Skocz do zawartości
IGNORED

Clearaudio Emotion i Nagaoka Mp-110?

kubi.on

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

po dłuuugich poszukiwaniach kupiłem gramofon jak w tytule z taka właśnie wkładką.

Masa efektywna ramienia Satisfy to 9 g a wkładki 6.5 g a Dynamic compliance: 6.0 x 10-6 cm/dyne. Z kalkulatora na vinyl engine nic dobrego z tej pary nie wychodzi - chyba, że coś źle odczytuję.

Czy powinienem wkładkę dociążyć?

Czy przedwzmacniacz gramofonowy Musical fidelity lps (ten starszy model w czarnej obudowie) będzie wystarczająco dobry?

Dalej po torze - Mingda MC-34 i Vienna Acoustics Haydn Grand.

Z góry dziękuję wszystkim za wkład do dyskusji.

Kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/112043-clearaudio-emotion-i-nagaoka-mp-110/
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Zapomnij o tym ramieniu z tą wkładką. Jeśli dobrze podajesz podatność tej wkładki, to ramię do niej powinno mieć ze 35 gram masy efektywnej.Na tym ramiączku zagrają wkładki o podatnosci od 15 w górę.

Budżetu nie ma, bo miała zostać nagaoka a tu psikus;)

Tak czytam fora i Benz Gold zbiera pochlebne noty z tym TT, ale to 350euro - 1400zl:/

Z jednej strony wolałbym coś tańszego na początek...z drugiej - lepiej raz a na dłużej...

A do 1000zl co byłoby odpowiednie?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

A i jeszcze jedno ,bo aż mnie tknęło i sprawdziłem.Rzeczywiście nagaoka podaje podatność 5.5 ale pewnie dla 100Hz ,więc podatność mierzona dla 10Hz jest wyższa,czyli ta wkładka jest bardziej miękka(myslę ,że ma w granicach 10x10-6)Wszystkie obliczenia w kalkulatorze Vinyl engine wykonywane są dla cżestotliwości 10Hz a nie dla 100Hz.Ale i tak wkładka Nagaoka jest za twarda dla Satysfy.

Wkładki pewno zaraz ci ktoś podpowie.Ale na pewno dobrym wyborem będzie wkładka typu MM . Szukaj u Ortofona ,Goldringa,Sumiko etc.. Zapomnij o wkładkach typu MC, bo budżet nie ten i tor audio musi być na poziomie.Przykre to stwierdzenie ale to samo życie.

Ooo...nowy jestem w temacie i to przeoczyłem, a czytałem gdzieś o tym....

no odnalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszą, że po konwersji będzie koło 14...to może ją zostawie póki co i zobaczę jak gra...tyle, że ja nie mam żadnego odniesienia, bo to pierwszy TT...

Ukryta Zawartość

Dokładanie wagi ma sens czy szkoda czasu i niczego to nie zmieni, gdzieś o tym wyczytałem i nie pamiętam gdzie...starzeje się człowiek:/

Blue - 20 a bronze 22, także pasowałyby obie...

A wracając do tematu pre...stanie ten musical fidelity lps na wysokości zadania czy nie bardzo?

Tu o nim parę ciepłych słów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może się szarpnij na wkładkę Clearaudio Maestro, jeden z forumowiczów sprzedaje taką, to jeszcze troszkę więcej niż 1500 pln ale mając taką nie będzie przychodziło Ci do głowy wymienić na jakieś tańsze MC (tak do 4 tys pln ?).

Ostrzegam, że wtedy może zacząć się zabawa w sprawdzanie preampów phono, bo ta wkładka będzie dobrze pokazywała różnice.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dokładanie wagi ma sens

Dokładanie masy ma sens ,tylko trzeba robić to z głową, bo parę rzeczy trzeba będzie zmienić. Może być tak,że zabraknie ci "przeciwwagi" i trzeba będzie dokupić opcjonalny ciężarek.Jeśli jest to małe doważenie (2;3 gramy) to można dociążyć headshel ,ale jeśli większe to trzeba równomiernie dociązyć belkę.I trzeba pamiętać,że z takiego Satysfy; Regi rb 250 (generalnie lekkich i średnio-lekkich ramion) nie zrobisz ciężkiego ramienia pod wkładki denon 103 r a tym bardziej ortofon spu Nie da się i już. To są regulacje w dość małym zakresie. Lepiej kupić dobrane ramię do jakiejś puli pasujących wkładek. Ale do tego trzeba trochę posłuchać,experymentować i przerzucić przez swoje uszy nagrania z ostatnich 60 lat. Wtedy będziesz wiedział co zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.