Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa na PCI-E do sennheiser hd 598 i do Amplitunera

s4v4g3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam kupić kartę dźwiękową do PC (na PCI-E).

Zestaw jaki posiadam teraz to:

- Onkyo TX-SR508

- Słuchawki Sennheiser hd 598

- Głośniki Quadral Quintas 5000

(póki co brak dvd - mam zamiar kupić).

Teraz, aby nie zakręcić:

Onkyo TX-SR508 podłączone mam poprzez HDMI do PC (PC jest w innym pokoju - puszczam filmy z PC na TV).

Onkyo -> TV (tv podłączony jest do dekodera NC+ / natomiast dekoder -> Onkyo (światłowód).

Wszystko gra, ale wiadomo jak z dźwiękiem przez HDMI do Onkyo.

Dlatego chcę kupić kartę, mam na oku:

- Xonar DX /D1 (ona jest typowo pod zestaw 5.1) ALE - ja chciałbym również korzystać ze słuchawek - muzyka / filmy ( czasem gry - tu parcia nie mam na zaj. dźwięk).

Jak to ogarnąć teraz ?:)

Z PC do Onkyo pójdzie "kabelkiem" (wtedy nie podłączę słuchawek)...

Może dobrym rozwiązaniem jest zaleźć kartę ze światłowodem ? Podłączyć kartę do Onkyo "światłem" ? A słuchawki "kabelkiem" .... ?

Doradźcie coś, może jakieś inne rozwiązanie :)

Przypuszczam że twój problem nie jest zbyt poważny, twój problem nie istnieje. Tzn. poza twoją głową, sam sobie go stworzyłeś (Albo z twoim systemem jest coś nie tak).

Wysyłasz dźwięk z pc cyfrowo przez hdmi? Co jest z nim nie tak?

Na tym forum dąży się do tego aby odizolować się od zakłóceń z komputera, np. stosując DAC izolowany galwanicznie od kompa, to po pierwsze - zamiast stosować wew. kartę muzyczną.

Twój zestaw głośnikowy jest wart tyle co amplituner... Jeśli chcesz żeby było lepiej na tym etapie inwestuj w głośniki. DACi są na takim poziome... Czy słychać różnice między nimi? Podobno testem abx można to zbadać. Czy dac w onkyo jest gorszy od tego w xonarze?

Nie widzę powodu żeby twój amplituner miał grac inaczej przez hdmi i światłowód. 0 i 1 to 0 i 1, to samo (zakładka pc audio). Może i jest możliwe że w twoim modelu amplitunera jest coś skopane z wej hdmi, albo spdif tego nie wiemy. Rozumiem że na obraz nie narzekasz, więc dźwięk też powinien być dobry.

Spróbuj posłuchać dokładnie tego samego pliku przez hdmi i spdif i odpowiedz sobie sam przed sobą czy słyszysz różnice. Wtedy dowiesz się kim jesteś i jaką drogą masz podążyć.

“Kejseren er i garderoben!”

Ja nie mam żadnego problemu z dźwiękiem ani z obrazem z PC do TV (przez amplituner+głośniki).

Problem polega na tym, że jak dokupię kartę dźwiękową to podłączę tylko słuchawki lub amplituner. Chodzi mi o wyjścia na karcie.

Teraz mam dźwięk i obraz (do tv) poprzez HDMI, słuchawki podłączone do integry do PC. (zaznaczam, że PC i TV są w różnych pokojach - około 10 metrów odległość).

Kupując nową kartę chciałbym, aby i słuchawki były podłączone do niej i amplituner tylko nie wiem czy w kwocie do 300 zł coś znajdę odpowiedniego.

Co do HDMI i światłowodu - napisałem o tym, ponieważ niektóre karty dźwiękowe mają wyjścia na światło i pytanie czy taką mam szukać, aby wszystko u mnie grało.

Reasumując:

TV+amplituner+głośniki są w innym pokoju (10 metrów) od PC do którego chciałbym dokupić kartę dźwiękową, aby:

- podłączyć słuchawki sennheiser hd 598

- podłączyć amplituner (który w tym momencie jest podłączony przez HDMI - obraz i dźwięk).

I jaka karta da mi taką możliwość, aby dźwięk był lepszy.

Nie sądzę żeby jakakolwiek karta muzyczna, czy też jakikolwiek interface audio w cenie do 300 pln miał możliwość puszczania sygnału audio równolegle dla dwóch wyjść (spdif do amplitunera i analog do sluchawek)

Musiałbyś sporo zwiększyć budżet na tego typu rozwiązanie.

