Jump to content
IGNORED

Clearaudio Emotion i Nagaoka Mp-110?

kubi.on

Recommended Posts

Witam wszystkich,

po dłuuugich poszukiwaniach kupiłem gramofon jak w tytule z taka właśnie wkładką.

Masa efektywna ramienia Satisfy to 9 g a wkładki 6.5 g a Dynamic compliance: 6.0 x 10-6 cm/dyne. Z kalkulatora na vinyl engine nic dobrego z tej pary nie wychodzi - chyba, że coś źle odczytuję.

Czy powinienem wkładkę dociążyć?

Czy przedwzmacniacz gramofonowy Musical fidelity lps (ten starszy model w czarnej obudowie) będzie wystarczająco dobry?

Dalej po torze - Mingda MC-34 i Vienna Acoustics Haydn Grand.

Z góry dziękuję wszystkim za wkład do dyskusji.

Kuba

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest miniabyr

(Konto usunięte)

Zapomnij o tym ramieniu z tą wkładką. Jeśli dobrze podajesz podatność tej wkładki, to ramię do niej powinno mieć ze 35 gram masy efektywnej.Na tym ramiączku zagrają wkładki o podatnosci od 15 w górę.

Budżetu nie ma, bo miała zostać nagaoka a tu psikus;)

Tak czytam fora i Benz Gold zbiera pochlebne noty z tym TT, ale to 350euro - 1400zl:/

Z jednej strony wolałbym coś tańszego na początek...z drugiej - lepiej raz a na dłużej...

A do 1000zl co byłoby odpowiednie?

Hidden Content

Guest miniabyr

(Konto usunięte)

A i jeszcze jedno ,bo aż mnie tknęło i sprawdziłem.Rzeczywiście nagaoka podaje podatność 5.5 ale pewnie dla 100Hz ,więc podatność mierzona dla 10Hz jest wyższa,czyli ta wkładka jest bardziej miękka(myslę ,że ma w granicach 10x10-6)Wszystkie obliczenia w kalkulatorze Vinyl engine wykonywane są dla cżestotliwości 10Hz a nie dla 100Hz.Ale i tak wkładka Nagaoka jest za twarda dla Satysfy.

Wkładki pewno zaraz ci ktoś podpowie.Ale na pewno dobrym wyborem będzie wkładka typu MM . Szukaj u Ortofona ,Goldringa,Sumiko etc.. Zapomnij o wkładkach typu MC, bo budżet nie ten i tor audio musi być na poziomie.Przykre to stwierdzenie ale to samo życie.

Ooo...nowy jestem w temacie i to przeoczyłem, a czytałem gdzieś o tym....

no odnalazłem:

Hidden Content

Piszą, że po konwersji będzie koło 14...to może ją zostawie póki co i zobaczę jak gra...tyle, że ja nie mam żadnego odniesienia, bo to pierwszy TT...

Hidden Content

Hidden Content

Guest miniabyr

(Konto usunięte)

nie sądze że tak będzie. Raczej 10 góra 11.Dla tego spróbuj z ortofonem lub goldring'em

Dokładanie wagi ma sens czy szkoda czasu i niczego to nie zmieni, gdzieś o tym wyczytałem i nie pamiętam gdzie...starzeje się człowiek:/

Blue - 20 a bronze 22, także pasowałyby obie...

A wracając do tematu pre...stanie ten musical fidelity lps na wysokości zadania czy nie bardzo?

Tu o nim parę ciepłych słów:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Może się szarpnij na wkładkę Clearaudio Maestro, jeden z forumowiczów sprzedaje taką, to jeszcze troszkę więcej niż 1500 pln ale mając taką nie będzie przychodziło Ci do głowy wymienić na jakieś tańsze MC (tak do 4 tys pln ?).

Ostrzegam, że wtedy może zacząć się zabawa w sprawdzanie preampów phono, bo ta wkładka będzie dobrze pokazywała różnice.

Hidden Content

Guest miniabyr

(Konto usunięte)

Dokładanie wagi ma sens

Dokładanie masy ma sens ,tylko trzeba robić to z głową, bo parę rzeczy trzeba będzie zmienić. Może być tak,że zabraknie ci "przeciwwagi" i trzeba będzie dokupić opcjonalny ciężarek.Jeśli jest to małe doważenie (2;3 gramy) to można dociążyć headshel ,ale jeśli większe to trzeba równomiernie dociązyć belkę.I trzeba pamiętać,że z takiego Satysfy; Regi rb 250 (generalnie lekkich i średnio-lekkich ramion) nie zrobisz ciężkiego ramienia pod wkładki denon 103 r a tym bardziej ortofon spu Nie da się i już. To są regulacje w dość małym zakresie. Lepiej kupić dobrane ramię do jakiejś puli pasujących wkładek. Ale do tego trzeba trochę posłuchać,experymentować i przerzucić przez swoje uszy nagrania z ostatnich 60 lat. Wtedy będziesz wiedział co zrobić.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.