Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość DACa a Dźwięk

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do testowania różnych DACów. Kiedyś porównywałem dwa modele - uznawane powszechnie za dobre i nie słyszałem różnicy. Obecnie mam lepszy system i mogę pobawić się w DACi ponownie. Porównywałem też kiepski DAC z dobrym i różnice były ewidentne. Napiszcie proszę w jakich aspektach oczekiwać różnic w tej kategorii cenowej i jakie modele brać pod uwagę (powiedzmy, że do 2,5tys za nowe/używane) i jak dużych. Ewentualnie przy jakiej cenie - o ile jest -jest skok jakościowy?

Polećcie jakieś modele - mogą lekko ocieplać i dociążać ( bo tak mi się podoba :) )

pozdrawiam

Ostatnio Pan Wojciech P. testował na swoim sprzęcie wartym kilkaset tys. zł podstawowy gramofon Pro-Ject-1 i on jest w stanie usłyszeć

różnice pomiędzy modelami drogim i tanim.

Jak by miał wzmaka i kolumny po 1,5t zł to nie wiem czy by usłyszał istotne różnice,to samo jest z tanimi dac-ami

w tym samy przedziale cenowym .Uważam ,że nie ma istotnych różnic.

Z tymi DACami to dziwna sprawa jest, niekiedy tańsze przetworniki mogą się okazać wcale nie gorsze od jakiś tam hajendów i wszystko wskazuje tu na to, że najważniejsze żeby to ze sobą odpowiednio zgrać.Recenzje w gazetkach też to potwierdzają no bo jak to taki CASM6 za 4tyś z przedsionku hajendu? albo wychwalany Xonar One za mniej niż 2tyś, a PS Audio Digital Link III za 3tyś poprawiający brzmienie znacznie droższego odtwarzacza CD firmy Accuphase? LOL, radzę wypożyczać sobie te przetworniki do odsłuchu we własnym systemie, ja już raz miałem Regę DAC i oddałem bo okazało się, że dwa razy tańszy Rdac akurat zagrał U MNIE lepiej.

Z tymi DACami to dziwna sprawa jest, niekiedy tańsze przetworniki mogą się okazać wcale nie gorsze od jakiś tam hajendów i wszystko wskazuje tu na to, że najważniejsze żeby to ze sobą odpowiednio zgrać.Recenzje w gazetkach też to potwierdzają no bo jak to taki CASM6 za 4tyś z przedsionku hajendu? albo wychwalany Xonar One za mniej niż 2tyś, a PS Audio Digital Link III za 3tyś poprawiający brzmienie znacznie droższego odtwarzacza CD firmy Accuphase? LOL, radzę wypożyczać sobie te przetworniki do odsłuchu we własnym systemie, ja już raz miałem Regę DAC i oddałem bo okazało się, że dwa razy tańszy Rdac akurat zagrał U MNIE lepiej.

U mnie SM6 zagrał lepiej od Auralic Vega za 14000zł :)

(powiedzmy, że do 2,5tys za nowe/używane)

Nie masz dużego wyboru , dla mnie jeden :)

Moim zdaniem porównywanie urządzeń wymaga systemu gdzie osiągnięto właściwie pułap i do tego brzmienie jest poprawne...można to jeszcze porównać do posiadania dobrego systemu i porównywania kilku przypadkowych płyt z jedną nagraną jak najbardziej poprawne. Ja osobiście nigdy nie dysponowałem takim systemem i nadal nie dysponuję, no i z tego powodu dotąd nie jestem pewien brzmienia swoich urządzeń.

Podejrzewam, że z tego powodu najbardziej tracą najtańsze urządzenia z powodu niepoświęcenia im należytej uwagi, a zyskują urządzenia drogie używane w dużo lepszym towarzystwie przez osoby bardziej doświadczone. Mam tu na myśli urządzenia przeciętne i lepsze, a nie jakieś na pierwszy rzut oka słabizny...jak zagra taki Asus ONE w systemie za 4, czy 40 tysięcy...gdzie mamy szansę lepiej go poznać, w którym systemie pokaże najwięcej swojego charakteru?

