Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli pro-audiofilska moderacja audiofilskiego Forum dostrzega, że koledze @J4Z zbyt łatwo przychodzi nazywanie innych "trolami", to nie ma co drążyć tematu.

Sobie żarty robisz ze mnie. Nie nazwałem nikogo trolem tylko że troluje. Robi jaja czyli to co teraz Ty. 

.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Trudno aby na audiofilskim forum moderacja była przeciw audiofilom.

To forum przestało być audiofilskie, gdy z grupki znajomych uczyniliście je otwartym. To userzy decydują jakie aspekty RTV-AGD chcą poruszać (Bocznicę pomijam), i zagadnienia typowo audiofilskie są tu jednak rzadkością. Pro-audiofilska pozostała moderacja.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Na Audiofilskich forach podłapali ludzie te Słowo jako bardzo obraźliwe. Chyba niedawno dopiero się nauczyliście go?

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Nie nazwałem nikogo trolem tylko że troluje

Przepraszam za przejęzyczenie.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Robi jaja

Słowo "trolować' ma określone znaczenie.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

To forum przestało być audiofilskie, gdy z grupki znajomych uczyniliście je otwartym. To userzy decydują jakie aspekty RTV-AGD chcą poruszać (Bocznicę pomijam), i zagadnienia typowo audiofilskie są tu jednak rzadkością. Pro-audiofilska pozostała moderacja.

No użytkownik sobie robi jaja. Szymonie, Nie licz więcej na konwersację ze mną.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Słowo "trolować' ma określone znaczenie.

Ty mnie w internet nie ucz. ;] pdk

.

• Moderatorzy
19 minut temu, szymon1977 napisał:

To userzy decydują jakie aspekty RTV-AGD chcą poruszać

I dlatego są różne tematy i jeśli któryś użytkownik zakłada temat i prosi  o polecenie kabla do 2 tysięcy złotych to masz mu polecić taki kabel a nie dywagować czy jest mądry czy głupi i czy może by sobie coś innego za to kupił. A jeśli nie masz nic do polecenia to nie piszesz w tym temacie. Najwyższy czas abyś zrozumiał, że to forum jak i cały świat nie kreci się wokół Twoich praw i, że kończą się one tam gdzie zaczynają prawa innego. I po to są bany aby użytkowników, którzy tego nie rozumieją usuwać z dyskusji.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 minut temu, Seyv napisał:

I dlatego są różne tematy i jeśli któryś użytkownik zakłada temat i prosi  o polecenie kabla do 2 tysięcy złotych to masz mu polecić taki kabel a nie dywagować czy jest mądry czy głupi i czy może by sobie coś innego za to kupił. A jeśli nie masz nic do polecenia to nie piszesz w tym temacie. Najwyższy czas abyś zrozumiał, że to forum jak i cały świat nie kreci się wokół Twoich praw i, że kończą się one tam gdzie zaczynają prawa innego. I po to są bany aby użytkowników, którzy tego nie rozumieją usuwać z dyskusji.

Nawet jak wartość kabla to np. 200% wartości wzmacniacza? 

W takich sytuacjach ciężko przejść obojętnie 🙂

16 minutes ago, Seyv said:

prosi  o polecenie kabla do 2 tysięcy złotych to masz mu polecić taki kabel

Nie całkiem. Polecenie mu takiego czegoś jest działaniem na jego szkodę. Finansowo i mentalnie. Jeśli oczywiście wiemy, że taki kabel to oszustwo i/lub co gorsza handlujemy takowym.

I właściwie średniej klasy prawnik mógłby zrobić z tego użytek w sądzie. To nie żart.

A propos kabli - uważam, że każdy powinien przeczytać np.: ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Ajothe napisał:

W takich sytuacjach ciężko przejść obojętnie 🙂

Naucz się w forum, bo ewidentnie nie umiesz. Będzie Ci lżej. 

Edytowane przez J4Z

.

• Administratorzy

Co do statusów i punktów to w ramach testów mogę rozdawać punkty. 

Jakie tylko chcecie. Nie ma problemu. Jedno z ulubionych to permy punkty. 

Happy Ilker Ayrık GIF by TRT

15 minut temu, bum1234 napisał:

Nie całkiem. Polecenie mu takiego czegoś jest działaniem na jego szkodę. Finansowo i mentalnie. Jeśli oczywiście wiemy, że taki kabel to oszustwo i/lub co gorsza handlujemy takowym.

I właściwie średniej klasy prawnik mógłby zrobić z tego użytek w sądzie. To nie żart.

