Skocz do zawartości
IGNORED

Kto pyta, nie błądzi czyli jaki gramofon...

platon

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem na początku, że nie miałem do tej pory styczności z analogiem poza dwukrotną możliwością słuchania kilku płyt winylowych w mieszkaniu kuzyna, i to kilka lat wstecz. Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej i jazzu. Obecnie posiadam zestaw "typowo budżetowy" czyli Marantz PM 7003, Marantz SA 7003. Powoli zaczynam interesować się analogiem. Przeglądam oferty na popularnych aukcjach internetowych, gdzie można znaleźć ogromne ilości płyt winylowych znanych wytwórni Deutsche Grammophon, Decca...

Mam kilka pytań, z prośbą o ukierunkowanie.

1. Jaki gramofon jest wart zainteresowania, aby "pokonać" (by zagrał lepiej) brzmienie oferowane przez Marantz SA 7003? Do jakiej kwoty warto warto się zainteresować nowym gramofonem? Clearaudio? Thorens? Rega? A może inna firma? Powiem szczerze, że zależy mi na klasycznym wyglądzie gramofonu. Co proponujecie?

2. Ile wnosi zakup pre do jakości brzmienia? Przeczytałem na forum, że by podnieść jakość brzmienia należy wydać ok 2000zł za pre... Czyli kupując pre za 1000zł to wydatek w błoto, bo zagra na poziomie tego wbudowanego w Marantza pm 7003?

Analogowe FAQ - bardzo dobry wątek. Poczytaj bo warto.

Sztuka tutaj polega na takim dobraniu 3 elementów - gramofon + wkładka + preamp - by były na mniej więcej takim samym poziomie jakościowym.

Cena nie ma tu znaczenia. W szczególności jeśli chodzi o nowe produkty.

Wkładka to element, który należy i powinno się kupić nowy.

Polowałbym na jakąś uznaną konstrukcję używaną i do tego prosta wkładka na początek.

Tak czy owak pre wbudowane w integrę będzie najsłabszym ogniwem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Święta racja. A ja dodam.

Co proponujemy ? Ano spokój. Bo za dużo tego chaosu.

Najpierw proponuje zapoznać się z tematem "Analogowe FAQ" oraz "Początek przygody z gramofonem..." czyli te dwa na górze one rozjaśnią wiele niejasności, które mogą paść w formie pytań w następnych postach od Ciebie. W ten sposób ułatwimy sobie życie bo takich pytań (tematów) jak ten Twój na forum jest sporo i życia by nam nie starczyło gdybyśmy każdemu musieli pisać coś co już jest napisane w tych tematach powyżej.

Uprzedzam, że jest to droga "zabawa" a czasami wręcz bardzo droga jeśli chcemy poważnie traktować winyl. Dlatego na początku dobrze byłoby wypróbować czy w ogóle mnie to interesuje czyli Ciebie.

W przypadku pytania pierwszego - nowy to wcale nie oznacza lepszy ale z pewnością będzie droższy i to dużo. O jakości dźwięku nie świadczy tylko sam gramofon ale i wkładka, która potrafi być nie raz droższa od samego gramofonu.

W przypadku pytania drugiego to - też złe założenie bo można za 1000 zł kupić pre, które będzie bardzo dobre rzekł bym nawet o wiele lepsze niż to wbudowane w Maranzie.

Krótko mówiąc jednym wystarczy gramofon za 500 zł a dla drugich 5 tyś to mało bo będzie za słaby. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś przekonany że naprawdę chciałbyś gramofon. To nie są wcale pytania naiwne czy też takie których celem jest zniechęcenie Ciebie do winyla.

Poczytaj te tematy pierwsze dwa na górze i możemy potem wrócić do tego by Ci pomóc.

Witaj,

jeśli zależy Ci na dobrym, solidnym, klasycznym gramofonie, zwróć uwagę na produkty marki Rega. Już RP3 powinna Cię usatysfakcjonować, chociaż jeśli budżet pozwoli, to warto zastanowić się nad RP6.

