Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless HDS 205 nonex + ....?

nibyco

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł wątku zdradza w czym problem :) Jak to bywa ,życie jest przewrotne i robi niespodzianki, Pojechałem przy okazji do Proraum'u w Bad posłuchać konstrukcji na aerozelowych audaxach , które swoją drogą sie podobały , ale dostałem od miejscowego Diyowca pare właśnie HDSów oczywiście nie za free ale prawie , I tu pojawił się problem bo w ogóle nie myślałem o tych głosnikach i o czymkolwiek na nich. stwierdziłem że można by zbudować jakiś 2drozy zestawik . I tu moje pytanie do bardziej osłuchanych - z czym to dobrze zagra, z wysokotonówką peerlessa/SS, seasem, morelem czy może z audaxami które słyszałem w Niemczech . Ktoś ma jakies sugestie ? Jedyne wzkluczenie to wavecor .

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Do Peerlessa HDS 205 proponowałbym jednak wysokotonowego Perlessa czyli obecnie produkowanego pod marką Scan Speak Discovery D2608-913000

http://www.loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-discovery-d2608913000-p-1932.html

Głosnik ten ma duzy układ magnetyczny i niski rezonans ale łagodny spadek charakterystyki poniżej 2000 hz. Ponadto ma tez dośc duże wychylenie liniowe jak na głosniki kopułkowe - 0,5mm podczas kiedy typowe to raczej 0,2-0,3mm. Powinien dobrze wypełnić zakres od 2000-2500 hz.

Do Peerlessa HDS 205 proponowałbym jednak wysokotonowego Perlessa czyli obecnie produkowanego pod marką Scan Speak Discovery D2608-913000

Mam ten głośnik jeszcze z czasów kiedy nazywał się HDS P810921, mała jego wada, to słyszalna dziurka na 8khz, da się ją jednak na upartego zlikwidować. Poza tym głośnik gra bardzo czysto i bez zniekształceń, więc nie wiem czy nie wyda ci się również ZUS'owski :)

To bardzo agresywny charakter brzmienia

Chyba nieumiejetnie zaaplikowany slyszales, bo ten glosnik duzo potrafi, tylko jest upierdliwy przy zwrotkowaniu.

Do Peerlessa HDS205 trzeba kopulki jak najnizej cietej. Ten glosnik ma kiepska srednice i warto ja uzupelnic glosnikiem wysokotonowym.

Znajac charakter brzmienia oraz jakosc HDS'a najlepszym wyborem bedzie Wavecor.

Albo to:

Może pierścieniowy SBAcoustics?

Do Peerlessa HDS205 trzeba kopulki jak najnizej cietej.

Dlatego polecam Morele lub SS 9500, fs 550Hz i 650Hz ! Mało? Poza tym jedwab pasuje do Nomexa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Utubiony Wavecor kasuje audaxa

Nie byłbym taki pewny. Mierzyłeś zniekształcenia?

Dlatego polecam Morele lub SS 9500, fs 550Hz

Jak wcześniej - zniekształcenia. Zaph mierzył 9500, wyszło, że jest spoko. Dobre pomiary robi K+T, ale nie wiem, czy testowali stare Scany.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

To bardzo agresywny charakter brzmienia, fajnie zagrałby z jakimiś mułowatymi niskośredniotonowymi. Słuchałem Nomexów z Morelami i to było to.

W głosniku do monitora oversized potrzebna jest kopułka potrafiaca wypełnic pasmo co najmniej 2000 hz. I to nie tylko na zasadzie że jakis magik połaczył Seasa przy 1500 hz bo jeszcze się nie zepsuł. Dlatego istotny jest parametr wychylenia membrany. A anjlepiej gdyby jeszcze włozyć ten głośni w falowód - waveguide na przykład Monacora.

ps. Wavecor, czy Audax w falowodzie tez będa dobrym wyborem. W przypadku 34mm Audaxa jest opracowana modyfikacja Zapha do układu oversized. Ale dostępnosć tego głośnika jest problematyczna.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Przepraszam - chodziło o modyfikacje trolesa oczywiście..

Audax przestał istnieć z dziesiec lub wiecej lat temu. Przez jakiś czas krązyło troche jego głośników w sprzedaży.

W tej chwili sytuacja jest nieklarowna. Pod marka Audax produkowane sa starsze i nowe konstrukcje rozprowadzone i budowane podobno przez hobbystów tej marki którzy zawiazali firme produkcyjną z adresem internetowym chyba gdzieś w Niemczech.

http://www.audax-speaker.de/

Dlatego napisałem że dostepność jest problematyczna. Nie wiadomo konkretnie na jaki głośnik sie trafi.

