Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze przyzwoitego CD

watas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu po raz pierwszy jako pytający, choć nie raz forum przysłużyło mi się gdy miałęm kłopot przy wyborze sprzętu. Tym razem stoje przed wyborem CD bo czas nadszedł na zmiany. W tej chwili posiadam Amplituner Yamahy RX... z Blu-ray Panasonica DB.., ktory służy głównie do oglądania filmów (amplituner, poza filmami służy do słuchania radia).

Teraz jednak przyszedł czas na skożystania z własnej fonoteki (rock, klasyka) i przyszło mi do głowy, że szkoda Bluray-a i siebie samego :-), na kożystanie, z tego sprzętu. Na razie próbuje kupić przyzwoity CD na własne, niewygórowane potrzeby. Znalazłem na alledrogo (po uprzednim przestudiowaniu forum) CD, które by mnie interesowały. Tak więc mam do wyboru:

1. DENON DCD-1015 Alpha

2. Yamaha CDX-596 PRO BIT

3. NAD C 521BEE

Wszystkie leżą w przedziale cenowym do zaakceptowania tj. ~400zł. Proszę jednak o poradę, który byście polecili, a jeśli nie te to co innego. Ja skłaniam się ku DENONOWI, ale prosił bym o opinie. Do CD w przyszłości, chcę dokupić solidny wzmacniacz stereo możeliwe, że też DENON. Na razie spróbuje słuchać, na tym co mam.

Pozdrawiam

watas

https://www.audiostereo.pl/topic/112221-pomoc-w-wyborze-przyzwoitego-cd/

Do tego amplitunera możesz kupić dowolny CD np. Yamahy za 70 zł żeby Ci pasował stylistycznie i tyle. Inwestycja w lepszy sprzęt mija się z celem. Rożnicy i tak nie usłyszysz bo ten amplituner jest dobry do kina domowego, a do stereo się po prostu nie nadaje - gra bo gra.

No tak tylko widze, że czytanie ze zrozumieniem jest wam obce. Może jeszcze raz przeczytacie pytanie, tym razem doklładnie. Sprzęt, który tu opisałem w tej chwili posiadam właśnie jako kino domowe. W takim celu został zakupiony. Zamierzam CD podłączyć chwilowo, i rozejrzeć się za dobrym wzmacniaczem stereo. Widze, że sami audiofile na forum i znawcy tematu. Nie można po prostu udzielić prostej odpowiedzi tylko krytykować. Normlanie dizęki wielkie za pomoc

Teoretycznie wszystkie te modele są średnie więc sam z siebie raczej bym ich nikomu nie polecił, ale ... i tak będą przecież lepsze niż ten amplituner ! Więc nie ma co wybrzydzać, można brać dowolny z nich.

No tak tylko widze, że czytanie ze zrozumieniem jest wam obce. Może jeszcze raz przeczytacie pytanie, tym razem doklładnie. Sprzęt, który tu opisałem w tej chwili posiadam właśnie jako kino domowe. W takim celu został zakupiony. Zamierzam CD podłączyć chwilowo, i rozejrzeć się za dobrym wzmacniaczem stereo. Widze, że sami audiofile na forum i znawcy tematu. Nie można po prostu udzielić prostej odpowiedzi tylko krytykować. Normlanie dizęki wielkie za pomoc

Dobra, dobra, przepraszam:)

Jak chcesz chwilowo kupić CD to kup za te kilkadziesiąt zł na stałe i nie katuj Blureya.

Rozejrzyj się za normalnym, zdrowym wzmacniaczem stereo i go kup. Nawiasem mówiąc nic nie piszesz o kolumnach...

Na końcu podłączysz sobie tego CD-ka pod ten wzmacniacz, posłuchasz trochę, oswoisz się z dźwiękiem i jak Ci nie przypasi, to go opylisz za pięć dych i będziesz szukał innego.

Taką kolejność proponuję. Źródło dobiera się do wzmaka i kolumn, a nie odwrotnie.

