Skocz do zawartości
IGNORED

sonus concero home czy minuetto?

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

brałes pod uwage fm2? sa własnie na giełdzie hifi, moze warto sie potargować...jesli sa w twoim zasiegu finansowym jedź odsłuchać bo to bardzo dobra kolumna, szkoda ze minimy amator sie rzadko trafiają w normalnych pieniadzach. z tymi dwoma modelami bedziesz miał holografie,muzyków w pokoju jesli dobrze je zestawisz, to czego pewnie ci brakowało w dynaudio, Odnosnie concerto home i minuetto nie wiem jak gra wersja home nie wiem jaki zrobili postep w stosunku do starszych concerto, ale słuchałem i concerto i minuetto, wybrałbym minuetto tylko musza mieć miejsce za sobą i po bokach, sa w miare łatwe do napedzenia,

Concerto w dowolnej wersji nie umywają się do minuetto. Minuetto to monitory ze starej serii, z której wywodzą się np. electy i extremy. Po tej serii Sonus nie wypuścił już nic tak dobrego. To oczywiście tylko moje zdanie

ile mozesz odstawić kolumne od scian bocznych i tylnej?

dlaczego?

Concerto w dowolnej wersji nie umywają się do minuetto. Minuetto to monitory ze starej serii, z której wywodzą się np. electy i extremy. Po tej serii Sonus nie wypuścił już nic tak dobrego. To oczywiście tylko moje zdanie

dlatego

brałes pod uwage fm2a co to za paczki bo nie kojarze?kupilem nastepną a300 i zrodlo aa paganini,mam tez monitory b&w ale raczej dlugo nie zagoszcza,elektronika tym razem zostaje,

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

dlatego

co dlatego? wychodzi ze tansze jest lepsze:)

Ps kamil fm2 to protoplasta vintage

jesli dobrze pamietam i nic nie pokreciłem to concerto i concertino tez były z tej serii, a sonus cennikowo pozycjonował w tamtych czasach tak:

Concertino, concerto, minuetto, minima amator, electa amator, Guarnieri Homage z czego electa była pod naprawde spore pomieszczenia. Jesli cos pokreciłem niech mnie ktos poprawi...

Później nowsze chyba były concerto home, signum które były nastepcą minimy amator,signum cholernie ciezko mi było ustawić, no i electa2.

itd

mozliwe ze masz racje z concerto, pewnie tak. Przegladałem kiedys cenniki sonusa, były w jednym czasie dostepne minuetto i concerto. Co do tych najstarszych elect nie miałem okazji słuchać ale słuchałem electy amator,i to na na 30m, jak na monitor robiło wrazenie:)

Niemniej jedkak minuetto nie sa złe ale wolałbym troche dołozyć i wybrać coś z wyzej sugerowanych.

• Redaktorzy

Tak, concertino, concerto, concerto grand piano, potem minuetto, minima, electa i guarneri. No i czywiście była jeszcze Extrema. Nie jestem tylko pewien, czy minuetto jeszcze były w ofercie gry wprowadzono serię concerto.

• 4 tygodnie później...

Odnawiam temat bo cm5 poszły jednak do ludzi.Obecnie jest szansa na minuetto za 2700 i na focal electre 906 w smiesznych pieniadzach ale ma obite rogi niestety.Oczywiscie zakup w ciemno i ma grac z mf A300.W cm5 było sucho,bez powietrza bez zycia ogolnie niewypał takie połaczenie a do tego jeszcze zamieniłem arcama cd23 na aa paganini i jest za słodko

Kamil,tak patrzę od kilku m-cy jak się miotasz z tymi zmianami i poszukiwaniem...no właśnie,czego?

Jakiś czas temu jeszcze Ci kibicowałem,widzę jednak,że coraz trudniej jest Ci doradzić,podejmujesz dosyć pochopne i nagłe decyzje o kupnie bądź sprzedaży klocków,w moim odczuciu nie tędy droga.Potrzebna jest baza,fundament i ewentualne żonglowanie jednym elementem,np:wzmacniaczami.Miałeś dobrego CD23,raczej neutralny i raczej na przyzwoitym w swoich pieniądzach poziomie-to już pierwszy element który mógłby zostać,tym bardziej że nie ma wyraźnie "własnej" sygnatury-to aspekt który bardzo pomaga przy doborze reszty toru,oczywiście-można lepiej-ale na to przyszedłby czas gdyby już system można było nazwać zamkniętym i brzmiącym w miarę poprawnie.AA na pewno nie jest postępem w odniesieniu do Arcama,może małym krokiem w bok i lekko w tył nawet.