Polećcie jakieś modele - mogą lekko ocieplać i dociążać ( bo tak mi się podoba :) )

Z tego wynika, że jakiś element(y) w systemie robi coś zupełnie przeciwnego i na tym polega problem który opisałem wyżej.

Często do DACa polecane są lepsze wzmacniacze do słuchawek mimo wbudowanych i przynosi to pozytywne zmiany, czyli znów ktoś nie korzystający z dodatkowego wzmacniacza nie usłyszał prawdziwego brzmienia DACa, a przecież podobnie wpływają pozostałe elementy, a są jeszcze preferencję. Moim zdaniem najlepszy byłby DAC bez charakteru, aby brzmienie jak najbardziej zależało od pozostałych elementów, więc może DAC o kontrowersyjnych opiniach, który czasem gra ciepło, czasem zimno, czasem zamulony, a czasem z dynamiką ograniczaną jedynie jakością nagrania...np. M-Dac o którym różne rzeczy czytałem;)

1siedem

Kup sobie używany M2tech Young. Jest teraz wyprzedaż używanych ;-)

To najlepszy wybór w przedziale cenowym jaki Cię interesuje.

Nie musisz testować. Brzmienie jest naprawdę dobre.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z tego wynika, że jakiś element(y) w systemie robi coś zupełnie przeciwnego i na tym polega problem który opisałem wyżej.

Mam bardzo neutralny zestaw. Szukam innego DAC-a , bo obecnego jeszcze nigdy nie zmieniałem :)

Akurat są dwa używane na alledrogo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez odsłuchu nic bym w ciemno nie brał,tez mam na testach CA SM6 i w ogóle sie to nie wpasowało w system,dla mnie duże rozczarowanie.

teoretyczni faworyci wchodzą do listy przyjętych na odsłuchy :) Nausznie niejeden mit juz obaliłem :)

Ostatnio Pan Wojciech P. testował na swoim sprzęcie wartym kilkaset tys. zł podstawowy gramofon Pro-Ject-1 i on jest w stanie usłyszeć

różnice pomiędzy modelami drogim i tanim.

Jak by miał wzmaka i kolumny po 1,5t zł to nie wiem czy by usłyszał istotne różnice,to samo jest z tanimi dac-ami

w tym samy przedziale cenowym .Uważam ,że nie ma istotnych różnic.

Pan Wojciech P. testuje dużo sprzętów. Wszystkie są super-hiper i klocki za kilka tys. grają jak te za 15 tys (takie są jego recenzje).

Pytanie - czy do testów wybiera te rzeczywiście wybitne, czy po prostu dostaje niezłą kasę za napisanie odpowiedniej recenzji.

Są wyraźnie różnice między DAC-ami i nie trzeba mieć sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy zł., aby je usłyszeć.

Wystarczy dobrze skonfigurowany zestaw budżetowy, który jest 100% bit perfect.

Soundchaser jaki to zestaw budżetowy jest 100% bit-perfect? :D

Wiem, że się czepiam ale jak już walnąłeś to podaj teraz przykład :D

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Taki jak mój.

Nic mu nie mogę zarzucić, jeśli chodzi o odsłuch. Jest bit perfect, ale zgodzę się z tym, że lepsze monitory, lepszy DAC zapewnią jeszcze lepsze brzmienie.

Bit perfect to znaczy, że nic nie degraduje brzmienia w systemie.

Jeżeli wyobrazisz sobie teleport którym teleportujesz osobę to bitperfect oznaczało by jedynie to, że po drugiej stronie teleportu mamy dokładnie całą ilość materii wysłanej z punktu wyjściowego i tylko tyle.

Nie oznacza to natomiast, że ta materia po prze teleportowaniu jest a) nadal osobą a nie tylko bez składną kupą bio masy b) że koniec tej osoby nie dotarł przed początkiem c) oraz że początek i koniec dotarły w ogóle w tym samym tysiącleciu....

