Skocz do zawartości
IGNORED

Sklepy, giełdy, komisy z winylami

Krzysztof_Lodz

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję rozpoczęcie centralnego miejsca gdzie będziemy trzymać informacje o lokalizacjach sklepów, giełd i komisów z płytami winylowymi na terenie Polski a także poza granicami Polski.

Proszę podzielcie się z forumowiczami adresami i nazwami na podstawie własnych doświadczeń.

Może rozpocznę od:

Kraków

- Records Dillaz, Joselewicza 11 od strony Starowiślnej, płyty używane

Proponuję rozpoczęcie centralnego miejsca gdzie będziemy trzymać informacje o lokalizacjach sklepów, giełd i komisów z płytami winylowymi na terenie Polski a także poza granicami Polski.

Proszę podzielcie się z forumowiczami adresami i nazwami na podstawie własnych doświadczeń.

Może rozpocznę od:

Kraków

- Records Dillaz, Joselewicza 11 od strony Starowiślnej, płyty używane

Kolega ma na myśli "kwiopijców" których jest bez liku czy tych pozostałych ???

Moją intencją jest abyśmy mieli centralne miejsce gdzie będzie można sobie poszperać aby znaleść sklepy / komisy płytowe dla danego miasta. Wyobraźmy sobie, że wyjeżdżam do miasta X i przy okazji zwiedzania chciałbym też zwiedzić miejsca z winylami :)

Owszem można wygooglować, ale zaletą takiego wątku na AudioStereo byłaby możliwość przeczytania rekomendacji i listy znalezisk.

Moje miasto; Częstochowa:

(ps. jedna miłość Częstochowa Północ „C”)

Komis "Królestwo" w 1 szej Alei / nr 3 (drugie podwórze )

Poznań : gdzie aktualnie przebywam

Jest w sumie 6. (które znam) – zakładam, że w antykwariatach też się znajdą płyty

1. na Szewskiej - chyba największy. Co piątek o godz. 17. spotyka się tam wesołe grono na małe z pianką oraz wymianę zdań o muzyce, i nie tylko. Płyty często, brudne, bez domowego mycia się nie obejdzie, drogie, bardzo drogie, śmiesznie drogie i przerażająco drogie. Przede wszystkim szmelc kupiony od niemca na bazarze za 1.5 euro a sprzedawany jako MINT za 70 zł +. A jak śmiesz wrócić z reklamacją, to obraza majestatu.

2. na końcu ul. Św. Marcin, za kinem Muza- jakość/ceny j.w oprócz płyt, których bardzo mało 3-4 kartony, jeszcze cd, dvd, i chyba nawet hvs.

3. na Taczaka. bardzo miła atmosfera, sprzedawca ongiś prowadził audycje w lokalnym radio. Zawsze można ciekawie porozmawiać.

Lubię tam zajrzeć. Płyty niestety słabiej jakości, nic ciekawego, ale cena adekwatna. Najdroższa płyty chyba kosztuje ok. 70 zł.

4. Rock Long Luck na Półwiejskiej. Oprócz płyt, nowe oraz 2 hand, ciuchy, bilety, gadżety, plakaty itp. Miło, fachowo, cena ok. (lekka marża ale bez przesady) Można się w kulturalny sposób "targować".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Asortyment w/w sklepów to przede wszystkim Rock i jego wszelkie odmiany, dalej Disco, trochę Jazzu. Z każdego wyjdziesz z brudnymi paluchami.

5. Vinylgate Recordstore na Garncarskiej, wystarczy rzucić okiem na ich stronę, aby sobie uświadomić, czy to coś dla mnie. Chłopaki realizują Swoją pasję.

Ukryta Zawartość

dwa wolno stojące gramofony, na których można sprawdzić jakość płyt. Jak szukacie elektroniki wszelakiego rodzaju, to to jest Wasz cel. Fachowa obsługa, czyste płyty, adekwatne ceny, i poczęstują kawą.

