Skocz do zawartości
IGNORED

VIENNA ACOUSTICS MOZART GRAND

vege81

Rekomendowane odpowiedzi

Te kolumny są dość wymagające przez niską impedancję - 4ohm, która spada do ok. 2,8ohm.

Mimo to uważam że akurat ten model Marantza sobie poradzi, ma stosunkowo dobre zasilanie. Tzn. napędzi kolumny jakoś, ale wątpię żeby wyciągnął z nich 100% możliwości.

Można by się rozejrzeć za czymś potężniejszym, nowe modele NAD'a (te wyższe) są również ciekawe, np. C372.

Choć ja znam bardzo wydajnego prądowo starszego NAD'a C370 i jego bym Ci polecał jeżeli nie masz nic przeciwko dobrym używanym sprzętom.

P.S

W Twoim przypadku moc PM7004 to 2x100W/4ohm.

P.S. Mam świadomość, że mój Japończyk nie pokaże pełni możliwości tych kolumn, ale (!) połączenie Marantza PM 7004 z Vienna Mozart będzie duuużo lepsze niż obecnie B&W CM1, które słucham na co dzień. A to mi wystarcza... Nawet mimo tego, że nie wyciągnę 100proc. możliwości, a choćby "tylko" 85proc :)

Męczy mnie brak barwy B&W CM1, a szukam barwy... bo słuchając The Beatles naCm1 jest jak by to ująć bez radości, czyste, jak ściany szpitala...

Rozumiem zatem dobrze Twój problem.

Niestety kolumn Vienna Mozart nie znam, ale z tego co widzę mają one po prostu swój charakter z lekkim ociepleniem barwy. Samo ocieplenie będzie dla Ciebie zapewne już połowicznym zaspokojeniem problemu z meczeniem po B&W.

Śmiało możesz próbować.

Ale powiedz, czemu aż tak drogie kolumny do tego wzmaka?

Rozumiem zatem dobrze Twój problem.

Niestety kolumn Vienna Mozart nie znam, ale z tego co widzę mają one po prostu swój charakter z lekkim ociepleniem barwy. Samo ocieplenie będzie dla Ciebie zapewne już połowicznym zaspokojeniem problemu z meczeniem po B&W.

Śmiało możesz próbować.

Ale powiedz, czemu aż tak drogie kolumny do tego wzmaka?

Znalazłem wiele pozytywnych opinii na temat tych kolumn. Nie miałem jeszcze okazji ich posłuchać. Szczerze, to cały czas się zastanawiam nad wyborem kolumn i tworzę listę kolumn, które warto posłuchać. Więc nie ukrywam, że gdybym znalazł kolumny za 5000=7000zł, które zagrają duuużo lepiej niż moje obecne CM1 to bym nie narzekał :)

A może Focal Aria 926 są warte by się nimi zainteresować? Czy Marantz PM 7004 będzie miał łatwiej napędzić? No i czy Focal Aria 926 są duuużo lepsze niż B&W CM1?

Albo Focal Chorus 826 V? Pytam, bo owe kolumny można kupić za ok 6000zł :) Co w porównaniu z wywatkiem za Mozarty (10.000zł) to jest znacząca oszczędność. Więc czy Focal Chorus 826 V będą lepsze niż moje B&W CM1? Nie ukrywam, że zależy mi na barwie, dobrej szerokości sceny, głębi sceny...

Można by się rozejrzeć za czymś potężniejszym, nowe modele NAD'a (te wyższe) są również ciekawe, np. C372.

Mułowaty NAD i ciepłe , barwne Vienny - powodzenia .

Męczy mnie brak barwy B&W CM1, a szukam barwy... bo słuchając The Beatles naCm1 jest jak by to ująć bez radości, czyste, jak ściany szpitala...

Vienny to polipropylen , czyli barwa , takie " lampowe " granie . Przyjemne itd .

A może Focal Aria 926 są warte by się nimi zainteresować? Czy Marantz PM 7004 będzie miał łatwiej napędzić? No i czy Focal Aria 926 są duuużo lepsze niż B&W CM1?

