Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ax-550 selektor wejść, potencjometr zmiany kanałów problem

dziadson1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie mam problem z tym g...em! głośniki nie grają razem lub charczą. masakra. czysciłem to wd40 z milion razy wstrzykując go od przodu po zdjęciu pokrętła. Powiedzcie mi gdzie na sląsku okolice sosnowca mozna wysłać to do fachowej naprawy. A moze ktoś by się podjął tego osobiście? trzeba to rozebrać i pożądnie przeczyścić albo polutować od początku. ja jestem zielony w tym temacie. Proszę pisać.

Hm, a kto do cholery kazał Ci to czyścić WD40?! Ten preparat wprost to zeżarł!

Przełączniki, potencjometry można w kryzysowych sytuacjach przeczyścić ale specjalnie przeznaczonymi preparatami i to dwoma w odpowiedniej kolejności. Choć one też działają tymczasowo w zależności od problemu.

Zapewne ten selektor nie jest łatwo dostępny albo wcale, więc naprawa tego będzie ciężka, tym bardziej że już go zajechałeś do końca.

dostałem takie informacje tu na forum, szanowny kolego. Zrobiłem więc jak mi doradzono. Oddałem go dzisiaj do serwisu. zobaczymy co zrobią

z Całym szacunkiem nie wierzę że ktoś kazał Ci tu na forum użyć WD40 ;) a jeśli faktycznie i jest to w jakimś temacie to podrzuć link :D

do potencjometrów są specjalne preparaty.. WD 40 może tylko zaszkodzić - tak jak Kolega wyżej napisał ;)

Hę? WD40 no to pojechałeś, to się czyści Kontaktem S, ale teraz już za późno...

z Całym szacunkiem nie wierzę że ktoś kazał Ci tu na forum użyć WD40 ;) a jeśli faktycznie i jest to w jakimś temacie to podrzuć link :D

Oj sporo jest takich, wystarczy poczytać co poniektóre posty na "elektrodzie"

No dobra pomyliłem się. Nie mogłem znaleźć takiego tematu w poprzednich postach...ale wiem skąd wziąłem to czyszczenie wd40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No dobra pomyliłem się. Nie mogłem znaleźć takiego tematu w poprzednich postach...ale wiem skąd wziąłem to czyszczenie wd40

Ukryta Zawartość

no i faktycznie :D

słuchaj , ja się wymądrzać nie zamierzam bo jestem laikiem z budżetową a500ką ;) ale wydaje mi się że już nawet lepiej izopropanolu użyć w takim wypadku bo jest to wysokoprocentowy czysty alkohol który rozpuści drobny kurz np ale nie popali ścieżek ;)

tak jak Zeta J piszę, najlepiej użyć kontaktu do potencjometrów..

Teraz prawdopodobnie jest on do wymiany

Ukryta Zawartość

no i dowiedziałem się właśnie, że koszt tej zabawy wyniesie 90zł. Gościu daje gwarancję 3miesięczną. On może to tylko wyczyścić bo taki przełącznik nowy jest nie do zdobycia :( pewnie po tych 3 miesiącach znowu będą problemy. trudno. Później jak coś spróbuję sam wyczyścić kontaktem S, U. A jak sytuacja będzie się powtarzać to go sprzedam za grosze i będe musiał kupić jakiś inny może tym razem nowy :D pozdrawiam

no i dowiedziałem się właśnie, że koszt tej zabawy wyniesie 90zł. Gościu daje gwarancję 3miesięczną. On może to tylko wyczyścić bo taki przełącznik nowy jest nie do zdobycia :( pewnie po tych 3 miesiącach znowu będą problemy. trudno. Później jak coś spróbuję sam wyczyścić kontaktem S, U. A jak sytuacja będzie się powtarzać to go sprzedam za grosze i będe musiał kupić jakiś inny może tym razem nowy :D pozdrawiam

no za 90z to jeszcze się opłaci :) jeśli jest to kwestia czyszczenia- tzn jeśli wyczyszczanie przez serwisanta przyniesie skutek taki że problemy całkowicie znikną to jest duża nadzieja że podziała to dłużej niż 3 miesiące ;)

Oby wszystko się udało i działało prawidłowo ;)

Pzdr.

Przypilnuj czy na pewno po tym czyszczeniu będzie działać..

Musisz sobie sprawdzić czy przełącza bez trzasków, szmerów w obu kanałach i czy nie będzie jaj typu przerywanie docierającego sygnału do jednej z kolumn w czasie słuchania.

Przyjrzałem się temu selektorowi (mam w rx-550) i powiem Ci że mierne szanse miałeś żeby mu nawciskać WD40 tak żeby się uszkodził, bo jest to kawał przełącznika. Sporo trzeba rozebrać żeby się do niego dobrać. Konieczne jest wylutowanie go, rozebranie i dokładne czyszczenie.

Podpowiem Ci, że w moim sprzęcie powodem trzasków był nie przełącznik, a pęknięte luty na płytce z nim. Przełącznik wprowadza delikatny szmer.

Myślę, że jak kumaty elektronik to zrobi to dobrze i będziesz miał spokój na kilka lat.

Musisz zdemontować selektor, najlepiej rozebrać, przemyć PR Kontaktem bądź U kontaktem. Po tym zabiegu samą oś najlepiej przesmarować smarem silikonowo-teflonowym. WD-kiem zniszczysz ten przełącznik, a bynajmniej nic nie polepszy... To preparat do odkręcania zardzewiałych śrub, a nie do czyszczenia drogich i delikatnych przełączników sygnałowych (zapewne ALPS'a).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.