A300 to całkiem udany wzmacniacz,pomijając jego niedociągnięcia w rozdzielczości,rysowaniu planów-na początek może być,nie mogę mieć o nim jednoznacznie pozytywnej opinii gdyż nie tak długo po MF trafiły do mojego systemu monobloki Audiomatusa,co dało mi jasną odpowiedź w kwestii prowadzenia basu,rozdzielczości....jednym słowem A300 to na pewno nie koniec świata,nawet na swoim pułapie cenowym pozwoli tylko i wyłącznie przy niezłej synergii na poprawne,może nawet i bardzo dobre brzmienie,ekstremalnych doznań raczej bym tu jednak nie oczekiwał;)

Potem miałem bodaj 2-letnie zauroczenie magiczną średnicą i holografią z lamp SE...ale do czego zmierzam-przez większość tego czasu w systemie oprócz pobocznie przewijających się różnych konstrukcji,miałem (i mam do tej pory) tylko jedną parę monitorów,niezbyt drogich na rynku wtórnym,jednak miałem farta usłyszeć je w dosyć kosztownym i z głową skonfigurowanym systemie-zabrzmiały bajecznie,wręcz wyczynowo.Po tym odsłuchu wiedziałem na co je stać-ta wiedza pozwoliła mi skupić się jedynie na dobraniu odpowiedniego wzmacniacza do kolumn,gdybym nie wiedział jednak co z nich można wycisnąć,pewnie tak często jak wzmacniacze zmieniałbym kolumny i wcale nie jestem pewien czy czasem do tej pory nie byłbym w ciemnej du...e;)

Pointując,musisz być pewien przynajmniej jednego elementu,ze względów praktyczno-logistycznych najlepiej kolumn,tu zainwestowałbym na Twoim miejscu tyle ile możesz,dobranie reszty będzie wtedy dużo łatwiejsze:)

Jak to mówią:pierwszych 5 systemów które złożysz nie zagra...i jest w tym dużo racji,nie oznacza to jednak,że po kilkunastu tygodniach sprawdzania kilkunastu konfiguracji ta następna będzie trafna,własny system trzeba trochę poznać,dopieścić,mieć trochę cierpliwości,łatwiej wtedy o bardziej trafne zakupy w przyszłości;)

Tak czy inaczej życzę udanych wyborów,choć tak coś czuję,że to nie jest Twój ostatni temat z zapytaniem...;)

l'enfant sauvage

No widzisz ,kolega z forum kupił tego arcama w piątek a w sobote juz go wystawil na giełdzie?Przypadek?On go kupil do densena dm10 i do virgo bodajże.Jak widzisz w zestawie pierwszym czyli mf a300 plus arcam plus dynaudio było za duzo srodka,natarczywie ,ostro,dlatego poszedłem w strone cm5 ktore maja wycofany srodek i myslalem ze zagraja tak jak lubie.Myliłem sie.Chciałbym by a 300 został bo raczej za 3 tys nic tak nie zagra jak on,chyba ze sie myle.Jak byłem w salonie z nim to facet powiedzial ze dzis na taki wzmak trzeba dac kolo 10 tys i mam go nie sprzedawac.Poprostu mysle ze do tego zastawu potrzeba odpowiednich kolumn i zagra.Miedzy czasie mogłem takiego samego arcama kupic za 1200zł ale ani przez mysl mi nie przeszło by go wziasc,mimo ze mojego sprzedałem za 1900.paganini ma o wiele wieksza palete dzwiekow i jest dostojniejszy moim zdaniem.,ale jednak gra cieplo tak jak i wzmacniacz.Napewno sa lepsze ale ja mam okolo 10tys na ten sprzet i wokol tej kwoty sie krece.Pewnie ,ze juz nieraz mysle zeby sie poddac bo jak to moze byc ze za tyle kasy ponad 10 cio letnie sprzety nie chca grac tak jak bym chciał.Nie wiem moze kupie jakies focale utopie i wtedy jak mi nie zagra to sie poddam..

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kamil , przecież podeszły Tobie odsłuchiwane w salonie Chario , salon masz pod " nosem " chyba , wypożycz na tydzień i posłuchaj u siebie.

Oczywiście nie w takim ustawieniu jakie widziałem na foto , bo nic nie zagra.

Pozdrówko.

co sadzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

To moze w tym moim pokoju nic nie zagra?Chario podeszły tak na 70 % a ja chce 100.nic nie poradze ze salon ma 5.5 na 3.75.

Zagra , jak będziesz mógł ustawić głośniki w odpowiednim dla nich miejscu , wymiary pomieszczenia do tego celu nastrajają optymizmem.:)

co sadzicie?

