiło accu, ale nie przełaczę to się nie dowiem..... Sanyo trafia do systemu , a accu wypinam i odstawiam na bok......." Włączam i .......... Teraz słyszę różnicę !!!

Znika charakterystyczny "syk" bipolarów, a pojawia się przestrzeń 3d, dźwięk jest czysty, naturalny, baaaaardzo selektywny, przestrzenny, szlachetny.

Bipolary mają tendencję do epatowania energią basu, górą ale z przestrzenią spłaszczoną.

Pasuje to porównanie płyty analogowej do cd , gdzie bipolarów to cd.

Czy ktoś słuchał tego Sanyo plus P55 ?

W swoim życiu przewaliłem sporo sprzętu z czego dwa razy miałem fety - w/w Sanyo i hybrydę na vfetach - efekt podobny - dźwięk czysty, naturalny, selektywny, przestrzenny.

Macie takie doświadczenia po zakupie taniego i mało popularnego sprzętu ?

Poczekaj jak ktoś kupi na alledrogo, to powie jak to gra i wymiata wszystkie hiendy, a potem okaże się, że klocek prawie nienaprawialny.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Nie wiem panowie skąd bierze się wasze zdanie o klonach, bo ja mam odpalone 3 i czwarty w drodze, są całkowicie serwisowalne ,grą super , a myśl mojej wypowiedzi była zupełnie inna niż wasz odbiór. Chciałem napisać , że są na rynku wtórnym nieodkryte perełki, które kosztują ""grosze" a grają wyśmienicie . Klon accu był tu przywołany jak wysoki punkt odniesienia , bo gra znakomicie.

Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.

Ten wątek jest jednak o zaskoczeniach za marne grosze, a nie o klonach. Sanyo seria plus jest taka tania chyba ze względu na producenta kojarzącego się mało audiofilsko, bo dźwięk z tej końcówki jest najwyższej próby, mam też preamp sanyo do kompletu, ale obecnie z nim nie gram, tylko na dac na pcm1798 z preampem na pga2311.

To świetny przykład na to - do czego się nadają te wszystkie "klony" ...

Nie sposób się nie zgodzić.

Nie wiem panowie skąd bierze się wasze zdanie o klonach, bo ja mam odpalone 3 i czwarty w drodze, są całkowicie serwisowalne ,grą super , a myśl mojej wypowiedzi była zupełnie inna niż wasz odbiór. Chciałem napisać , że są na rynku wtórnym nieodkryte perełki, które kosztują ""grosze" a grają wyśmienicie . Klon accu był tu przywołany jak wysoki punkt odniesienia , bo gra znakomicie.

Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.

Ten wątek jest jednak o zaskoczeniach za marne grosze, a nie o klonach. Sanyo seria plus jest taka tania chyba ze względu na producenta kojarzącego się mało audiofilsko, bo dźwięk z tej końcówki jest najwyższej próby, mam też preamp sanyo do kompletu, ale obecnie z nim nie gram, tylko na dac na pcm1798 z preampem na pga2311.

Nie ma klonów grających lepiej niż oryginały. Niektóre firmy (jak Accuphase) celowo udostępniają specyfikacje swoich klocków doskonale wiedząc o tym że ich sklonowanie jest niemożliwe. Dlaczego tak się dzieje? Z prostej przyczyny: wiele podzespołów zamawianych jest bezpośrednio u producenta i produkowanych na zamówienie danej firmy a to pod nie napisany jest projekt. Przy czym projekty sprzętów wysokiej klasy są zamknięte i każda zmiana parametrów (nawet na teoretycznie lepsze) powoduje degradację dźwięku. Zatem jeśli w takim Sanyo P-55 zmienisz konkretne elementy na lepsze jest wysoce prawdopodobne że uzyskasz poprawę (może nawet dużą). Wymiana kondensatorów w Krellu na "bardziej audiofilskie" wykonana przez fachowca z wieloletnim doświadczeniem (znanego kiedyś na forum, niestety już nie żyje) skończyła się potworną degradacją dźwięku. Dochodzi jeszcze jedna sprawa: mianowicie większość osób klonujących drogie klocki nie ma pojęcia jak gra oryginał bo widziały go jedynie na obrazkach w sieci. To są drogie rzeczy które (w przypadku używanych) bardzo ciężko gdziekolwiek posłuchać. Z drugiej strony nie tylko Accuphase ale nawet takie firmy jak JVC czy nawet Pioneer wykorzystywały podzespoły robione tylko dla nich.

Na koniec drobna uwaga: seria Sanyo o której piszesz nie odznacza się niczym szczególnym. Ot, zwykła niezła budżetówka.

