Skocz do zawartości
IGNORED

Xavian XN 250 Evoluzione i wrażenia?

sofmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie wpadłem na artykuł na temat Xavian XN 250 Evoluzione... Wg opinii są to bardzo dobrze budujące scenę kolumny, które potrafią ukazać instrumenty na scenie oddzielone od siebie, Może ktoś ich słuchał?

Opinia testującego:

"Jak przystało na dobre monitory Xaviany po prostu zniknęły z pomieszczenia zostawiając mnie sam na sam z muzyką. Tak doskonałe znikanie powoduje, że prezentacja jeszcze zyskuje na namacalności, naturalności i swobodzie. Dźwięk każdego instrumentu dobiega z innej strony, jedne są bliżej, inne dalej, słychać akustykę pomieszczenia gdzie odbywał się koncert, nawet publiczność wydaje się być na wyciągnięcie ręki. Cała prezentacja jest dość bliska, tzn. to pierwszy plan znajduje się dość blisko słuchacza, bo kolejne budowane są coraz dalej i dalej."

Nie ukrywam, że jeśli te kolumny grają jak napisano wyżej to będę zainteresowany, ale gdy cena "lekko" się obniży do ok 8000zł :)

Zgadza się, to moim zdanie rewelacyjne kolumny w swoim przedziale cenowym, dodatkowo pięknie wykonane.

Czy jednak jest ro najlepszy zestaw dla Ciebie, zaleźy od wielu czynników. Podaj proszę jak duźe masz pomieszczenie odsłuchowe, w jakiej konfiguracji kolumny miałyby pracować, z jakim wzmacniaczem, jakie gatunki muzyczne słuchasz, czego oczekujesz od brzmienia.

Jśli masz taką moźliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie ukrywam, że jeśli te kolumny grają jak napisano wyżej to będę zainteresowany, ale gdy cena "lekko" się obniży do ok 8000zł :)

Skoro jesteś zainteresowany to bierz pod pachę wzmacniacz i jedź na odsłuch do Q21. Nasze opinie wynikają z naszych gustów. Powinieneś tych monitorów sam posłuchać.

Dźwięk każdego instrumentu dobiega z innej strony, jedne są bliżej, inne dalej, słychać akustykę pomieszczenia gdzie odbywał się koncert, nawet publiczność wydaje się być na wyciągnięcie ręki.

To wszystko zależy również od sprzętu towarzyszącego, akustyki Twojego pomieszczenia i muzyki jaką się słucha. Nie mniej jednak ja z czystym sumieniem polecam zapoznanie się z xavianami.

No i oczywiście proponuję zapolować na używki xn250. Co jakiś czas trafiają się na forum i na alledrogo.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Mój pokój to ok25m2, słucham muzyki klasycznej. A mój zestaw to marantz cd 6003, marantz pm 7003...

P.S. Kluczowe pytanie, które kolumny podstawkowe potrafią zbudować szeroką i głęboką scenę? Jednocześnie separując instrumenty od siebie? Oczywiście w kwocie do 8000zł.

P.S. Kluczowe pytanie, które kolumny podstawkowe potrafią zbudować szeroką i głęboką scenę? Jednocześnie separując instrumenty od siebie? Oczywiście w kwocie do 8000zł.

Zdecydowanie lepiej niż wolnostojące w podobnej kwocie. Miałem okazję słuchać tego modelu z Baltlabem Epoca 3 i muszę potwierdzić, że kolumienki są świetne. Jednak w połączeniu z elektroniką, którą posiadasz brzmienie może nie być tak dobre. Konstrukcyjnie wymagają jednak wydajnego prądowo wzmacniacza.

Sam jestem fanem wszelkiej maści monitorów i niewiele umknie mojej uwadze. Te Xaviany do klasyki jak najbardziej, ale pociągną za sobą radykalne zmiany elektroniki.

Nie myśl - słuchaj.

Zdecydowanie lepiej niż wolnostojące w podobnej kwocie. Miałem okazję słuchać tego modelu z Baltlabem Epoca 3 i muszę potwierdzić, że kolumienki są świetne. Jednak w połączeniu z elektroniką, którą posiadasz brzmienie może nie być tak dobre. Konstrukcyjnie wymagają jednak wydajnego prądowo wzmacniacza.

Sam jestem fanem wszelkiej maści monitorów i niewiele umknie mojej uwadze. Te Xaviany do klasyki jak najbardziej, ale pociągną za sobą radykalne zmiany elektroniki.

A może słuchałeś monitorów B&W, które słyną z przestrzeni, budowy sceny i możesz je porównać z Xavianami?

Choć powiem szczerze, że obecnie zależy mi tylko na wymianie kolumn. wiadomo, że każda wymiana może oznaczać polepszenie, a wszystko zależy od wrażliwości naszego słuchu :)

Tylko pytanie, na ile owe Xaviany będą lepszym wyborem niż moje obecne B&W CM1? (bo np. moje CM1 ładnie budują scenę, przestrzeń...)Ciekawi mnie też porównanie między B&W CM5 a właśnie owymi Xavianami? Pytam, bo nie mam możliwości odsłuchów "Czechów".

