Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć dwa wzmacniacze?

mirunias38

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomóżcie!!!

Mam mały problem z podłączeniem dwóch wzmacniaczy,a mianowicie jednym (lampowym) chciał bym zasilić górę ,drugim zaś (tranzystorowym ) dół .

Zaznaczam że tranzystor ma wyjście pre-out nie bardzo wiem jak to ogarnąć

Dzięki za podpowiedzi....

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Do wzmacniaczy dokupujesz:

- przedwzmacniacz

- zwrotnicę (crossover 2-way) np. na Allegro (z gałkami, bo taniej).

Ustawiasz wzmocnienie integr/końcówek na maksa i grasz.

Oczywiście zwrotnicę w kolumnach już usunąłeś?

Jeśli natomiast ma to być tylko bi-amping (z pasywną zwrotnicą w kolumnie), to napisz do sly30, bo on coś takiego zrobił u siebie (lampa + tran). Według mojego pojęcia multiamping z pasywną zwrotnicą robi się takimi samymi końcówkami, ale może za mało o tym wiem. Pre Linna i innych firm ma np. 3 wyjścia liniowe (dla kolumn 2- i 3-drożnych), żeby te końcówki dołączyć. Oczywiście takie same pod względem wzmocnienia. Nic prostszego, dokup albo jeszcze jedną lampę albo tranzystor...

Nie wiem jakie masz wzmacniacze ale zakładam, że lampa to też integra. Jeśli tak, to pytanie, czy posiada wejście na końcówkę mocy "main in". Ja takich lampowych integr jeszcze nie widziałem. Powiem ci jak ja łączę dwa wzmacniacze zintegrowane tranzystorowe a ty się zastanów czy możesz tak zrobić u siebie. Z pierwszego wzmacniacza z wyjścia pętli magnetofonowej "rec out" podaję sygnał na "cd in" lub "aux" drugiego wzmacniacza. U mnie to działa, ale nie powiem ci, czy to jest technicznie prawidłowe, czy wprowadza jakieś zniekształcenia lub przesunięcia fazowe. Moje stare ucho nic fatalnego nie słyszy. Pozdrawiam i powodzenia.

Można podłączyć dwa wzmacniacze (nawet końcówki mocy) pod odtwarzacz CD z dwoma wyjściami tak że każdy wzmacniacz podłączamy do innego wyjścia w odtwarzaczu a każdy z wzmacniaczy do oddzielnych terminali w kolumnach - i mamy dwa oddzielne tory. Nie mam pojęcia jak by to zagrało ...

Wzmacniacz lampowy to integra która posiada dwa wejścia więc bez przeróbki się nie obejdzie .Rozmawiałem z człowiekiem (producentem wzmacniaczy lampowych)który przerobi mi jedno wejście na wyjście z regulacją głośności,czyli sprawa jasna...:)

Dzięki Panowie pod za powiedź

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

jest prosty sposób bez kombinowania, prea out integry podłączasz do wejścia cd lampy przy czym poziom głośności lampy dostosowujesz pokrętłem volume tejże tak aby natężenie dźwięku obydwu wzmaków było takie samo, potem regulacja odbywa się już tylko za pomocą gałki integry ja mam na godz 11, dwie integry tak ze sobą podłączone i jest ok

Nie mam jeszcze lampy ma być za dwa tygodnie,ale skorzystam z rady i poeksperymentuję .

Dzięki ...

w razie pytań pisz na priva, ja tak gram od roku i wszystko jest ok

jest prosty sposób bez kombinowania, prea out integry podłączasz do wejścia cd lampy przy czym poziom głośności lampy dostosowujesz pokrętłem volume tejże tak aby natężenie dźwięku obydwu wzmaków było takie samo, potem regulacja odbywa się już tylko za pomocą gałki integry ja mam na godz 11, dwie integry tak ze sobą podłączone i jest ok

na godz 11 jest oczywiście wzmacniacz służący jako końcówka mocy, w Twoim przypadku będzie to lampa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.