A propos kabli - uważam, że każdy powinien przeczytać np.: ten artykuł:

https://www.realhd-audio.com/?p=5565

Każdy czyta to co go interesuje. I tak samo z płaskoziemcami. Oni także czytają wpisy tylko te na tematy im odpowiadające i im równe. 

"Sukces audiofilskiej branży przewodów opiera się całkowicie na całkowitej nieznajomości rynku. Zauważ, że ilekroć ci producenci reklamują swoje produkty, prawie zawsze omawiają kwestie jakościowe, rzadko, jeśli w ogóle, podają twarde liczby na poparcie swoich teorii, nie mówiąc już o umieszczeniu ich w kontekście technicznym, który wskaże, w jakim stopniu to, co mówią, jest istotne. I tak całość opiera się na nadziei i strachu wśród potencjalnych klientów. Dlatego uważam, że cała sprawa jest oszustwem. Zanim zaczął się ten chałupniczy przemysł, nikt nie sądził, że klienci sprzętu audio będą na tyle głupi, aby w to uwierzyć. Udowodniono, że się mylili."

Nie tylko w branży audio ... Wszędzie tak jest. Nikt nie napisze że sprzęt który sprzedaje jest beznadziejnej jakości.... 

Czy jest to telewizor czy lampka nocna czy coś innego. Każdy pisze "zastosowano najwyższej jakości wyroby" (w tej cenie pewnie produkcji a nie ogólnie) 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

2 minutes ago, Espectro said:

Każdy czyta to co go interesuje. I tak samo z płaskoziemcami. Oni także czytają wpisy tylko te na tematy im odpowiadające i im równe. 

I skutki tego są opłakane.

Proszę zwrócić uwagę na biografię autora tego krótkiego artykułu.

3 minutes ago, Espectro said:

permy punkty. 

A co to za dziwoląg językowy?

• Administratorzy
Teraz, bum1234 napisał:

A co to za dziwoląg językowy?

Mogę zaprezentować. Owe dziwolągu. 

Teraz, bum1234 napisał:

Proszę zwrócić uwagę na biografię autora tego krótkiego artykułu.

4 minuty temu, Espectro napisał:

jest to potrzebne do zrozumienia tekstu pisanego ?

4 minutes ago, Espectro said:

est to potrzebne do zrozumienia tekstu pisanego ?

Cóż pewnie nie. Żyjemy w końcu w. czasach, w których nie liczy się autorytet, tylko to czy ktoś mocno krzyczy i ma odpowiednie środki, by ten swój głos wzmocnić. Z restrykcjami włącznie

Panie Admin, dlaczego Pan wraz z użytkownikami robicie offtopic w tym temacie? xD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

24 minuty temu, bum1234 napisał:
43 minuty temu, Seyv napisał:

prosi  o polecenie kabla do 2 tysięcy złotych to masz mu polecić taki kabel

Nie całkiem. Polecenie mu takiego czegoś jest działaniem na jego szkodę. Finansowo i mentalnie.

Wręcz przeciwnie. 15 lat jesteś na forum, głównie w wątkach kablowo-sprzętowych i do tej pory zrozumieć nie potrafisz, że to jest rodzaj hobby, które sprawia przyjemność. Ci ludzie uwielbiają sprawdzać jak "grają" kable w ich systemach. W dodatku wysoka cena kabla działa dodatkowo ekscytująco i podniecająco, a jeśli jeszcze słychać różnicę w brzmieniu na korzyść, to już jest pełna ekstaza.
A Ty próbujesz tym ludziom całą tę przyjemność odebrać, więc to Ty działasz na ich szkodę.

Przede wszystkim szkodę forum 

Edit: chociaż może nie, bo przecież takie rzeczy się klikają, ale sporo ludzi wartościowych rezygnuje z pisania. 

Edytowane przez J4Z

.

• Administratorzy
28 minut temu, soundchaser napisał:

i do tej pory zrozumieć nie potrafisz, że to jest rodzaj hobby, które sprawia przyjemność

i to powinien byc motyw przewodni a nie doszukiwanie się spisków i że każdy to złodziej i naciągacz. 

Panowie, jestem na tym forum od wielu lat, tak samo jak i bum. I mimo, że różnimy się pod wieloma względami, jeśli chodzi o podejście do "słuchania" audio, to nie mam z tym problemów. Po prostu temat jest już tak oklepany, że dla mnie nic nowego nie wnosi. Oczywiście w audio, jak i w każdym marketingu  panują te same zasady, złapać klienta i zarobić, i też jest dużo bzdur. Taki jest świat, był i będzie.  

