Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory do zasilacza

JOT-23

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, jeszcze jedna prośba o pomoc: na schemacie do zasilania lampy mam kondensatory - 20uf/600, 30uF/600 i 47uF/600V. Jakie proponujecie tutaj kondensatory (w miarę tanie ale jakieś b. dobre)? Patrzyłem na Mundorfy, ale cena .... jest taka za cały komplet do dwóch kanałów, ze miałbym za tą cenę transformatory i dławiki. Więc szukam coś innego. Może jakieś Nippon, Rubycon ? Czy są Wimy o tych parametrach ? Mam tutaj mały problem, nie ukrywam. Acha, jeszcze jedno: jakie są Wasze doświadczenia z ruskimi teflonami 0,1 uF/600V w torze sygnałowym ? Warto się tym teflonem zainteresować ? Czy raczej darować sobie ? Wybaczcie Koledzy moje pytania, ale nie mam żadnego jeszcze doświadczenia na tym polu i liczę na Waszą wspaniałomyślna pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/112034-kondensatory-do-zasilacza/

Kondensatory łączone szeregowo na 350 V dadzą napięcie 700V, ale 100uF+100uF= 50uF przy szeregowym łączeniu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Koledzy dający rady o szeregowym łączeniu kondensatorów ( szczególnie tym elektrolitycznych ) teoretycznie macie rację. Tylko dopiszcie jeszcze co trzeba zrobić aby wyrównać potencjały szeregowo połączonych kondensatorów ! Inaczej pchacie autora wątku na pewną minę !

To już wolałbym wydać więcej i kupić Mundorfy niż robić takie sztukowanie. To zabrałoby mnóstwo miejsca i stało by się bardziej awaryjne. Tak sądzę. Im więcej elementów tym bardziej awaryjne. A co z tymi ruskimi teflonami? Jakie ma walory dźwiękowe? Warto je kupić czy może lepiej jakieś współczesne?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.