Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA-1520 czy NAD 356bee (Rotel RA-1062, RA-972)

Marek_Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam który z wymienionych w temacie wzmacniaczy będzie najbardziej neutralny?

Rotel RA-1520?

czy NAD 356bee?

Może starsze modele będą lepsze? (Rotel RA-1062 i RA-972)

Odsłuchiwałem dwa pierwsze niestety na różnych kolumnach, w różnych miejscach i nie mam wiarygodnego porównania.

Zależy mi na ogólnej poprawności brzmienia, najważniejsze żeby góra pasma była czytelna (nie przygaszona), bas wystarczy żeby był, średnica również żeby nie wybijała się ponad normę. Pomieszczenie mam niewielkie, słucham wszystkiego oprócz klasyki i jazzu.

kolumny bedę miał budowane DIY przez znajomego - natomiast nie chciałbym naprawiać kolumnami niedoborów wzmacniacza.

Który NAD czy Rotel będzie sympatyczniejszym średniakiem?

Witaj,

moim zdaniem równiejszy będzie NAD C356 BEE. Jeśli jednak chcesz dobrze wybrać, proponuję po zrobieniu kolumn wypożyczenie wzmacniaczy do testu i przesłuchanie w twoim systemie na Twoich kolumnach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie mam możliwości wypożyczenia wzmacniaczy a już na pewno nie przed złożeniem kolumn. To musi być strzał w 10-kę.....

Naprawdę nie ma na forum posiadaczy NAD356 i Rotela1520 którzy mogli by kilka słów napisać o brzmieniu tych modeli?

Może jakiś jest wybitnie awaryjny albo niefunkcjonalny - tego nie piszą w testach w magazynach audio

Odsłuchiwałem dwa pierwsze niestety na różnych kolumnach, w różnych miejscach i nie mam wiarygodnego porównania.kolumny bedę miał budowane DIY przez znajomego - natomiast nie chciałbym naprawiać kolumnami niedoborów wzmacniacza.

Nikt Ci na takie pytanie nie odpowie. Na tym forum co najmniej 20% ludzi kupuje kolejne zabawki bez odsłuchu i potem pyta jakimi kablami to skorygować. Jak kolumny będziesz miał w domu, wypożyczysz jeden, drugi wzmacniacz, posłuchasz i wybierzesz. Pozostałe opcje to nic innego jak totolotek.

Dla przykładu masz tutaj dwie opinie o monitorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oba teksty wzięte z sufitu. Te monitory nie są warte 1/4 ceny.

Tylko i wyłącznie własne uszy, żebyś potem nie narzekał.

Ukryta Zawartość

mocne słabe strony tego wzmaka?

Mocna strona NADa 356 to że jest ładniejszy od poprzedników, a słaba, że jest słabszy i gra jakby bułowatym basem, przygaszoną ciut średnicą, ot tak uśmiecha się dźwiękiem do szerszego grona odbiorców nie wykluczając tych z marketu MM. Porównanie moje do starszej wersji jak NAD, przeprowadzone w świetnych warunkach akustycznych. Rotela nie znam tego, sam jestem ciekaw jak wypada ta budżetówka na tle dzisiejszego NADa. Z Roteli słuchał dawniej 1060 czy 1070 podobało się bardzo i to bardzo.

ps. ile Cię wyniosą te kolumny DIY jaki to rzad wielkości, jaka klasa przetworników, że się w to bawisz na początku zabawy :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam który z wymienionych w temacie wzmacniaczy będzie najbardziej neutralny?

Rotel RA-1520?

czy NAD 356bee?

Może starsze modele będą lepsze? (Rotel RA-1062 i RA-972)

Odsłuchiwałem dwa pierwsze niestety na różnych kolumnach, w różnych miejscach i nie mam wiarygodnego porównania.

Zależy mi na ogólnej poprawności brzmienia, najważniejsze żeby góra pasma była czytelna (nie przygaszona), bas wystarczy żeby był, średnica również żeby nie wybijała się ponad normę. Pomieszczenie mam niewielkie, słucham wszystkiego oprócz klasyki i jazzu.

kolumny bedę miał budowane DIY przez znajomego - natomiast nie chciałbym naprawiać kolumnami niedoborów wzmacniacza.

miałem kilka dni w domu oba, z Paradigmami. NAD - równiejszy, bardziej uniwersalny, w niczym się nie gubił. Rotel mimo swej rzekomej rockowej genialności w ostrym słabo nagranym rocku pogubił górę i wyższą średnicę, zrobił zlewkę gitar ze wszystkim, NAD dał radę coś "odseparować". Poza rockiem wg mnie dźwięk wyższej klasy wydobywał z siebie Rotel, ale miał jedną w/w wyraźną wadę

Ukryta Zawartość

akurat takie kolumny pare dni temu włączono mi w jedym z porządnych salonów audio, nawet nie pamiętam na jakim wzmacniaczu i źródle.

Grało to gorzej niż moje salonowe kino Sony z ESA-mi Vivace. Jak Pan z obsługi to usłyszał ode mnie od razu załapał że nie jestem głuchy i bez komentarza zaczął prezentować inne urządzenia. Myśle że zarówno sklepy jak i prasa fachowa chcą wcisnąć byle co a komentarze na forach są często zmyślone/podstawione.

Co do NAD-a i Rotela to interesujące mnie modeli to chyba faktycznie poszukam miejsca gdzie mi to wypożyczą.