6. no i jeszcze multi kulti

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale to już nowe wydania. Ceny ok, mogą coś sprowadzić, (tak kupiłem u nich wszystkie E.S.T za ceny jak w sieci). Oprócz winyla jest dużo cd, przede wszystkim jazz, jazz i jazz. i to jakiego Sobie zapragniecie, oraz muzyka etniczna.

Raz byłem w łodzi, pamiętam sklep który był na Rzgowskiej przy Placu Niepodległości i na ul.Próchnika w okolicach ul.Zachodniej.

Zależy kto czego szuka, ale moja opinia – „piece of shit”. Odnośnie Łodzi to więcej powie kolega Excel.

Ktoś był w Bydgoszczy ?

Mógłbym się rozpisać o Berlinie, jeśli to kogoś interesuje. Co jakiś czas tam zaglądam, służbowo albo prywatnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o Wrocław, to jest kilka dobrych miejsc. Zacznę od firmy WinyLove, która mieści się przy ulicy Świdnickiej - pod Arkadami - na pięterku nad znaną księgarnią. Jest oto dość mały kącik. Jest gramofon, sprzęt HiFi, można odsłuchać. Miła atmosfera. Zresztą wpiszcie sobie w wyszukiwarkę "winylove" i wszystko stanie się jasne.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W Gdynie jest sklepik z muzyką są też winyle nowe i używane w budynku, w którym mieści się mulitikino przy Skwerze Kościuszki. Nie na możliwości odsłuchania płyt, ale panowie nadzwyczaj sympatyczni. No i w Sopocie są giełdy płytowe niekiedy w budynku Teatru Atelier, poza tym były stoiska z używanymi winylami w ramach Sopotello, tyle, że ceny z kosmosu.

We Francji (choć nie tylko tu) istnieje znakomita rzecz pod nazwą "brocantes", co po swojsku nazywam - jarmarkami. W pewnym, wcześniej ustalonym i rozplakatowanym dniu - ludziska wystawiają stoły, krzesła, ławy - i na nich umieszczają rzeczy im niepotrzebne. Do sprzedaży. Przeważnie są to dni sobota/niedziela. Bywają brokonty czynne 7/7, ale to już dla maniaków, którzy szukają np.

lalek z urwaną głową:)

Jest to dla mnie znakomite źródło "zaopatrzenia" w winylowe skarby. Ostatnio - nie tylko dla mnie. Aż zęby chrzęszczą i zgrzytają, gdy ci typ podkupi zacną, rzadką rzecz - nieprawdaż?:))*

Ale! Ale - trzeba wiedzieć, które z jarmarków warto odwiedzić. Paradoksalnie - w "wypasionych" dzielnicach - nie kupicie nic. W peryferyjnych - podobnie. Najlepiej jest tak - pośrodku:) Zresztą - traktuję te brokonty, jako niezłą zabawę i odskocznię od szarości dnia codziennego. Bo cóż może być śmieszniejszego, gdy widzę coś, o czym nawet sam sprzedający nie wie, do czego służy?:))

Pozdrawiam -Jacek

*Garbarka kupił, ale Clash - przegapił!:)

PS - gdyby ktoś z Was wybierał się na giełdę "Pod Przewiązką" w Krakowie -proponuję odpuścić. Lata świetności minęły, zostało kilku facetów gadających o Zappie. Zresztą - nie wiem; może to miejsce już nie istnieje?

Owszem, jest. Kiedyś, w okolicach Łodzi - miałem niewątpliwą przyjemność z pewna dziewczyną... Dziś - to już stare babsko, choć wtedy - piękniejsza, niż milion płyt!:)

Aha - jest(?) jeszcze speluna na Piotrkowskiej. No i przecież Tuwim...

I książka, i film Wajdy.

Jest wiele, co po namyśle stwierdzam - wiele cudnych miejsc w tym mieście:)

A miała na imię - Alicja!:))

W zeszłym roku przez pewien okres czasu odwiedzałem Berlin regularnie.

