Skocz do zawartości
IGNORED

laser w odtwarzaczu CD

tor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem odtwarzacza CD Denon DCD-655 zakupionego w 2000. Kilka miesięcy temu zaczął szwankować laser (zacinanie przy dłuższych płytach). W serwisie laser został wymieniony na niby taki sam model (KSS-213C). Niestety nowy laser pracuje dużo głośniej niż oryginalny - przy odtwarzaniu muzyki nie bardzo głośno "ćwierkanie" jest wyraźnie słyszalne. A ostatnio dodatkowo odmówił odczytu 1 płyty CD (dość długiej). Moje pytania:

1. Czy obecnie produkowane są tylko lasery dużo niższej jakości niż oryginał z ok. 2000r., czy raczej trafiła mi się jakaś wybrakowana sztuka?

2. Czy laser z całym tym mechanizmem jest elementem nierozbieralnym, czy da się naprawić/wymienić jakieś jego części składowe?

3. Czy stary laser przy demontażu mógł ulec uszkodzeniu? (Bo zastanawiam się nad wstawieniem z powrotem tego starego - jego dolegliwości były mniej dokuczliwe niż głośna praca nowego).

https://www.audiostereo.pl/topic/112155-laser-w-odtwarzaczu-cd/

Niedawno wymieniałem laser w moim NAD C540 i tak wymieniałem i wymienialem... Dopiero trzeci laser który dostałem czytał płyty w miarę poprawnie. Reszta albo wywołała obracająca się płytę lub nie czytały większości płyt a te które czytały okropnie przycinalo.

Zdecydowałem się wyczyścić stary laser izopropanolem i to było najlepsze rozwiązanie.

Laser działa do dzisiaj i czyta jak marzenie.

Teraz przy wymianie lasera takie sytuacje to norma, nie wiem z jakiego powodu te "nowe" wyglądające identycznie jak oryginał lasery są tak słabe.

Wiec może i Ty pomysl o tym.

KSS-213C to bardzo popularny laser. Obawiam się , że to tylko Sony z nazwy i cała produkcja odbywa się w chińskich firmach kategorii B jeśli mogę to tak określić. Da się wymienić podstawę z silnikami i sankami i osobno serwo z laserem i elektroniką. Stary laser prawdopodobnie może żyć , chociaż bez zworki jest zagrożony ładunkami ESD

Potwierdzam, wymieniłem 2 sztuki w swoim DCD-735 i zdecydowałem się na czyszczenie i powrót do oryginału bo te "nowe" to kicha jakich mało.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Trzeba u "chińczyka" kupić 3-5szt, wybrac najlepszy, a i tak bez kalibracji może się nie obejść. To, że one są "fabrycznie" ustawiane, zapomnijcie. Nie polecam kupowania całego modułu, to dopiero badziew.

• 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Odgrzeję ten temat: jako lubiący pomajsterkować, postanowiłem naprawić laser w leciwym, ale ulubionym odtwarzaczu typu jamnik Sony CFD-S200L z mechanizmem laserowym KSM213RDP, który przestał odtwarzać płyty CD. Deliktne przemycie lasera nie pomogło, więc rozebrałem, wyczyściłem ośkę, na końcu był zebrany brud (pewne nie dosuwał do końca) -jednak nie pomogło -płyta wirowała, można było zmienić utwory, ale z głośników żadnej muzyki, tylko z napędu świszczenie...

Naczytałem się i naoglądałem YT i postanowiłem wymienić/dostosować mechanizm KKS213C. Zakupiłem KKS213C, przełożyłem płytkę, zdjąłem lut zabezpieczający z lasera -opis m.in. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zrobiłem to b. starannie, ale niestety po złożeniu i załączeniu nie tylko nie gra ale również nie kręci -brak obrotu płyty, brak przesuwu lasera! :(

Jeżeli jednak podam napięcie bezpośredno na silniczki to pracują. Z userami, którzy to robili nie ma kontaktu, a ja zastanawiam się, gdzie może być przyczyna... Pomóżcie proszę, co sprawdzić, jak zdiagnozować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.