Uważam, że w każdym wątku powinna być informacja, że zawiera on lokowanie produktu ;-)

Taki wpis byłby obowiązkowy przy zakładaniu tematu ;-)

Unia powinna się tym zająć !!!!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Panowie jak bardzo się mylicie wiem tylko ja, a dlaczego ? ...... bo po odsłuchaniu P55 postanowiłem , że zostanie on ze mną na zawsze - jak by to było niezrozumiałe = nigdy go nie sprzedam , jak np. quada303, którego w stanie oryginalnym zachowam dla potomności i Sabę MI215 iparę innych tanich , a dobrych.

niestety koledzy próbujecie komuś przypiać łatkę, ale jesteście w błędzie odnośnie głęboko ukrytej reklamy między wierszami - bzdura do kwadratu,

dokładnie tak samo dotyczy to wywodu o klonach i super - hiper częciach z odległej galaktyki do pioneerów i jvc - litości

to nie jest woodoo tylko elektronika, a że zdarzaja sie klony spartolone , to fakt - co kompletnie nie wyklucza zbudowania lepszej wersji jakiegoś urządzenia, ale jak juz pisałem , to nie jest wątek o klonach , tylko o znaleziskach tanich i dobrych klocków audio - musiałem posiedzieć nad nim parę godzin, poprawić luty i trochę go odkurzyć oraz wyregulować prądy spoczynkowe i DC na wyjściu, ale warto było każdej złotówki i spędzonego czasu. Propozycja nr 1 do listy:

1. Sanyo Plus P55 - zapłaciłem 500 zł ( w przybliżeniu )

A już myślałem że to jest lokowanie produktu, bo Sanyo Plus P55 jest aktualnie na alledrogo. Po Twoim wpisie będzie to poszukiwany klocek i ceny podskoczą.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zwłaszcza domorosły szperacz z elektroda.pl który może i potrafi coś zbudować według projektu ale nie bardzo ma porównanie odsłuchowe żeby ocenić zastosowane zmiany może zbudować urządzenie lepsze od Accu P-7100 którego nigdy nie słyszał i prawdopodobnie do końca życia nie usłyszy. I to jest właśnie podstawowy problem: pisanie o tym że coś jest lepsze bo takie jest czyjeś widzimisię przy braku pojęcia o brzmieniu urządzenia które się klonuje. Życie marzeniami jest piękne ale niestety bywa bolesne przebudzenie.

Twoje zdziwienie co do selekcjonowania części nie jest dla mnie niczym niezwykłym. Zwłaszcza w świetle wyborów jakich dokonujesz (Sanyo, Saba itp). W kategorii budżetowej są to niezłe urządzenia ale do pewnego poziomu jest im bardzo daleko. To fajnie pomyśleć że oto kupisz sobie klona od kogoś za ułamek ceny i będzie grał jak urządzenia za tysiące zielonych. Poprawia samopoczucie prawda? Tysiące ludzi nabitych w butelkę wydało masę kasy na Accu a Ty masz lepiej za ułamek kwoty. Wszystko ładnie, pięknie dopóki obu urządzeń nie postawisz koło siebie. Wtedy czar klona znika.

A jak są zbudowane klony i czym one są podaje taki oto przykład. Końcówka Accuphase A-200 kosztuje 48.000 USD (para monobloków). Jego klona można mieć mniej więcej za 2.500 PLN (jak się ma dobre znajomości w Chinach). Poniżej zestawienie oryginału i kopii która nawet nie jest jego marną namiastką tylko zupełnie innym urządzeniem zbudowanym na bazie tego samego projektu. Tak samo wyglądają klony budowane na elektroda.pl i nie tylko.

Tutaj chiński klon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I oryginał:

378658ac.jpg

Ukryta Zawartość

Te uszczypliwości są zupełnie nie na miejscu, próbujesz na siłę udowodnić tezę, którą błędnie przyjąłeś już na początku- głąby biorą się za coś o czym nie mają pojęcia i podniecają się swoimi wypocinami. Selekcji elementów świadomy jestem ja i pewnie większość z klonujących, więc odpuść sobie mentorski ton, bo ja na półkę wstawiam klocki dobre i względnie tanie, a te droższe wymieniam, bo wciąż szukam dla siebie ideału, a mam lub miałem sporo różnego sprzętu, więc orientację mam przyzwoitą. I były wśród nich naprawdę bolidy - jak np Electrocompaniet AW250 - Nakamichi PA5, Rotel RB990, Primare Spa20, Lampa na 845, Quad520, Luxman410 i wiele innych.