Odwiedziłem, może ok 10 sklepów, wstępny plan odwiedzin przygotowałem na podstawie tych dwóch stron, które polecam. Dobre opisy, oraz komentarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie jak jechałem do Monachium lub gdzie indziej też te strony sprawdzam, aby nie wylądować w sklepie z hard corem gdy szukam Menuhina.

Berlin – kręciłem się przede wszystkim wokół ul. Warszawskiej – w promieniu 2-3 km mieści się tam, według mnie, ok 6 wartościowych sklepów.

1. Stacjonarny punkt odbioru ogromnego sklepu internetowego hhv.de który oprócz muzyki sprzedaję również odzież i akcesoria. Przede wszystkim nowe, ale i używane, każdy gatunek. Można sobie przez Internet zamówić dostawę do sklepu, w którym mieszczą się 3 gramofony, odsłuchać, i kupić jeśli się coś spodoba. Nie wiem czy ta usługa również nowych płyt zafoliowanych, pewnie nie. W samym sklepie są również płyty, ale stosunkowo mały wybór, i bardziej współczesnej muzyki hip-hop/indie rock. Ewentualnie można też zrobić zakupy przez neta i odebrać w sklepie, aczkolwiek koszty przesyłki do Polski są adekwatne, średnio 1-3 płyty 10 Euro. Bardzo dobrze spakowane, w kartonach przeznaczonych na płyty, z wyraźną informacją dla poczty, że towar delikatny itp. Sklep również nie robi najmniejszych problemów przy reklamacjach, zwrotach. Tylko raz zwracałem zakupioną płytę, była niezgodna z opisem (przypadek 1 na kilkanaście, w każdym sklepie przy takiej dużej ilości płyt się może zdarzyć)to zwrócono mi nawet koszty przesyłki jakie poniosłem na trasie DE-PL – nie wiem czy się pomylili, czy to standard. Nie dopytywałem.

Sklep mieści się na początki Revaler Str. Wchodząc z ul. Warszawskiej.

2. Na dziś, mój ulubiony, pod paroma względami, sklep. Nawet jak mam tylko 30 min, to muszę tam wpaść, nie tylko ze względu na płyty. Ale i atmosferę oraz zawsze miłą wymianę zdań – a mądrego dobrze słuchać. Sprzedawca ma w domu ok. 1000 płyt, siedzi w temacie od dekad, sam jest lokalnym muzykiem, i ja jako laik kilka ciekawych rzeczy o obsłudze winyla tam się dowiedziałem. Wszystkie płyty w sklepie są umyte oraz z kopertach antystatycznych + grube okładki!. Pasjonat. Asortyment to w 90% JAZZ. I to jego wszystkie odmiany. Wydania oryginalne, RE, w lepszym, gorszym ,stanie. Jeśli tylko macie taką możliwość to bez problemu zostawicie tam kilkaset euro. Płyty pięknie poukładane, boxy podpisane artystami oraz wytwórniami. Na przegródkach dzielących płyty nawet namalowano logo danej wytwórni. Reszta to klasyka oraz prog-psych-rock, raczej klasyka gatunku oraz koncertowe nieoficjalne wydania. A przed sklepem boxy „1-2 Euro”. Można tam np. znaleźć reedycje jazz classics (te ze srebrną okładką) za adekwatną cenę. Sprzedawca, muzyka jazzowy, lubi się wyspać więc przed 14/15 można pocałować klamkę, więc radzę zostawić sobie ten sklep na późne popołudnie. Sklep nazywa się po prostu Schallplatten, nad sklepem widnieje podobizna T. Monka, klawiatura odbita w okularach, i mieści się na ul. Boxhagener Str. na przeciwko małego kościółka. Same używki.

