Skocz do zawartości
IGNORED

tweeter do KEF R900 (serwis)

don111

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, jeśli ktoś rozbierał podobny głośnik i mógłby się podjąć naprawy, to proszę o informację.

Chodzi o sam tweeter. W serwisie można kupić cały głośnik coaxial (średniowysokotonowy) i tak zrobię, ale stary tweeter chciałbym uratować.

Tak to mniej więcej wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem co się stało, to nie była moja robota. Uszkodzenie nie mechaniczne, głośnik wygląda na nietknięty. Podłączony osobno (poza zwrotnicą) też nie gra.

W serwisie pytałem - oni nie rozbierają w ogóle tego głośnika, tylko wymieniają i to w dodatku cały ten coaxialny głośnik. Trochę to dziwne bo tweeter bez problemu jest demontowalny.

Ciężko tweeter rozebrać, żeby się do cewki dostać, bo podobno klejony ten cały plastik jest. Zresztą jak ja się dostanę to sam nic i tak nie zrobię, dlatego szukam fachowca, najlepiej takiego, który już miał styczność z tym głośnikiem od nowej serii R lub Q (wydaje się że to taki sam sposób mocowania, być może nawet ten sam głośnik wysokotonowy).

Oznaczenie całego głośnika (mid + tweeter) to SP1632 4ohm.

don sprawdzales czy obieg zamyka sie na wyprowadzeniach? troche trza podchodzic od d..y strony. rozbiorka to ostatecznosc. ja nameczylem sie z jetem do elaca (800pln za szt.). wszystko jest w takich glosnikach cholernie delikatne i do tego neodym strasznie silny ze latwo cos spieprzyc. serwisy tego nie robia bo za duze ryzyko i wola wcisnac calosc. jak ci ktoras cewka poszla to nie dokupisz po zawodach/ lepiej jak caly nie chodzi bo pewnie tam sa dwie osobne . bylaby szansa na wyprowazenia tylko

Nie wiem co się stało, to nie była moja robota. Uszkodzenie nie mechaniczne, głośnik wygląda na nietknięty. Podłączony osobno (poza zwrotnicą) też nie gra.

W serwisie pytałem - oni nie rozbierają w ogóle tego głośnika, tylko wymieniają i to w dodatku cały ten coaxialny głośnik. Trochę to dziwne bo tweeter bez problemu jest demontowalny.

Ale co nie gra ?

Grał ?

Kolumny nowe ?

Wyciągałeś tego coaxiala ?

Bo jest do tego odpowiednia metoda żeby nie uszkodzić własnie drutów idących do tweetera .

Opiszę dokładniej. Kolumny nie są nowe i nie na gwarancji. Tweeter nie grał od początku. Dlatego rozbierałem kolumny i coaxiala w całości wyciągnąłem, następnie tweeter ze średnim rozdzieliłem. Trochę zabawy z tym było żeby w ogóle cholerstwo wyszło z obudowy i żeby przy tym nic nie uszkodzić.

Cała kolumna przeżyła wcześniej upadek w transporcie, obudowa obita. Sam średniotonowiec jest też uszkodzony, tzn. ma pęknięte chyba ze 3 żeberka u podstawy i odstaje w tym miejscu lekko, co z kolei wygina lekko pod kątem całą cewkę wprowadzając zniekształcenia.

Ale to akurat jest do zrobienia, wystarczy w sumie jeśli głośnik jest odpowiednią stroną włożony w kolumnę i gra OK (od strony pękniętych żeberek - na dół, wtedy ciężar docisku całego głośnika, dociska to miejsce pęknięć i to załatwia sprawę, oczywiście trzeba to jeszcze zabezpieczyć dodatkowo).

Wracając do tweetera - wygląda na nienaruszony z zewnątrz, kabelki również nie mają oznak przerwy. Zastanawiam się czy to uderzenie w transporcie mogło coś rozwalić w tweeterze, ale raczej trudno mi to sobie wyobrazić na logikę.

Koszt całego coaxiala to 700zł, tragedii nie ma, ale ten głośnik też chciałbym uratować, byłby na zapas lub pod centralkę DIY do kina.

Najlepiej omomierz i zmierzyć .

Jak nie masz to podłącz go przez kondensator z 1uF do wzmacniacza .

Nie wiem z jakiej wysokości musiały pierdyknąć żeby urwać taki głośnik :/

Możliwe że od uderzenia tak się coś przestawiło że napiera na cewkę tweetera blokując go .

