Skocz do zawartości
IGNORED

dźwięk winla nie zachwyca

ROCHO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich winylo maniaków.

Zostałem obdarowany gramofonem RELOOP 2000M (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ucieszyłem się bardzo. Problem z tym , że nie działa bo nie ma wejścia phono moja wieża. Więc po cichu przed żoną zrobiłem zakupy. Kupiłem:

- nową wkładkę Reloop Concorde Black by ORTOFON (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- PRZEDWZMACNIACZ GRAMOFONOWY PRO-JECT PHONO BOX MM (

Ukryta Zawartość

- Kabel Klotz AC106 interkonekt stereo Długość: 2x 0,5m -(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )(podłączony od przedwzmacniacza do wieży )

i to wszystko podłączyłem do Yamaha PianoCraft E410 (

Ukryta Zawartość

Działa. Niestety nie jestem zachwycony dźwiękiem z płyt winylowych. Włączam cd i brzmi to lepiej, głośniej, dźwięk czysty niż ta sama płyta na LP. Po prostu nie powaliła mnie ta magia winyla. A może subwoofer z kina domowego podłączyć ?

I co powiedzieć żonie ? Że jest wspaniale ?

Bardzo proszę o pomoc i radę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/112220-d%C5%BAwi%C4%99k-winla-nie-zachwyca/
  • Redaktorzy

Niestety nie jestem zachwycony dźwiękiem z płyt winylowych. Włączam cd i brzmi to lepiej, głośniej, dźwięk czysty niż ta sama płyta na LP. Po prostu nie powaliła mnie ta magia winyla. A może subwoofer z kina domowego podłączyć ?

I co powiedzieć żonie ? Że jest wspaniale ?

Powiedzieć że jest fajnie i zachowywać się dyskretnie.

Szkoda, że dopiero teraz piszesz bo to jest już po ptokach. Trochę kasy wyrzuciłeś. A można było o wiele sensowniej zainwestować. Co można teraz z tym zrobić ? Ano sprzedać.

Zacznij od zapoznania się z zakładką analog. Szczególnie z tematem "Analogowe FAQ" oraz "Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania". Bo widzę że w ogóle nie było tam zaglądane. A szkoda. Nie było by teraz takich problemów.

Płyty to super sprawa, wierz mi wciągają jak ruchome piaski. Na początek musisz sobie sprecyzować ilość kasy jaką możesz poświęcić na to być może hobby. Przynajmniej na początek. Bo to pytanie będzie zadawał każdy do którego zwrócisz się o pomoc - za każdym razem kiedy padnie pytanie: jaki gramofon ? jaka wkładka ? jaki pre ? jaki wzmacniacz ? i tak dalej.

Na początek przefiltruj sobie te dwa działy (tematy). To ważne do tego co będziesz chciał zrobić z tym fantem w przyszłości.

żony nie oddam ale może wymienię wkładkę i przedwzmacniacz.Jaki proponujecie.Muzyka rockowa.wkładka 300 - 400 zł przedwzmacniacz 400-500 zł

Shure M97xE .co o tej sądzicie ?

Ktoś zasugerował ci tę wkładkę, czy sam dokonałeś przemyślanego wyboru?

W.

sprzedawca w sklepie .nazwy może nie podam ale znany sklep

Szkoda, że dopiero teraz piszesz bo to jest już po ptokach. Trochę kasy wyrzuciłeś. A można było o wiele sensowniej zainwestować. Co można teraz z tym zrobić ? Ano sprzedać.

Zacznij od zapoznania się z zakładką analog. Szczególnie z tematem "Analogowe FAQ" oraz "Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania". Bo widzę że w ogóle nie było tam zaglądane. A szkoda. Nie było by teraz takich problemów.

Płyty to super sprawa, wierz mi wciągają jak ruchome piaski. Na początek musisz sobie sprecyzować ilość kasy jaką możesz poświęcić na to być może hobby. Przynajmniej na początek. Bo to pytanie będzie zadawał każdy do którego zwrócisz się o pomoc - za każdym razem kiedy padnie pytanie: jaki gramofon ? jaka wkładka ? jaki pre ? jaki wzmacniacz ? i tak dalej.

Na początek przefiltruj sobie te dwa działy (tematy). To ważne do tego co będziesz chciał zrobić z tym fantem w przyszłości.

Gramofonu nie sprzedam.Prezent nie wypada.resztę sprzedam i kupię takie jakie być powinno z waszą pomocą.

No, to już coś więcej wiemy i można o czymś pomyśleć. Prezentu jaki on by nie był to coś spróbujemy z niego wyciągnąć. Zostaw sobie kabelki.

