Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna pod gramofon DIY

annaz

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz. Tu brutalnie prosty przykład:

Etap pierwszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Etap drugi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Ja zamówiłem płytę granitową o grubości 2,5 cm, do tego 4 stożkowe stopki z allegro. Ciężko, solidnie i jeżeli chodzi o wygląd, też fajnie się prezentuje.

Pomysł z deskami, też niezły. Jakby je dokładnie ścisnąć do klejenia, ściąć boki i wygładzić ...

Do tego np. kolce w kolorze złotym. Efekt może być zaskakująco dobry.

To też zależy od tego, jakiego koloru masz gramofon (taki aspekt estetyczny).

Gość chml

(Konto usunięte)

Moje gramofony nigdy nie grały dobrze na kamiennych podstawach. Preferuję raczej sklejkę o grubości 30 - 40 mm lub podobnie gruby MDF. Warto poeksperymentować, czasem w firmach zajmujących się nietypową stolarką albo produkcją np wykrojników można kupić ciekawy odpad. Interesująco brzmieć może również gruba płyta poliwęglanowa ale tania nie jest i w odpadach nie znajdziesz.

Jeśli ma być platforma antywibracyjna to musi mieć w sobie coś co spowoduje nie przenoszenie tych wibracji na patefon, ten patent z oponą jak najbardziej, można użyć piłeczek do squasha. Sam kawałek nagrobka i metalowe stożkowe nóżki niewiele, a nawet nic nie pochłoną z owych wibracji.

Przykład zastosowania samych połówek piłeczek:

100_0630.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jest jeszcze jeden bardzo prosty, ale mało hajendowy sposób. W sklepach budowlanych albo AGD można dostać maty tłumiące pod pralkę. Mata wykonana jest ze zmielonych opon i innych resztek gumowych. Trzeba tylko przyciąć na wymiar gramofonu i jest. Ja tak zrobiłem. Nie wygląda może elegancko, ale działa.

04.176377508.2.jpg?h=FeMY_mYFgRb8GrgCYK-xXw&e=1403042400&cmd=scale&width=600&height=450

Jest jeszcze jeden bardzo prosty, ale mało hajendowy sposób. W sklepach budowlanych albo AGD można dostać maty tłumiące pod pralkę. Mata wykonana jest ze zmielonych opon i innych resztek gumowych. Trzeba tylko przyciąć na wymiar gramofonu i jest. Ja tak zrobiłem. Nie wygląda może elegancko, ale działa.

04.176377508.2.jpg?h=FeMY_mYFgRb8GrgCYK-xXw&e=1403042400&cmd=scale&width=600&height=450

- a ja taką matę mam !:) - żona kupiła aby podłożyć pod pralkę, ale mi się nie chciało, bo pralka ciężka - gramofon jest jednak ważniejszy ..:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

ja sam zrobiłem z 40mm sklejki ,zostało mi jeszcze pare sztuk :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tym już było wielokrotnie. Może być i dętka od Skarpety, byle - audiofilska!:) Pomysł z "mieleniakiem" pod pralkę - fajny. Byle by to jakoś obudować, bo szpetne toto - wyjątkowo. Tak na rozum: skoro pod pralką się sprawdza, to i pod gramofonem powinno. Może dwie warstwy? PS - mieleniaki sprzedają nie tylko w gabarytach ogromniastych. Są też pakowane po cztery sztuki, dość ładnie zaokrąglone rogi,w wymiarach 10x10 cm.

O tym już było wielokrotnie. Może być i dętka od Skarpety, byle - audiofilska!:) Pomysł z "mieleniakiem" pod pralkę - fajny. Byle by to jakoś obudować, bo szpetne toto - wyjątkowo. Tak na rozum: skoro pod pralką się sprawdza, to i pod gramofonem powinno. Może dwie warstwy? PS - mieleniaki sprzedają nie tylko w gabarytach ogromniastych. Są też pakowane po cztery sztuki, dość ładnie zaokrąglone rogi,w wymiarach 10x10 cm.

No to mam pomysł. Z tego "mieleniaka" przewiercamy wycinarką rdzeniową

otwory np 60 mm - powiedzny 6 szt. iklejimy ze soba po dwa. Krawędzie mżna sobie pomalowac jak kto che, albo na całość naciagnąć tylejkę lekko większą i mamy niemalże hajdedowe nóżki. Chyba tak sobie zrobie,żeby nikt nie mówił że szpetne ;-)

pzdr

• Redaktorzy

Rudy-102, czy ten "mieleniak" to bardziej guma czy pianka? Ja zrobilbym tak: wzial otwornice o srednicy od 60 do 102 mm w uchwyt tokarski 3-szczekowy i nozem tokarskim obcial te zabkowana koronke. Nastepnie nozem tokarskim naostrzyl swiezo ucieta krawedz. Masz wykrojnik i tym wykrojnikiem wykrawasz sobie koleczka z "mieleniaka" najlepiej na jakiejs prasie hydraulicznej lub mechanicznej i masz ladna powierzchnie takich nozek. Mozesz dorobic sobie pierscienie stalowe i pochromowac. Bedzie hi-end pelna geba ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Uprzejmie informuję Waszmościów, że nazwa "mieleniak" została objęta kopyrajtem:)) Sie szuka szmalu, nie? A poważnie, to tak (i o tym też już było, sam pisałem): znajdź porządną ścianę, przytwierdź pułeckę ( osobną na gramofon), zapodaj fajną muzykę i - się ciesz. Pozdrawiam - Jacek

Tylko, że u mnie ściania za gramofonem to gipskarton na drewnianym stelarzu. Ściana z drugiej strony połączona jest ze schodami na pietro, a dzieciaki raczej na palcach nie chodzą. Tak wię pozostanę przy mielniaku©.

© -Copyriht by Bezlitosna Niusia

Kurna blaszka, to ci jest poważna decyzja, kogo z domu wyrzucić - gramofon czy dzieci :)

robiz

To dobry pomysł. Mogę powiedzieć do żony.

- Popatrz te dzieciaki tak skaczą, że znów muszę kupić sobie nową wkładkę.

:-)

Ale aż tak źle nie jest. Gramofon stoi na komodzie, a ta dwardo na podłodze.

Kurna blaszka, to ci jest poważna decyzja, kogo z domu wyrzucić - gramofon czy dzieci :)

robiz

Oczywiście, że dzieci. Gramofon był pierwszy. Na długo zanim pojawiły się potwory ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.