Koszt całego coaxiala to 700zł, tragedii nie ma

Gdzie ?

Faktycznie koszt nie jest duży :)

Ja musiałem w swoich IQ90 rozebrać UniQ z powodu uderzenia całym głośnikeim o stół w czasie przeróbek. Po uderzeniu piszczałka grała strasznie dużą ilością sopranu- aż głowa bolała. Po rozebraniu okazało się, że podaczs uderzenia musiało uciec cześć ferrofluidu. Na cewce było widać już ślady wysokiej temperatury z powodu zbyt małej ilości ferrofluidu (lekkie przebarwienia na odcinku gdzie pracowała na sucho). Możliwe, że u Ciebie mogło dojść do podobnej sytuacji ale cewkę już szlak trafił, ale bez pomiaru się nie obędzie.

Ja u siebie uzupełniłem ferrofluid i jest ok. Jeśli spliła się cewka to można wstawić coś za nią. Nie wiem jak w R900 ale do moich można było dostać tylko zamienniki na innym zawieszeniu (na szczęście nie musiałem wymieniać)

W serwisie Kef w pabianicach jak się dowiadywałem, można było ściągnąc samą piszczałkę do mojego UniQ i kosztował 140,- + ewentualny transport z anglii. Ale u Ciebie warto wymienić cały skoro obudowa jest popękana.

Ja u siebie uzupełniłem ferrofluid i jest ok

Jeśli spliła się cewka to można wstawić coś za nią

Nie wiem jak w R900 ale do moich można było dostać tylko zamienniki na innym zawieszeniu (na szczęście nie musiałem wymieniać)

Po takich operacjach będzie to całkiem inny tweeter a chyba nie o to chodzi w kolumnach tej klasy co R900

Po takich operacjach będzie to całkiem inny tweeter a chyba nie o to chodzi w kolumnach tej klasy co R900

Opisałem to aby przedstawić możliwości i swoje perypetie. Nie zalecam wstawienia zamiennej cewki- napisałem, że do moich były dostępne tylko zamienniki- może do R900 idzie dostać oryginalne cewki, było by to najtańsze jeśli ktoś potrafi wymienić.

Zaś jeśli chodzi o ten przypadek to specjalnie napisałem:

W serwisie Kef w pabianicach jak się dowiadywałem, można było ściągnąc samą piszczałkę do mojego UniQ i kosztowała 140,- + ewentualny transport z anglii. Ale u Ciebie warto wymienić cały skoro obudowa jest popękana.

Niestety nawet wstawienie oryginalnej cewki czy nawet nowego coaxa niekoniecznie doprowadzi takie kolumny do ich 100% możliwości .

Pominę już samo złożenie - wymiane cewki to nawet całe głośniki pochodzą z różnych partii produkcyjnych i tu już mogą wystąpić znaczne różnice .

Trzeba by to było po montażu pomierzyć .

Dzięki za informacje.

Na moim tweeterze nie widać od zewnątrz nic a dostać się do środka ciężko, podobno to jest klejone, całość. Sam nie będę raczej kombinował, tylko spróbuję się skontaktować z osobą, na którą dał namiar HQ150. Cały coaxial jest do zdobycia w Polpak, aktualnie oni mają serwis Kefa. Ale tweetera samego nie idzie już kupić, jak również nie zajmą się jego naprawą, już pytałem.

Podłączałem także sam tweeter do wzmacniacza (po obcięciu pasma <2khz) i nie wydawał żadnego dźwięku, zero. Jest sens dzwonić po sąsiadach o miernik ?

Co pomierzyć oprócz sprawdzenia przerwy w obwodzie, opór ?

Moje pytanie bardzo niegodne działu DIY :)

Podłączałem także sam tweeter do wzmacniacza (po obcięciu pasma <2khz)

W ten sposób mogłeś go dobić .

i nie wydawał żadnego dźwięku, zero. Jest sens dzwonić po sąsiadach o miernik ?

Z ciekawości możesz zmierzyć rezystancję czy jest cewka uwalona czy co innego go boli - mechanicznie

Użytkownik don111 dnia 24.06.2014 - 20:22 napisał

Podłączałem także sam tweeter do wzmacniacza (po obcięciu pasma <2khz)

W ten sposób mogłeś go dobić .

Podłączałem na zerowej głośności i potem delikatnie w górę.

