Skocz do zawartości
IGNORED

Startuję i nie do końca wiem dokąd lecę

Dawid_54965

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdaję sobie sprawę z tego że początek nie brzmi za dobrze. Bardzo chciałbym zacząć zabawę z dźwiękiem, a nie wiem od czego zacząć.

Na wstępie pojawiają się trudności związane są z pomieszczeniem, bo do dyspozycji z uwagi na przeprowadzki w najbliższym czasie

trudno orzec jakie będzie. Na razie mam tak zwany pokój dzienny, a więc wypchany wszystkim choć spory. Nie ma jednak jak mówić

o wytłumianiu czy innych jego parametrach, bo to kwestia niemal losowa. Być może z czasem przy kolejnej przeprowadzce dorobię

się pokoju do pracy. W nim będę miał na pewno więcej kontroli nad tym co i gdzie.

Dość słowa wstępu. Cały post ów jest prośbą o pomoc. Przyznam się bez bicia, że lat wielu nie mam na karku, doświadczenia niemal

żadnego,a składowe mamy takie:

• ograniczony budżet (na początek max. 4000PLN)
  • brak audiofilskich znajomych - zostają salony do odsłuchu

Mały budżet oznacza tyle, że na początek jako źródło będzie musiał mi służyć komputer. Sądziłem, że na początek zainwestuję we

wzmacniacz i kolumny. Ale będąc szczerym może tylko roi mi się coś w głowie po przeczytaniu masy postów i jestem w błędzie. Będę

wdzięczny za wszelkie rady odnośnie od tego gdzie szukać i czego. Na jakie firmy w tej półce cenowej zwracać uwagę. Dodam, że nie

mam nic przeciw sprzętowi używanemu jeśli tylko pozwoli mi na nieco więcej przy moim skromnym budżecie.

Chciałbym też uzyskać odpowiedź na pytanie czy komputer może być w ogóle brany pod uwagę jako źródło, a jeśli nie to czy

sprawę rozwiązałby wzmacniacz z wejściem usb?I tu prośba: Nie zjedzcie mnie za nieopierzenie. Nie wykluczam, że to co napisałem

to wierutne bzdury, ale staram się pytać o wszystko co gdzieś widziałem/czytałem, a nie wiem czy ma to jakikolwiek sens czy to może

tylko "chłyt matetingowy".

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość jeśli dotarliście aż do tych słów.

Komputer nada się, wystarczy DAC lub dobra karta dźwiękowa(dostępne także na USB).

W Twoim budżecie można złożyć coś sensownego, tym bardziej używanego.

Z wielkością pomieszczenia możliwego fajnie jakbyś podał czy to ok 25m^2 czy 12m^2. Bo nie wiadomo czy szukać podłogówek czy podstawkowych.

Ogólnie do 18m^2 można szukać dużych monitorów, a powyżej już podłogówki. To tylko porada, nie jakaś teoria godna wyznawania.

Wzmacniacz trzeba dobrać brzmieniowo do kolumn.

Na pewno są osoby na forum które pomogą w takim budżecie.

Ja stawiam na używki, nie jakieć XX letnie, ale kilkuletnie sprzęty będą bardzo dobrym wyborem w tej kwocie, np Roksan Caspian.

Death trash metal, gore czy bardziej Mozart i jazzowa lub bluesowa akustyka;

to może być dużo ważniejsze od m2, nówek czy używek, a nawet nakładów.

A i tak najważniejsze ( poza zdrowiem ) są kolumny; jak dla mnie więcej niż połowa budżetu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chciałbym też uzyskać odpowiedź na pytanie czy komputer może być w ogóle brany pod uwagę jako źródło

Jeśli kolekcjonujesz muzykę w plikach bądź korzystasz z serwisów streamingowych to jak najbardziej.