Ten PianoCraft na początek będzie OK. Cenzurka całkiem niezła:

Ukryta Zawartość

Z tym preampem możesz coś zrobić? (oddać ?, sprzedać wymienić się z kimś?). To jest takie kompletne minimum. Spróbuj upolować coś z używek. Jest szansa że coś ciekawego znajdziesz w tej cenie, którą przeznaczyłeś. Na razie zobacz co jest z używek i w jakiej cenie.

Za nim zabierzesz się za wkładki to zorientuj się jak się je kalibruje bo to bardzo istotny wątek.

Wszystko po woli małymi kroczkami żeby nie było wtopy.

Odnośnie kalibracji: zdecydowane zadowolenie z odsłuchów to dobrze skalibrowana wkładka.

Ukryta Zawartość

No, to już coś więcej wiemy i można o czymś pomyśleć. Prezentu jaki on by nie był to coś spróbujemy z niego wyciągnąć. Zostaw sobie kabelki.

Ten PianoCraft na początek będzie OK. Cenzurka całkiem niezła:

Ukryta Zawartość

Z tym preampem możesz coś zrobić? (oddać ?, sprzedać wymienić się z kimś?). To jest takie kompletne minimum. Spróbuj upolować coś z używek. Jest szansa że coś ciekawego znajdziesz w tej cenie, którą przeznaczyłeś. Na razie zobacz co jest z używek i w jakiej cenie.

Za nim zabierzesz się za wkładki to zorientuj się jak się je kalibruje bo to bardzo istotny wątek.

Wszystko po woli małymi kroczkami żeby nie było wtopy.

Odnośnie kalibracji: zdecydowane zadowolenie z odsłuchów to dobrze skalibrowana wkładka.

wielkie dzięki za pomoc. Preamp postaram się sprzedać lub oddać.jutro będę dzwonił.Co sądzisz o wkładce Shure M97xE ? Zachwalają ją.

Ukryta Zawartość

Pozwólcie, że zacytuję sam siebie: " Kolejny przepadnięty!" Że tak zapytam - w jakim stanie masz winylki, których słuchałeś? I drugie: czy aby na pewno wszystko jest OK podpięte? Tak, czy siak - przepadłeś:) pozdrawiam - Jacek.

Ktoś zasugerował ci tę wkładkę, czy sam dokonałeś przemyślanego wyboru?

W.

Coś jest nie tak. Wkładka ( i igiełka) nie może AŻ tak ściemniać.
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o wkładkę, to musi być ona dobrana do masy efektywnej ramienia. Sprawdź w danych ramienia ten parametr!To bardzo ważne.Wkładka ma parametr zwany "podatność dynamiczna" i powinien być wpisany do specyfikacji wkładki np 15x10-6. Podatności wkładek są różne. I tak wkładki z przedziału 5-10 to wkładki mało podatne , przeznaczone do ramion o masie efektywnej powyżej 30 gram dla "5" Dla "10" mozna już zastosować ramię duzo lżejsze o masie zaczynajace się od ok18 gram. Wkładki z przedziału 11-15 to wkładki średnio podatne (choć 15 to już wkładka o wysokiej podatnosci)przeznaczone do ramion o masie z przedziału 9-18 gram. Wkładki do lekkich ramion to wkładki o podatności powyżej "15" Zdecydowanie wkładki typu MM są wkładkami o wysokiej podatności przeznaczone do lekkich ramion. Wkładki Mc są zdecydowanie "twardsze " i najczęściej z przedziału 10-15.Wszystkie te wartości są podane w przybliżeniu i mogą się różnić w zależności od polączenia różnych wkładek i ramion Napisałem to abyś mniej więcej wiedział gdzie zacząć szukać aby nie popełnić błędu! A dla czego o tym piszę? Bo wkładka /ramię musi mieć rezonans mieszczący się w przedziale 8-12 Hz.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Hmm,

Poczytaj o samym ustawianiu wkładki, natomiast nie wydawaj już więcej na ten zestaw. Masz fajną wierzę hi-fi, ale niestety nie odda potencjału płyt winylowych. Potraktuj to bez większego zaangażowania. Masz gramofon, ustaw go dobrze i używaj.

Z igły sferycznej przesiadłeś się na ... igłę sferyczną.

Cicho - i będzie ciszej niż z sedesa. Poziom wyjsciowy z wkładki jest niski a wzmocnienie preampa małe i nie da poziomu 2V jakie jest ze żródła cyfrowego.

Możesz spróbować Art-DJ preamp. Może będzie lepiej ale gwarancji nie ma. Ma za to regulację wzmocnienia.

