Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz Marantz PM-8000 nie równo gra na obu kanałach.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do zorientowanych wzmacniacz Marantz PM-8000 ,gra nie równo na obu kanałach,lewy gra wyrażnie głośniej,można to zrównoważyć balansem,świadczy to o tym że końcówki mocy są nie oryginalne,czy może coś z kondensatorami.Trafił do mnie przez przypadek,i wychwyciłem te różnice,co można z tym zrobić,stan perfekt,szkoda mi go zwracać.

Bardziej stawiałbym na winę potencjometru wzmocnienia na początek.

A resztę jak końcówki, trzeba sprawdzić osobiście rozbierając.

Kolego miałeś jednak chyba racje bo jak wzmacniacz porządnie się wygrzał bo gram w klasie A po paru godz kanały graja praktycznie tak samo,tak wiec to chyba potencjometr.

Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ten wzmacniacz.

Wiecie kolega mój bardzo dobry elektronik mówił mi kiedyś,aby wystrzegać się tych preparatów,jak wzmacniacz ma służyć nam to ponoć tylko przyśpiesza efekt starzenia .pomaga tylko dorażnie,i stosują go tylko handlarze tak samo jak podkręcanie laserów,potem tylko same problemy,i wymiana nie unikniona.

Gość partick

(Konto usunięte)

Wiecie kolega mój bardzo dobry elektronik mówił mi kiedyś,aby wystrzegać się tych preparatów,jak wzmacniacz ma służyć nam to ponoć tylko przyśpiesza efekt starzenia .pomaga tylko dorażnie,i stosują go tylko handlarze tak samo jak podkręcanie laserów,potem tylko same problemy,i wymiana nie unikniona.

I ma rację. Wymień potencjometr i tyle.

http://www.hifiengine.com/manual_library/marantz/pm8000.shtml - a jakby co, to tu masz serwisówkę.

To prawda, ale policz sobie czy aby na pewno będziesz używał wzmaka dłużej niż rok, dwa? Bo tyle wytrzyma spokojnie taki zapuszczony preparatami odpowiednimi, a nie tylko jednym na przeczyszczenie. Być może nie opłaca się kupno nowego, który czasem jest nie dość że nie dostępny to drogi jak już znajdzie się.

Druga sprawa, jeżeli nie trzeszczy potencjmetr przy regulacji wzmocnienia, to preparat na 70% nie pomoże w związku z nierównomiernym wzmacnianiem kanałów.

Nie wiem ale problem zniknął,może nie był ten balans używany,wczoraj i dzisiaj gra po cztery godz i nie słyszę różnicy między kanałami,dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem.Wzmacniacz zostaje u mnie gra nie gorzej od Music Angela którego miałem ,i nie trzeba nic grzebać w lampach,a także nic nie brumi.Fajnie sie sparował z STX -FS250 po lekkim tuningu.To jest nie zły wzmacniacz i fajnie wygląda w szampanie,a stan wizualny jak z fabryki,szkoda było mi go oddawać.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.