Skocz do zawartości
IGNORED

Sherwood AM-7040 Potrzebna pomoc/informacje odnośnie tej końcówki

Sebastian88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio całkowicie spontanicznie kupiłem końcówkę mocy Sherwood AM-7040. Na temat tej końcówki w internecie ciężko coś znaleźć a tym bardziej o moim konkretnym modelu gdyż jest on nieco inny od tych jakie można było zobaczyć u nas w Polsce. Pierwsza różnica to terminale głośnikowe które u mnie są całkowicie zrobione z mosiądzu/metalu i pozłacane. Pobór prądu z sieci deklarowany na tylnej obudowie jest taki sam czyli 1300W. Problem zaczął się gdy odkryłem iż moja wersja według producenta jest stabilna do 8ohm a nie tak jak w nowszej/starszej wersji. Na froncie końcówka napędza Magnat MSP 300 który jest 4ohm kontrukcją. Teraz nie wiem tak na prawdę na czym stoje i czy mogę spokojnie używać tej końcówki w takiej konfiguracji. Po 2-3 godzinnym słuchaniu przy nie małej głośności Sherwood jest jedynie letni gdy przy takim słuchaniu na stabilnym do 4ohm aplitunerze Onkyo TX-NR905 można smażyć jajka. Nie chce upalić końcówki i tu kieruje moje pytania do osób które miały kontakt z tą konstrukcją i potrafią mi pomoc. Ostatnia ciekawostka to fakt że mój Sherwood waży 25,4KG a według producenta wersja z plastikowymi terminalami (czyli pewnie rocznikowo nowsza, lecz stablina w przeciwieństwie do mojej aż do 2ohm) waży jedynie 22,5KG.

Pozdrawiam i liczę na szczerą pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54711-0-74921100-1402750353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz bardzo dobrą końcówkę mocy ! Niestety przeznaczoną do kolumn 8 Ohm - wtedy taki był standard.

Myślę że przy cichym i normalnym słuchaniu raczej nic się nie stanie. Jeżeli będziesz jednak chciał porządnie nagłośnić imprezę albo posłuchać koncertu rockowego prawie jak "live" - to możesz spalić bądź wzmacniacz bądź głośniki wysokotonowe w kolumnach.

A teraz pytanie brzmi: Lepiej kupić nowe głośniki specjalnie do tej końcówki czy sprzedać ją i kupić jakąś inną bądź integre pod kolumny które mam (Magnat MSP 300)? W takim razie jestem szczery podziwu jak dawała sobie radę z 4ohm głosnikami i nawet lekko się przy tym nie grzała.

Ciężka sprawa. Masz bardzo dobry wzmacniacz i dobre kolumny. Diabli wiedzą. Rzuć monetą.

Chociaż - jeżeli brzmienie Ci się podoba - to wzmacniacz będzie chyba tańszy do dokupienia niż kolumny ...

Nie chyba a na pewno co nie zmienia faktu że znowu jestem w punkcie wyjścia... Dla świętego spokoju chyba kupie nowe kolumny a Magnaty pójdą do KD.

A więc mam do Was pytanie: Jakie kolumny były by dobre do tej końcówki? Powiedzmy że nie ma ograniczeń kwotowych a jedynym ograniczemiem jest fakt aby nie był to przerost formy nad treśćią i ta końcówka potrafiła wykorzystać walory nowych kolumn. A no i fakt aby impedancja ich była nie niższa niż 8ohm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.