Jump to content
IGNORED

Eltax Liberty 5+ - impedancja

zorba77

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś może mi pomóc w kwestii impedancji kolumn Eltax Liberty 5+? Na tabliczce znamionowej napisane jest 4-8ohm. Jak jest w rzeczywistości mają bliżej 4 czy 8? Chodzi mi o starą serię z czarnymi membranami.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producent tak opisując daje do zrozumienia użytkownikowi, ze te głośniki można zasilać wzmacniaczem przystosowanym nominalnie do obciążeń głośnikami 8 omowymi jak również 4 omowym. W praktyce impedancja pewnikiem przy jakiejś tam częstotliwości legnie do 2-3 omów, ale nie bierze do głowy. Podłączaj i słuchaj.

Hidden Content

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Chcę złożyć stereo dla siostry i myślałem nad połączeniem tych Eltaxów z Grundigiem FineArts A-903. Obawiam się o wzmacniacz bo zalecane kolumny do niego to 8 ohm. Nie wiem czy takie połączenie będzie bezpieczne.

Hidden Content

Będzie

Hidden Content

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Będzie bezpiecznie - ale tylko wtedy jeżeli nie będziesz słuchał głośno i np. sprzęt nie będzie służył do robienia imprez. Bo przy bardzo głośnym słuchaniu - albo spali się wzmacniacz, albo głośniki wysokotonowe.

Moim zdaniem dobrą praktyką jest trzymanie się zaleceń dotyczących impedancji kolumn zawartych na tabliczkach znamionowych wzmacniaczy. Jeżeli producent ostrzega ze coś jest do 8 Ohm to jest do 8 Ohm i tego trzeba się trzymać. Zwłaszcza że większość producentów kolumn zafałszowuje impedancję i podaje 8 Ohm tam gdzie naprawdę jest 4 Ohm .

Hidden Content

Eltaxy to głośniki z gatunku bezpiecznych. Podłączaj, ale rzeczywiście jak kolega wyżej radzi ostrożność przy odkrecaniu głośności wskazana.

Hidden Content

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

chłopaki dobrze piszą, tak jak Justas pisze- możesz słuchać z powodzeniem, aby za bardzo nie szaleć z odkręcaniem potencjometru.. nie możesz doprowadzać do przesterów. Impedancja nie jest stała nigdy, zmienia się praktycznie ciągle, w zależności min od częstotliwości - tzn z tego co mi wiadomo (sam jestem laikiem :P)

Podłączanie kolumn o mniejszej impedancji od tej w której pracuje wzmacniacz, może powodować, wydzielanie większej ilości ciepła, włączeniem zabezpieczeń termicznych wzmaka bądz nawet jego uszkodzeniem. Jednak w przypadku tych eltaxów 4-8Ohm powinno być ok.

sam używam yamahy a500 (od 8Ohm) z kolumnami 6 Ohmowymi i wszystko jest ok ;)

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.