Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner stereo do Canton GLE490

Tomek Grudzień

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że po ostatniej burzy szlag trafił mój amplituner yamahy RX 794 jestem zmuszony, ale nie ukrywam, że z odrobiną radości, do kupienia nowego. Nie byłem z niego do końca zadowolony ponieważ jak to yamaha grał trochę chłodno. A do tego aluminiowe głośniki w Cantonie robiły swoje. Grało to detalicznie, dość ostro. Bas taki punktowy, twardy. Chciałbym te paczki trochę ocieplić.

Jaki byście polecili amplituner tak do 2 tyś. Biorę pod uwagę tylko nowe i raczej zdecydowanie ampli nie sam wzmak bo nie mam miejsca na więcej sprzętu. A żona koniecznie chce mieć radio. Ale jak ktoś mi powie, że wzmak zmiażdży jakością dzwięku ampli to rozważę zaryzykowanie kłótni z żoną :)

Czy Yamahy serii RS czy RN grają cieplej od RX?

Proszę o opiniei jakieś typy, najlepiej te sprawdzone a nie zasłyszane czy wyczytane.

Pozdrawiam

Tomasz

Witaj Tomaszu,

amplitunery Yamaha ogólnie grają detalicznie, jasno. Ogromnej poprawy dźwięku nie uzyskasz, stosując nawet model R-S700. Bardzo, bardzo namawiam na klasyczny wzmacniacz, który będzie w stanie w pełni wykorzystać potencjał Twoich kolumn.

Moim zdaniem warto posłuchać wzmacniacza Xindak A-06, NAD C326BEE, powinny świetnie sprawdzić się w połączeniu z Twoimi kolumnami. Jeśli natomiast elektronika Yamaha, to zwróć uwagę na wzmacniacz A-S700.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj Tomaszu,

amplitunery Yamaha ogólnie grają detalicznie, jasno. Ogromnej poprawy dźwięku nie uzyskasz, stosując nawet model R-S700. Bardzo, bardzo namawiam na klasyczny wzmacniacz, który będzie w stanie w pełni wykorzystać potencjał Twoich kolumn.

Moim zdaniem warto posłuchać wzmacniacza Xindak A-06, NAD C326BEE, powinny świetnie sprawdzić się w połączeniu z Twoimi kolumnami. Jeśli natomiast elektronika Yamaha, to zwróć uwagę na wzmacniacz A-S700.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Absolutnie nie upieram się przy marce Yamaha. Jako muzyk lubie instrumenty Yamaha ale przy audio nie będę się upierał. Systemu kina nie ma w ogóle. Chodzi mi tylko o możliwie dobre, wyrównane (bez dudniącego basu i męczącej góry) brzmienia. Słucham wszystkiego prócz disco polo, nędznego popu i ekstremalnych gatunków metalu.

Chyba zdecyduje się jednak na wzmacniacz. Po wczorajszej dyskusji z żoną doszliśmy do wniosku, że radia słucha w naszym domu tylko sprzątaczka:))

Ten typ z Xindakiem i Nad-em mnie zaciekawił. Ale niestety ani jednego ani drugiego nie słyszałem i nawet nie widziałem w sklepach sieciowych. A niestety najbliższy sklep audio z prawdziwego zdarzenia mam pewnie w Poznaniu, jakieś 200 km.

Najlepiej było by mieć w domu 2-3 wzmaki i wybrać jeden. Ale pewnie takich opcji w naszych sklepach jeszcze nie ma.

Będę wdzięczny jeszcze za jakieś typy. Może coś z Cambidge Audio albo Advanced Acustic? Czy te marki, nazwijmy to "masowe" typu HK, Marantz, Denon nie robią czegoś dobrego?

Jest musi by z Radiem polecał bym Ci RS 500 jesli bez to NADa 326 BEE

Najlepiej było by mieć w domu 2-3 wzmaki i wybrać jeden. Ale pewnie takich opcji w naszych sklepach jeszcze nie ma.

Q21 daje taką mozliwość.

Poszukaj tez gdzie masz najbliższy sklep To Hi fi Oni mają wszystkie Yamahy a teraz i NAD'y

Jest musi by z Radiem polecał bym Ci RS 500 jesli bez to NADa 326 BEE

Q21 daje taką mozliwość.

Poszukaj tez gdzie masz najbliższy sklep To Hi fi Oni mają wszystkie Yamahy a teraz i NAD'y

Zdecydowałem, że będzie to wzmak zintegrowany. Tuner może kiedyś dokupię.

NAD 326 albo Xindak 06

No to widzę, że te 2 modele mają największe poparcie. Mam rozumieć, że biją one konkurencje w tym przedziale cenowym? Jestem już prawie zdecydowany na xindaka. Tylko trochę boję się braku możliwości korekcji barwy. Niby dobry wzmak powinien grać tak jak go fabryka stworzyła ale zawsze lepiej coś mieć niż nie mieć. Tą wątpliwość pewnie rozwiałby mi test obu urządzeń.

Możesz oba kupić. I jeden najwyżej zwrócić.

Miałem NAD 326 przed zakupem porównywałem go z Denonem PMa seria 7, Marantzem PM seria 6, Yamaha AS seria 5, onkyo A5VL i 9155 czy jakoś tak, i ze starszymi modelai Sony i Marantz. Zagrał wprost podemnie i grał u mnie 4 lata :)

Absolutnie nie upieram się przy marce Yamaha. Jako muzyk lubie instrumenty Yamaha ale przy audio nie będę się upierał. Systemu kina nie ma w ogóle. Chodzi mi tylko o możliwie dobre, wyrównane (bez dudniącego basu i męczącej góry) brzmienia. Słucham wszystkiego prócz disco polo, nędznego popu i ekstremalnych gatunków metalu.

Chyba zdecyduje się jednak na wzmacniacz. Po wczorajszej dyskusji z żoną doszliśmy do wniosku, że radia słucha w naszym domu tylko sprzątaczka:))

Ten typ z Xindakiem i Nad-em mnie zaciekawił. Ale niestety ani jednego ani drugiego nie słyszałem i nawet nie widziałem w sklepach sieciowych. A niestety najbliższy sklep audio z prawdziwego zdarzenia mam pewnie w Poznaniu, jakieś 200 km.

Będę wdzięczny jeszcze za jakieś typy. Może coś z Cambidge Audio albo Advanced Acustic? Czy te marki, nazwijmy to "masowe" typu HK, Marantz, Denon nie robią czegoś dobrego?

Według mnie bardzo dobrze z cantonami zagra nowy sieciowy amplituner harmana hk 3770, jest mocny i ma łagodniejszą barwę i niż yamaha. Ma przede wszystkim świetny bas, który jest tak potrzebny tym kolumnom żeby nie brzmiały płasko. Nie porównywałem bezpośrednio ale wydaje mi się że nie zagra gorzej od nada 326. Na pewno dużo lepiej zabrzmi tutaj góra pasma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.