Przedwzmacniacz gramofonowy ma ogromny wpływ na brzmienie zestawu, dlatego na pewno nie bagatelizowałbym tego elementu. Bardzo dobrym urządzeniem jest dzielony pre-amp Vincent PHO-700, chociaż znacznie bardziej budżetowy PHO-8 także jest godny zainteresowania. Dobrym urządzeniem jest także Pro-Ject Phono Box DS+.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1. Jaki gramofon jest wart zainteresowania, aby "pokonać" (by zagrał lepiej) brzmienie oferowane przez Marantz SA 7003? Do jakiej kwoty warto warto się zainteresować nowym gramofonem? Clearaudio? Thorens? Rega? A może inna firma? Powiem szczerze, że zależy mi na klasycznym wyglądzie gramofonu. Co proponujecie?

Poczytaj wątki w dziale Ad Fontes - wędrówka...

Zagadaj do kolegi Rydza - Tu masz jego ciekawą ofertę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cena tego gramofonu to śmiech na sali, nawet z całym tym ekwipunkiem.

Platon, jak chcesz kupić solidny sprzęt, to proponowałbym Ci się rozejrzeć za Thorensem TD318, 320,321. Chyba, że chcesz wydać dużo więcej, to Linn Sondek, choć widziałem ostatnio fajnego Linna Basic na Allegro.

Cenowo "dość rozsądnie" wygląda gramofon THORENS TD-318. Pytanie, jaka wkładka byłaby odpowiednia do tego gramofonu? Zakładając, że zależy mi na szerokiej scenie, głębokości i separacji instrumentów :)

Zastanawiam się również nad tym, czy ten gramofon zagra lepiej niż Marantz sa 7003?

Zależy jakie tam będzie ramię. Jak TP21 o masie 12.5g to zagra zarówno MM jak i MC. Ale jak zagra to zależy od pre - czy napsuje czy tylko wzmocni i skoryguje (RIAA).

2M Bronze zagra neutralnie, z niezłym dołem i górą. Plastycznie i muzykalnie.

Z kolei MC - ATOC9 - to inna klasa ... niekoniecznie mocno drożej.

Kopnij się do kogoś kto ma jakiś set analogowy i posłuchaj.

A z MM jest jeszcze stara seria 500 Ortofona. Zacnie grająca.

Początkowo nie musisz kupować wkładki za nie wiadomo jakie pieniądze. Możesz kupić tańszą, a z czasem szukać lepszej/droższej. Możesz oczywiście od razu zainwestować większe pieniądze we wkładkę, ale nawet nie będziesz miał punktu odbicia do porównania.

Ukryta Zawartość

znalazłem i czekam na Wasze opinie, czy ta cena jest odpowiednia?

No i pytanie, o "dobry" pre do 2000zł?

Rozumiem, że np. zakup gramofonu THORENS TD-318 + dobra wkładka + pre = pokazanie walorów winylu? :)

Ukryta Zawartość

A dlaczego nie ten:

Ukryta Zawartość

o wiele tańszy i z wkładką.

Ukryta Zawartość

A dlaczego nie ten:

Ukryta Zawartość

o wiele tańszy i z wkładką.

Cenowo interesujący. Tym bardziej, że i tak będę chciał dokupić "lepszą" wkładkę.

WAŻNE

pytanie, które ma całkowity sens zainteresowania się winylem. Mianowicie chcę kupić "dobry" gramofon, pre i wkładkę... Zakładam, że wkładka to wydatek do 1500zł, pre do 2000-2500zł no i gramofon...

PYTANIE kluczowe, to czy pozostając przy Marantz pm 7003, ostatnio zdobyłem używane kolumienki B&W cm1 (1500zł za parę) zyskam, czy jednak kolumny, a może wzmacniacz będzie na tyle ograniczeniem, że "zabawa" w winyl nie będzie dobrym krokiem?

Ukryta Zawartość

Odnośnie Thorensa z pierwszego linku.

Jest w stanie idealnym, jednak cena to przesada mówiąc krótko. Zresztą już wisi na Allegro od bardzo dawna i jakoś nie znalazł się chętny na jego kupno.

Thorens z drugiego linku już cenowo lepiej, ale nadal za dużo moim zdaniem. Dodatkowo posiada on defekty, które w mojej opinii dyskwalifikują go z miejsca. Zwróć uwagę na plintę.

Ktoś może powiedzieć, że się czepiam detali, ale ja podchodzę bardzo krytycznie w kwestiach wyboru sprzętu. Minusem tego jest bardzo długi czas poszukiwań, ale po pierwsze to się opłaca, a po drugie inna opcja nie wchodzi w grę i tyle.

Mój cały system składa się z używanych klocków i zazwyczaj za takimi tylko sie rozglądam, ale muszą być w nienagannym stanie.