Ceny innych - "wspólczesnych" Audaxów też nie są atrakcyjne. W Polinku sa w sprzedazy modele głosników marki Audax które nie mają odpowiedników w produktach z czasów Audaxa - Francja.

Przepraszam - chodziło o modyfikacje trolesa oczywiście..

Audax przestał istnieć z dziesiec lub wiecej lat temu. Przez jakiś czas krązyło troche jego głośników w sprzedaży.

W tej chwili sytuacja jest nieklarowna. Pod marka Audax produkowane sa starsze i nowe konstrukcje rozprowadzone i budowane podobno przez hobbystów tej marki którzy zawiazali firme produkcyjną z adresem internetowym chyba gdzieś w Niemczech.

Ukryta Zawartość

Dlatego napisałem że dostepność jest problematyczna. Nie wiadomo konkretnie na jaki głośnik sie trafi.

Ceny innych - "wspólczesnych" Audaxów też nie są atrakcyjne. W Polinku sa w sprzedazy modele głosników marki Audax które nie mają odpowiedników w produktach z czasów Audaxa - Francja.

Audax się odradza jak feniks z popiołów w Francji. Znalazła się grupa ludzi, która odkupiła firmę od Harmana z prawem tzw. ograniczonej technologii. Generalnie głośniki są dostępne bez problemów.

Co zaś się tyczy Audaxów w Polinku (Janztenie -bo to, to samo) ta mają tylko w ofercie model TW034XDP47, czyli model specjalnie korygowany przez producenta. Jest, to oryginalny Audax wyprodukowany we Francji. W Polinku mają go od metra.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Jak słysze o odradzaniu się i z popiołów to mi się kojarzy z wiecznie zywym Tonsilem. Od razu trace zaufanie do takiego wytwórcy.

Pytałem kilka lat temu znajomych z Francji o Audaxy i człowiek, który jest również kolekcjonerem, bo raczej nie audiofilem - ma kilkadziesiąt zestawów głośnikowych - stwierdził, że Audax wspólczesnie to chińszczyzna z francuską nalepką. Nie biorę zadej pojedynczej opinii na wiarę ale składajac wszystkie informacje o Audaxie jestem bardzo ostrozny wobec produktów tej marki.

Niemiecki (producent ?) ma ten model TW 034 XP wersja do monitora BBC

http://www.audax-spe...articles_id]=31

i pod danymi technicznymi jest dołączona oryginalna karta katalogowa Audaxa-Francja.

Mozliwe że ten model i model w Polinku jest ze starej produkcji Audaxa ale w takim razie miałby lekko liczac co najmniej kilkanascie lat leżakowania. Jego cena wraz z falowodem jest już bardzo wysoka ok. 320 za głosnik i 180 za falowód - razem 500 złotych.

"Nowe" Audaxy widoczne na stronie intermetowej Proarum Vertriebs GmbH - tytanowe i tkaninowe kosztują takze sporo - ok. 100 EU.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A ja mam w tym momencie w domu dwanaście sztuk głośników Audaxa, w tym dziesięć HM130Z0, mierzyłem je wszystkie i powiem tylko tyle - zbieżność, charakterystyki i parametry wybijają zęby. A gdzie są produkowane, to mnie g... obchodzi, bo są doskonałej jakości. Nie muszę mieć zaufania, bo mam wiedzę.

Do tego HDSa NIE warto pakowac kopulki drozszej niz 250zl bo nie warto :)

PS, Ten Audax TW034 gra chociaz wysokimi powyzej 8khz?

Dlatego polecam Morele lub SS 9500, fs 550Hz i 650Hz ! Mało? Poza tym jedwab pasuje do Nomexa.

FS nie jest wyznacznikiem tego jak moze nisko glosnik grac. Cena SSa jest dwukrotnie przesadzona w stosunku do mozliwosci, a Morele z xmax 0.1mm moga tylko pomarzyc o grze ponizej 2Khz, szczegolnie w oversized.

Niemiecki (producent ?) ma ten model TW 034 XP wersja do monitora BBC

Ukryta Zawartość

i pod danymi technicznymi jest dołączona oryginalna karta katalogowa Audaxa-Francja.

Mozliwe że ten model i model w Polinku jest ze starej produkcji Audaxa ale w takim razie miałby lekko liczac co najmniej kilkanascie lat leżakowania. Jego cena wraz z falowodem jest już bardzo wysoka ok. 320 za głosnik i 180 za falowód - razem 500 złotych.

To na pewno jest głośnik specjalnie wyprodukowany dla Polink/Jantzen, ma dokładnie takie oznaczenie TW034XDP47 i wraz z Janzten JA-8008HES produkowanym przez Seas (EA22FEY), stanowią przetworniki niedostępne poza siecią sprzedaży Jantzen/Polink. Stanowią składową KITu DTQWT.

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.