Mówiąc prościej bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki... poza jedynie faktem, że DAC otrzymał wszystko co zostało do niego wysłane, ale nie ma żadnej gwarancji, bo bitperfect się w ogóle tym nie zajmuje, w jakiej kolejności ani w jakim czasie ani z jakimi zakłóceniami analogowymi to się wydarzyło bo zapis cyfrowy jest pojęciem czysto teoretycznym natomiast w praktyce podróżuje za pomocą medium analogowego jakim jest ogólnie rzecz ujmując otaczająca nas rzeczywistość w tym wypadku w większości przepadków chodzi o elektryczność i jej wykorzystanie do naszych potrzeb.

Także podsumowując obawiam się, że bitpefect to niemalże tylko puste słowo w kontekście jakości dźwięku biorąc pod uwagę że pokrywa tylko małą cząstkę problemu.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

Przymierzam się do testowania różnych DACów. Kiedyś porównywałem dwa modele - uznawane powszechnie za dobre i nie słyszałem różnicy. Obecnie mam lepszy system i mogę pobawić się w DACi ponownie. Porównywałem też kiepski DAC z dobrym i różnice były ewidentne. Napiszcie proszę w jakich aspektach oczekiwać różnic w tej kategorii cenowej i jakie modele brać pod uwagę (powiedzmy, że do 2,5tys za nowe/używane) i jak dużych. Ewentualnie przy jakiej cenie - o ile jest -jest skok jakościowy?

pozdrawiam

Arcamy są fajne:), szczegółowość niesamowita, z dedykowanym zasilaczem bomba. w tym przedziale cenowym nie widzę konkurencji (do ceny arcama;p)

Gość numik

(Konto usunięte)

a dodam, że odsłuchiwałem z CA i Nuforce, dla mnie przepaść, CA i Nuforce a Arcam to różnica 2 klas. Rdac z zasilaniem Tomanka to już jest naprawdę dobry dźwięk. Tylko to 2 tysiące, ja mam taki dźwięk z Marantza CD po upgradzie za 3 stówy. Myślę o Arcamie, ale dodatkowo musiałbym dorzucić kilka stów do bluraya z ludzką szufladką jako transport, a to już się robi słaby wydatek. Wolę ok bdp do filmów i niezłe cd :)

Jeżeli wyobrazisz sobie teleport którym teleportujesz osobę to bitperfect oznaczało by jedynie to, że po drugiej stronie teleportu mamy dokładnie całą ilość materii wysłanej z punktu wyjściowego i tylko tyle.

Nie oznacza to natomiast, że ta materia po prze teleportowaniu jest a) nadal osobą a nie tylko bez składną kupą bio masy b) że koniec tej osoby nie dotarł przed początkiem c) oraz że początek i koniec dotarły w ogóle w tym samym tysiącleciu....

Mówiąc prościej bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki... poza jedynie faktem, że DAC otrzymał wszystko co zostało do niego wysłane, ale nie ma żadnej gwarancji, bo bitperfect się w ogóle tym nie zajmuje, w jakiej kolejności ani w jakim czasie ani z jakimi zakłóceniami analogowymi to się wydarzyło bo zapis cyfrowy jest pojęciem czysto teoretycznym natomiast w praktyce podróżuje za pomocą medium analogowego jakim jest ogólnie rzecz ujmując otaczająca nas rzeczywistość w tym wypadku w większości przepadków chodzi o elektryczność i jej wykorzystanie do naszych potrzeb.

Także podsumowując obawiam się, że bitpefect to niemalże tylko puste słowo w kontekście jakości dźwięku biorąc pod uwagę że pokrywa tylko małą cząstkę problemu.

Pozdrawiam

Fajny wykład. :)

Wiem co to jest bit perfect, choć być może wyraziłem się niewystarczająco precyzyjnie.

Natomiast nie rozumiem jak możesz pisać, że bit perfect nie ma wpływu na brzmienie.

Dla mnie jeśli system jest bit perfect to brzmienie jest OK. Różnica w brzmieniu uzależniona jest tylko od jakości systemu.

Zatem zależność jest oczywista: słabszy sprzęt - słabsze brzmienie, lepszy sprzęt - lepsze brzmienie.

Natomiast jeśli w systemie "coś" nie jest bit perfect, to następuje degradacja brzmienia (w każdym systemie).