3. Gdy wyjdziemy z tego sklepu wystarczy przejść dwa kroki, skręcić w 1szą ul. w prawo – Gärtnerstraße i za chwilę kolejny sklep, połączony po części z barem. W sklepie można palić – jakoś tam nikt nic sobie nie robi ze śmiesznych zakazów UE. Tam znajdziemy wszystko, chyba oprócz klasyki, trochę jazzu/soul/funk, oraz wszystkie odmiany rocka. Płyty już mniej zadbane, przede wszystkim zakurzone, ale po atrakcyjnych, adekwatnych cenach 5-10-czasami 15 eur. Również wszystko usegregowane, ciasno. Do dziś żałuję, miałem tam w ręku Highway Free na różowym islandzie, za 12 eur w bardzo dobrym stanie, ale z jakiegoś niewiadomego mi powodu odłożyłem… Nazwy nie pamiętam – chyba jakieś imię i że jego schallplatten… Same używki

4. Wracając do Boxhagener Str. na jej początku, skręcając z ul. Warszawskiej też jest miły sklep. Nie do przeoczenia. 3 duże okna, pod którymi stoją gramofony oraz pudła z płytami. Dwa pomieszczenia, dużo przestrzeni. Ogółem znajdziemy tu wszystko, może z większym naciskiem na różne odmiany elektroniki, od lat 80tych do współczesnych. Ceny już takie bardziej zdrowe, większość to reedycje z epoki. Nazwy również nie pamiętam, ale nic szałowego. Sklep nie ma własnych siatek, więc nazwy nie pamiętam. Nowe i używki.

5. Teraz sama ul. Warszawska – nr (wedle gogle maps) 75 a 77 – tak w drugiej połowie ul. po prawej stronie, idąc od dworca. Również nie do przewidzenia. Dwie duże witryny, a za nimi okładki płyt. Dwa durze pokoje oraz łącznik. W jednym pokoju, cd, w drugim vinyl, a w przedpokoju też winyl. Przedpokuje jest przeznaczony na Jazz, drugi pokój to psych-prog-rock. Raczej reedycje. Sklep prowadzi turek, więc targować się trzeba. Vinyl to używki, cd nowe/używki.

6. Dalej wokół ul. Warszawskiej –Krossener Str. naprzeciwko takiego małego parku. Google pokazują że sklep mieści się na Nr 17/18 – Dwa pokoje, lewy to jazz – piękna kolekcja jazzu europejskiego, dużo polskiego, czeskiego. Niemiecki free, ale też czarny brudny jazz + kartony z klasyką 1-3 euro sztuka. Drugi pokój to rock. Czysto, przejrzyście, ceny, według mnie, wysokie to za dużo powiedziane, ale taka ładna marża jest naliczona.

Szwendając się w tej okolicy zahaczyłem jeszcze od dwa inne sklepy, ale nic tam nie kupiłem, i słabo je pamiętam. Pomijam antykwariaty, sklepy ze starociami. Tych tam pełno, nie tylko w tej dzielnicy, a tam to różnie bywa – kiedyś przegrzebałem ogromny sklep ze starociami, miałem czas i chęci, i same hajno, karel gotty itp. Nic osobistego, ale Excel by się tam czuł jak w 7 niebie. Wybrał się też w inną okolicę, ale to już mało pamiętam. Coś tam kupiłem, ale….

Również pomijam MM/Saturn itp. Tam się nie wybierałem.

Sklepy, które według Internetu jeszcze warto odwiedzić, mi jakoś nigdy nie było po drodze –

Ukryta Zawartość

zdjęcia/filmy w sieci robią wrażenie.

Oraz nowo otwarty Jazz Dreams na Hermann-Hesse-Straße 25,

Jak widać bardziej kierowałem się do małych sklepów, o których nie piszą w necie. Sam nie wiem dlaczego, ale to do nich mnie, w pierwszej kolejności, zawsze ciągło.

To chyba tyle z mojej strony.

.

Jacek Ty romantyku...

post-43720-0-17985400-1404988388_thumb.jpg

post-43720-0-72419000-1404988394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy jest coś ciekawego w Łodzi i okolicach?

