Skocz do zawartości
IGNORED

UPS do głośników

linoskoczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku powiem, że chciałem przeszukać forum, ale dla zapytania "ups" nie otrzymuję wyników, a w znalezionych tematach w Google są nieaktualne linki do innych tematów (silnik forum zmieniony, więc stare linki nie działają).

Potrzebuję jakiś zasilacz UPS utrzymający zestaw głośnikowy przez pare godzin. Mam teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lecz gdy podłączam do niego głośniki (przedłużacz z odpowiednią końcówką) to grają pare minut i UPS się wyłącza - żadnego dźwięku, po prostu wyłącza. Wtedy muszę "odkliknąć" przycisk, i wcisnąć go znowu - UPS się włącza i głośniczki dalej śmigają. Udało mi się ustalić, że wina jest prawdopodobnie w zbyt małym napięciu/natężeniu wymaganym przez głośniki, bo podłączając jednocześnie komputer, monitor i głośniki UPS się nie wyłącza.

Głośniczki nie mają być duże. Zakładam, że będę podłączał zestaw o mocy 5-10W (RMS). Chciałbym, żeby czas działania baterii przy takich głośnikach działających na 3/4 mocy wynosił jakieś 6h, ale czy to możliwe, to nie mam pojęcia. Ogólnie mam znikomą wiedzę w tym temacie. UPS będzie "przenośny", no ale wiadomo, że nie dosłownie. Będę go brał na jakieś wycieczki autobusowe, biwaki itp. czyli ma być to coś, co dam radę włożyć do plecaka.

Możecie też podać konkretne dane, żebym wybrał taki UPS w sklepie, ale linkami do sklepów internetowych nie pogardzę.

Z góry dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może zamiast UPS-a lepszy będzie akumulator żelowy?

Czemu nie, tylko musiałbym ładnie dolutować kabelki z wyjściem naszego gniazdka 220V i okleić izolacją, żeby nic się nie stało, bo wiadomo, że w jednym miejscu to on stać nie będzie. Nic więcej chyba nie trzeba kombinować?

Mam ładowarki Imax B6AC i Raytronic C8 - nadadzą się do ładowania tego? W garażu być może mam jeszcze inną ładowarkę do akumulatorów samochodowych, ale nie jestem pewien.

Jaki konkretnie akumulator byłby mi potrzebny?

Hmm.. Ja miałem na myśli raczej własną konstrukcję :)

Kolega linoskoczek pisze o zestawie głośnikowym 5-10W RMS, więc takie coś z dużym prawdopodobieństwem "chodzi" na napięciu ok 12V- żadna przetwornica nie jest ptrzebna, wystarczy wpiąć się "za zasilaczem".

W sumie to mógłbym wydać te kilkadziesiąt złotych więcej, żeby mieć zapas na przyszłość (może zamiast zestawu 5-10W użyję 100W, kto wie). Nie znam się za bardzo na elektronice - czy np. taka przetwornica byłaby dobra?

Ukryta Zawartość

I jaki akumulator żelowy polecalibyście kupić? Jaki będzie najlepszy kompromis pomiedzy ilością Ah, a wagą?

Z moich mocno zaokrąglanych wyliczeń wynika, że zestaw 10W RMS działający na maksymalnej mocy na akumulatorze 7Ah będzie działał 5.6h. W sumie to nie jestem pewny, czy w miarę dobrze to obliczyłem :P Znalazłem więc taki akumulator i 2KG do plecaka mogę bez problemu wsadzić.

Czy ten akumulator i ta przetwornica będą się nadawać?

Ukryta Zawartość

Pewnie się nada do mniej wymagających zastosowań, lecz musisz wziąć pod uwagę, że wzmacniacz na 12V zasilony bezpośrednio z akumulatora zagra lepiej. Po co 2x zmieniać napięcie?

(akumulator12V -> przetwornica 230V -> zasilacz głośników12V)

Pojemność akumulatora zależy od Twoich wymagań: moc pobierana X przewidywany czas pracy.

Dla 10W obciążenia i akum. 7Ah wyjdzie ok 8,4h pracy.

Pewnie się nada do mniej wymagających zastosowań, lecz musisz wziąć pod uwagę, że wzmacniacz na 12V zasilony bezpośrednio z akumulatora zagra lepiej. Po co 2x zmieniać napięcie?

(akumulator12V -> przetwornica 230V -> zasilacz głośników12V)

Zasilacz od głośników ma 9V, więc niby pozostaje luz.

Jak będę podłączał sprzęt, który potrzebuje mniejszego napięcia (np. ładowarka do telefonu - 5V), to nie trzeba będzie montować przetwornic i nic kombinować?

Jeśli masz akumulator 12V i podłączysz ładowarkę samochodową, to ok, jak chcesz uzyskać 5V (9V) z 12V, w 5 minut zrobisz zasilacz stabilizowany na 7805 (7809). 1A w wielu przypadkach wystarczy.

W przypadku, gdy potrzeba większego prądu- obrazek nr2:

Ukryta Zawartość

post-7066-0-14495700-1403196291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Biedronce mają gotowe przetwornice samochodowe 230V za 65 zł/szt.

Oferta już była nieaktualna:

Ukryta Zawartość

Kupiłem taką:

Ukryta Zawartość

Wszystko już zmontowałem do kupy i działa bez problemu. Teraz już tylko jechać do castoramy po plastikowe pudło i ładnie zmontować, żeby wygodnie się przenosiło :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zapomnij, że przetwornica wymaga swobodnego dostępu powietrza chłodzącego, bo przy większym prądzie może się grzać.

Jak narazie mam dobry odpływ powietrza na zewnątrz:

o5cxf.jpg

Teraz trzeba załatwić sobie ładne kabelki do podłączenia przetwornica <-> akumulator, bo nie mam dobrych końcówek, domontować włącznik już przy kablu idącym od akumulatora (ten przy przetwornicy działa dość specyficznie, bo wiatrak i duże wejście do gniazdka wyłącza, zaś USB nie) przykręcić przedłużacz, zmienić w nim kabel na płaski i krótszy, umocować wszystko (nie wiem czy samymi opaskami, czy szukać czegoś lepszego - na razie brak pomysłu) i sprzęt będzie mógł iść w drogę :P

(ten przy przetwornicy działa dość specyficznie, bo wiatrak i duże wejście do gniazdka wyłącza, zaś USB nie)

Nic nadzwyczajnego- USB nie potrzebuje do działania przetwornicy napięcia, tylko ma własny stabilizator, podobny do pokazanego przeze mnie. Bez obciążenia pobiera kilka mA, więc nie musisz się o niego martwić.

Nic nadzwyczajnego- USB nie potrzebuje do działania przetwornicy napięcia, tylko ma własny stabilizator, podobny do pokazanego przeze mnie. Bez obciążenia pobiera kilka mA, więc nie musisz się o niego martwić.

Zawsze nawet bezpieczniej jest, jesli nie ma żadnego obiegu prądu, więc włącznik i tak zamontuję, bo swoim konstrukcjom przy swoich umiejętnościach nie ufam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.