Skocz do zawartości
IGNORED

Daniel - wkładka lepsza,droższa niż AT 440

smax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś miał założoną wkładkę lepszą niż AT 440 do gramofonu Daniel? Tylko proszę bez zgryżliwych postów w stylu, ( po co,przecież to nie zagra i tak) .

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Audioquest Rockefeller , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

a jakby rzeczywiście miało nie zagrać to oczekujesz wpisu, że jednak zagra?

Nie oczekuje rzetelnego wpisu od osób które miały lepszą wkładkę niż AT 440.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Audioquest Rockefeller , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Zagrać to zagra, tylko jeśli chcemy wsadzić (lepszą/droższą wkładkę od AT-440MLa to należy pamiętać że droższa to w cale nie oznacza że lepsza - to po pierwsze, po drugie jak wsadzimy lepszą to ogólny poziom i tak będzie zależał od pozostałego toru audio (wzmacniacz, pre, kolumny) i jeśli mamy nawet ten tor audio "dobry" to zasadność włożenia lepszej wkładki bo taką rozpatrujmy do naszego zestawu jest nie zasadny ze względu na zbyt wysokie koszty w porównaniu z uzyskanym efektem. Należało by się wówczas zastanowić nad wymianą gramofonu na lepszy.

Jeszcze do nie dawna miałem Daniela na którym pracowała ta wkładka i ładowanie wkładki lepszej od AT-440MLa to przerost formy nad treścią, to taka finansowo nie uzasadniona operacja.

Szczerze mówiąc można władować tylko po co? A efekt takiej operacji będzie bardzo kontrowersyjny. No chyba żebyśmy chcieli podwyższyć finansowo wartość naszego sprzętu.

Moim skromnym zdaniem wkładka AT-440MLa jest na tyle dobrą wkładką iż w tej klasie trudno jest znaleźć wkładkę o podobnych możliwościach do kwoty 1000 zł.

Można spróbować, ale już do 440 trzeba mieć możliwość regulacji azymutu dla poprawnego skalibrowania.Na oryginalnym headshellu tego nie zrobimy.Mam uchwyt własnej roboty z takim patentem, a teraz czekam na oryginał Sumiko .

Czyli na oryginalnym headshellu będzie problem z ustawieniem tej wkładki ?

Z oryginalnym headshellem nie ma sensu pchać się wyżej. Zainwestuj tak jak koledzy radzą w Sumiko HS-12. Wtedy szlaban się troche otwiera i warto próbować.

Tu masz linka, gdzie chyba najtaniej dostaniesz ten headshell z kompletem kabelków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

Tu się zgodzę AT440 to jedyna wkładka, która oferuje bardzo dużo w stosunku do ceny jaką trzeba wydać na jej kupno oraz wystarczająca do tego gramofonu.

Na pewno Daniel w formie jak opuścił fabrykę będzie miał kłopoty aby zapewnić tej wkładce najlepsze warunki pracy.

Osobiście mojego Daniela zmodyfikowałem tak mocno, że mogę tu śmiało powiedzieć, że Daniel radzi sobie doskonale z ostrymi szlifami igieł.

Przez ten czas, kiedy Daniel podlegał zmianą wisiały na nim takie wkładki

Ortofon OM 10

Shure M44G

Santon 500 E MKII

Shure M97 XE

Ortofon FF 15 XE MKII

AT 120

Denon DL 160

Ta ostatnia ma szlif 0,07x0,14 special elliptical i ciśnie soki z winyla nawet na Danielu ale śmiało wystarczy AT 440 którą będę miał za parę dni do testu to wtedy, będę mógł napisać coś dokładnie o tej wkładce.

No właśnie, ciekaw jestem co tam masz obecnie.

Przejrzałem wątek upgradu Daniela Kolegi 4321. Zresztą jak napisał wyżej to i tak wysoka szkoła jazdy dla fabrycznej wersji tego gramofonu. Więc nie wiem, czy szukanie lepszej (droższej ?) to nie będzie przerost formy nad treścią.

Ale, oczywiście nie neguję. Ciekaw jestem co wybierzesz finalnie.