Witam,

stawiam tu pierwsze kroki. Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej, głównie słucham baroku (ale nie tylko). Aktualnie odtwarzam płytki CD (i filmy) przez bluraya PanasonicDMP-BDT360 wzmocnionego tunerem Denon AVR -1910 na kolumnach Cantona. Lepiej żebym dokupił odtwarzacz CD chociaż średniej klasy? Czy nie ma szans zeby ten blurayek odtworzył mi jakąś SACD?

No właśnie zaczołem się rozglądać za jakimś wzmacniaczem stereo, strasznie tu tego dużo i ciężko się zdecydować, a nie chcę znów wydawac nie wiadomo ile. Generalnie mówiąć szukam :-).

Co do kolumn to mam już w domu kolumny arcus ts (80 Watt), taki spadek po starym sprzęcie. Idea jest taka by użyć ich w jakimś zestawie do sypialni, z tąd moje pierwsze pytanie o CD. Chciałem złożyć coś ambitniejszego niż kino domowe, które stoi w salonie ( i jednocześnie przestać męczyć bluray-a). Tak więc szukam CD, które wymieniłem w pierwszym poscie, wzmacniacza stereo (tutaj nie mam żadnych preferencji, jedyne co to na pewno coś używanego, ale powiedzmy z wyższej półki. Po lekturze forum skłaniam się ku Luxman-a albo Cambridge Audio.), na końcu gramofon i tu zupełnie nie mam pojęcia jak na razie, w którym kierunku iść.

Sypialnia ma niecałe 23m2, ale nie wykluczam, że sprzet trafi ostatecznie do salonu obok kina (też niecałe 25m2)

No właśnie zaczołem się rozglądać za jakimś wzmacniaczem stereo, strasznie tu tego dużo i ciężko się zdecydować, a nie chcę znów wydawac nie wiadomo ile. Generalnie mówiąć szukam :-).

Co do kolumn to mam już w domu kolumny arcus ts (80 Watt), taki spadek po starym sprzęcie. Idea jest taka by użyć ich w jakimś zestawie do sypialni, z tąd moje pierwsze pytanie o CD. Chciałem złożyć coś ambitniejszego niż kino domowe, które stoi w salonie ( i jednocześnie przestać męczyć bluray-a). Tak więc szukam CD, które wymieniłem w pierwszym poscie, wzmacniacza stereo (tutaj nie mam żadnych preferencji, jedyne co to na pewno coś używanego, ale powiedzmy z wyższej półki. Po lekturze forum skłaniam się ku Luxman-a albo Cambridge Audio.), na końcu gramofon i tu zupełnie nie mam pojęcia jak na razie, w którym kierunku iść.

Sypialnia ma niecałe 23m2, ale nie wykluczam, że sprzet trafi ostatecznie do salonu obok kina (też niecałe 25m2)

Arcus TS ma chyba ze sto modeli - podaj dokładnie które to kolumny. Miałem kilka i rozpiętość w dźwięku jest bardzo duża. Niektóre grają jasno, a zarazem bardzo cienkim basem, trzeba odpowiedni wzmacniacz np. starszy NAD a nie Rotel. Tak czy siak, za parę stówek kupisz wzmacniacz Cambridge Audio, NAD, Yamaha itp. Jest w czym przebierać, a do sypialni będzie jak znalazł.

Bo?

Też tak uważam. W tych amplitunerach jest kiepawy tor analogowy - lepiej podłączyć optykiem tani CD niż droższy chinchami. Wykorzystując wewnętrzny cyfrowy przetwornik amplituner "ożywa", jest dynamiczniejszy. Po analogu niestety wieczna buła.

Arcus TS ma chyba ze sto modeli - podaj dokładnie które to kolumny. Miałem kilka i rozpiętość w dźwięku jest bardzo duża. Niektóre grają jasno, a zarazem bardzo cienkim basem, trzeba odpowiedni wzmacniacz np. starszy NAD a nie Rotel. Tak czy siak, za parę stówek kupisz wzmacniacz Cambridge Audio, NAD, Yamaha itp. Jest w czym przebierać, a do sypialni będzie jak znalazł.