Jakiej muzyki słuchasz?Przydałoby się choć minimum informacji jaki dźwięk preferujesz,jedni lubią pluszowe lampy inni tranzystorowe skalpele;)

Większość budżetu pochłonie zakup kolumn,przy komputerze niezłym rozwiązaniem wydają się monitory aktywne + DAC i to już praktycznie masz cały system,na początek unikasz,czasem kłopotliwego doboru wzmacniacza do kolumn.Należałoby pomyśleć jedynie o jakimś przyzwoitym sofcie do odtwarzania,darmowy foobar lub np. jriver lub jplay.

l'enfant sauvage

Jeśli zwiększysz budżet do 5k zł to kupisz aktywne kolumny Dynaudio XEO 3.

Wystarczy, że podłączysz do tego swój komputer po USB i muzyka gra !

Trzeba będzie jeszcze dokupić standy do kolumn ale to wydatek rzędu 200 zł.

Proponuję te kolumny przy założeniu, że pokój nie ma więcej niż 20 m2.

Do tego wykupujesz WIMPA Hi-Fi za 39,99 zł na miesiąc i masz dostęp do większości muzyki, w jakości CD, jaką lubisz ;-) (choć nie wiemy co lubisz ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli zwiększysz budżet do 5k zł to kupisz aktywne kolumny Dynaudio XEO 3.

Wystarczy, że podłączysz do tego swój komputer po USB i muzyka gra !

Trzeba będzie jeszcze dokupić standy do kolumn ale to wydatek rzędu 200 zł.

Proponuję te kolumny przy założeniu, że pokój nie ma więcej niż 20 m2.

Do tego wykupujesz WIMPA Hi-Fi za 39,99 zł na miesiąc i masz dostęp do większości muzyki, w jakości CD, jaką lubisz ;-) (choć nie wiemy co lubisz ;-)

Czy da mu to lepszy dźwięk niż kupno używanych kolumn za 3-3,5kpln i wzmaka za 1,5kpln? Wątpię, ale przyznaję, że nie slyszałem tych dynaudio, więc może się mylę.

Powrót po dłuższej przerwie...

System: Dac za 1500, wzmak za 1500, kolumny za 2000 zagra pewnie tak samo. Ale trzeba się znać żeby wiedzieć co kupić. Cena za sprzęt używany.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 4 tygodnie później...

Nie było mnie i nie było, a dyskusja toczy się w najlepsze jak widzę. Czas rozwiać kilka wątpliwości.

Słuchać lubię przede wszystkim okolic Jazzu, ale nie pogardzę też innymi gatunkami choć tu już wybiórczo.

Przykładowo: Gorillaz, White Stripes, a nawet takie odchyły od spokoju jak Die Antwort czy różnorakie Elektro

pojawią się tu i ówdzie. Króluje jednak Jazz i Downtempo. No i zdradziłem się, bo po zespołach znów widać,

że młodziak ze mnie. Floydzi umarli mi na półce wieki temu i mimo usilnych starań Ojca wracam do nich

jedynie sporadycznie :P

Co do budżetu to powiększyć zapewne by się dało, choć nie będę czarował, że jeśli ma to być pierwszy poważny

sprzęt to wolałbym nie przesadzić. Może nawet uszczuplić go mając na względzie kolejne poprawki, których pewnie

nie uda się uniknąć.

Pomieszczenia na razie ma około 20m2 , a w przyszłości spodziewałbym się nawet mniejszego po przeprowadzce,

ale pewnym tego być jeszcze nie mogę. Nie mam na razie pojęcia na co trafię wynajmując.

O kolumnach aktywnych właśnie pierwszy raz przeczytałem i choć pomysł brzmi nieźle to przebudowa systemu

jak się domyślam nie wchodzi w grę. Nie dyskwalifikuję od razu tego rozwiązania jednak solidnie mnie to zniechęca.

Nie pogardzę recenzją takowego systemu od użytkownika. Być może natchnie mnie to do poszukania możliwości

odsłuchu w takim czy innym sklepie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.