Nie wydawaj dużo na ten set bo to wyrzucone pieniądze. Pobaw się, jak się spodoba to tego Reloopa oddaj dziecku do bajek a sobie spraw normalny.

Przeczytaj wątek FAQ. Jest przyklejony na górze zakładki.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ROCHO, z przedwzmacniaczy w założonej kwocie , rzecz jasna używane, to choćby taki ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Audiofiliski to on raczej nie jest , ale gra przyjemnie ;)

Może być ten ART dj pre II , co o nim prawi Ahaja, bardzo poprawny w swojej cenie. Może coś używanego z Pro-ject , ale wersja SE, mieści się w budżecie.

Z wkładek , to tego Reloopa to zapoda sobie ORTOFON 2Mred, bardzo bezpieczna wkładka. Z tym ramieniem w Reloopie , to nie ma co pchać pieniędzy w jakieś super wkładki.

Myslę, że nawet podstawowa Audio-Technica AT-95 E będzie przyzwocie grała .

robiz

<br />Po prostu nie powaliła mnie ta magia winyla. A może subwoofer z kina domowego podłączyć ?<br />

powiem Ci, jszcze dla poprawienia humoru, że od podobnego Reloop'ka ja tez zaczynałem ,za pre " robiło " jakieś spr-6 MONACOR i też nie grało. Tak więc nie dziwi mnie to ,że jesteś zawiedziony. Ale jak to mówią , " twardym trzeba być nie miętkim ". kombinuj i dalej ;)

robiz

Ukryta Zawartość

Właściwie wszystko już powiedziano. Jeśli chcesz zwiekszyc poziom sygnału z gramofonu to wyłącznie pre z regulowanym wyjściem, albo poszukaj wkładki o wysokim poziomie wyjściowym. Pamiętaj że wkładka musi co najmniej 30 godzin pograć zanim otworzy pełnię dźwięku. Na początku może być sucho i cienko :-) W założonym budżecie 2M jest dobrą wkładką.

W.

• Redaktorzy

Co do wkładki: ma wysoki poziom wyjściowy 5 mv, powinna zagrać wystarczająco głośno z każdym przedwzmacniaczem typu MM. Ale rekomendowany nacisk jest bardzo wysoki (3-5 g), właściwy dla wkładek DJ-ockich. Duża rozpiętość w rekomendowanym nacisku świadczy też o raczej małej podatności na niuans muzyczny :-) W dodatku to katownia dla płyt, nacisk do 5 gramów, ło matkoboska. Jednak jest jeszcze kwestia masy efektywnej tego ramienia: skoro zarekomendowano ci wkładkę Reloopa o takim nacisku, to może ono ma bardzo wysoką masę efektywną i wymaga wkładek o twardym zawieszeniu? Sprawdziłem w sieci, jeśli ta wkładka jest odpowiednikiem Ortofona Concorde Pro S Black, to ma podatność 7 (europejskie), czyli zdecydowanie niską. Nie udało mi się znaleźć wartości masy ramienia, ale można pośrednio wnioskować, że wkładki o podatności bardziej typowej nie będą z nim właściwie pracować.

Z cd sprawa jest prosta - wkładasz, włączasz i gra, przeważenie całkiem poprawnie. Z winylem sprawa jest złożona, trzeba trochę pokombinować, żeby zagrało, cierpliwość też wskazana - mi to zajęło ok. 1,5 roku (wymiana gramofonu, wkładek, przedwzmacniaczy i innych wynalazków), ale jak już zagra to sama przyjemność.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Myślę, że ROCHO może nie prędko spotkać prawdziwa przyjemność ze słuchania vinylu. Chyba, że na poziomie excelowskim, ale jeśli tak by było to obecnie nie czepiał by się, że coś w dźwięku jest nie tak. Czyli nie jest to euforyczny powrót do czarnego krążka ale szukanie lepszego dźwięku. Lepszego od cyfrowego z obecnego odtwarzacza. O ile magia przy celebrze czarnej płyty może wystąpić to w dźwięku raczej możemy już jej nie spotkać w tym przypadku. Będzie lepiej, trochę lepiej a na końcu dowiesz się, że musisz wymienić cały sprzęt. Bo nie wyobrażam sobie byś miał kupować do Pianocrafta (fajnego skądinąd) pre gramofonowe za 1500 zł. No i wkładkę za drugie tyle, ale to nie do tego gramofonu a więc w gramofon trzeba by włożyć jakieś pieniądze nie małe, najlepiej 1.5 x koszt zakupu pianocrafta. I już. Jest szansa, że zagra. Nie przemawia przeze mnie złośliwy cynizm tylko zastanów się czy warto w to wchodzić na poważnie. Jakieś koszty już były a za chwilę następne, które tak na prawdę mogą (no fakt, nie muszą) nie spowodować progresu. Takie moje zdanie.