Arcus ts-450. No chyba, że nie nadają się zupełnie do "lepszego sprzętu" i też trzeb aby je wymienić. Na chwilę obecną jednak chciał bym tego uniknąć.

Też tak uważam. W tych amplitunerach jest kiepawy tor analogowy - lepiej podłączyć optykiem tani CD niż droższy chinchami. Wykorzystując wewnętrzny cyfrowy przetwornik amplituner "ożywa", jest dynamiczniejszy. Po analogu niestety wieczna buła.

Jak podlaczasz bulowate CD to i jest bula. Wogole ten amplituner to jedna wielka bula. To nigdy nie zagra w stereo.

?👈

Arcus ts-450. No chyba, że nie nadają się zupełnie do "lepszego sprzętu" i też trzeb aby je wymienić. Na chwilę obecną jednak chciał bym tego uniknąć.

Kolumny na głośnikach SEAS, ITT i VIFA. Dobre trio, ale to paczki w typie akustycznego, szczegółowego brzmienia, z lekko jedynie zaznaczonym basem (pomimo całkiem słusznego niskotonowca). Mam prośbę: podłącz je na próbę do tego amplitunera, powyłączaj wszystkie tryby DSP i inne pierdoły efektowe, poustawiaj basy i wysokie na zero i posłuchaj jak to gra. Jak Cię takie granie zadowala, to ze wzmacniaczem będzie 10 razy lepiej i kolumny się sprawdzą. Jak dźwięk jednak Ci nie pasuje, zaraz napisz.

Z tym zaraz to nie takie proste bo aktualnie jestem po za domem na dłuższą chwile i przynajmniej do przyszłego miesiąca nie będe w stanie tego zrobić.

Kolumny miałem podłączone wcześnije do starej Unitry z tunerem FM (tej samej firmy), ale teraz to już modelu nie pamietam tuner się spalił (nawet gdzieś chyba jeszcze mam zgliszcza w domu), tuner sprzedałem, a zostawiłem głośniki, które bardzo mi odpowiadały. Chciaż nie wiem czy można je na takiej podstawie ocenić.

podlaczajac zrodlo do wejsc cyfrowych nadal korzystamy z toru analogowego ampli. Jedyna roznica to sygnal analogowy, ktory w tym przypadku pojdzie do pre z wewnetrznego DAC a nie z wyjscia analogowego CD.

Tak czy inaczej lepiej dalej grac z BD (coax lub analog - wybrac lepsze) i odkladac kase na wzmak + zrodlo

Z tym zaraz to nie takie proste bo aktualnie jestem po za domem na dłuższą chwile i przynajmniej do przyszłego miesiąca nie będe w stanie tego zrobić.

Kolumny miałem podłączone wcześnije do starej Unitry z tunerem FM (tej samej firmy), ale teraz to już modelu nie pamietam tuner się spalił (nawet gdzieś chyba jeszcze mam zgliszcza w domu), tuner sprzedałem, a zostawiłem głośniki, które bardzo mi odpowiadały. Chciaż nie wiem czy można je na takiej podstawie ocenić.

Wróć spokojnie do domu i nie napalaj się na jakieś zakupy. Nie ma pośpiechu. Podłącz, posłuchaj, napisz - coś wymyślimy.

podlaczajac zrodlo do wejsc cyfrowych nadal korzystamy z toru analogowego ampli. Jedyna roznica to sygnal analogowy, ktory w tym przypadku pojdzie do pre z wewnetrznego DAC a nie z wyjscia analogowego CD.

Tak czy inaczej lepiej dalej grac z BD (coax lub analog - wybrac lepsze) i odkladac kase na wzmak + zrodlo

Ja tam kiedyś bawiłem się tymi kablami i co by nie podłączyć (gówniany czy porządny CD) po analogu to była kicha. Po optyku lepiej - na miare swoich możliwości.

