Skocz do zawartości
IGNORED

Najda - 8 kanalowe DSP - ciekawa (chyba) polska konstrukcja

bamarek

Rekomendowane odpowiedzi

Przez przypadek znalazlem na Diyaudio watek o ciekawym produkcie o nazwie Najda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Strona polska (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), choc tworca pisze pod flaga Luxemburga (powod nieznany).

Sama konstrukcja wydaje sie bardzo ciekawa. Opis na stronie wola o pomste do nieba, a i na diyaudio moze sie wydawac, ze wersja finalna odbiega nieco od wstepnych opisow. Ogolnie jest to wielokanalowa plytka z DSP, wyjsciami oraz wejsciami analogowymi i cyfrowymi, akceptujaca cala mase formatow i z oryginalnym interfejsem do sterowania filtrami. Mozna chyba na tym zbudowac bardzo powazny wielokanalowy system z DACami do wyboru i dla mnie to wlasnie jest najwiekszym plusem tego ukladu. Cena tez nie odstrasza.

Przesledzilem jedynie czesc dyskusji na diyaudio, a skoro produkt korzenie ma polskie i do tego wydaje sie mocno interesujacy, to moze warto go tutaj przedyskutowac. Oczywiscie pojawia sie glosy, ze fajnie byloby miec na plytce to i owo, ale moim zdaniem konstruktor w zasadzie wybral dobra koncepcje modulowa i za te cene trudno wiecej wymagac.

Automatyczne porownania do miniDSP i DCX2496 sa nieuniknione i chyba najwiekszym wyzwaniem dla konstruktora bedzie przekonanie ludzi, ze jego produkt lepiej sie sprawdzi w ich zastosowaniach. DCX na pewno wymaga mniej DIY zeby grac (poprawnie) ale brak wyjsc cyfrowych, wejsc I2S i max 96kHz to ograniczenia. MiniDSP to ograniczona ilosc kanalow, fatalne wyjscia analogowe i malo przyjazna dla kieszeni struktura oplat za filtry. Tak wiec moze Najda ma przyszlosc wsrod osob chcacych uzyskac bezkompromisowe rezultaty. Zapraszam do dyskusji.

P.S. Osoby konstruktora, ani potencjalnych dystrybutorow nie znam i nie jestem z nimi w zaden sposob zwiazany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MiniDSP to ograniczona ilosc kanalow, fatalne wyjscia analogowe i malo przyjazna dla kieszeni struktura oplat za filtry.

Analogicznym kitem MiniDsp będzie chyba 2in 8out, a "fatalne wyjścia analogowe" dotyczą minidsp na ADAU1701, który ma zintegrowane ADC i DAC. 2x8 jest już bodajże na ADAU1445, więc ma zewnętrzne DAC ADC. Inna sprawa, że kosztuje więcej jak Najda, a czy 300ojro za Najde to tanio to już kwestia podejścia :)

Zastanawia mnie , że wysprzedają Orfeusza 206 a 412 nie mają na stanie. Czyżby się zwijali?

Analogicznym kitem MiniDsp będzie chyba 2in 8out, a "fatalne wyjścia analogowe" dotyczą minidsp na ADAU1701, który ma zintegrowane ADC i DAC. 2x8 jest już bodajże na ADAU1445, więc ma zewnętrzne DAC ADC. Inna sprawa, że kosztuje więcej jak Najda, a czy 300ojro za Najde to tanio to już kwestia podejścia :)

Zastanawia mnie , że wysprzedają Orfeusza 206 a 412 nie mają na stanie. Czyżby się zwijali?

Wydaje mi sie, ze Orfeusz 206 to jakas dziwna wersja z softem tylko dla Win XP, ktory wlasnie stracil support.

MiniDSP 2x8 to jedynie I2S + analog i do tego dochodzi koszt filtrow, ktore z tego co widze sa za free z Najda. Do SPDIF potrzeba nanoDIGI, ktore chyba moze pracowac calkowicie niezaleznie. I to wlasnie chyba nanoDIGI 2x8 wydaje sie byc najblizsza alternatywa dla Najdy. Nie wiem natomiast jak wyglada obsluga roznych formatow DSD dla obu urzadzen.

Wydaje mi sie, ze Orfeusz 206 to jakas dziwna wersja z softem tylko dla Win XP, ktory wlasnie stracil support.

Może, ale skoro to ich produkt i ich soft to powinni dopisać soft do siódemki i ósemki, tak to chyba działa u większości aktywnych producentów.

MiniDSP 2x8 to jedynie I2S + analog i do tego dochodzi koszt filtrow, ktore z tego co widze sa za free z Najda. Do SPDIF potrzeba nanoDIGI, ktore chyba moze pracowac calkowicie niezaleznie. I to wlasnie chyba nanoDIGI 2x8 wydaje sie byc najblizsza alternatywa dla Najdy.

