Skocz do zawartości
IGNORED

DIY dla seniorów

moltos

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach propagowania DIY Audio wśród osób w średnim i podeszłym wieku (ale też żeby się pochwalić) zamieszczam foto PCB do pre RIAA wg A. Hunnebecka wykonane ręcznie pędzelkiem w ciągu 1 godziny. Wymiary PCB 98x74 mm. Pędzelek i nie trzęsąca się ręka ( czterdzieści lat spożywania alkoholu). Zlało się tylko w trzech miejscach. Mam grubo ponad 50 i dalej szukam idealnego analogowego brzmienia chociaż słuch już nie ten co dawniej. Tym razem padło na układ z operacyjnymi z serwem DC. Dobrze , że w artykule zamieszczone jest PCB w wersji 1:1 bo już mi coraz mniej chce główkować jak poprowadzić masę. Mam Eagle ale z przyzwyczajenia robię po staremu. Prototypy projektuję z głowy na podstawie schematów i tak naprawdę wychodzą na 90%. Zachęcam osoby w moim wieku i młodsze do budowy klocków audio jakie by one nie były w czasach gdzie masówka chińska zabija indywidualność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"moltos", tak zrobiłem swoją pierwszą płytkę do zegara sterującego powiększalnikiem w ciemni w 71lub 72 roku ubiegłego wieku. Zegar działa do dzisiaj. Do DIY wróciłem po ponad 40 latach i zbudowałem to:

Ukryta Zawartość

mając już sporo po 60-tce. Potem zrobiłem jeszcze wiele rzeczy, miedzy innymi SOHE, AIKIDO, F5 Nelsona Passa.

Wszystko to u mnie gra i cieszy mój słuch.

Tak więc, stałem się audio diy-owcem dopiero na emeryturze.

Choć tak naprawdę, nie czuję się ani seniorem, ani emerytem.

Ukryta Zawartość

Ja malowałem grafionem. Moje pierwsze urządzenie elektroniczne to zegar LED, chyba na układzie MC1201.

Było to 32 lata temu i chodzi do dziś! Przeżył wiele urządzeń fabrycznych…

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Też polecam grafion - nawet pady do SMD można zrobić - zrobiłem płytkę wczoraj pod bufor do wyjścia SPDIF z karty Xonar DSX na SN75ALS191 i zasilanie z 12V komputera na 5V kości. Lakier - czarny nitro + klej nitro do modeli - lepiej trzyma się podłoża + żywica epoksydowa (bez utwardzacza) - jest bardziej elastyczny i ew. poprawki są łatwiejsze.

Ja malowałem biteksem. Łatwo się rozprowadza (nie wysycha tak szybko) i jest taką smołą, wiec nic nie podżerało, a trawiłem kwasem azotowym, bo w moich czasach tylko to było dostępne.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Moim szczytowym osiągnieciem była płyta pcb rysowana naostrzonymi zapałkami moczonymi w czarnym lakierze nitro. Była to jedna płyta na której wyrzeźbiłem dwie końcówki mocy wzmacniacza Klapczyńskiej, przedwzmacniacz z regulacją wysokich i niskich oraz selektorerm wejść na izostatach (izostaty były na pcb) i przdwzmacniacz gramowfonowy. Całe zasilanie tez na pcb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.