Bald wyraźnie masz jakiś problem. Już pisałem, że mój P55 nie jest na sprzedaż - rozwalasz wątek tylko dlatego ,

że masz jakieś urojenia - wydaje Ci się , że piszesz o faktach , a zwyczajnie generalizujesz-teoretyzujesz i zupełnie bym się tym nie przejął, gdyby nie to ,że próbujesz mi przypisać intencje , których nie mam , a kompletnie mnie nie znasz .

tak dla orientacji, to mój klon P7100 wygląda tak:

wracając do tematu , to proszę o Wasze doświadczenia - odkrycia względnie tanich i dobrych klocków audio

Ukryta Zawartość

post-1532-0-22234600-1401736699_thumb.jpg

post-1532-0-26395600-1401736706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Interkonekt DIY z takiego kabla:

Ukryta Zawartość

zrobienie dwóch odcinków 1m kosztowało mnie 30zł. A gra jak interkonekt za 200zł.

Ukryta Zawartość

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Panowie - ta dyskusja jest niestety kopią kilku dyskusji które w przeciągu kilku lat tu się toczyły...

- wysraczy wspomnieć choćby świetne grundigi 903 i jeszcze lepszy 9000...

i można się spierać w nieskończoność - czy ten temat to podbijak ceny za złomek na aledrogo - czy rzeczywiście Kolega trafił na fajny sprzet... niestety ten sanio to tak MEGA egzotyka - że większość nie ma najmniejszych szans to sprawdzić - choć jako poszukiwacz grala :) chętnie bym posłuchał :)

Ja do proponowanej listy tanie-znakomite mogę dorzucić coś (ale pewnie za jakiś czas będę sprzedawał - i co wtedy??? kajać się że coś napisałem o tym czy tamtym???) zaryzykuję -

- monobloki LINNa takie starszawe (koniec 90tych początek 2000...) - nie chce zgadywać numeru - były własnością kolegi i kilka razy słuchałem u niego - bardzo solidne granie - ruszały dużymi paczkami JML 926 jak chciały - para za niecałe 2000zł;

- monobloki MF MA 65 - bardzo starszawe - czysta kalsa A - na wierzchu prawdziwe żebra z żeliwa - można było smażyć steki :) miałem je jakieś 2 lata - poszły do Krakowa do kolegi z forum i napędzały wielgaśne Martiny Logany - ale jak napędzały :) - po pierwszym razie gdy włączyłem je u kolegi zobaczyłem TAAAKIE wielkie oczy gdy usłyszał co jego głośniki potrafią z dobrą amplifikacją...;

- jeszcze jeden złomek UHER nr 1 Referenc serie - końcówka stereo - ten dość często pojawia się na aukcji - u mnie zapasowy wzmak - nieraz na wyjazdy integracyjne - 2x200 na 8Ohm (zmierzony miernikiem pobór max jaki zdołałem załapać to 350 W - czyli nieźle...)

jak na staroć - po prostu nie ma się do czego doczepić - oczywiście po 20 latach ma jakieś niedomagania (u mnie przełącznik do pary kolumn a - b coś szwankuje) - ale za 400 - 500 zł można to wybaczyć...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Bald przecież nazwa klon jest przenośnią - osiągnięcie estetyku Accu... jest baaardzo trudne, ale to nie wyklucza grania takiego jak oryginał.

ale kończę dyskusję na temat "klonów" , a dumy mojej nie uraziłeś, nie ma żadnego powodu do obrażania się. znów przypisujesz mi coś czego nie ma.

ten sanyo zbudowany jest bardzo rzetelnie i nie ma żadnego powodu żeby traktować go z buta tylko dlatego ,że można go upolować za 500 zł,

zreszta wisiał na allegro parę tygodni ( jak nie miesięcy )

i już przestańmy bredzić tutaj odnośnie ukrytych checi reklamy złomu, bo to akurat mnie obraża - rzucanie w kogoś kupą a może się przylepi jest bardzo wk...wiające!

albo piszemy merytorycznie , albo dziękuję za udział w dyskusji - wystarczy mi kupy z mediów

przypomniałem sobie o moim nabytku sprzed ok. roku - tuner SABA MT200 - kupiłem go za 50 zł i po podłączeniu usiadłem z wrażenia - dźwięk czysty, przestrzenny, i użyję ryzykownego ale adekwatnego określenia: ANALOGOWY - bardzo przyjemne soczyste brzmienie .

To nie o estetykę chodzi a o fakt iż klony nie są i nigdy nie będą wierną kopią klonowanych urządzeń. Od lat znaną sprawą jest brak dostępu do oryginalnych tranzystorów stosowanych przez Accuphase. Podobnie rzecz ma się z kondensatorami które w znaczącym stopniu decydują o dźwięku. I proszę nie pisz tutaj o lepszych zamiennikach. Projekt Accuphase (tak jak Krella, Levinsona i setek innych dobrych urządzeń) został napisany pod konkretne podzespoły. Każda najdrobniejsza zmiana przynosi degradację dźwięku w stosunku do oryginału. Najbardziej ubawiło mnie sformułowanie że ludzie klonując tworzą urządzenia lepsze od Accu. Zwłaszcza że tego Accu nigdy nie słyszeli ;-) Jeśli faktycznie chcieliby stworzyć urządzenie lepsze musieliby napisać projekt od nowa a to już dla wielu domorosłych tjuningowców z elektroda.pl jest zdecydowanie za trudne.

