Skocz do zawartości
IGNORED

czego uzywa się w torze audio do sciszania sygnalu ze zrodla?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podpialem glosniki do Xonara D2 i sygnal z tej karty jest chyba za mocny. Nie to zeby cos sie uszkodzilo, ale w zasadzie ciezko jest mi ustawic na wiecej niz 25% glosnosci na karcie, a z drugiej strony przy nizszych glosnosciach wyraznie slychac (naprawde wyraznie) takie typowe zaklocenia jak wystepuja na kijowych integrach (np. jak ruszam oknem i gpu musi przerysowac obraz to glosniki burcza, jak cpu zaczyna mocniej pracowac to slychac jakies trzaski itp). Mysle ze jakbym mogl sciszyc sygnal tak zebym byl w stanie odkrecic karte do 100% to wtedy nie byloby slychac tych zaklocen. Wszystkie inne karty dzwiekowe znowu szumia tak ze sie nie da wytrzymac (i tez graja strasznie glosno). Niewiele mi zostalo po zakupie glosnikow wiec chcialbym cos mozliwie taniego, tyle zeby za bardzo nie pogarszalo sygnalu. Powiedzmy < 300zl. Czego moglbym uzyc? W zasadzie nie chodzi mi tylko o konkretny produkt, co w ogole informacje czego mozna tu uzyc, jakiegos mixera? czy moze wzmacniacza sluchawkowego, czy cos? Szczerze mowiac to moj pierwszy bardziej profesjonalny sprzet, przesiadka z Solo 6C na b3031a to spory przeskok, nawet sie nie spodziewalem ze ta "regulacja glosnosci" to tylko +/- 6db i ze nie bedzie sie dalo regulowac glosnosci w glosnikach, wiec nie mam pojecia o budowaniu takiego pelnego toru audio

Myślę że najlepiej jak byś kupił dac z wejściem optycznym i podłączył pod wyjście optyczne xonara. Uzyskasz wtedy separację galwaniczną. Jeśli xonara masz tylko do stereo to zastanów się nad sprzedażą i zamianą na conwerter usb-opt+dac.

niestety uzywam linuxa z OSS i nic na USB nie wchodzi w gre, chyba ze jako dodatkowe, niezalezne od PC ogniwo po line-in, bo optyczne (w sumie nie jestem pewien czy w ogole dziala) odpada znowu w laptopie i telefonie, gdzie sygnal musi byc z integry. Juz wiele osob mi polecalo DACa, nawet pozyczylem od kumpla Sound Blastera X-Fi HD na probe,ale nie udalo mi sie go odpalic. Tylko karty na PCI / PCI-E z wyjsciem analogowym. Dodatkowe urzadzenie tylko do muzyki jako serwer tez niebardzo mi odpowiada ze wzgledu na mala wygode, poza tym ogolnie to jestem zadowolony z karty i nie chcialbym jej wymieniac (uzywam tez wyjsc na tylne glosniki i centralne do dodatkowego suba i sluchawek, OSS duplikuje sygnal stereo na wszystkie wyjscia).

W sumie skoro juz szukam czegos, to moze daloby sie rozwiazac przy okazji tez moj drugi problem - czesto slucham muzyki z roznych zrodel, nawet jak znajomi przychodza to czesto z ich laptopow. Obecnie mam po prostu kable wyprowadzone na biurko i przelaczam recznie, ale moze daloby sie przy okazji sciszania sygnalu zebym tez mogl w koncu jakos po ludzku przelaczac rozne wejscia? Powiedzmy 3 - 4 wejscia by wystarczyly. Dlatego tez do glowy przyszedl mi jakis prosty mixer. Nie jestem pewien czy takie urzadzenie do tego dokladnie sluzy, ale chyba mixery umieja wlasnie zmieniac zrodla i regulowac glosnosc?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.