Sumując.

Ja moją 318-tkę, kupiłem 3 lata temu z Niemiec za ok 1200 zł z przesyłką. I proponowałbym Ci tez tam szukać. Nie ma sensu nabijać kieszeni lokalnym cwaniakom.

Ja kupiłem o wiele taniej i w idealnej kondycji. Jego stan możesz ocenić tutaj :

Ukryta Zawartość

Jeżeli będziesz zainteresowany, to mogę Ci wysłać na PW link do aukcji człowieka od którego kupiłem gramofon. Mam zachowany jego adres w ulubionych, bo ma mnóstwo interesujących pozycji, szczególnie w kwestii gramofonów. No i jest to sprawdzone źródło.

A tu nie będę wklejał bezpośrednio, żeby ktoś nie posądził mnie o promowanie sprzedającego.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No właśnie o to chodzi, żeby nie nabijać komuś naiwnie kieszeni, jeżeli można dostać to samo za prawie połowę taniej.

Jak ktoś nie zauważy tego, to pomyśli sobie, że to super oferta i na forum polecają, nic tylko brać!

No i z tym połowę taniej to trochę przesadziłeś. :-)

BRob, Thorens w pierwszym linku kosztuje 2000 zł. Ja za swojego Thorensa, identycznego zapłaciłem prawie 1000 zł plus przesyłka.

Napisałem prawie połowę taniej. Gdzie tutaj widzisz przesadę ?

Dodatkowo :

Ukryta Zawartość

Rozsądne ceny jak na dłoni. Banalne powtarzają się notorycznie i nadal nie znajdują swoich amatorów.

Ukryta Zawartość

Te 318tki z postów 15 i 16 to nie ten sam gramofon. Inne egzemplarze.

Ahaja

Jakieś "zagłębie" Thorens'owe w tym Krotoszynie jest. :-) Oglądając zdjęcia widać, że w pokrywach obydwu gramofonów odbija się ten sam szklany stolik, ale nie będę się spierał.

BRob, Thorens w pierwszym linku kosztuje 2000 zł. Ja za swojego Thorensa, identycznego zapłaciłem prawie 1000 zł plus przesyłka.

Napisałem prawie połowę taniej. Gdzie tutaj widzisz przesadę ?

Dodatkowo :

Ukryta Zawartość

Rozsądne ceny jak na dłoni. Banalne powtarzają się notorycznie i nadal nie znajdują swoich amatorów.

Zieluwid, faktycznie, błędnie uznałem, że pisząc o połowie ceny masz na myśli link z wpisu #16.

:-)

Ukryta Zawartość

Wystarczy porównać ramiona i tył tych gramofonów.

To co się odbija mnie nie interesuje. Całkiem mozliwe, że to jeden sprzedawca pod 2 róznymi nickami. Tego nie neguję.

Drogość/taniość:

w przypadku tych modeli te ceny są dość wysokie.

Patrząc inaczej, co mozna kupić nowego i za ile w składzie ...

Ja za 316 dałem chyba 400zł. Za 318 nie pamiętam, koło 700-800zł. Po prostu potrzeba trochę cierpliwości, a jak nie to ebay.de. Polecam szukać także modelu TD 125 za granicą, bardzo dobry gramofon.

TD 160 jest chyba obecnie najmniej opłacalnym wyborem - gramofon robi się kultowy i chodzi drożej niż seria 3xx.

Ano właśnie. I wszystko się sprowadza do poszukiwań za granicą. Ja swojego kupiłem z Niemiec, ale warto było. Stan idealny, włączając pokrywę i technicznie nie ma się do czego przyczepić.

W moim wzmacniaczu mam dwa wejścia phono i zastanawiałem się nad drugim gramikiem. Mam ochotę na jakiegoś automatyka, żeby nie trzeba było się zwlekać z łóżka, kiedy muzyka przestanie grać. Tak trochę z lenistwa i wygody po części.

Raczej będę polował na coś u faceta u którego wcześniej kupiłem mojego Thorensa.

• Redaktorzy

Mam ochotę na jakiegoś automatyka, żeby nie trzeba było się zwlekać z łóżka, kiedy muzyka przestanie grać. Tak trochę z lenistwa i wygody po części.

Hehehe, zastanów się czy analog jest dla Ciebie ;) Trzeba niestety nabiegać się, poschylać itp. Dla leniwca są pliki i piloty od CD ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.