Problem polega na tym że w tym zestawie nic nie pasuje do siebie. No i w związku z tym zrodził się problem co dalej? Prawda jest taka że nawet jako takie dopasowanie sprzętu do istniejącego już gramofonu w zasadzie nie wiele już wniesie. Coś tam odsłuchowo pewnie będzie lepiej ale gaci to nie zerwie nigdy.

Powiem tak: ponieważ gramofon zostaje (niestety) to jedynie można teraz kombinować z wkładkami i preampem. Sama wieża jest jako sprzęcik domowy OK ale całkowicie nie nadaje się do zestawu z dobrym gramofonem.

Jednakże jeśli przy wymianie wkładek jak i preampów nie uda Ci się uzyskać zadowalającego efektu brzmieniowego to zrezygnuj z pomysłu słuchania winyli na tym zbudowanym torze audio.

Przychylam się do opinii kolegi GratefullDe. Nie jest naszym zadanie odwiedzenie Cibie od tego pomysłu ale sprowadzenie Ciebie na właściwy tor tak aby ominąć błędy, które myśmy popełnili na początku. Musisz być cierpliwy i nic na siłę.

Trzymamy kciuki. Bo reszta zależy już tylko od Ciebie.

Wysłuchaj opinii co do preampów i wkładek - może coś trafi się rozsądnego i dobrego.

PJ ma 32dB (!) wzmocnienia ... czyli wzmacnia sygnał z wkładki MM 39.8 krotnie. Wyjściowo wówczas jest około 0.16V ...

Jest to związane z zaawansowaną budową tego ... urządzenia.

Nawet zapakowanie DJ szczura (Shure M44) z Vout= 9.5mV da na wyjściu 0.378V

Pamiętać należy ze jeśli zerżniesz płytę igłą sferyczną z naciskiem 3-5g to tylko na takiej igle ona potem jakoś zagra. Jak zapakujesz później wkładkę z ostrym szlifem to usłyszysz zniekształcenia - zużyta płyta.

Należy mieć tego świadomość.

Standardowe pre MM ma 40dB czyli wzmacnia 100 krotnie sygnał wejściowy. Czyli w tym przypadku (wkładka z Vout=5mV) byłoby to 0.5V.

Poza tym: jest dużo wydań płyt miernie zarejestrowanych. Szczególnie nowszych. Znakomicie lepiej wypadają nagrania wydawane przed 80 rokiem. Czyli należy kupować używane.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

He,he:) Teraz ja poprę @Gratefulla a'propos Pianocrafta. Mam takie cóś ( 600 ileś) * w sypialni. Do tego jest podłączony jakiś Kenwood(!), który zazwyczaj służy mi do mycia płyt. I - wiecie co? Są dni, kiedy wolę słuchać właśnie w sypialni.

* nie pytajcie o symbol; ja nawet swojego nr tel nie pamiętam, choć jest ten sam od piętnastu lat:)

A propos "oczywistych" idiotyzmów w naszym hobby. Mam w UK kolegę, który na RELOOP'ie takim identycznym z Technicsem grał DENON'em 103 i brzmienie wcale nie wykazywało drastycznych niedostatków.

Takie cuda to tylko w analogu :-)

W.

He,he:) Teraz ja poprę @Gratefulla a'propos Pianocrafta. Mam takie cóś ( 600 ileś) * w sypialni. Do tego jest podłączony jakiś Kenwood(!), który zazwyczaj służy mi do mycia płyt. I - wiecie co? Są dni, kiedy wolę słuchać właśnie w sypialni.

* nie pytajcie o symbol; ja nawet swojego nr tel nie pamiętam, choć jest ten sam od piętnastu lat:)

Cuda Panie , normalnie cuda ;)

O tym buceniu to bucało w sieci jakis czas temu. Ino jednym bucało barzej a innym letko mniej lub wcale :)

robiz

Mnie letko, choć moja kobita i tak nie słyszy, że cokolwiek bucy. Twierdzi, że mam omamy, majaki, fantomy i przywidzenia:). To, że cuda się wydziwiają - to fakt. Trzeba by przenieść do zakładki "kościelnych", czy jak, kruca bomba?:))

Mnie letko, choć moja kobita i tak nie słyszy, że cokolwiek bucy.

A jakże Jacuniu niewiasta ma słyszeć że buczy, kiedy sama wciąż buczy? :-) Ot efekt maskowania :-)

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.