Skocz do zawartości
IGNORED

Salony używanego sprzętu audio

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak w temacie.

Drodzy Forumowicze, zastanawia mnie czy Macie wiedzę na temat takowych salonów ?

Osobiście wygooglowałem dwa.

Linia Dźwięku z Rzeszowa - nie wiem, czy działa, jeszcze nie dzwoniłem.

Nautilus w Krakowie.

Co do pierwszego na forum opinie pozytywne.

Drugi raczej nie powala.

Bo w Nautliliusie jest mały wybór. Myslę że powodem jest że kiażdy woli odsprzedać komuś innemu niż handlarzowi za mniejsza kase. Taki handlarz musial by to przywozic z zachodu. duzo by ryzykował z kolumnami. Trzymanie miejsca transport a nie wiadomo czy zejda i kiedy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tak na marginesie...co dokładnie cię interesuje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Interesuje mnie wzmacniacz i kolumny podłogowe.

Powinienem raczej napisać wzmacniacz, albo kolumny ponieważ zabieram się do kompletnej przebudowy mojego zestawu i od czegoś muszę zacząć.

Skłaniam się ku kolumnom. z uwagi na budżet (2-3k) sprzęt używany.

Mam kilka pomysłów, oczywiście najlepiej byłoby posłuchać, ale szukając na giełdach i ogłoszeniach raczej ciężko.

Dlatego zastanowiło mnie czy nie ma jakiś salonów z używkami do którego mógłbym się wybrać.

Szukając jakiś czas temu wzmacniacza, zauważyłem na Allegro sprzedawcę (chyba jakiś komis), który oferował na swoich aukcjach możliwość zwrotu bez podania przyczyny. Dawał też kilka miesięcy gwarancji. Ostatecznie nie skorzystałem z jego oferty ale pomysł wart uwagi.

Swoją drogą 2-3k to spory budżet. Słuchałeś czegoś z urządzeń nowych? To łatwiejsze, niż odsłuchy sprzętu używanego.

Tym bardziej powinieneś się zainteresować sklepami (nie koniecznie wyłącznie ze sprzętem nowym) które nie będą Ci robić problemów ze zwrotem.

Generalnie przy zakupie przez internet masz chyba z tydzień na zwrot ale lepiej się upewnić, że nie będzie problemów.

Myślę, że jak dokładniej opiszesz problem to znajdą się bardziej doświadczeni użytkownicy, którzy podpowiedzą w jakim kierunku prowadzić poszukiwania.

Właśnie na to liczę.

Na namiar na sklep/salon do którego będę mógł pojechać jeżeli odległość będzie w granicach rozsądku.

Lub namiary na sprawdzonych i uczciwych Sprzedawców sprzętu używanego z którymi będę mógł odbyć rzeczową rozmowę, kupić coś, a w razie niezadowolenia odesłać i odzyskać pieniądze bez zbędnych szarpanek i nerwów.

Na Alle można, ale tylko od sprzedawców zarejestrowanych jako sklep i w opcji Kup Teraz, taka sytuacja gwarantuje zwrot, ale zakup od osoby prywatnej już nie.

Zawsze możesz umówić się na odsłuchy w każdym sklepie. Natomiast zwrot przysługuje tylko na towar nieużywany. To nie jest tak, że sobie pograsz tydzień po czym zwrócisz towar bo nie podoba się tobie. Czasem możliwe jest użyczenie czegoś za kaucją do domowego odsłuchu.

Przy umowie zawartej na odległość jest 10 dni na zwrot. Każdy internetowy sklep musi taką informację podać w regulaminie. Nie tzeba tłumaczyć powodu zwrotu.

Domawiając transakcję w sklepie możliwość zwrotu jest kwestią do domówienia - sprzedawca nie ma obowiązku godzić się na oddanie sprzętu.

