Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe + odtwarzacz multimedialny

dewey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar kupić kino domowe i chciałbym zasięgnąc porady, czy to co wybrałem będzie dobre. Na wstępie zaznaczę tylko, że głównie będę oglądał na nim filmy, dopiero w dalszej kolejności będzie służyło do słuchania muzyki.

Wybrałem coś takiego:

Głośniki

Yamaha NS-F150 + NS-P150

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner

Yamaha RX-V475

Ukryta Zawartość

Subwoofer

Yamaha YST-FSW050

Ukryta Zawartość

albo

Yamaha YST-SW030

Ukryta Zawartość

Z akcesoriów dojdą jeszcze dwie podstawki Nexus 7i

Czy to dobry wybór w tym przedziale cenowym?

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie sposób podłączenia odtwarzacza multimedialnego pod kino domowe. Zależy mi na oglądaniu filmów w formacie mkv 1080p z napisami w formacie txt lub srt. Myślę o odtwarzaczu WD TV Live HD Media Player

Mam również plazmę Panasonica TX-P46E30G oraz dekoder UPC z routerem WIFI.

Jak by wyglądał sposób podłączenie tego wszystkiego? Słyszałem opinie, że jak mamy amplituner, to właśnie pod niego wszystko się podłącza, czy to prawda? Mam WD TV Live podłączyć pod amplituner?? Rozumiem podłączenie pod TV kablem HDMI, optykiem pod amplituner (dźwięk) i kablem sieciowym pod router (żeby odpalać filmy z dysku w PC). Czy tak to by wyglądało?

Z akcesoriów muszę pewnie zakupić kable do kolumn, czy takie będą ok?

Ukryta Zawartość

Dzięki z góry za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie pierwszego i ostatniego linka , jeśli wejdziesz na pierwszego to pod zestawem kolumn masz akcesoria i tam są kable głośnikowe i to takie będą Ci potrzebne do podłączenia kolumn do amplitunera , spokojnie ten 10-cio metrowy 2x2,5mm2 po 84,90 na przody i na tyły i central 2x1,5mm2 po 69,90 , ten co podałeś speakon to kolumny musiały by mieć takie złącza ale nie w tej cenie , posiadają je raczej kolumny estradowe ,

amplituner może być, a w ogóle słuchałeś już jak grają te kolumny bo to bardzo w sumie ważna sprawa czy będzie Ci się podobało ich brzmienie ,

jak już to ten subwofer Yamaha YST-SW030 , z 50-tką daj sobie spokój , kolega miał , to do takiego cichego słuchania muzy się tylko nadaje , o kinie zapomnij , za tą cenę proponowałbym z STX-a S-250n , będzie lepszy niż te piździki od Yamahy a do jego podłączenia kabel typu Y musowo i trochę więcej miejsca do ustawienia go bo ma z tyłu otwory bassreflex wiec nie może stać zbyt blisko ściany/mebli itp , popatrz też jak już zajrzysz do STX-a (STX Soundstation lub STX.pl) na zestaw kina domowego 5.1 ze wspomnianym subem za ok 1,5 tys zł

Tak , dobrze słyszałeś , wszystko kablami hdmi (jeśli takie wyjścia są) łączysz z amplitunerem pod IN (zazwyczaj jest 5 lub 6 wejść) a amplituner jednym kablem (też hdmi) OUT łączysz z TV IN, nie mogłem znaleźć tego Twojego TV w necie ale myślę , że ma wejścia hdmi , po co Ci optyk skoro źródłem dźwięku będzie dekoder UPC? (bo rozumiem , że to na nim oglądasz programy telewizyjne) Dźwięk "pojdzie" po hdmi na ampla z dekodera (rozumiem , że on też ma wyjście hdmi) , a w kompie nie masz wyjścia hdmi z grafy albo z płyty głównej?

Nie powiem Ci czy połączenie kablem sieciowym prześle film i jaka będzie jego jakość bo u siebie połączenie mam zrealizowane kabelkami hdmi

Z akcesoriów musisz kupić wspomniane kable głośnikowe i kable hdmi do połączeń z amplem , chyba , że dekoder ma swój w zestawie.

Zaproponuję Ci amplituner Onkyo 616 , kosztuje ok 1,7 tys zł ale jest o niebo lepszy i o wiele lepiej wyposażony i da radę napędzić kolumny 4-ro ohmowe a tylko o kilka stów(3-4 stefy zależnie od ceny w danym sklepie internetowym) droższy i gdybyś wziął ten zestaw z STX-a za 1,5 tys zł i ten ampli to wyszłoby ok 3,2 tys .

Panowie, no więc wybrałem jednak to, co zamierzałem od początku (Yamaha NS-F150 + NS-P150, Yamaha RX-V475), po prostu miałem określony bużdzet. Nie kupowałem w EURO RTV AGD, bo cenowo wyszło podobnie w profesjonalnym sklepie TOP HIFI na ul. Andersa w Wawie. Na razie nie brałem suba, mam potestować bez niego, tak mi doradzili, możliwe, że nie będzie potrzebny. Tak w ogóle, to przeniosę się z komputerowych głośników 5.1, o ile mnie pamięc nie myli - logitech x-540, kupionych 10 lat temu, więc i tak różnicę poczuję :)

Z tego co zrozumiałem, to optyk nie jest mi potrzebny, bo dźwięk idzie razem z obrazem przez HDMI? Również urządzenie multimedialne WD TV Live tak podłączam? Reasumując: wszystko łączę z amp przez HDMI, a tylko jednym kablem HDMI z OUT w ampie łącze TV?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.