Jednak oczywistym jest fakt, że wyższej klasy sprzęt będzie generował często lepsze brzmienie, mimo iż nie będzie w pełni bit perfect niż niższej klasy sprzęt, pomimo pełnej zgodności bit perfect.

Natomiast nie rozumiem jak możesz pisać, że bit perfect nie ma wpływu na brzmienie.

Nigdzie tego nie napisałem.

To jest nie prawdą. Mając do dyspozycji tylko jeden PC o stałej konfiguracji sprzętowej, który przesyła muzykę bitperfect można jeszcze wiele poprawić w brzmieniu bawiąc się tylko stroną softwarową co przeczy temu co napisałeś powyżej. Zresztą bardzo prostym na to dowodem są różne playery, z których każdy jest bitperfect a jednak część brzmi inaczej... a to tylko wierzchołek góry lodowej. Nie traktuj mojej wypowiedzi osobiście. Po prostu napisałem o tym żeby nie szerzyła się dezinformacja na forum w temacie, którym mało ktoś się bawi tak naprawdę, Bitperfect prawie niczego nie gwarantuje a już na pewno nie jest gwarantem dobrego brzmienia i nie mowie tego w kontekście droższy / tańszy sprzęt tylko w obrębie jednej maszyny o stałej konfiguracji i jej warstwie softwarowej, do której pojęcie bitperfect się odnosi i w której operuje.

Są wyraźnie różnice między DAC-ami i nie trzeba mieć sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy zł., aby je usłyszeć.

To też jest nie prawdą ale już nie chce mi się tego roztrząsać...

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Nigdzie tego nie napisałem.

Owszem, napisałeś: cyt. bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki.

Jak nie ma, jak ma? A jeśli ma, to ma wpływ na brzmienie, bo jeśli coś w systemie nie jest bit perfect,

to przecież brzmienie ulega pogorszeniu, prawda?

można jeszcze wiele poprawić w brzmieniu bawiąc się tylko stroną softwarową co przeczy temu co napisałeś powyżej. Zresztą bardzo prostym na to dowodem są różne playery, z których każdy jest bitperfect a jednak część brzmi inaczej

I dlatego są playery gorsze i lepsze, chociaż każdy z nich jest bit perfect.

Zawsze będzie możliwość poprawienia brzmienia, np. kabelkami, softem...

Ale to nie wyklucza stanu bit perfect przed tymi próbami poprawienia brzmienia.

To też jest nie prawdą ale już nie chce mi się tego roztrząsać...

Chętnie poczytam, a tak w ogóle, to wydaje mi się, że trafiłem na filozofa,

który prosty temat potrafi nieźle skomplikować, a tutaj przydaje się mniej nieprzydatnej wiedzy,

a więcej przydatnej logiki. ;-)

Zaraz zaraz... przecież to ty napisałeś, że

więc myślałem, że to wyjaśnisz zamiast pytać.

Witam,

Przymierzam się do testowania różnych DACów. Kiedyś porównywałem dwa modele - uznawane powszechnie za dobre i nie słyszałem różnicy.

I to wyczerpuje temat, moim zdaniem.

Owszem, napisałeś: cyt. bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki.

Nie wiem jak możesz pisać o logice jeżeli nie widzisz różnicy między moim stwierdzeniem bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki a Twoją jego wersją Natomiast nie rozumiem jak możesz pisać, że bit perfect nie ma wpływu na brzmienie.

Nie zamierzam się z Tobą spierać. Bełtasz się w swoich wypowiedziach i zmieniasz fronty jak chorągiewka na wietrze w zależności od tego gdzie Ci ktoś wytknie Twoją nie wiedzę lub nieścisłości w Twoich wypowiedziach. Jak przeczytasz moje dwa posty to znajdziesz tam wszystkie informację do poważnego zastanowienia się nad tym czy rozumiesz co oznacza bitperfect. Napisałem moje posty, ponieważ ewidentnie nie wiedziałeś co to jest bitperfect a swoimi błędnymi wypowiedziami wprowadzałeś innych użytkowników w błąd.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.