Pozdrawiam.

Koledzy, przy okazji, mam pytanie. Czy miał ktoś z Was Sumiko Pearl Gold ?

Koledzy, przy okazji, mam pytanie. Czy miał ktoś z Was Sumiko Pearl Gold ?

Omijać szerokim łukiem, bardzo szerokim droga o suchym dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to mogę powiedzieć, że jak sobie kupisz AT 440 to poczujesz różnicę i to dużą. AT95 u mnie nie zagrała lepiej od MF-100. Brzmiało na tyle kiepsko, że odpędziło mnie w stronę Ortofona i tam zostałem (na razie). 440stki słuchałem u kumpla na SL 1900. Gra bardzo ładnie.

Jeśli masz stosunkowo lichą i tanią AT95E, która jest mniej więcej na poziomie krajowych MF-ek (jedni wolą to drudzy to ale przepaści nie ma), to już sporym upgradem będzie taki Shure M44 (najlepiej stary) z dobra igłą eliptyczną, jakieś JICO, albo upolować NOS-a M55E.

I to już jest przepaść względem AT95E i co ważne nie ma problemów z montażem w tym ramieniu, podatność też odpowiednia.

AT440MLa wcale nie musi zagrać lepiej, a biorąc pod uwagę, że trudno będzie o jej właściwą kalibrację moża zagrać gorzej i oczywiście drożej.

Stanton 500 to może i przyjemna wkładka, ale raczej oczko niżej i raczej do dużo cięższych ramion, żeby naprawdę miło zagrała.

• 2 tygodnie później...

Tu się zgodzę AT440 to jedyna wkładka, która oferuje bardzo dużo w stosunku do ceny jaką trzeba wydać na jej kupno oraz wystarczająca do tego gramofonu.

Na pewno Daniel w formie jak opuścił fabrykę będzie miał kłopoty aby zapewnić tej wkładce najlepsze warunki pracy.

Osobiście mojego Daniela zmodyfikowałem tak mocno, że mogę tu śmiało powiedzieć, że Daniel radzi sobie doskonale z ostrymi szlifami igieł.

Przez ten czas, kiedy Daniel podlegał zmianą wisiały na nim takie wkładki

Ortofon OM 10

Shure M44G

Santon 500 E MKII

Shure M97 XE

Ortofon FF 15 XE MKII

AT 120

Denon DL 160

Ta ostatnia ma szlif 0,07x0,14 special elliptical i ciśnie soki z winyla nawet na Danielu ale śmiało wystarczy AT 440 którą będę miał za parę dni do testu to wtedy, będę mógł napisać coś dokładnie o tej wkładce.

Jak wypadły testy z AT 440 ?

• Redaktorzy

Kluczowy jest zakres dostępnej regulacji w ramieniu. Aby wyjść poza MF, do których (mam nadzieję) ramię było jako tako dopasowane, trzeba mieć możliwość regulacji wysokości ramienia, siły nacisku (oczywiście) oraz położenia wkładki na headshellu. Prócz tego wskazane jest znać masę efektywną ramienia, aby dobrać wkładkę o odpowiedniej podatności. Jeśli Daniel ma możliwość poruszenia ramienia w górę i w dół oraz jeśli wymieni się głowicę na taką ze slotami na śruby mocujące, to dlaczego nie?

• 1 miesiąc później...

Finansowo na pewno jest to tańsza wkładka ale pewnie równie dobra. Nie słuchałem jej więc nie będę się wypowiadał - miałem natomiast założoną wkładkę AT-440MLa i byłem z niej bardzo zadowolony. Owszem musisz się wcześniej napocić zanim dobrze ją ustawisz ale warto. Wiem że kilku jeszcze na Danielu miało właśnie tą wkładkę. Nie znam Twojego toru jaki posiadasz więc nie będę namawiał Cię na którą się zdecydować.

Zanim kupiłem AT440MLa też zastanawiałem się nad AT120 - wybrałem jednak 440MLa.

Nie traktuj jednak tego postu jako wyroczni - najlepiej byłoby posłuchać jak grają obie ale często jest jednak to niemożliwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.