Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wlutować kondensator

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar w Dacu kolegi wymienić Obligato na Audyny True Cooper. Mam pytanie odnośnie kierunku lutowania. Czy mam je przylutować zgodnie z kierunkiem napisów Obligato.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy mam je przylutować zgodnie z kierunkiem napisów Obligato.

W temacie "Oznaczenie zewnetrznej okladziny w AUDYN" doświadczeni forumowicze napisali, że Audyny True Copper mają okładzinę "zewnętrzną" od strony początku napisów i tą "nóżkę" należy wlutować od strony wejścia sygnału lub np. do anody lampy. Ja tak zrobiłem i słychać różnicę. Poszperaj w tym temacie.

Większość foliowych kondensatorów nie ma tego oznaczenia i lutuje się jak się uda albo jak się podoba.

We wspomnianym przeze mnie wątku kolega zjj_wwa podał następującą metodę określania "okładziny zewnętrznej":

"Jeśli jeszcze niewlutowane, luzem leżą to po prostu podłącz je do wejścia chinch wzmacniacza, z dużym rezystorem od strony masy i sprawdź.

Najprościej jest to przetestować, wtedy masz pewność.

Przybliżysz lub obejmiesz ręką kondensator i nasłuchuj intensywności rozmów kosmitów.

Jeśli gadają "głośniej", do znaczy że zewnętrzna okładzina wchodzi na gorący środkowy styk w gnieździe RCA.

Jeśli gadają "ciszej" - to znaczy, że zewnętrzną okładzinę masz skierowaną w stronę rezystora i masy."

Niewiele pracy i już wiemy. Warto to sprawdzić, ponieważ producenci faktycznie nie oznaczają okładzin, a niektórzy odpisują, że to obojętne:)

Roznica minimalna jest ale niestety czasem to okladzina wewnetrzna w strone sygnalu gra ciut lepiej. U mnie np TF3 tak mialy.

Poza tym dochodzi jeszcze kwestia samego testu. Chcac byc obiektywnym trzeba pozwolic dwom parom kondow wygrzac sie w w odwrotnych kierunkach I dopiero wtedy sprawdzic. Jakis producent, nie pamietam ktory, kiedys pisal, ze degradacje przy odwrotnie wpietych kondach powinno byc slychac tylko przez pierwsze kilka godzin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.