Skocz do zawartości
IGNORED

Tworzenie zestawu do muzyki klasycznej

lion

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem "typowym" miłośnikiem muzyki klasycznej. Muzyka to dla mnie odskocznia od życia... chwile rajskiego bytu na Ziemi :) Mieszkam w kawalerce, całe 40m2, gdzie pokój to ok 25m2. Moje możliwości finansowe to... powiedźmy, że granica max. to kwota w wysokości 25.000zł. Co nie oznacza, że znajdując zestaw stereo za 18.000zł bym się pogniewał. Szukam sprzętu nowego, nawet mając świadomość, że mogę dużo stracić. Nie stać mnie na ryzyko zakupu używek, bo większość z tej kwoty przeznaczonej na zakup zestawu "życia", który ma mi posłużyć na dłuuugie lata ma być elementem kredytu. Powiem szczerze, że nie wiem czy lepiej nastawić się na zestaw, w którym kluczowe miejsce będzie miał wzmacniacz lampowy czy tranzystor... Nigdy nie słuchałem lampy, więc trudno mi się wypowiedzieć. Nie ukrywam też tego, że "poluję" na prawdziwe wyprzedaże, gdzie można wiele zaoszczędzić. Szukam odtwarzacza cd, wzmacniacza i kolumn... Co do kolumn, to wolę kupić dobre kolumny podstawkowe niż "byle jakie" kolumny podłogowe. Jestem otwarty na propozycje, ponieważ chciałbym stworzyć listę zestawów do odsłuchów...

Chcesz sięgnąć Olimpu i nie wydać bajońskich kwot ... proszę bardzo.

Transport - PC/Mac Audio w zoptymalizowanej konfiguracji via. USB

DAC - Lampizator PCM/DSD z reg. poziomu + wyjścia XLR (jest promocja dla forumowiczów)

Zestaw głośników aktywnych dopasowany do preferencji ( np. ADAM A7 lub inne.)

Sterowanie wszystkim via. iPad z biblioteką mediów.

Witaj!

Na wstępie trzeba zauważyć, że zakup zestawu na dłuugie lata to nie lada wyzwanie- zarówno dla kupującego jak i dla "osób z branży" gdyż ciężar odpowiedniego wyboru poszczególnych komponentów jest większy niż w przypadku zakupów, które mają zaspokoić zmysły słuchacza na czas do tzw. następnej wymiany. Przy założonym budżecie wybór sprzętu jest ogromny. To oznacza, że rzeczywiście nie obejdzie się bez odsłuchów i testów różnych konfiguracji. Po pierwszych odsłuchanych zestawach wprawne ucho sprzedawcy będzie w stanie prowadzić odsłuch w taki sposób aby kolejne propozycje były w odczuciu słuchacza coraz lepsze. Od czegoś jednak trzeba zacząć i naszą propozycją na "pierwszy ogień" będzie stosunkowo niedrogie lecz fajne połączenie kolumn podstawkowych Dali Mentor 2 wraz z hybrydową elektroniką Vincent- hybrydowym wzmacniaczem SV-237 oraz odtwarzaczem CD-S7. Połączenie mocnego tranzystorowego wzmacniacza z lampową sekcją przedwzmacniacza oraz lampowym torem audio w odtwarzaczu pozwala znakomicie skontrolować dźwięk większości monitorów, w tym niemałych, pełno pasmowych Dali Mentor 2, pozwalając systemowi zagrać barwnie z bardzo dobrą muzykalnością, głębią dźwięku oraz szeroką sceną dźwiękową. Rzeczywiste oddanie planów w muzyce klasycznej jest bardzo ważne tak samo jak dobra, niewymuszona detaliczność, którą zapewnia brzmienie Dali z podwójnym układem wysoko tonowym. Drugą propozycją będzie połączenie kolumn Sonus Faber Olympica 1 z elektroniką Audiolab 8200A oraz 8200CD. Tutaj otrzymujemy dźwięk wyrafinowany bez efekciarstwa i podkolorowywania dźwięku. Kolumny w klasie monitorów określiłbym jako prawdziwy cukierek. Poza uchem, cieszą również oko... Biorąc pod uwagę rozmiary pomieszczenia polecamy wziąć również pod uwagę kolumny podłogowe np. Audio Physic Tempo VI. Znakomite, nieduże podłogówki o referencyjnej trójwymiarowości brzmienia w swojej cenie, bardzo dobrze prowadzonym basie i dźwięcznej górze pasma. To kolumny, które potrafią zagrać z wieloma wzmacniaczami jak wymienionymi wyżej czy Roksan Kandy K2, Arcam FMJ A38 i wieloma innymi. Propozycje są oczywiście tylko jedną z wielu możliwości dlatego gorąco zachęcamy do skorzystania z możliwości odsłuchu w naszym salonie oraz wybierania spośród dużego asortymentu elektroniki oraz kolumn na miejscu.

