Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego 5.1 do 5000 PLN

Szalej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem tutaj nowy na forum i kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprzęt audio.

Chciałbym się zwrócić o pomoc w doborze zestawu audio który miałby się składać z amplitunera, odtwarzacza i głośników 5.1. Fajnie jakby amplituner mógł obsługiwać 2 strefy (7.2), kiedyś może będzie pomysł rozbudowania.

Na co zwrócić uwagę? Jakieś sugestie?

Dziękuję z góry za pomoc

Pozdrawiam!

Witaj,

aby zaproponować Ci jakiekolwiek konkretne rozwiązania, musisz koniecznie podać więcej informacji.

Podaj proszę jak duże masz pomieszczenie, jakie będzie wykorzystanie zestawu (muzyka, filmy, koncerty, gry), jakie preferujesz brzmienie, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myslalem o stereo, ale mam mieszkanie swiezo po remoncie i wszedzie wypuszczone w scianach juz kable glosnikowe pod zestaw 5.1.

Chcialbym zeby byl to w miare uniwersalny zestaw, wszystko bedzie lepsze od tego co mam teraz :) filmy, muzyka -rock, rap, jazz

Pokoj 20m2, minimalistyczny dlatego ustawny. Tylne glosniki musza byc na podstawkach lub powieszone.

Tv samsung 55', do tego podlaczony PC jako media center z internetem. Brakuje tylko audio. Będąc w saturnie proponowano mi amplituner harmana 7.2 i blueray harmana za +/- 3000,- i do tego zaproponowali glosniki JBL ES80 i ES20 ale juz po przeczytaniu kilku tematow na forum wiem ze bez sensu jest ich zakup.

Jakieś propozycje? Moze promocje?

Jeśli dużą uwagę przywiązujesz do dobrego stereo, naprawdę namawiam na klasyczny system dwukanałowy. W podobnym budżecie zagra po prostu o kilka klas lepiej.

Pozostając przy sprzęcie Harman Kardon mógłbyś wybrać flagowy amplituner sieciowy Harman Kardon HK 3770, odtwarzacz Blu-Ray BDT30 MK2 oraz np. mocny zestaw kolumn podstawkowych Paradigm Mini Monitor v.7 lub Dali Zensor 3. Konfiguracja taka zagra naprawdę bardzo dobrze.

W przypadku decyzji na zestaw kina domowego zwróć uwagę na elektronikę Denon AVR-X2000 / DBT-1713UD oraz zestaw kolumn oparty na Indiana Line serii Nota. Moim zdaniem to optymalna konfiguracja w danym budżecie.

W przypadku pytań służę pomocą, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kino ma sens tylko jeśli oglądasz filmy/koncerty BD, DVD i to dosyć często. Inaczej szkoda pieniędzy. Inaczej lepiej iść w stereo (dużo lepsza jakość dźwięku za te same pieniądze).

Wymieniasz jakieś wielkie zestawy teraz, a przed chwilą pisałeś o podstawkowych, takie skakanie z kwiatka na kwiatek jest bez sensu. Mniejsze kolumny kupisz dużo lepsze od większych za te same pieniądze. Przyjrzyj się na linię kolumn z tej samej serii na przykładzie np Monitor Audio Silver 10, 6, 2, 1 - wszystkie grają praktycznie tak samo tylko różnią się mocą, zejściem basu (ewentualnie delikatnie podbarwieniami średnicy przez różne strojenie basu). Jedne, te duże kosztują 8 tys. a drugie 2,5. Za 8 tys. mógłbyś kupić podstawkowe kosztujące w wersji podłogowej ze 25 tys. Tak samo ta zależność wygląda w każdych kolumnach.

Dzięki don111 za pomoc,

Po przemyśleniach dochodzę do wniosku żeby jednak zostać przy zestawie stereo i z czasem go rozbudować przy przypływie gotówki.

A zestaw Denon-X3000 (trochę staniały teraz, bo X3100 wchodzi) + Monitor Audio BX6? Ewentualnie zestaw stereo ok 3000,-?

Dużo lepiej zrobisz kupując wzmacniacz typowy STEREO + kolumny.

Jeżeli chcesz na to przeznaczyć tylko 3000zł, to będzie ciężko w nowych przebierać. Chyba że mówisz tylko o kolumnach tej kwocie.

Przyjemnie grający tani wzmacniacz to Xindak A-06 (1600zł) + kolumny Paradigm Monitor 7 v.7(3000zł) lub lepiej PARADIGM MONITOR 9 v.7 ewentualnie Monitor Audio przez Ciebie wymienione.

Z używek i diy da się coś sensownego w tej kwocie skroić (jestem tego przykładem). Wiedza co i jak jednak kosztuje, a wiedza którą dostajesz na tym forum jest warta w 95% przypadków tyle ile kosztuje (czyli nic). Najłatwiejszy sposób na uzyskanie dobrego dźwięku w dobrej kwocie to nawiązanie kontaktów z osobami, które w tym siedzą od wielu, wielu lat. Lub inwestowanie w sprzęt wszelaki i odsłuchy, odsłuchy, odsłuchy (metoda bardziej czasochłonna i kosztowna).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Witam, Polecam Ci przejrzyj odpowiedzi na podobne pytanie zadane przeze mnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - było tam sporo fajnych propozycji i sugestii, a i docelowo budżet okazał się podobny i z zestawu jestem bardzo zadowolony. Może z perspektywy czasu nie wybrałbym drugi raz Denona i skusił się jednak na Onkyo...? Za to z czystym sumieniem polecić mogę JBL-e studio 180/190 (jak już pogodzisz się z ich wyglądem to i cena teraz jest dużo lepsza niż kiedy my kupowaliśmy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po tych wszystkich moich przemyśleniach, wymyśliłem sobie tak i wyraźcie swoją opinię:

Wg planu który chciałem osiągnąć przy obecnych finansach ogarnąć nie zdołam, więc myślę żeby ugryźć to w ten sposób:

- Na początek - Amplituner pokroju Denon X-3000 z wyjściem pre-out i kolumny stereo typu BX6/Zensor 7

- w późniejszym czasie przy dopływie gotówki dołożyć typowy wzmacniacz stereo i połaczyć go z denonem i później rozbudowa systemu pod KD na 5.1.

Tym sposobem wzmacniacz nakręcałby fronty, a przy KD obługiwałby amplituner i miałbym wszystko co potrzebuje, jak myślicie?

Jeśli koniecznie chcesz mieć moźliwość rozbudowy systemu do konfiguracji wielokanałowej, Twój wybór jest optymalny. Ewentualnue zwróć uwagę na amplitunery Marantz SR5008 lub jeszcze lepiej SR6008. To świetne pod względem stereo urządzenia, dodatkowo wyróźniające się dobrą klasą przedwzmacniacza. Są takźe teraz w bardzo atrakcyjnych cenach.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz indywidualnej oferty dla forumowicza, jestem do dyspozycji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.