Nie sprawdzałem dokładnie rynku, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to Asus Xonar Essence One..

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

(...)

Wszystko gra, ale wiadomo jak z dźwiękiem przez HDMI do Onkyo.

(...)

A to zdanie co oznacza? Z kontekstu - chcesz kupić kartę - jest "wiadomo" czyli źle.

Karty studyjne potrafią wysyłać na dowolne swoje wyjście co zapragniesz.

Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Karty mają wbudowany mixer wszystko co gra w systemie, albo wchodzi do karty możesz wysłać na dowolne wyjścia. Ale te karty pci i nie mają wzmacniacza słuchawkowego jak np. xonar.

Nie rozumiem po co ci opcja wysyłania dwóch sygnałów naraz. Jedna osoba ogląda tv, a druga słucha muzyki w tym samym czasie na pc? Jeśli tak to problem jest sw. W systemie ustawiasz np. w xbmc że dźwięk do onkyo wychodzi przez hdmi, gdy w tym samym czasie słuchasz muzyki np. przez foobara w nim ustawiasz inne urządzenie, teraz integre.

Do słuchawek potrzebujesz wzmacniacz słuchawkowy z daciem. Są chyba takie na usb(dac + wzmacniacz słuchawkowy w jednym), albo jeśli chcesz pci-e Xonar Essence STX(ma wzmacniacz słuchawkowy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie sądzę żeby jakakolwiek karta muzyczna, czy też jakikolwiek interface audio w cenie do 300 pln miał możliwość puszczania sygnału audio równolegle dla dwóch wyjść (spdif do amplitunera i analog do sluchawek)

Musiałbyś sporo zwiększyć budżet na tego typu rozwiązanie.

Nie sprawdzałem dokładnie rynku, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to Asus Xonar Essence One..

Nie chodzi mi o puszczanie sygnału jednocześnie. Chcę mieć opcję wyboru - włączam kompa i - albo słuchawki (wiadomo jakie wyjście potrzebuję), albo amplituner + zestaw głośnikowy.

MQY - gra nie tak jakbym chciał (karta graficzna HDMI do amplitunera) - może tak powinienem napisać.

Nie chodzi mi o puszczanie sygnału jednocześnie. Chcę mieć opcję wyboru - włączam kompa i - albo słuchawki (wiadomo jakie wyjście potrzebuję), albo amplituner + zestaw głośnikowy.

W takim razie podłącz słuchawki do amplitunera, albo pomyśl o wzmacniaczu słuchawkowym.

MQY - gra nie tak jakbym chciał (karta graficzna HDMI do amplitunera) - może tak powinienem napisać.

Poczytaj ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zastanów się, posłuchaj czy rzeczywiście "gra nie tak jakbyś chciał" no i co to w ogóle znaczy. Może pożycz od kogoś kartę muzyczną i sprawdź czy będzie inaczej. Nie wiem co masz w systemie, może coś jest zepsute, albo to jakaś "pechowa" konstrukcja i dlatego jest źle.

Ukryta Zawartość

Nie nie,

sluchawki mam,aby sluchac z PC głównie (z amplitunera rzadziej - tu mam zestaw 5.1). Kartę muzyczna chcę, aby lepiej grało - przecież po to ona jest . Integra gra o wiele gorzej.

Nigdzie nie napisałem, że źle gra mój zestaw, nie mam problemu z ustawieniami itd. Ale z kartą muzyczną (nie integra) przecież będzie o niebo lepiej. Szukam takiej, która da mi opcje podłączenia słuchawek jak i amplitunera (nie chcę, aby grało jednocześnie).

Ale tłumaczę że: jeśli twoja karta graficzna/amplituner nie maja uszkodzonych, wyjątkowo źle zaprojektowanych wyjść/wejść hdmi to słyszalna różnica między hdmi, a innym połączeniem cyfrowym nie istnieje.

Po raz kolejny 0 i 1 to 0 i 1 - przesyłany sygnał jest ten sam, wtedy pozostaje dac - ten w amplitunerze vs. w karcie muzycznej. Stawiam że różnicy nie usłyszysz... Ale dlaczego akurat ten w kompie ma być lepszy? Bo w komputerze jest potencjalnie więcej zakłóceń?

Połączenie słuchawek do kompa to odrębny temat, skoro nie możesz wykorzystać dac za amplitunera, bo jest w innym pomieszczeniu a nie chcesz korzystać z integry to szukaj daca ze wzmacniaczem słuchawkowym, albo oddzielnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.