Oczywiście, że w każdym przypadku można używać sprzęt. Do dzisiaj sieć Saturn prowadzi promocję, która polega na tym, że zakupiony telewizor można zwrócić po mistrzostwach, jeśli nie zdoła on przekonać do siebie użytkownika. Bez jakichkolwiek kruczków w umowie. Chyba liczą na to, że kto przesiądzie się na lepszy sprzęt, to z komfortu nie będzie chciał rezygnować.

Wystarczy znaleźć sklep audio (stacjonarny też zazwyczaj realizuje sprzedaż n odległość z prawem zwrotu), który myśli podobnie do Saturna.

Dlatego nigdy nic nie kupuję w Saturnie ani w Media Markt. Już wiele razy przekonałem się, że to co mają na stanie to często są używki z wyraźnymi śladami użytkowania. Te sklepy stały się dla wielu wypożyczalniami sprzętu. Tak samo jest z kupowaniem przez net. Są duże szanse, że dostaniemy sprzęt, który nowy wcale nie jest. Najlepiej dogadać się z mniejszym ale specjalistycznym sklepem audio.

W tych specjalistycznych też mają sprzęt po czasem wielu krótkookresowych odsłuchach.

Wystarczy zadzwonić do jakiegoś i zapytać, czy wypożyczą za kaucją.

Według mnie nie umniejsza to ofercie, bo liczy się, czy kupuję to, co widzę oraz gwarancja.

Najlepiej (z punktu widzenia konsumenta) domówić kupno przez telefon/internet i pojechać osobiście po odbiór. Patrzę - pasuje - biorę.

A przy okazji, to warto za ewentualną ryskę utargować 100 zł, bo niczego ona nie zmienia, a zawsze to jest poczucie, że się coś zaoszczędziło na nowym sprzęcie.

Warto docenić, gdy sklep wprawdzie odmawia przyjęcia towaru i zwrócenia pieniędzy, ale za to pozwala wybrać inny model. To jest jakaś bariera dla nieudanych wyborów i stracie przy odsprzedaży. Jeśli nie testowaliśmy wcześniej danego sprzętu, to jest to bardzo wartościowy dodatek ze strony sklepu. W małym, specjalistycznym sklepie zwykle mały wybór wokół danej ceny czyni taki ukłon mało praktycznym. Proszę na wszystko patrzeć co najmniej z dwóch stron

:-)

W małym, specjalistycznym sklepie zwykle mały wybór wokół danej ceny czyni taki ukłon mało praktycznym. Proszę na wszystko patrzeć co najmniej z dwóch stron

Otóż to.

W mojej okolicy. Jak wspomniałem są dwa sklepy.

Z czego jeden zasługuje na uwagę.

Byłem tam i co.

W przedziałach 1-1.5k - za klocek - do wyboru jeden

2-2.5 - jeden

3-4 - dwa

a wyżej mnie nie interesuje.

Dlatego celuję w używki.

Również i dlatego... Bo co można kupić nowego za 2k... Coś można np Block v100 zastanawiałem się nad tym, ale w tej cenie używki to chyba półka wyżej.

Kiedyś trafiłem na aukcję, gdzie wystawiającym kilka fajnych sprzętów był ktoś z Malborka - firma/komis. To jakby trochę po drodze, patrząc na rozległość Polski. Szukaj sprzedającego na Allegro w swojej okolicy i wybieraj się do niego posłuchać. Nie ma lepszego spsoobu.

W Warszawie jest "Audio Lazur", z którym chyba można się domówić. Nie wiem jak jest reraz, ale miałem z nimi kiedyś kontakt i przebiegł bezproblemowo. Polecam.

PS. Widzę, że mają Yamaha NS-1000M. Kup te kolumny i podłącz do czegokolwiek - charakterem i jakością grają jak koszmarnie drogie Magico. Dziwię się, że nikt dotąd nie dostrzegł tego podobieństwa :)

Potwierdzać Yamaha 1000M to juz chyba legenda sam miał jubileuszowe 2000, 1000 tez się przewinęły trzeba uważać na elektronikę

Taki styl pisania to jakaś zgrywa, czy niechlujstwo?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.