Buma przynajmniej napędza tematyka audio, w przeciwieństwie do ludzi, którzy próbują się odgrywać na innych użytkownikach i ich atakują i jeszcze wymagają reakcji od prowadzących forum, by coś z nim zrobić, a sami w tematach audio nic ciekawego ani interesującego nie wnieśli.  

Jest regulamin forum, i jakieś określone zasady zachowań dopuszczalnych. Nie ma zakazu krytyki, nawet jeśli ona jest uciążliwa. Dopóki nie ma chamstwa i prostactwa wszystko jest OK.  

Pisałem całkiem poważnie. Też byłem na etapie "słuchania" kabli, ale to już czas przeszły dokonany.
Teraz tylko słucham muzyki, ale czasem porównuję sobie różne wydania płyt.

To też rodzaj hobby. 😉

20 minut temu, Seyv napisał:

dlatego są różne tematy i jeśli któryś użytkownik zakłada temat i prosi  o polecenie kabla do 2 tysięcy złotych to masz mu polecić taki kabel a nie dywagować czy jest mądry czy głupi i czy może by sobie coś innego za to kupił.

Jak ktoś zapyta jakim młotkiem wbić śrubę, to mu polecę śrubokręt - mam prawo to napisać, a on ma prawo oczekiwać przeczytania szczerej uczciwej odpowiedzi. Nie dywaguję czy jest mądry czy głupi, bo mądry ma takie samo prawo się pomylić jak głupi.

21 minut temu, Seyv napisał:

Najwyższy czas abyś zrozumiał, że to forum jak i cały świat nie kreci się wokół Twoich praw i, że kończą się one tam gdzie zaczynają prawa innego.

Akurat to rozumiem doskonale, a moje Konstytucyjne prawo wolności wypowiedzi nie godzi w prawa innych.

• Administratorzy
8 minut temu, jar1 napisał:

Panowie, jestem na tym forum od wielu lat, tak samo jak i bum. I mimo, że różnimy się pod wieloma względami, jeśli chodzi o podejście do "słuchania" audio, to nie mam z tym problemów. Po prostu temat jest już tak oklepany, że dla mnie nic nowego nie wnosi. Oczywiście w audio, jak i w każdym marketingu  panują te same zasady, złapać klienta i zarobić, i też jest dużo bzdur. Taki jest świat, był i będzie.  

Tak sie mówi. Nadal my jako administracja i moderacja nie możemy dopuszczać do sytuacji gdzie robi się krucjaty i wojny krzyżowe po tematach kabelkowych antykablarzy. Nawet jak piszecie że to nic nie daje i nic nie słychać to zawsze jest to jakaś opinia. Ale poniżenie tych co słyszą różnice i chcę na dany temat sobie popisać jest karygodne i zakazane. Jak temat jest o kablach to piszemy o kablach a jak jest to czymś innym to piszemy o czymś innym. Nie trzeba nikogo nawracać do swego bo tworzą sie potem takie sytuacji i bluzgi jeden na drugiego.

11 minut temu, jar1 napisał:

Jest regulamin forum, i jakieś określone zasady zachowań dopuszczalnych. Nie ma zakazu krytyki, nawet jeśli ona jest uciążliwa. Dopóki nie ma chamstwa i prostactwa wszystko jest OK.  

Dokładnie.

Dlatego też staramy się pilnować tematyki ale jeżeli wynika z rozmowy coś przydatnego to się nikogo nie kara i nei usuwa wpisów. Nadal nie ma zgody na świadome szukanie zabawy czy rozrywki w tym aby kogoś obrażać czy z pasji nawracać kogoś na coś innego. 

36 minut temu, jar1 napisał:

Dokładnie tak. Wszyscy podczas rejestracji akceptowaliśmy ten sam Regulamin, dlatego każdy niezależnie od poglądów, ma prawo oczekiwać takiej samej ochrony przed atakami personalnymi, drwinami czy nazywaniem "trollem".

-----

25 minut temu, Espectro napisał:

poniżenie tych co słyszą różnice i chcę na dany temat sobie popisać jest karygodne i zakazane.

A tych co nie słyszą?

Jak temat jest o kablach to piszemy o kablach a jak jest to czymś innym to piszemy o czymś innym.

W tytule jest kabel, w pierwszym wpisie też, dyskusja zeszła na inne tory - coś mi zabrania dołączyć?