Yul nie zagląda , ale ja czasami tak ;)

Antykwariat/salon płytowy GAMA - Łódź ul. Rzgowska 10

F.H.U. Roman - Łódź ul. Adama Próchnika 17

Komis płytowy - róg Sruga i Strzelców Kaniowskich

Antykwariat Polska - Łódź ul. Targowa 27/1

ALE JAZZ! - Łódź ul. Rewolucji 1905 R. 78/80

Skylark Records - Łódź ul. Piotrkowska 107,

to tak na szybko, z tego co pamiętam

robiz

"Potęga"

He he he dobre, dobre.

Pozwolę sobie zacytować kolegę Yula, który kiedyś mnie doradził co i jak odnośnie Łodzi.

Wrócisz z brudnymi paluchami, a nic nie kupisz.

Sklepów może i kilka jest, ale ich jakość, a jakość produktów ?

Szmelc sprzedawany jako Mint po chorych cenach.

Upierałem się, że nie, i zobaczymy itp.

Po powrocie, przyznałem mu rację.

Podziel się proszę Swoimi wrażeniami, jak skończysz odwiedziny.

Powodzenie

Pzdr.

Dominik

Ja osobiście w GAMA na Rzgowskiej kupiłem sporo płyt i jestem zadowolony. Sklepik nie duży , często zdarzająa się unikatowe już w tej chwili pozycje . Wiele płyt w doskonałym stanie ...Zdarzają się też paście no ale tak to czasami bywa z używanymi winylami przecież . Dominuja tłoczenia niemieckie , angielskie i trochę japońskich.

Można na miejscu bez problemu przesłuchać.

Kiedyś jeździłem po warszawskich antykwariatach w celu zakupu winyli ... Dałem sobie spokój . Do Łodzi na Rzgowską natomiast z przyjemnością zaglądam.

• 4 tygodnie później...

Ciekawe miejsce w Sopocie Monte Cassino 21a. Sopocka filia grubanuta.pl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Poniższy tegoroczny artykuł zdaje się zawierać wciąż aktualne adresy dublińskich sklepów (w żadnym z nich nie byłem):

Ukryta Zawartość

Jest też stary topic z discogs.com o winylowych miejscach w Dublinie, ale dawno nieedytowany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Poniższy tegoroczny artykuł zdaje się zawierać wciąż aktualne adresy dublińskich sklepów (w żadnym z nich nie byłem):

Ukryta Zawartość

Jest też stary topic z discogs.com o winylowych miejscach w Dublinie, ale dawno nieedytowany:

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

A tu w Krakowie będzie się działo w Galerii Bronowice:

Ukryta Zawartość

Może wpadnę obczaić co ciekawego i jak ceny stoją...

Ukryta Zawartość

ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Antykwariat/salon płytowy GAMA - Łódź ul. Rzgowska 10

- dobre miejsce - średiodrogo, ale jak się rzadziej zagląda to idzie wytrzymac - płyty w bardzo dobrym stanie, właściciel zwraca na to uwagę, nabyłem tam szereg fajnych płyt - jak w domu się okaże, że płyta nietrafiona, to można bez problemu wymienic aż do pełnej satysfakcji..:)

F.H.U. Roman - Łódź ul. Adama Próchnika 17

- ciasno i drogo...raz byłem...

Komis płytowy - róg Sruga i Strzelców Kaniowskich

- płyty z polskich pawlaczy i strychów, trochę z niemieckich wystawek - nic ciekawego - mało - więcej płyt mam w domu na jednym segmencie....

Antykwariat Polska - Łódź ul. Targowa 27/1

ALE JAZZ! - Łódź ul. Rewolucji 1905 R. 78/80

- o ! - tam nie byłem, ale zajrzę....

Skylark Records - Łódź ul. Piotrkowska 107,

- tego już nie ma....tam zresztą były tylko płyty house - techno...

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.