Skocz do zawartości
IGNORED

Kompromisowy odtwarzacz Blu Ray Disc

KJS62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przez pomyłkę kupiłem sobie płytę blue ray - wziąłem ją z półki muzycznych DVD i nie zauważyłem że jakiś "mądry" położył tam BR...wszak na takie płyty jest oddzielna sekcja w sklepie.

No a skoro tak to chyba przyspieszę zakup odtwarzacza.

Do tej pory używam Philips DVD 963SA taki uniwersalny do dvd, CD i SACD kiedyś topowy odtwarzacz tej firmy (w zasadzie to Marantz z innym logo).

Kiedyś miałem cały set z Philipsa ale po awarii toru cyfrowego w amplitunerze szarpnąłem się na Denona AVR1910 z którego jestem bardzo zadowolony.

No i teraz marzył by mi się podobnie uniwersalny jak ten Philips odtwarzacz tyle że Blue Ray.

Z tego co rozeznałem to z Denona do kompletu ładnie by pasował model BDP-2012 UD to samo wzornictwo no ale są 3 przeciw - cena, stary model i jedno wyjście HDMi.

Poza tym wiele plusów m.in wszystkie przyłącza analogowe 7.1. Niestety wadą tego przyłącza w Denonie jest to że działa tylko w trybie pure czyli można regulować tylko głośność a nie można zmienić barwy dźwięku jak np z wejścia CD czy cyfrowych OPT czy COAX oraz HDMi.

Nie wiem dlaczego tak zrobiono. Ktoś mnie olśni jak w takim przypadku wpłynąć na dźwięk?

Drugi kandydat kosztuje znacznie mniej bo ok 1200 PLN i jest to Panasonic który ma 2 wyjścia HDMI dzięki czemu jednym można puścić dźwięk na amplituner a drugim obraz bezpośrednio na TV co jest istotne kiedy amplituner nie ma HDMI 1,4 a mój nie ma. z analogowych ma tylko stereo ale za to pozłacane.

Niemniej 3d jest mało istotne i tak nie używam ważniejszy jest wpływ na jakość dźwięku i obrazu a ta powinna być lepsza kiedy przez ten sam kabel nie idzie obraz i dźwięk jednocześnie

Pytanie czy tak jest w istocie?W jakim stopniu jest to rozróżnialne?

Ogólnie nie zależy mi na jakichś MP3 czy div-X raczej oczekuje odtwarzania wszystkich rodzajów oryginałów czyli CD, DVD, BRD, SACD, DVD-Audio.

Ważne żeby też był jakoś ładny mała płaska czarna skrzynka ewentualni efikuśne kształty mnie nie interesują - chciałbym coś klasycznego wyższego srebrnego i żeby choć po japońsku czyli jako tako pasowało to mojego "Danona"

Polecicie coś?

Z góry dziękuję.

No właśnie , cena , nie napisałeś ile możesz na taki odtwarzacz wydać . Jak sprawował/sprawuje Ci się tamten/ten odtwarzacz Philipsa który (chyba) jeszcze masz? Jeśli dobrze to może zostań przy nim i myknij sobie BDP 9700 jednak to ok 1,7 tys zł , lub Panasonica BDT 500 to ok 1,1-1.2 tys zł , oba mają wyjścia analog 7.1 więc jeśliby Twój ampli miał takowe wejścia to luzik ale zapewne nie ma, pozostaje Panas z racji dwóch wyjść hdmi . A czy tak jest istotnie z tymi dwoma wyjściami , poczytaj w teście ( hdmi dwa razy) na samym dole

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na allegro tylko nowe i za 3 tys 103-ka

Ukryta Zawartość

na ebay od niecałych dwustu do pięciuset dolców

Ukryta Zawartość

Witam,

Trochę mnie tu nie było zaglądam i miło ,że są odpowiedzi.

Cena - na jak już pisałem Denon 2012 już wydaje mi się za drogi więc przekraczanie tego pułapu nie wchodzi w grę tzn nie widzę tu wartości dodanej bez wymiany reszty sprzętu na wyższą półkę.

Co do Philipsa gra wystarczająco dobrze jest tylko 1 problem nie jest to Blu-ray.

Skoro mam tego philips o mogę go zostawić przecież nie opłaca sie za bezcen sprzedawać sprzętu z wyższej półki i wykorzystywać dalej do SACD lub CD.

Blue ray ma mi służyć do odtwarzania koncertów najczęściej rockowych ale nie tylko (lubię różne gatunki muzyki nawet klasyczną) tylko takie płyty kupuję.

Mój ampli ma wszystkie wejścia nawet 7.1 analogowe ale jak pisałem ma ono wadę nie można regulować na nim barwy dźwięku co mi się osobiście nie podoba - ampli Philipsa to umożliwiał.

Po prostu Denon zastosował wymuszone pure direct dla wejścia 7.1. Może dla dobrych płyt z dobrego źródła to optymalne rozwiązanie nie wiem ale przecież jakość bywa różna i czasem trzeba podbić jedno obciąć drugie.

OK z tego wszystkiego zaczyna korzystnie wyglądać ten Panas 500 poczytam tekst z linka podanego przez ADEk45 o tych HDMi wybiorę się moż edo salonu posłuchać muzyki z Blue Ray bo jeszcze nie miałem okazji.

Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.