Pozdrawiamy,

Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja proponuję Audio Physic Tempo, ale do tego zestaw Creek'a Evolution; może się uda bez spłat przez następne dwudziestolecie ;-)

Dźwięk absolutnie wystarczający - od sonat skrzypcowych po IX Dworzaka ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@lion - zle podejscie do tematu, wybor sprzetu na lata to proces rozciagniety w czasie, nawet pare lat moze zajac. W tym czasie oprocz dopasowywania sprzetu bedzie ci sie zmienial twoj wlasny gust.

Chyba lepszym rozwiazaniem jest rozpoczecie od czegos tam... i wtedy zbieranie doswiadczen.

A juz zupelnie niezdrowym pomyslem wg mnie jest branie kredytu !

Ja bym poszedł w kolumny aktywne - najlepszy stosunek cena/jakość. Muzyka klasyczna świetnie brzmi na sprzęcie studyjnym. Jeśli słuchasz z większej odległości niż 1,5m od kolumn, to za 20 tys kupisz już świetne trójdrożne kolumny (posłuchaj czegoś markowego, np. ADAM S4X-V, choć S3X-V powinny już swobodnie wystarczyć, APS Trinity itp.) , a za pozostałe 5 dobry DAC lub DAC i odtwarzacz.

w tym niemałych, pełno pasmowych Dali Mentor 2,

Kiepskie kolumny. Nawet SPL nie trzyma się w granicach +-3 dB. Do klasyki poszukałbym neutralnych i precyzyjnych kolumn.

Połączenie mocnego tranzystorowego wzmacniacza z lampową sekcją przedwzmacniacza oraz lampowym torem audio w odtwarzaczu pozwala znakomicie skontrolować

Po co syfić zniekształceniami w klasyce? Do klasyki nie trzeba ocieplać (dodawać zniekształceń harmonicznych parzystych) lampami.

Drugą propozycją będzie połączenie kolumn Sonus Faber Olympica 1

Kolumny mają namalowane w spec pasmo 50Hz-30kHz ... nie wiadomo przy jakim to spadku. Wersja optymistyczna -3 dB. Kolumny te kosztują 20 tys złotych za parę? W tej cenie wymagałbym więcej. Dużo więcej. Poza tym kolega chce zestaw do 25 tys MAX, a Ty mu polecasz pasywne kolumny, które same kosztują już ~20 tys. (nawet cenę 22 tys PLN widzę w sklepach)

Branie kredytu na sprzęt hifi tylko dlatego , by był nowy to ... poroniony pomysł , ale ... Twój pomysł , Twoje pieniądze , pełne Twoje prawo . Ja również uważam , że zdobywanie doświadczenia w czasie jest niezbędne do pełnego zadowolenia z systemu , ale jesli Chcesz nowe zabawki to polecam przyjrzeć się kilku bardzo zdolnym i dobrym polskim firmom , które potrafią zaoferować wysoki poziom za relatywnie niewysokie ceny . Jeśli jesteś nie tylko audiofilem , ale przede wszystkim melomanem , to przejrzyj ich ofertę . Tu o pomyłkę ( wydanych pieniędzy ) dużo trudniej !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Łodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Tychów

Tak , uważam , że muzyka klasyczna lepiej brzmi na lampie , przynajmniej w przedstawionych przez Ciebie możliwościach finansowych , jak również bardzo ważne jest dobre połączenie elektroniki z odpowiednimi kolumnami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No i nie zapominaj o najważniejszym - nie ograniczaj się do CD, pamiętaj, że są gęste nagrania PCM, a także

najlepsze rozwiązanie do klasyki, czyli zapis DSD. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc odtwarzacz plików, a

nie plastikowych krążków - zaufaj, bo wiem co piszę. :)

najlepsze rozwiązanie do klasyki, czyli zapis DSD.

