Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o układ LT1210

moltos

Rekomendowane odpowiedzi

Kto będzie wiedział czy para komplementarna na wyjściu układu LT1210 pracuje w czystej klasie B czy AB? W nocie aplikacyjnej supply current podają typowo 35mA ale to jeszcze nie dowód na to, że stopień wyjściowy nie pracuje w klasie B, zważywszy że jest to układ dedykowany do telekomunikacji a nie do audio.

Ja akurat używam już tych kostek od ośmiu lat ale jako wzmacniacz słuchawkowy. I tu sprawdza się doskonale ze względu na małą impedancję wyjściową. Mam Sennheisery HD 595. Ale chcę spróbować wykorzystać go jako pre liniowe. Końcówka mocy, którą ma sterować ma dość surowe wymagania tj. małą impedancję wejściową (15kOhm) i spore napięcie wejściowe 1,5V. Pasywka lub bufor odpada również z tego względu, że używam też przedwzmacniaczy gramofonowych i żaden z nich nie daje większego sygnału niż 0,4V. Więc trzeba mi ze 12db wzmocnienia. Wyliczyłem, że przy w/w parametrach wejścia końcówki mocy prąd wyjściowy układu LT1210 wyniesie ok. 0,1 mA a więc bardzo dużo poniżej nominalnych możliwości tego układu. Ale rzecz jest w tym czy dla takich obciążeń np. 15kOhm układ nie wnosi dużych zniekształceń. I stąd moje pytanie. Bo gdyby się okazało, że para komplementarna na wyjściu LT1210 pracuje z prądem spoczynkowym np. 5mA to układ z obciążeniem 15kOhm pracowałby zawsze w klasie A a to jest chyba marzenie większości audiofilów. Ale to tylko domysły. Spotkałem się w przeszłości ze wzmacniaczami gdzie tranzystory wyjściowe pracowały w czystej klasie B a więc bez prądu spoczynkowego i stąd moje obawy.

Ale ten wzmacniacz słuchawkowy mam już w przedwzmacniaczu. Wystarczyłoby zmienić rezystor w sprzężeniu zwrotnym na większy i tak naprawdę to koniec przeróbek. Nie będzie mi się podobał w nowej roli to zostanie z powrotem jako wzmacniacz słuchawkowy. Zrobiłem już kilka pre na operacyjnych, miałem Rotela na OP275 ale to nie to. Ostatni mój wyrób był na tranzystorach bez pętli sprzężenia zwrotnego ale grał za bardzo średnicą. Po dłuższym słuchaniu męczył. Chodził mi pogłowie Treshold NS10 ale nie wiadomo, który schemat w sieci to oryginał. Może lampa, mam kilka lamp 6N1P ale każda z innej serii a nie chce żeby się okazało, że lewy kanał gra inaczej od prawego. Z drugiej strony mam trochę części i nie chcę się narażać na dodatkowe wydatki bez gwarancji, że da to pozytywne wyniki.

A gdzie je można kupić w Polsce ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Niestety układ LT1210 u mnie nie sprawdził się w roli pre. Tego się nie dało słuchać. Było jakieś wycofanie średnicy. Ogólny chaos. Wróciłem do moich tranzystorów a LT1210 robi z powrotem jako słuchawkowiec. I tu gra naprawdę dobrze. Jednak musi mieć obciążenie rzędu kilkudziesięciu ohmów i tyle. Przed chwilą ponownie zmontowałem przedwzmacniacz po staremu. No ale takie jest DIY.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.