Masz rację. Chyba mają tam jakiś moduł do odbioru spdif który trzeba jeszcze dokupić. Dlatego napisałem, że minidsp jest droższy, sam 2x8 kosztuje podobnie. A co do ceny wtyczek to też kwestia podejścia ;-)

Jak dla mnie 300euro to stanowczo za dużo za takie coś. Dowcip polega na tym, że AD udostępnia za darmo soft, który notabene daje większą swobodę konfiguracji filtrów i większe możliwości, dlatego sam sobie taki system pod 3-way zaprojektowałem i właśnie czekam na płytki. Będzie tam selektor 2xrca(spdif), 2xtoslink, i 2xI2S, ASRC na SRC4192, 3xDAC na es9023 i sześciokanałowa analogowa regulacja głośności na wyjściu. To wszystko nie będzie kosztować nawet 1/3 Najdy :)

Jak dla mnie 300euro to stanowczo za dużo za takie coś. Dowcip polega na tym, że AD udostępnia za darmo soft, który notabene daje większą swobodę konfiguracji filtrów i większe możliwości, dlatego sam sobie taki system pod 3-way zaprojektowałem i właśnie czekam na płytki. Będzie tam selektor 2xrca(spdif), 2xtoslink, i 2xI2S, ASRC na SRC4192, 3xDAC na es9023 i sześciokanałowa analogowa regulacja głośności na wyjściu. To wszystko nie będzie kosztować nawet 1/3 Najdy :)

A nie chcesz moze dwoch plytek spreparowac? :-))

Mozesz zdradzic dlaczego taki wybor DACa i dlaczego glosnosc analogowo? Pytam, bo mam 3 DACi na ES9023 i te kosci moim zdaniem nie sa na poziomie AK4393 (nie mowiac juz o AK4396). Slyszalem rowniez "potencjometry" cyfrowe na PGA2311 i sa na pewno lepsze od niebieskich Alpsow. Wlasnie czekam na plytke na PGA2310.

Nie wiem o jakich konkretnie filtrach myslisz ale Najda ma ich chyba sporo. Wiekszy problem widze w latwosci zaaplikowania takich filtrow i mozliwosci zapisywania ustawien. W DCXie mozna krecic i sluchac w tym samym czasie co jest swietna opcja, ale zapis na PMCIA to dramat. Nie wiem jak to wyglada w producktach miniDSP.

A nie chcesz moze dwoch plytek spreparowac? :-))

Najpierw muszę polutować jeden prototyp i zobaczyć co z tego wyjdzie, potem będę myślał dalej. Kompletów płytek będę miał 10. bo cena była taka sama jak za 5:)

Mozesz zdradzic dlaczego taki wybor DACa i dlaczego glosnosc analogowo? Pytam, bo mam 3 DACi na ES9023 i te kosci moim zdaniem nie sa na poziomie AK4393

Właśnie dlatego że słyszałem same dobre opinie o nich, sam jeszcze nie miałem do czynienia. No i niezaprzeczalne dodatkowe zalety tych kości to śmieszna cena i prosta aplikacja. A dlaczego analogowo? Bo wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że najlepiej sygnał ściszyć po obróbce. Były już o tym tematy więc wolę nie drążyć :)

Nie wiem o jakich konkretnie filtrach myslisz ale Najda ma ich chyba sporo. Wiekszy problem widze w latwosci zaaplikowania takich filtrow i mozliwosci zapisywania ustawien. W DCXie mozna krecic i sluchac w tym samym czasie co jest swietna opcja, ale zapis na PMCIA to dramat. Nie wiem jak to wyglada w producktach miniDSP

W produktach minidsp wygląda to tak, że zmieniasz ustawienia w kompie, wgrywasz i słuchasz. Używając sigmastudio również zmian dokonujesz na bieżąco, pod warunkiem, że posiadasz interface od Analoga za parędziesiąt $. Bez niego trzeba mieć dowolny programator pamięci eeprom, chyba że masz port drukarki. Mnie satysfakcjonuje ostatnia opcja, bo podchodząc poważnie do sprawy należy taki system skonfigurować robiąc pomiary podobnie jak przy zwrotnicy pasywnej, a potem zabawa się kończy. Jeśli ktoś chce mieć taki sprzęt do zabawy, czyli chce sobie na bieżąco słuchać wprowadzonych zmian musi zaopatrzyć się w USBi od AD. Z przesyłką to pewnie jakieś 80$.Generalnie działa to tak, procesor spięty jest z pamięcią e2prom na którą wgrywa się soft, i procesor startując w trybie selfbot sczytuje sobie zawartość eepromu. Można też sobie dorobić ustawianie różnych parametrów jak EQ, lowdness czy jakieś efekty i zmieniać te parametry z zewnątrz za pomocą przycisków, potencjometrów czy encodera. Jeśli chcesz sprawdzić jakie możliwości daje sigmastudio radzę zarejestrować się na stronie analoga i ściągnąć sobie ten program.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.