To też szybkie , jesne granie jak B&W .

Możesz jeszcze pomyśleć o Kefach z serii R. Bedą między B&W a Viennami .

dobrej szerokości sceny, głębi sceny...

W tym Kefy będą lepsze od Vienn , Focala czy B&W

To może zapytać o róznicę B&W cm1 a Harbeth P3 ESR? Czy warto wymienić B&w na Harbeth? Czy zmiana będzie odczuwalna? Nie ukrywam, że nie mam możliwości odsłuchania tych Harbeth i to jest problem. Czy lepiej skupić się na innych kolumnach?

A może wymiana B&W cm1 na cm5 byłaby najlepszym rozwiązaniem? Nie ukrywam, że chciałbym znaleźć dużo lepsze kolumny niż moje cm1 w rozsądnej cenie, które będą odpowiednie do mojego zestawu Marantz pm 7004 + Marantz sa 7003. Zestawu Marantz nie mam zamiaru wymieniać. Nastawiam się na wymianę tylko i wyłącznie kolumn :)

Podłącze się pod temat. Słuchał ktoś Haydn Grand SE Vienna Acoustics i jak wypadają w porównaniu z B&W CM1?

caly czas slucham tylko wersji bez 'SE'. nie sluchalem nigdy CM1 ale w porownaniu z CM5 wypadaja bardzo dobrze. sa cieplejsze i tym samym bardziej mile dla ucha, nie maja tak wyraznych wysokich ale sa za to bardzo rytmiczne z fajna scena i podstawa basowa jak na takie male kolumny..

nie nalezy ich laczyc z ciemnymi wzmakami, muda44 wczesniej pisal o NAD ja mam jeszcze do tego doswiadczenia z Electrocompanietem.. nie, nie i jeszcze raz nie!

Znalazłem wiele pozytywnych opinii na temat tych kolumn. Nie miałem jeszcze okazji ich posłuchać. Szczerze, to cały czas się zastanawiam nad wyborem kolumn i tworzę listę kolumn, które warto posłuchać. Więc nie ukrywam, że gdybym znalazł kolumny za 5000=7000zł, które zagrają duuużo lepiej niż moje obecne CM1 to bym nie narzekał :)

Albo Focal Chorus 826 V? Pytam, bo owe kolumny można kupić za ok 6000zł :) Co w porównaniu z wywatkiem za Mozarty (10.000zł) to jest znacząca oszczędność. Więc czy Focal Chorus 826 V będą lepsze niż moje B&W CM1? Nie ukrywam, że zależy mi na barwie, dobrej szerokości sceny, głębi sceny...

Dla mnie ostatecznym rozwiązaniem za około 10 tys. PLN, do pomieszczenia 25-45 m2, byłyby używane kolumny Piega P10, które przez audiomarkt sprzedaje teraz ktoś z Monachium (nota bene po 14 latach używania, więc chyba to był udany zakup). Oczywiście następnym krokiem musiałaby być wymiana wzmacniacza, ale to nie są kolumny strasznie wymagające prądowo (wiem, w teście The Absolute Sound słuchano je z Krellem FPB650, ale to przesada). Innymi słowy, można wokół nich budować system za rozsądne pieniądze.

Podłącze się pod temat. Słuchał ktoś Haydn Grand SE Vienna Acoustics i jak wypadają w porównaniu z B&W CM1?

To są CAŁKIEM inne kolumny , do innych preferencji , sprzętu i nawet muzyki .

B&W są nastawione na precyzję i analityczność , Vienny na ciepło , barwę i muzykalność .

A może wymiana B&W cm1 na cm5 byłaby najlepszym rozwiązaniem? Nie ukrywam, że chciałbym znaleźć dużo lepsze kolumny niż moje cm1 w rozsądnej cenie, które będą odpowiednie do mojego zestawu Marantz pm 7004 + Marantz sa 7003. Zestawu Marantz nie mam zamiaru wymieniać. Nastawiam się na wymianę tylko i wyłącznie kolumn :)

Chcesz umuzykalnić Marantza to idź w polipropylen . Czyli Vienny , Dynaudio bo Habety ( nie wiem czy wszystkie ) mają metalowe tweetery i tu bym był ostrożny .

