Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączeni DAC Fiio e10 do wzmacniacza bez gniazda coaxial

maaaksss777

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie kupić na początek DAC Fiio E10, wiem, że to żadne mistrzostwo świata ale na początku chciałbym zobaczyć czy się przekonam do puszczania muzyki z komputera gdyż mam trochę płyt i ogólnie to ich słucham.

FiiO E10 ma tylko dwa wyjścia: coaxial i liniowe na mini jack.

Niestety mam już leciwy wzmacniacz i tam są tylko wejścia na chinche.

Zastanawiam się więc jak taki DAC podłączyć....Czy bezpośrednio do wzmacniacza stosując jakieś przejściówki? Jak tak to jakie?

Znalazłem taki kabelek np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy też może lepiej podłączyć DAC coaxialem do odtwarzacza CD, który ma wejście coaxial wtedy to wyglądałoby tak - notebook - dac przez usb/ dac-CD coaxial/ CD-wzmacniacz chinch?

Czy dobrze rozumuje i takie podłączenie ma jakikolwiek sens?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Stosuję taki kabelek (jak najkrótszy) z wyjścia liniowego do aux we wzmacniaczu. Wyjście słuchawkowe (z wzmocnieniem) gra gorzej, jest to adekwatna jakość dac-a do mojego ogrodowego wzmacniacza( Denon 1060) w piramidzie w ogrodzie. Laptop leży przy wzmacniaczu sterowany myszką radiową. Piramida służy do słuchania muzyki organowej, której nie znosi małżonka, a sąsiadów mam mocno kościelnych, więc problemu nie ma.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Mocno wszystko poplątałeś i pomieszałeś, więc ew. chętni do pomocy boją się uczestniczyć w tak śmiesznej prowokacji. :)

Ale ja zapytam - co już masz (konkretnie, firma, model ) i co chcesz osiągnąć ? Jaka kasa ?

Zapewniam Cie ze nie jest to zadna prowokacja z mojej strony, namieszanie moze wynikac z mojej noe wiedzy w temacie audio dlatego tez zwracam sie o pomoc.

Mam wzmacniacz yamaha ax-500, CD yamaha cdx-593 i kolumny Wharfedale Diamond 10.6

Na zakup DACa chcialbym przeznaczyc 300-400 zlotych. Zainteresowalem sie fiio e10 bo ma dosyc pochlebne recenzje i akurat osoba z mojego miasta sprzedaje go w rozsadnej cenie. Fajnie jakby DAC spelnial tez role wzmacniacza sluchawkowego.

W laptopie mam wyjscie optyczne wspoldzielone z mini jackiem.

Rozumiem, że chcesz grać z laptopa.

Najlepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie USB i szukanie właśnie takiego DAC-a.

SPDiF (światłowód) w wielu komputerach jest badziewiem (resample,ograniczenia, jakość formowania) i

dlatego wybierz USB i taki właśnie DAC. Możesz zawalczyć np. o taki super-firmowy

Ukryta Zawartość

lub sięgnąć na wyższą półkę i zabezpieczyć się na przyszłość, choć to przekracza budżet :

Ukryta Zawartość

Oczywiście, są też rozwiązania tańsze, ale generalnie szukaj DAC-a z asynchronicznym wejściem USB.

Ukryta Zawartość

ale generalnie szukaj DAC-a z asynchronicznym wejściem USB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy też może lepiej podłączyć DAC coaxialem do odtwarzacza CD, który ma wejście coaxial

Yamaha CDX-593 nie posiada cyfrowego wejścia koaksjalnego. Ma tylko wYjście.

Czyli innej opcji, niż wykorzystać analogowe "line out" w postaci małego jacka, nie masz.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Yamaha CDX-593 nie posiada cyfrowego wejścia koaksjalnego. Ma tylko wYjście.

Czyli innej opcji, niż wykorzystać analogowe "line out" w postaci małego jacka, nie masz.

Czy wykorzystanie takiego analogowego wyjscia ma duzy negatywny wplyw na jakosc dzwieku? Bo jezeli tak to moze warto zastanowic sie nad jakims innym DACiem...

Czy wykorzystanie takiego analogowego wyjscia ma duzy negatywny wplyw na jakosc dzwieku?

W porównaniu do czego? Do normalnych gniazd RCA (cinch)?

Nie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.