Powyżej wyśmiałeś Pioneera i JVC. No cóż, widać słabo odrobiłeś lekcje. Za brzmienie odtwarzaczy z serii reference w znacznym stopniu odpowiadają takie właśnie zamawiane na zewnątrz podzespoły. Są to urządzenia bardzo trudne w modyfikacji. Tjuningowcy z reguły więcej popsują niż poprawią. Wstawią zewnętrzny zegar i zmienią opampy co niestety nie zawsze da wymierną poprawę dźwięku. Wzmacniacze JVC na rynek japoński pełne są komponentów zamawianych w innych firmach i selekcjonowanych na miejscu. O takich firmach jak Sansui nawet nie wspomnę.

A wątek lepiej zamknij bo przez takich jak parantulla zostaniesz zmieszany z błotem i zrobią z Ciebie marnego handlarzynę. Koleżeńska rada.

Bez urazy.

Mamy już wątek "Topowy sprzęt z lat 90" i tam trzeba było dokonać wpisu.

Jest też watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu by ładnie pasowało.

Zakładanie nowego podobnego jest zawsze podejrzane.

Pozdrawiam Bogdana

Ukryta Zawartość

Bald przecież nazwa klon jest przenośnią - osiągnięcie estetyku Accu... jest baaardzo trudne, ale to nie wyklucza grania takiego jak oryginał.

Tu nie chodzi o estetykę . Kiedyś robiłem jeden wzmacniacz na różnie zaprojektowanych PCB i KAŻDY grał inaczej pomimo tych samych elementów .

Jak miałem Ugodę to nawet różne obudowy różnie grały tak jak i samo spięcie mas ...

Temat jest bardzo złożony ...

To świetny przykład na to - do czego się nadają te wszystkie "klony" ...

To tez nie tak .

Na przykładzie Ugody - jak za 1000zł można mieć coś co gra lepiej niż większość nowych klamotów za około 4-6kzł to dlaczego nie ?

Gorzej jak cena klona wynosi kilka tysięcy . Tu bym się poważnie zastanowił nad taką inwestycją .

A tu mnie zaskakujesz .

Co mają bipolary do " syczenia " i etapowania basem ?

Typ tranzystora jest tylko kroplą w morzu konstrukcji i jej brzmienia .

Epatowania basem ;-)

Bogdan, w jakiej konfiguracji porównywałeś swojego klona do oryginału? Opisz proszę zwłaszcza pomieszczenie, kolumny i urządzenia towarzyszące.

muda44 - pełna zgoda. W zasadzie ze wszystkim: od wielości czynników wpływających na dobry dźwięk po znaczenie tranzystorów w aplikacji choć z jednym małym "ale". V-fety bardzo dobrze słychać i mają one jednak znaczenie dla całości brzmienia.

panowie kończę tą kompletnie bezpłodną dyskusję, bo traci to sens:

Co mają bipolary do " syczenia " i etapowania basem ? - mój opis celowo jest wyolbrzymiony i uproszczony po to żeby opisać różnice dźwięku ,

ale Wy czepiacie się każdego słówka i dorabiacie do tego stosowną argumentację - ten sposób dyskusji mnie wk..rwia i nie mam ochoty

już brać w niej uziału, skoro od samego początku wiadomo ,że mi chodzi o podbicie ceny sanyo .... smutne i bardzo żałosne , amen i dobranoc

PS swoją mądrością i przeniliwością uwalicie to forum skutecznie.

Skoro twierdzisz że gra tak samo to zapewne na podstawie konkretnych doświadczeń.

Bald/Discomaniac71 - przeglądam wpisy Bogdana. Chwali w nich brzmienie swojego klona, ale jakoś nie mogę znaleźć jego wpisu ze stwierdzeniem, że gra jak oryginał. Możesz podać stosowny cytat?

Kuzyn murzyna

Bald to ze Ty slyszales jakies skopane klony Accu to nie oznacza ze wszystkie musza byc skopane.

Argument z cena jest smieszny, w klonie placimy za elementy, myslisz ze w oryginalnym Accu p7100 elementy stanowia 90% ceny? ba...nie stanowia nawet jej 50%.

I jezeli te klony nawet w 50% nie graja tak jak oryginal to stary, za ok 3000zł nie znajdziesz nowego czy używanego wzmacniacza o takich parametrach elektrycznych i sonicznych oraz o takiej budowie.

Wiec dlaczego nie korzystac i nie budowac? grunt to wlasnie wiedziec jak kupic dobrze za niewielka kwote.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.