Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie 2RCA- 2RCA,odlegość i kabel

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić połączenie 2RCA-2RCA.Źródłem sygnału będzie wyjście słuchawkowe PC ,odbiornikiem jest wzmacniacz z wejściem 2RCA.Odległość miedzy źródłem sygnału i odbiornikiem to 40 metrów.W związku z tym mam pytanie, jakiego kabla użyć żeby zminimalizować ryzyko zakłóceń i zapewnić jak sygnał najlepszej jakości.W sprzedaży nie ma gotowych kabli 2RCA-2RCA na takie odległości.Czy kabel mikrofonowy będzie się nadawał.Jeśli tak to jaki??

Bardzo bym prosił o pomoc .Chodzi o połączenie na 40 metrów.Czy można na taka odległość łączyć cinchami??

Nie radzę. 2 metry to już dużo, a Ty chcesz 40?

Nie radzę. 2 metry to już dużo, a Ty chcesz 40?

To w jaki sposób zrobić połączenie na taka odległość żeby nie było zakłóceń?Z jednej i z drugiej strony muszą być wejścia na cinche.

Nie napisałeś czemu to ma służyć, ani jaka jakość jest potrzebna z drugiej strony?

Ma to służyć do nagłośnienia sali przy prezentacjach z projektora. Złącza 2RCA to przyłącza ścienne do której podłączam audio z PC. Z drugiej strony jest wejście 2RCA do wzmacniacza .Wzmacniacz zasila głośniki sufitowe.

Nie wiem jak mam określić jakość.Jakość dźwięku taka jak z głośników stereo przy PC lub z wieży stereo.

Ale rozumiem, że jeszcze tych przewodów w ścianie nie masz?

Wg mnie jeśli już analogowo na taką odległość to tylko symetrycznie, czyli w twoim przypadku symetryzator przy pc-cie i desymetryzator przy wzmacniaczu.

Ale najlepszym i najtańszym do tego celu rozwiązaniem będzie chyba radiowy transmiter audio, który można kupić już za parędziesiąt złotych.

Ale rozumiem, że jeszcze tych przewodów w ścianie nie masz?

Wg mnie jeśli już analogowo na taką odległość to tylko symetrycznie, czyli w twoim przypadku symetryzator przy pc-cie i desymetryzator przy wzmacniaczu.

Ale najlepszym i najtańszym do tego celu rozwiązaniem będzie chyba radiowy transmiter audio, który można kupić już za parędziesiąt złotych.

Transmiter audio , odpada.W grę wchodzi tylko połączenie kablem.Czyli jeśli połączę np kablem mikrofonowym 2 żyłowym to nie będzie dobrze działać?Symetrycznie tzn jakim przyłączem ,kablem mini jack -2XLR ,2 przyłącza XLR w ścianie i 2 wejscia XLR we wzmacniaczu.Tylko to połączenie kablem mini jack XLR troche dziwnie będzie wyglądać.

Kabel jack-xlr nic ci nie da. Musisz zrobić (kupić) aktywny symetryzator, ewentualnie symetryzator na transformatorze, ale to nie są tanie rzeczy. Podobnie tylko odwrotnie przed wzmacniaczem, chyba, że wzmacniacz będzie miał wejście symetryczne. Ale to jest takie gdybanie. Pojęcia nie mam jaki będzie poziom zakłóceń przy takiej długości. Może być i tak, że jakość cię zadowoli nawet przy twoim pierwotnym rozwiązaniu, czyli zwykłym przewodzie dwie żyły w ekranie.

Kabel jack-xlr nic ci nie da. Musisz zrobić (kupić) aktywny symetryzator, ewentualnie symetryzator na transformatorze, ale to nie są tanie rzeczy. Podobnie tylko odwrotnie przed wzmacniaczem, chyba, że wzmacniacz będzie miał wejście symetryczne. Ale to jest takie gdybanie. Pojęcia nie mam jaki będzie poziom zakłóceń przy takiej długości. Może być i tak, że jakość cię zadowoli nawet przy twoim pierwotnym rozwiązaniu, czyli zwykłym przewodzie dwie żyły w ekranie.

