Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Liberty 5+ - impedancja

zorba77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś może mi pomóc w kwestii impedancji kolumn Eltax Liberty 5+? Na tabliczce znamionowej napisane jest 4-8ohm. Jak jest w rzeczywistości mają bliżej 4 czy 8? Chodzi mi o starą serię z czarnymi membranami.

https://www.audiostereo.pl/topic/111904-eltax-liberty-5-impedancja/

Producent tak opisując daje do zrozumienia użytkownikowi, ze te głośniki można zasilać wzmacniaczem przystosowanym nominalnie do obciążeń głośnikami 8 omowymi jak również 4 omowym. W praktyce impedancja pewnikiem przy jakiejś tam częstotliwości legnie do 2-3 omów, ale nie bierze do głowy. Podłączaj i słuchaj.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Chcę złożyć stereo dla siostry i myślałem nad połączeniem tych Eltaxów z Grundigiem FineArts A-903. Obawiam się o wzmacniacz bo zalecane kolumny do niego to 8 ohm. Nie wiem czy takie połączenie będzie bezpieczne.

Będzie

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Będzie bezpiecznie - ale tylko wtedy jeżeli nie będziesz słuchał głośno i np. sprzęt nie będzie służył do robienia imprez. Bo przy bardzo głośnym słuchaniu - albo spali się wzmacniacz, albo głośniki wysokotonowe.

Moim zdaniem dobrą praktyką jest trzymanie się zaleceń dotyczących impedancji kolumn zawartych na tabliczkach znamionowych wzmacniaczy. Jeżeli producent ostrzega ze coś jest do 8 Ohm to jest do 8 Ohm i tego trzeba się trzymać. Zwłaszcza że większość producentów kolumn zafałszowuje impedancję i podaje 8 Ohm tam gdzie naprawdę jest 4 Ohm .

Eltaxy to głośniki z gatunku bezpiecznych. Podłączaj, ale rzeczywiście jak kolega wyżej radzi ostrożność przy odkrecaniu głośności wskazana.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

chłopaki dobrze piszą, tak jak Justas pisze- możesz słuchać z powodzeniem, aby za bardzo nie szaleć z odkręcaniem potencjometru.. nie możesz doprowadzać do przesterów. Impedancja nie jest stała nigdy, zmienia się praktycznie ciągle, w zależności min od częstotliwości - tzn z tego co mi wiadomo (sam jestem laikiem :P)

Podłączanie kolumn o mniejszej impedancji od tej w której pracuje wzmacniacz, może powodować, wydzielanie większej ilości ciepła, włączeniem zabezpieczeń termicznych wzmaka bądz nawet jego uszkodzeniem. Jednak w przypadku tych eltaxów 4-8Ohm powinno być ok.

sam używam yamahy a500 (od 8Ohm) z kolumnami 6 Ohmowymi i wszystko jest ok ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.