Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz i B&W - proszę o pomoc

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem w archiwum, że macie już dosyć "nowych", ale proszę o wyrozumiałość dla mnie. Wszak sami też kiedyś zaczynaliście tę fascynację.

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem wieży Marantz połączonej z kolumnami podłogowymi B&W. Gra to tak pięknie, że... -no właśnie, zafascynowałem się i zakręciłem na dobre. Niestety, niewiele wiem o tym sprzęcie. Łażę po sieci już kolejny dzień i nie mogę znaleść żadnych danych technicznych nie mówiąc już o opisie niektórych funkcji.

Wieża składa się z nstp. komponentów:

Wzmacniacz: PM-40

CD-50

Tuner: SP-40L

deck: SD-315

Kolumny B&W V204

Wdzięczny będę za jakielowiek uwagi dotyczące tego zestawu. Jak ten sprzęt plasuje się na tle innych? czy może być cały sterowany pilotem (w każdym elemencie z tyłu są gniazda połączeniowe)? Co zrobić, by jeszcze piękniej zabrzmiał? (chociaż, czy to jeszcze możliwe:)

Wiem że dla Was to już starocie, ale wiem też,że kilku z Was słuchało i miało podobny sprzęt.

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.

Therion

https://www.audiostereo.pl/topic/11232-marantz-i-bw-prosz%C4%99-o-pomoc/

-->Therion, jak coś mogę Ci pożyczyć pilota od CD6000 ( w zasadzie każdy inny w RC5 podejdzie jeżeli obsługuje piloty ), a jakby co to pomogę przy przerabianiu cedeka ( zasilanie, stopień analogowy etc. )

oj faktycznie starocie, co nie znaczy że czegoś im brakuje. Jak Ci się tak podoba to teraz możesz poświęcić się zakładce "muzyka". A tak dla sportu zawsze coś można kabelkami pokombinować :)))

Wzmak nie ma zdalnego. Do CD wystarczy pilot od Marantza, Philipsa, Aury, czy starego Radmora. Wzmaka warto stuningować, wtedy nabiera skrzydeł, zwłaszcza jak gra z dobrymi kolumnami. Mogę pomóc. Dobra rada co do forum: kliknij ''o mnie'' paru użytkowników, zobacz co ludzie piszą i też coś napisz (klikasz ''mój profil'' i wpisujesz).

Jeżeli mowa o pilocie, to myslałem o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest sens sparawić to sobie?

Najbardziej jednak zależy mi na np. danych technicznych. Jak myślicie, gdzie tego szukać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pilot OK. Łączysz zwykłym czinczem (może być badziewny) pomarańczowe gniazdka ''remote cont.'' CDeka z tunerem i z dekiem i ma działać, jeżeli jest sprawne. Przyciski wyboru źródła na tym pilocie zmieniają również funkcje niektórych klawiszy, co oznacza że aby obsługiwać tuner musisz nacisnąć ''tuner'' mimo że i tak wzmaka musisz przełączyć idąc do niego z pieszą wizytą.

McGyver jesteą wielki. OK, kupuję ten pilot i podłączę jak napisałeś. Może wiesz jeszcze co oznacza napis FTS. Jest taki na pilocie CD, po wciśnięciu go na wyświetlaczu CD zaczyna mrugać taki sam symbol (FTS) ale nic więcej się nie dzieje

Favourite Tracks Selection, umożliwia w odtwarzaczu zapamiętanie zaprogramowanej kolejności nagrań dla bodajże 200 płyt, ale nie pamiętam jak się to robi. popróbuj, jak toto miałem to rozgryzłem w 10 minut, chyba się obsługuje z panelu. Dawno było,to CD to chyba 1991.

-> Therion

Mogę zrozumieć, że chcesz się dowiedzieć paru praktycznych rzeczy z zakresu obsługi, sterowania całości pilotem itp.

Ale do czego Tobie potrzebne dane techniczne??? Czy jak je poznasz, to sprzęt będzie lepiej grać? Albo, nie daj Boże, gorzej?

Jeżeli podoba się Tobie, jak gra, to ciesz się tym niezależnie od tego, co tam ma napisane w papierach. Tym bardziej, że bardzo często dane techniczne mają bardzo niewiele wspólnego z jakością dźwięku.

Pozdrawiam... Janusz

Janusz z Torunia

Ło Matko... Na razie daruję sobie te eksperymenty, ta funkcja raczej mi nie jest potrzebna. Mówisz że sprzęt może mieć tyle lat? Hmmmm.... Ale z drugiej strony czy to bardzo źle? Wydaje mi się, że ta wieża (w świetnym stanie zresztą ) niewiele ustępuje dzisiejszym nowym sprzętom. Może to coś jak perfumy - wciąż wchodzą nowe zapachy, ale są i takie, z których produkcji firmy nie zrezygnuja nigdy, bo to klasyka? Pytam bo nie wiem. Mam jednak wrażenie, że ten sprzęt oparł się upływowi czasu. Nawet tak długiego. I ostatnie pytanko. Wiem że ten Marantz to nie jest HI END (ani nigdy nie był) ale czy zalicza(ł) się do zestawów audiofilskich? A B&W? To dobre kolumny czy przeciętne?

Januszu, pisząc - dane techniczne - mam rownież na myśli np. moc wzmacniacza. Czy kupując od kogoś używane auto nie korci Cię zapytać - a ile silnik ma koni mechanicznych? Wiem że masz rację - jesteś zadowolony to się ciesz - ale jakoś tak zawsze ciekawy bylem takich rzeczy. A po za tym co np. jeżeli koledzy zapytają? ;)))) Żartuję. Mam jeszcze nadzieję że poprzedni właściciel odnajdzie jednak dokumenty tego sprzętu. Miło by było mieć chociaż instrukcję obsługi.

"Audiofilski" jest też na przykład NAD c320, a gra byle jak. I Pioneer A 400X, który gra przeciętnie. Czy chcesz mieć sprzęt, którego słuchasz z przyjemnością, czy taki do snobowania się na audiofila? Ten pierwszy warunek Twój sprzęt spełnia, a czy musi spełniać drugi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.