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

akurat takie kolumny pare dni temu włączono mi w jedym z porządnych salonów audio, nawet nie pamiętam na jakim wzmacniaczu i źródle.

Grało to gorzej niż moje salonowe kino Sony z ESA-mi Vivace. Jak Pan z obsługi to usłyszał ode mnie od razu załapał że nie jestem głuchy i bez komentarza zaczął prezentować inne urządzenia. Myśle że zarówno sklepy jak i prasa fachowa chcą wcisnąć byle co a komentarze na forach są często zmyślone/podstawione.

Co do NAD-a i Rotela to interesujące mnie modeli to chyba faktycznie poszukam miejsca gdzie mi to wypożyczą.

ja brałem z top hifi Rotelka, a Nada, kurde, nie z q21, z czegoś mniejszego w wawce, ale nady są wszędzie. Rotelka możesz wypożyczyć kurierem jak nie masz w mieście, miłego słuchania i porównywania

Nikt Ci na takie pytanie nie odpowie. Na tym forum co najmniej 20% ludzi kupuje kolejne zabawki bez odsłuchu i potem pyta jakimi kablami to skorygować. Jak kolumny będziesz miał w domu, wypożyczysz jeden, drugi wzmacniacz, posłuchasz i wybierzesz. Pozostałe opcje to nic innego jak totolotek.

Ukryta Zawartość

nie wiem o jakim suficie piszesz ale te głośniczki porównywałem z monitorami focala i triangla z różnych półek cenowych, zdecydowanie wygrały, przestrzeń jak na takie maleństwa wybitna

nie wiem czego na nich słuchałeś, jeśli popu czy techno to rzeczywiście porażka muzyka przestrzenna mam na myśli Lorena McKennith czy Dead Can Dance zabrzmiała na nich wybitnie

Ukryta Zawartość

mocne słabe strony tego wzmaka?

Odniosę się do tego co ja zauważyłem.

Do wyglądu się przyzwyczaiłem bo wcześniej miałem 326 więc tu sprawa jest indywidualna.

Z minusów:

- błyszczący pilot , który później nie jest błyszczący

- duży przeskok głośności na pilocie, mała możliwość precyzyjnego wyregulowania

- grzeje się nie jakoś strasznie jednak nie lubi ciepła. Gasi się przy złej wentylacji. Przy poprawnej mozna go nieźle rozkecać

Z pozytywów:

- wybrałem go za dźwięk bo takiego szukałem, jednym pasuje innym nie. Mi pasował i gra u mnie z czego jestem zadowolony.

- dobre zaciski głosnikowe

Miłego odsłuchu

nie wiem o jakim suficie piszesz ale te głośniczki porównywałem z monitorami focala i triangla z różnych półek cenowych, zdecydowanie wygrały, przestrzeń jak na takie maleństwa wybitna

nie wiem czego na nich słuchałeś, jeśli popu czy techno to rzeczywiście porażka muzyka przestrzenna mam na myśli Lorena McKennith czy Dead Can Dance zabrzmiała na nich wybitnie

Określenie z sufitu jest jak najbardziej trafne. Dali Mentor Menuet postrzegam jako wypadek przy pracy. Wykonanie doskonałe, jednak od strony prezentacji to kompletne nieporozumienie.

O przestrzeni to można mówić opisując Harbeth P3ESR. Menuety grają zawoalowanym dźwiękiem zza kotary, pozbawionym chyba wszystkiego, bas z pudełka, średnica i góra w zasadzie nie istnieją. Te kolumny nie nadają się nawet na tyły budżetowego KD. Ostatnia cena ok. 4k jest kuriozalna. Xavian Bonbonus za 1/3 ceny to przy Dali Mentor Menuet 8 cud świata. ;) I mówię tu o towarzystwie tzn. o wzmacniaczach ze średniej półki (>=5k), a nie budżetowej masówce.

Nie mam pojęcia do jakiego pieca je podłączyłeś, ale musiał być to wybitnie uszojebny wzmacniacz jeśli udało mu się wykrzesać z tych pudełek coś więcej.

Miałem kiedyś podobne rozterki jak autor, rotele, nady, yamahy, marantze itp. tranzystorowce do 10kpln.

Po osłuchach wpadłem do kolegi PiotraJ załączył mi Janka i proszę w końcu Orkiestra!

Nie mylić z Jasiem wędrowniczkiem :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Określenie z sufitu jest jak najbardziej trafne. Dali Mentor Menuet postrzegam jako wypadek przy pracy. Wykonanie doskonałe, jednak od strony prezentacji to kompletne nieporozumienie.

O przestrzeni to można mówić opisując Harbeth P3ESR. Menuety grają zawoalowanym dźwiękiem zza kotary, pozbawionym chyba wszystkiego, bas z pudełka, średnica i góra w zasadzie nie istnieją. Te kolumny nie nadają się nawet na tyły budżetowego KD. Ostatnia cena ok. 4k jest kuriozalna. Xavian Bonbonus za 1/3 ceny to przy Dali Mentor Menuet 8 cud świata. ;) I mówię tu o towarzystwie tzn. o wzmacniaczach ze średniej półki (>=5k), a nie budżetowej masówce.

Nie mam pojęcia do jakiego pieca je podłączyłeś, ale musiał być to wybitnie uszojebny wzmacniacz jeśli udało mu się wykrzesać z tych pudełek coś więcej.

czyżby też byli głusi jak ja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.