Z powodu szumów DSD w wyższych częstotliwościach wolałbym zdecydowanie PCM 24/96 od DSD.

Zestaw głośników aktywnych dopasowany do preferencji ( np. ADAM A7

Stara wersja, średniej klasy monitorów, czyli ADAM A7 nie jest najlepszym pomysłem, szczególnie jak ktoś ma większy budżet (S2X byłyby znacznie bardziej na miejscu z monitorów bliskiego pola tej samej firmy)

Z powodu szumów DSD w wyższych częstotliwościach ...

Głupot się naczytałeś ... :) Jeśli masz na podparcie tej tezy jakieś dowody, to przytocz je wprost i konkretnie :

konfiguracja, materiał, warunki testowe, itp itd ....

Głupot się naczytałeś ... :) Jeśli masz na podparcie tej tezy jakieś dowody, to przytocz je wprost i konkretnie :

konfiguracja, materiał, warunki testowe, itp itd ....

Były już podawane konkretne dowody na tym forum, pomiary czarno na białym ... nie chce mi się powtarzać. A co do głupot : wolę te "głupoty", niż realną głupotę o wspaniałości DSD.

DSD to pomyłka.

Pomyłką to jest powielanie wyssanych z brudnego palca prawd objawionych !

Pytałem o Twoje doświadczenia, konkretnie. Domyślam się, że nie masz takich - mylę się ?

Mylisz się i sam nie masz doświadczenia. ... no i sam wysysasz jakieś brednie z brudnego palca. Człowieku ... były pomiary jak DSD szumi bardziej od płyty kompaktowej (wiesz taki relikt z lat osiemdziesiątych wygrywa pod wzgl. SNR z tym "wynalaSkiem" DSD). DSD to gniot. Na ucho może tego szumu tak bezwzgl. nie słychać, ale fakt jest faktem, więc nie powielaj bzdur wyssanych z wspomnianego brudnego palca, że DSD jest takie wspaniałe. ... a "na ucho" to se możesz ... porównać jakość realizacji w praktyce co najwyżej (i dla tego czasem badziew w postaci innego gniotu jakim jest płyta winylowa, brzmi niejednokrotnie lepiej od płyty CD). ... i często DSD brzmi lepiej od choćby CD tylko dla tego, że jest lepsza realizacja w tym formacie, a nie że to "lepszy format".

Jedź na odsłuch bo jaki widzisz paranoja tutaj panuje. Masz do wydania sporo pieniędzy więc należy ci się czas poświęcony na odsłuch. Ja tylko się zdziwiłem, że polecają ci kolumny podstawkowe. Jakby mały litraż zapewniał dobry bas to nie byłoby subwooferów z dużymi głośnikami.

Ja tylko się zdziwiłem, że polecają ci kolumny podstawkowe. Jakby mały litraż zapewniał dobry bas to nie byłoby subwooferów z dużymi głośnikami.

Jeśli odsłuch byłby bliskiego pola (np. głowa 1,2m od kolumn), to dwudrożne podstawkowe dadzą radę, a jak dalekiego pola (np. 2,6 m od kolumn) to optymalne będą 3-drożne. Kolumny podstawkowe, trójdrożne, z dużym wooferem też są:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znowu ktos pisze prace magisterska z socjologii na temat audiofili? Pierwszy post i od razu 25 tys. zl???????

Nie radze kupowac na kredyt za taka kase, nalezy zbierac doswiadczenie malymi kroczkami.

Potwierdzam pan Łukasz obiecał kilka sztuk dla forumowiczów z bonifikatą. Jeśli nie chcesz serwera muzycznego DSD to proponuję najnowszy odtwarrzcz CD/SACD Yamaha CD-S3000. Tu masz opis.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.