Wnioskuje, że kolega nie chce użytkować swojego odtwarzacza BD do innych płyt jak Bluray, pewnie szkoda mu lasera.

Wnioskuje, że kolega nie chce użytkować swojego odtwarzacza BD do innych płyt jak Bluray, pewnie szkoda mu lasera.

Dobrze wniosujesz, wychodząc z założenia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do d..py. Postanowiłem złożyć sobie coś wyłącznie do słuchania muzyki. Jak już słucham to niech to będzie przynajmniej przyzwoite, bluray niestety nie daje rady, no i jak napisałeś szkoda mi go trochę.

Jak radziś po powrocie do domu podłącze go amplitunera i zobaczę jak brzmi. Bez pospiechu jak radzisz. Wracając jednak do mojego pytania, bo też nie wiem ostatecznie, czy Denon DCD-1015 Alpha dla moich potrzeb za 320zł jest dobrym dilem, czy jednak też poczekać z tym zakupem?

Nie wiem jakie są Twoje potrzeby. Na serio to nawet Ty jeszcze nie wiesz.

Na razie poczekaj bo może się zdarzyć, że nie za 320, a za 32 zł kupisz CD-ka który Ci wystarczy.

Chodziło mi raczej o to, czy CD Danona jest warty tej ceny, czy jednak za cenę podobna uda się kupić już coś lepszego. Różnice jednak moga być na tyle niewyczówalne, dla zwykłego śmiertelinika, że szkoda zachodu. Więc 320 zł za denona to dobry interes, czy za sprzęt z tej jakości to zdecydowanie źle zainwestowane pieniądze i da się kupić coś lepszego, nie koniecznie Denona.

A tak z ciekawości, jaki cd da się kupić za 32zł ;-) - działający

He, he! Na upartego da się:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He, he! Na upartego da się:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No jestem troche w szoku szczerze mówiąc, nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tyle tego da sie znaleść.

Jeszcze mam jedno takie pytanie, jak jest z możliwością wymiany lasera w razie awarji w denonach (DCD-1015), są dostępne na rynku jeszcze orginały czy już trzeba celować w jakieś zamienniki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laser to KSS240A - nowy do dorwania za 40 zł (chiński, ale podziała).

no właśnie w tym później problem bo zadziała na pewno tylko czy zadziała na odpowiednim poziomie. Bo po co kupić CD, który jest powiedzmy z "wyższej półki" jeśli za chwile będzie grał jak ten za 32zł :-). No chyba, że laser ma tak niski wpływ na dzwięk, że dla zwykłego śmiertenika (jak ja), a nie ucha audiofila jest nie do rozpoznania :-).

Gość

(Konto usunięte)

No chyba, że laser ma tak niski wpływ na dzwięk, że dla zwykłego śmiertenika (jak ja), a nie ucha audiofila jest nie do rozpoznania :-).

naczytałeś się głupot na temat laserów i prezentujesz tu jakieś na ten temat fobie :) lasery to tylko lasery, są bo są i fajnie jak ponoć działają, ale żeby miały wpływ na dźwięk, to już przesada.

naczytałeś się głupot na temat laserów i prezentujesz tu jakieś na ten temat fobie :) lasery to tylko lasery, są bo są i fajnie jak ponoć działają, ale żeby miały wpływ na dźwięk, to już przesada.

Źle mnie zrozumiałeś (ja też, nie jasno to napisałem). Nie twierdzę, że laser ma ogromny wpływ na dzwięk. Nie znam się na tym i raczej nie mam tak wyczulonego słuchu żeby samemu to stwierdzić. Chciałęm się natomiast dowiedzieć jak to wygląda.

Tak, nawet tasma przy laserze ma wplyw.

Pewnie teraz odezwa się audiofile, że nawet "guzik power" ma wpływ, tylko ile osób jest w stanie usłyszeć różnicę :-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.