Nie trzeba nikogo nawracać do swego bo tworzą sie potem takie sytuacji i bluzgi jeden na drugiego.

To karaj tych co bluzgają, a nie tych na których bluzgają.

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
12 minut temu, szymon1977 napisał:

tytule jest kabel, w pierwszym wpisie też, dyskusja zeszła na inne tory - coś mi zabrania dołączyć?

Zasadniczo jeśli nie w temacie to regulamin lub dołączasz na własne ryzyko - gdy po dwóch dniach czyszczony jest temat może się okazać, że też złapiesz punkty za OT (choć staramy się wcześniej dać ostrzeżenie w temacie).

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Polecenie mu takiego czegoś jest działaniem na jego szkodę.

Dużo bardziej szkodliwe jest twierdzenie, że w każdym systemie audio kable nie mają znaczenia o czym sam wiele lat temu się przekonałem (i znam co najmniej 3 podobne przypadki). Jeszcze dwa lata temu byłem przekonany, że wtyki na kablach zasilających są bez znaczenia a okazało się, że są systemy i kable, gdzie ich wpływ idzie zauważyć - nie oceniam czy to dobre systemy czy nie jeśli ktoś chce mieć taki to ok. Dlaczego teraz jestem ostrożny w wydawaniu kategorycznych twierdzeń.

47 minut temu, Seyv napisał:

Zasadniczo jeśli nie w temacie to regulamin lub dołączasz na własne ryzyko - gdy po dwóch dniach czyszczony jest temat może się okazać, że też złapiesz punkty za OT (choć staramy się wcześniej dać ostrzeżenie w temacie).

Zazwyczaj to ja dostaje punkty, a inni dyskutują nadal 🙂

teraz jestem ostrożny w wydawaniu kategorycznych twierdzeń.

Właśnie jedno wydałeś pisząc:

Dużo bardziej szkodliwe jest twierdzenie, że w każdym systemie audio kable nie mają znaczenia

Oczywiście jako hobbysta musisz mieć poglądy, ale pełniąc funkcję moderatora - a tu jako moderator się wypowiadasz a nie zwykły user, należałoby o nich zapomnieć.

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, szymon1977 napisał:

zagadnienia typowo audiofilskie są tu jednak rzadkością

oprócz buma ty też przyczyniasz się do obniżenia standardów audiofilskości forum

...niestety.... najgorsze jest to , że albo tego nie rozumiesz albo masz to głęboko....

• Moderatorzy
8 minut temu, szymon1977 napisał:

poglądy, ale pełniąc funkcję moderatora - a tu jako moderator się wypowiadasz a nie zwykły user, należałoby o nich zapomnieć.

Czyli wg Ciebie napisać, że Ziemia krąży wokół Słońca też nie mogę?

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

najgorsze jest to , że albo tego nie rozumiesz albo masz to głęboko....

Jest tu wyłącznie towarzysko i szuka chętnych do dyskusji 😉

1 hour ago, Seyv said:

Dużo bardziej szkodliwe jest twierdzenie, że w każdym systemie audio kable nie mają znaczenia o czym sam wiele lat temu się przekonałem (i znam co najmniej 3 podobne przypadki). Jeszcze dwa lata temu byłem przekonany, że wtyki na kablach zasilających są bez znaczenia a okazało się, że są systemy i kable, gdzie ich wpływ idzie zauważyć - nie oceniam czy to dobre systemy czy nie jeśli ktoś chce mieć taki to ok. Dlaczego teraz jestem ostrożny w wydawaniu kategorycznych twierdzeń.

Toteż z reguły piszę, że są wyjątki związane z dziwnymi proporcjami impedancji (np. wkładka gramofonowa, głowica magnetofonowa itp.) oraz z celowej działalności - ta ostatnia nie ma nic wspólnego z etyką inżynierską.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Czyli wg Ciebie napisać, że Ziemia krąży wokół Słońca też nie mogę?

Nie pytaj czy moim zdaniem jest coś, co sam napisałeś. BTW pisz co chcesz, ważne żebyś jako moderator nie patrzył na zachowania innych przez pryzmat własnych poglądów.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

oprócz buma ty też przyczyniasz się do obniżenia standardów audiofilskości forum

Przecież ja grania kabli nie neguję. Coś w tym złego, że RTV odzieram z magii bo staram się zrozumieć? Wprost przeciwnie, definicję audiofila tak samo spełniam jak słuchający kabli, a może nawet bardziej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.