Z ciekawości możesz zmierzyć rezystancję czy jest cewka uwalona czy co innego go boli - mechanicznie

Kurcze nie wiem czy to będzie wiarygodne, znalazłem taki stary ruski miernik.

Volty w bateriach dobrze mierzy, rezystancje - nie wiem :)

Więc tak, po ustawieniu na pomiar prądu stałego, po zmierzeniu rezystancji na końcówkach odlutowanego kabla od tweetera - przy zakresie na kiloomach wskazówka nie drga, dalej jest znaczek M (mega ohm ?? bo mili to powinno być małe m, choć to ruski miernik więc nie wiem) i wtedy bardzo minimalnie wskazówka rusza w górę.

Po zmierzeniu z miejsc, tam gdzie wystają z boku te krótki odcinki kabla, zero reakcji miernika.

P1260332a.jpg

kurcze don wez ty zainwestuj w zwykly miernik na alle za te 5-10pln. + 7pln wysyl;ka byle z buzzerem. przeciez to grosze . ja na takich lece od lat i spokojnie w diy wystarczaja. przyda ci sie na potem. bzdura jest wydawac na wypasy po 2 stowy. chocby taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miernik właśnie tego typu miałem, ale jak na złość - jak potrzebny to gdzieś go wcięło.

Dobra - już wiem wszystko, kupiłem drugi na miejscu za 3 dychy - DT-9205A.

Pomiary zrobione - ani na końcówkach kabla ani na tych krótkich odcinkach z boku tweetera - przejścia brak. Dla porównania zmierzyłem średniotonowy - przejście oczywiście jest i pokazuje rezystancję 4,1ohm.

czyli cewka. jak nie jest przysmolona to szansa ze przy wyjsciu sie urwala lub przepalila. mozna sprobowac delikatnie odwinac jeden splot i z niego wyprowadzic. za kiepskich czasow tak robilem z wysokonowcami i gralo. przy tylu zwojach jeden nie zrobi roznicy , z reszta i tak cewka do wymiany a identycznej bardzo ciezko zdobyc.

• 3 tygodnie później...

Ok, głośnik już zrobiony (fachowiec z polecenia HQ150 - dzięki), tylko pasowałoby jeszcze sprawdzić zwrotnicę - czy wszystko jest ok. W sensie czy to nie zwrotnica spowodowała to wcześniejsze uszkodzenie głośnika np przepuszczając za dużo prądu. Obawy mam bo zwrotnica oderwała się w środku od ścianki i teraz po dokładniejszym zbadaniu na płytce jest lekkie pęknięcie. W jaki sposób to sprawdzić, coś pomierzyć konkretnie między jakimiś lutami czy innymi punktami ? Jeśli tak to prosiłbym o dokładniejsze wytłumaczenie.

Ok, głośnik już zrobiony (fachowiec z polecenia HQ150 - dzięki), tylko pasowałoby jeszcze sprawdzić zwrotnicę - czy wszystko jest ok. W sensie czy to nie zwrotnica spowodowała to wcześniejsze uszkodzenie głośnika np przepuszczając za dużo prądu. Obawy mam bo zwrotnica oderwała się w środku od ścianki i teraz po dokładniejszym zbadaniu na płytce jest lekkie pęknięcie. W jaki sposób to sprawdzić, coś pomierzyć konkretnie między jakimiś lutami czy innymi punktami ? Jeśli tak to prosiłbym o dokładniejsze wytłumaczenie.

kurcze don wez ty zainwestuj w zwykly miernik na alle za te 5-10pln. + 7pln wysyl;ka byle z buzzerem. przeciez to grosze .

I mierzysz ścieżki gdzie jest rysa - pęknięcie czy mają przejście w granicach 0 ohm .

Sprawdź też luty i rezystory . Na nich masz napisaną rezystancję .

Z wieżowca je rzucali ?

Te zwrotnice są tam tak zamocowane że nawet po zwykłym upadku nie miały prawa się oderwać .

• 2 tygodnie później...

Ok ze zwrotnicami wszystko było w porządku, kolumny poskładane i w końcu miałem czas żeby posłuchać, grają i to całkiem nieźle. Bas świetny, dynamiczny, zwarty, potężny wykop, ogólnie bardzo efektowne granie, ale chyba jednak spodziewałem się czegoś więcej, jak za kolumny grające podobnie do KEF Blade za 100k ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.