Słuchałem CM1, CM5 i wiele wiele innych, ale to co wyrabiają Xavian to jest to!!! W tej chwili mam zaledwie XN125ES ale żyły sobie wypruję i za rok będzie XN 250 + Hegel

Problem z CM-ami jest taki iż scenę tak rozbudowano i pogłębiono że cała reszta poszła w las.

Nasycenie dźwięku , średnica , bas uff mega!!!

Pozostaje tylko...

Te kolumny to nie neutralność a piękna barwa, bogaty dźwięk w którym toniesz.

Wszystkie oceny są subiektywne, ale dla mnie to kolumna na nAstępne 10lat

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Jakie wzmacniacze do 6000zł za "nówką" zagrają dużo lepiej niż mój Marantz pm 7003, będą odpowiednie do Xavianów XN 250 i co kluczowe - pomogą w dobrej kreacji sceny, jej głębokości, separacji instrumentów... czyli krótko mówiąc nadają się do muzyki klasycznej Co polecacie odsłuchać?

Jakie wzmacniacze do 6000zł za "nówką" zagrają dużo lepiej niż mój Marantz pm 7003, będą odpowiednie do Xavianów XN 250 i co kluczowe - pomogą w dobrej kreacji sceny, jej głębokości, separacji instrumentów... czyli krótko mówiąc nadają się do muzyki klasycznej Co polecacie odsłuchać?

Powiem tak: wymiana Twojego Marantza na wzmacniacz za 6000zł to jak wymiana Fiata Brava na Fiata Bravo...

Marantz pm 7003 to 2x70W i napędzi nawet B&W, Xaviany... Po prostu na forum jest dużo "polityki" sprzedaży. Posłuchaj kolumn jakie Cię interesuję ze swoim zestawem i wtedy będziesz wiedział "czy to jest to". Może się okazać, że kupisz kolumny i to wystarczy bo będziesz zadowolony

Posłuchaj kolumn jakie Cię interesuję ze swoim zestawem i wtedy będziesz wiedział "czy to jest to". Może się okazać, że kupisz kolumny i to wystarczy bo będziesz zadowolony

Wymieniając kolumny i wzmak za jednym razem nie będziesz wiedział jaką różnicę wniosła wymiana kolumn, a jaką wymiana wzmaka.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Każdy Baltlab, ale musi grać po XLR-ach za znakomitym źródłem. Niestety z Twoim cedekiem nie będzie dobrego dźwięku. Sam mam dość poważną odchyłkę dotyczącą stereofonii i w zbliżonej cenie Baltlaby w kwestii przestrzeni itp nie mają konkurencji.

Nie myśl - słuchaj.

A jaką odchyłkę jeśli można wiedzieć?

Oczywiście, że można. W sumie powinienem napisać "odchyłkę". Po prostu stereofonia jest ważniejsza niż najważniejsza, pozostałe aspekty brzmienia schodzą na drugi plan. Z resztą jak Ci wiadomo udzielam się w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl - słuchaj.

Jak chcesz wydać osiem koła na monitory, to w tej cenie zamiast popierdółek Xaviana. można kupić JMlab Mini Utopia z dedykowanymi standami w komplecie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jeśli szukasz rozbudowanej sceny to "tylko" B&W! Jestem "fanem" połączenia Japończyka z Anglikiem czyli Marantza z B&W. Wiem, że każdy doradza wg własnego uznania. U mnie sprawdza się to połączenie i polecam odsłuchać... Uwielbiam muzykę klasyczną, więc szeroka scena to klucz do sukcesu. Wiadomo, że czasami ważniejsze jest ustawienie kolumn, akustyka pomieszczenia, i takie eksperymenty mogą pomóc nam zaoszczędzić kilka tysięcy. Ważne jest to, by wszystko robić z głową. Jeśli Cię stać, baw się i kombinuj aż znajdziesz "ukojenie"

A jeśli należysz do grupy "średniozamożnych" jak moja skromna osoba, to pokombinuj z akustyką pomieszczenia, ustawieniem kolumn. Stwórz sobie listę kilku kolumn, które Cię interesują bo inaczej "zgłupiejesz" i będziesz się "zamartwiał się" czy nie można lepiej. Też się martwiłem, siedziałem i rozmyślałem nad tym "co poprawić", a prawda u mnie okazała się jedna - zmieniłem ustawienie kolumn, dokupiłem grubszy dywan, zamieniłem cd na gramofon i zacząłem wsłuchiwać się w muzykę... dodatkowo wyeliminowałem strony ze sprzętem stereo i jestem "szczęśliwy" :)

• 2 tygodnie później...

dodatkowo wyeliminowałem strony ze sprzętem stereo i jestem "szczęśliwy"

haha zabawne ale prawdziwe ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.