Wejscie XLR mam mikrofonowe.Moj wzmacniacz to ITC AUDIO,TI-120CT.Jakie to jest wejscie symetryczne?

Robiłem kiedyś takie nagłośnienie, PC, projektor, głośniki, jakieś 25m odległości dla kabla RCA i dawało radę:)). Przy założonej twojej jakości (głośniki w suficie) i dobrym kablu (jakiś dobry mikrofonowiec, profesjonalny) to 40m powinno dać radę :) Najlepiej byś pożyczył taki kabelek i spróbował...

Kilka lat temu przy nagłasnianiu jakichś konferencji korzystałem z gotowych kabli 2RCA-2RCA 15 i 25 metrów kupionych w sklepie elektronicznym. Nazwy tych kabli nie jestem w stanie sobie przypomnieć ale bliżej im było do chińszczyzny niż do drogich produktów. Podejrzewam, że były przypadki gdy musiałem łączyć te kable ale nie pamiętam aby był znaczący spadek jakości. Istotne było wtedy to, aby aby aktywne kolumny były zasilane z tej samej fazy co mikser (żeby nie było słychać brumienia) więc w pewnej odległości od kabla audio przeciągnięty był zasilający.

Jeśli masz możliwośc to spróbuj wykorzystać do tego połączenia skrętkę.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Kilka lat temu przy nagłasnianiu jakichś konferencji korzystałem z gotowych kabli 2RCA-2RCA 15 i 25 metrów kupionych w sklepie elektronicznym. Nazwy tych kabli nie jestem w stanie sobie przypomnieć ale bliżej im było do chińszczyzny niż do drogich produktów. Podejrzewam, że były przypadki gdy musiałem łączyć te kable ale nie pamiętam aby był znaczący spadek jakości. Istotne było wtedy to, aby aby aktywne kolumny były zasilane z tej samej fazy co mikser (żeby nie było słychać brumienia) więc w pewnej odległości od kabla audio przeciągnięty był zasilający.

Jeśli masz możliwośc to spróbuj wykorzystać do tego połączenia skrętkę.

Chętnie bym to puścił skrętką ale muszę z jednej strony zmieścić extender w puszce.Skrętką byłoby pewne że nie będzie żadnych zakłoceń?

Zaproponowałem skrętkę, bo jeśli masz do niej dostęp to jest to łatwy i szybki sposób na przekonanie się co warte jest takie połączenie. Ja będąc w w takiej sytuacji jak Ty na pewno bym coś takiego wypróbował.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

• 2 tygodnie później...

Możesz mi zaproponować taki symetryzator aktywny? Tylko jest problem bo ja bym chciał żeby on był schowany w puszcze o głębokości 6cm, w ścianie z jednej strony.

INA jest na allegro, DRV może ma ktoś w szpargałach, napisz w "potrzebuję"

No dobra a jakieś inne gotowe rozwiązanie np.Monacora lub innej znanej firmy tak żebym nie musiał bawić się w żadne lutowanie płytek.Istnieje coś takiego ??

Panowie ,poddaje się z tym połączeniem niesymetrycznym/symetrycznym.Potrzebuję teraz czegoś innego.Otóż ,szukam przełącznika ,routera audio na 2 lub więcej wejść liniowych i 1 wyjście liniowe.Chciałbym żeby sprzęt działał tak że przełącza sygnał na wyjście w momencie wykrycia sygnału czyli automatycznie lub jest możliwość manualnego przełączania źródła.Przy czym chciałbym żeby była możliwość wyprowadzenia przełączania ręcznego na odległość czyli np.przez port RS. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

Może znajdziesz coś tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.