Każda z nich zagra inaczej.

octavarium dał Ci sensowną radę. Skup się na jednym elemencie i do niego dobieraj drugi, w przeciwnym wypadku wydasz krocie i nic nie zyskasz. Masz tego MF-a, więc albo go sprzedaj i skup się na zakupie kolumn, które dla Ciebie będą bazą wyjściową, albo pokombinuj z doborem do niego odpowiednich kolumn. Swojego czasu przeżywałem dokładnie takie same rozterki. Dobierałem kolumny właśnie do MF-a. Przewaliłem ich 10 i za każdym razem było źle. Do każdej pary miałem zastrzeżenia. Byłem cholernie rozdrażniony i zrezygnowany. Bazując na wcześniejszych odsłuchach wbiłem sobie między innymi do głowy, że z tym wzmacniaczem w ogóle nie zagrają kolumny z tekstylną kopułką. W końcu przez przypadek trafiłem na Spendory (żaden hi-end, zwykła średnia półka) i rozterki zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Skoro już doszedłeś do Sonus Faber Minuetto to bierz pod pachę piec i wal do tego gościa.

no mam 400 km do niego wiec bedzie trudno.Chcialbym zostawic mf bo pierwszego sprzedalem z mysla ze kupie cos lepszego i jakos nic nie znalazlem dlatego jak sie pojawil za mc drugi a300 to kupilem bez mrugniecia okiem.W salonie ten moj kpl zagral fajnie z chario ale jak mam wydac 5 tys na nowe to wole wydac 4 na uzywane chocby 15 letnie -tak rozumuje ze bedzie to lepsza obcja.Ja nie szukam zadnego hajendu ma to po prostu grac z ladna przestrzenia,stereofonia i do tego jak najbardziej czysto .Czy ja tak duzo wymagam?A 300 grał kapitalnie z Focusami ale za zrodło bylo wtedy dvd marantza12s1 i na plytach dvd audio był z tego dzwiek wręcz idealny.I nie wazne czy kolumny stały tu czy tu ,wszedzie grało swietnie .Na zwykłych plytach juz tak kolorowo nie było.I bądz tu mądry.Chce jak najlepsze kolumny uzywane do 3-4 tys do tego zestawu i tyle tylko.

no mam 400 km do niego wiec bedzie trudno.Chcialbym zostawic mf bo pierwszego sprzedalem z mysla ze kupie cos lepszego i jakos nic nie znalazlem dlatego jak sie pojawil za mc drugi a300 to kupilem bez mrugniecia okiem.W salonie ten moj kpl zagral fajnie z chario ale jak mam wydac 5 tys na nowe to wole wydac 4 na uzywane chocby 15 letnie -tak rozumuje ze bedzie to lepsza obcja.Ja nie szukam zadnego hajendu ma to po prostu grac z ladna przestrzenia,stereofonia i do tego jak najbardziej czysto .Czy ja tak duzo wymagam?A 300 grał kapitalnie z Focusami ale za zrodło bylo wtedy dvd marantza12s1 i na plytach dvd audio był z tego dzwiek wręcz idealny.I nie wazne czy kolumny stały tu czy tu ,wszedzie grało swietnie .Na zwykłych plytach juz tak kolorowo nie było.I bądz tu mądry.Chce jak najlepsze kolumny uzywane do 3-4 tys do tego zestawu i tyle tylko.

No dobra, ale dlaczego nie wrócisz do zestawienia A300/Focusy/dvd Marantza12s1? Jak to Ci się podobało, to chyba najprostsza opcja.

Tak jak wyzej napisalem bylo super na dvd audio ,poza tym jest klopot z laserem do tego dvd i na zwyklych orginalnych plytach juz tak fajnie nie bylo.Jade w niedziele na wakacje wzmak w bagaznik i odsłucham te sonusy bo bedą jakies 100 km od kwatery

Swojego czasu przeżywałem dokładnie takie same rozterki. Dobierałem kolumny właśnie do MF-a. Przewaliłem ich 10 i za każdym razem było źle. Do każdej pary miałem zastrzeżenia. Byłem cholernie rozdrażniony i zrezygnowany. Bazując na wcześniejszych odsłuchach wbiłem sobie między innymi do głowy, że z tym wzmacniaczem w ogóle nie zagrają kolumny z tekstylną kopułką. W końcu przez przypadek trafiłem na Spendory (żaden hi-end, zwykła średnia półka) i rozterki zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Jakiego miales tego MF ?Jakie te spendory zagrały z nim?pojawiło sie cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie miałem tylko mam X-150 + Spendor A3. To mi w zupełności wystarcza. Spendory jeśli już warto kupić na zasadzie okazji. Cena ze sklepu jest zaporowa. A3 w GB kosztują ponad 1200 funtów. Większe modele A5 i A6 były jeszcze niedawno dostępne w Decibelu (sklep Elektryczna Pomarańcza). Ceny były bardzo atrakcyjne z racji wyprzedaży (ponad 40% w dół). Prawdopodobnie ich jeszcze nie sprzedali, bo co jakiś czas pojawiają się na allegro. Na Twoim miejscu bym ich posłuchał. No i Harbeth, ale tu to takiej obniżki raczej nie trafisz. Harbethy czasem pojawiają się na audiomarkt.de (ale to Niemcy są, więc musiał byś się bujać dalej niż do W-wy).

Te Spendory z aukcji to starszy typ. Nie słuchałem ich.

Harbeth odpadaja,są swietne ale....no wlasnie.Q 21 ma spendory widze na stronie.Zobacze jam minuetto wypadną .Pozdrawiam

Na stronie, a w sklepie to dwie różne rzeczywistości.

Może akurat te Minuetto będą o.k. Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.