Gość partick

(Konto usunięte)

To są CAŁKIEM inne kolumny , do innych preferencji , sprzętu i nawet muzyki .

B&W są nastawione na precyzję i analityczność , Vienny na ciepło , barwę i muzykalność .

Chcesz umuzykalnić Marantza to idź w polipropylen . Czyli Vienny , Dynaudio bo Habety ( nie wiem czy wszystkie ) mają metalowe tweetery i tu bym był ostrożny .

PM7004 nie jest chyba az na tyle gorszy od PM8003 aby potrzebowal "umuzykalnienia" ;-)

Ze swej strony polecam Tannoya.

PM7004 nie jest chyba az na tyle gorszy od PM8003 aby potrzebowal "umuzykalnienia" ;-)

Kto co lubi .

A ma ktoś z Was doświadczenie z łączeniem Vienn Mozart z Coplandem CSA8? Jak tutaj będzie z wydajnością prądową? Copland gra raczej chłodno i tak marszowo więc charakterem by pasował do Mozartów.

Miałem Beethoveny i te potrzebowały elektrowni

Ja proponuje zainteresowac sie kolumnami Sounddeco Alpha f2. Naprawde ciekawa kolumna z Polski. Nie ma jakis wiekszyc problemow z jej wysterowaniem a graja pelnym pasmem z wciagajaca gora. Mialem mozarty (ale nie grandy) jak i tez bethoveeny. Te pierwsze fajne przez chwile graly z primare seria 21 (mile wspominam) a te drugie nigdy nie dostaly tyle pradu ile trzeba bylo (powodem byl brak funduszy na wypasiony wzmak) .

Zapytam nieco inaczej. Obecnie jestem posiadaczem Marantz sa 7003, Marantz pm 7004, b&w cm1. Chciałem wymienić kolumny i tu interesują mnie Vienna Acoustics Mozart, ew. Haydn Grand SE czyli szukam barwy, ciepła i szerokiej i głębokiej sceny...

Moje pytanie, czy lepiej zostawić Marantz sa 7003, Marantz pm 7004 i kupić w/w kolumny Vienna? Czy lepiej np. kupić Marantz sa 11s2, Marantz pm 11s2, pozostając przy kolumnach b&w cm1 (oczywiście z planem wymiany kolumn, ale będzie on odł0ożony na kilka najbliższych lat)? Która wymiana więcej wniesie?

Znajomy - forumowicz zresztą ma podpięte swoje Mozarty Grand do jednej z najwyższych integr Krella i dopiero teraz jest OK. Wcześniej miał słabszą i nie dawało rady, więc te kolumny wymagają naprawdę solidnego pieca.

To prawda u mnie VA grają z Krellem kav 500i i jest zacnie......te kolumny uwielbiają wydajne wzmazniacze co najmniej 200 Wat

... u mnie od tygodnia grają VA Grand Mozart SE z Yamaha S2000 (CD+ wzmacniacz) i musze przyznać, że jest to zacne towarzystwo.

PS.

Wcześniej z moją Yamahą grały B&W 704 ... wówczas wydawało mi się, że jest GIT .. a teraz jest KOSMOS :-)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Moje pytanie, czy lepiej zostawić Marantz sa 7003, Marantz pm 7004 i kupić w/w kolumny Vienna? Czy lepiej np. kupić Marantz sa 11s2, Marantz pm 11s2, pozostając przy kolumnach b&w cm1 (oczywiście z planem wymiany kolumn, ale będzie on odł0ożony na kilka najbliższych lat)? Która wymiana więcej wniesie?

Ja bym wymienił na 11S2 i cierpliwie się męczył do czasu wymiany kolumn . Marantza z tych serii znam tylko z opisów i opinii i z tego co wiem to oczywiście będzie lepiej ale w podobnym charakterze któy Ci nie odpowiada .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.