Jump to content
IGNORED

Problem z umiejscowieniem subwoofera

MrRamzesII

Recommended Posts

Witam.

Mam pewne pytanie. Zamierzam kupić głośniki Edifier C3 i zastanawiam się nad umiejscowieniem subwoofera... Myślałem by umieścić go we ''wnęce'' w meblościance(Obrazek na dole). Wnęka ma szerokość 37 cm, natomiast subwoofer 27 cm. Czy byłoby to dobrym ustawieniem? A jeżeli nie to gdzie najlepiej byłoby go umiejscowić? Z góry dziękuję za pomoc :)

2r2vzit.jpg

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie chcesz łomotu tylko czysty bas to sub musi być oddalony od ściany bocznej i tylnej (szczególnie po stronie portu BR). Najlepszą homogeniczność dźwięku uzyskuje się gdy sub jest delikatnie przed linią kolumn/głośników. W zależności od suba i pomieszczenia trzeba poeksperymentować. Ten sub według producenta ma 30W i schodzi do 45Hz więc to bardziej taki subik ;-)

Hidden Content

witam :)

no ja jestem laikiem ale wydaje mi się że sub umiejscowiony gdzieś " na górze" to kiepski pomysł- zwłaszcza w półce.

tak jak Kolega wyżej pisze- można postawić go delikatnie przed linią kolumn, np między nimi.. w takiej konfiguracji jaką masz to już lepiej pod biurko chyba go wstawić niż w półkę ;)

wszystko zależy od pieszczenia, kształtu, umeblowania, metrażu, akustyki.. w niektórych przypadkach (w zależności od głośnika i pomieszczenia) dobry efekt może dać ustawienie suba w rogu (jednakże odpowiednio odsuniętego od ścian)

jak wspomniałem jestem laikiem więc jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Jednakże mysle że miejsce wskazane przez Ciebie odpada.

Najlepiej poeksperymentować, odsłuchiwać i znaleźć optymalne ustawienie

Pozdrawiam.

Hidden Content

Dział "Akustyka" to właściwe miejsce na takie pytanie, stąd przenoszę.

Hidden Content

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.